Половяването на наградите може да намали печалбата от добива, но ограничено въздействие върху пуловете

Общ преглед

Цените на биткойните стоят стабилно над 9500 нива, тъй като пазарите са на по-малко от 100 дни от дългоочакваното събитие за наполовина биткойн награда. Докато търговците можеха да очакват положителна ценова траектория с наближаването на наполовина, миньорите можеха да попаднат в съвсем различна история, тъй като наполовина биха могли да намалят печалбите си и да предизвикат увеличаване на формата на хешрейта. Ново проучване от OKEx обаче показва, че въздействието на наполовина наградата върху пуловете за добив може да не е толкова силно, колкото преди.

Положителен импулс

Наполовина биткойн наградата несъмнено ще бъде най-гледаното събитие в крипто пространството тази година. Положителните настроения около наполовина се отразяват на неотдавнашното движение на цените на водещата криптовалута. Биткойнът е спечелил около 30% през януари, което го прави един от най-добре представящите се класове активи по целия свят. Възходящите настроения се пренесоха в началото на февруари. Само през първите шест дни на февруари биткойнът добави още 5% от стойността и очевидно е на път към 10000 нива.

Фигура 1: Биткойн на път до нивата от USD 10000 (Източник: OKEx; Tradingview)

Уроци по история: Наполовина засилен бичи случай на BTC

Няма кристална топка, която да каже на пазарите какво ще се случи след предстоящото наполовина биткойн; обаче двете предишни половинки биткойни могат да ни дадат представа за това какво може да се случи след настъпването на събитието.

Първото намаляване на наполовина на биткойн наполовина се случи на 28 ноември 2012 г., на фона на дълбок мечи пазар. Тъй като наполовина започна да нараства, BTC се повиши от по-малко от 5 USD до над 10 USD за шестте месеца преди първото наполовина. Цената дори отиде по-далеч до около 200 USD през шестте месеца след настъпването на наполовина.

Пазарите също са наблюдавали подобни бикове през второто биткойн наполовина през 2016 г. Цените на BTC драстично са скочили от USD400 на над USD 640 през шестте месеца преди второто наполовина, а цените са достигнали USD1075 през следващите шест месеца, което представлява 66% увеличение.

Докато пазарите остават неизвестни за това как ще се представят биткойните след предстоящото наполовина през май, но положителните настроения в биткойните и по-широкия пазар на криптовалути стават все по-очевидни. Този възходящ импулс може допълнително да се втвърди, тъй като пазарът вероятно ще даде по-големи очаквания за наполовина, когато се приближи.

Защо е наполовина разрошени пера?

Предстоящото наполовина може да е възходящо за цените на биткойните; обаче миньорите биха могли да имат съвсем различна перспектива.

В неотдавнашната сесия на AMA с Алина Яо, бизнес вицепрезидент и ръководител на OKEx Pool призна, че „намаляването наполовина може да увеличи риска от по-ниска рентабилност на добива и увеличаване на скоростта на хеширане едновременно“. Яо обаче добави също, че въздействието на наполовина върху минните пулове може да бъде ограничено поради бързото подобрение в сектора.

Минният пул е силно конкурентна индустрия. За да останат в играта, операторите на пулове подобряват нейната инфраструктура и технологии, засилват ефективността й срещу пазарни сътресения. Освен това данните показват, че наполовина може да не доведе до увеличаване на формата на скоростта на хеширане.

Скоростта на хеширане на биткойни се поддържа на 27.6T за около 80 дни по време на първото събитие наполовина през ноември 2012 г. Броят не се проби над 30T до средата на февруари 2013 г. Миньорите също са свидетели на подобен стабилен модел през второто наполовина биткойн. Следователно наполовина може да не е основният двигател на увеличаването на скоростта на хеширане дори по време на периода на наполовина.

Заключение

Прегледахме как се развива положителното настроение, когато пазарите се приближават до събитието наполовина и пуловете за добив може да покажат устойчивост по времето, когато възнагражденията за добив се намалят наполовина. Инерцията на ценовото рали, която се натрупа около наполовина, може да остане непокътната, поне за средносрочната перспектива. На всичкото отгоре глобалните несигурности, като продължаващото избухване на коронавирус и други геополитически напрежения, могат да увеличат апетита за риск в световен мащаб и това може да е друг двигател за водещата криптовалута.

КРАЙ

Относно OKEx

Най-големият и най-разнообразен пазар на криптовалути в света, OKEx е мястото, където глобалните криптотърговци, миньори и институционални инвеститори идват, за да управляват крипто активи, да подобряват инвестиционните възможности и да хеджират рисковете. Ние предлагаме спот и търговия с деривати, включително фючърси, вечен суап и опции, на основните криптовалути, предлагайки на инвеститорите голяма гъвкавост при формулирането на техните стратегии за максимизиране на печалбите и намаляване на рисковете.

Контакт с медиите:

Вивиен Чой

Имейл: [email protected]

@vivienchoi

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner