Хонконг носи лиценз за крипто борси

Оптимизирана базирана рамка; очаквано ограничено въздействие. Все още само PI.

Общ преглед

Хонконг засилва усилията си за официално регулиране на обмена на криптовалути в града. На 6 ноември 2019 г. Комисията за ценни книжа и фючърси току-що пусна новоизготвена регулаторна рамка, която позволява на надзорния орган за ценни книжа да издава лицензи за платформи за крипто търговия. Може ли това да промени играта за крипто индустрията? Като водещ световен финансов център, какво означава новият режим за града?

Цялостна рамка

Преди година SFC обяви регулаторна пясъчна среда на фона на предоставянето на ограничена среда за финтех компаниите да настояват за регулаторни иновации. След една година в най-новата седмица на HK FinTech, Ашли Алдер, ръководител на SFC, обяви, че надзорният орган за ценни книжа в града вече е създал нов изчерпателен набор от разпоредби за обмен на криптовалути в Хонконг.

Alder каза, че правилата са създадени специално за крипто индустрията, като обхващат всички ключови опасения за защита на инвеститорите, включително сигурното съхранение на активите, изискванията на KYC, борбата с прането на пари и манипулирането на пазара. Включени са и понятия, които не съществуват на традиционните финансови пазари като топъл и студен портфейли, вилици, въздушни капки.

Криптовалутите и виртуалните активи, търгувани на SFC-лицензирана платформа, няма да бъдат обект на същия вид регулиране, което се прилага за традиционните предложения на ценни книжа или инвестиционни фондове.

Освен това всички лицензирани платформи трябва да имат застраховка, покриваща риска от загуба или кражба на виртуални активи.

Той подчерта, че „виртуалните активи се придвижват по-нататък към конвенционалните финансови пазари“ и подчерта по-специално стабилните монети, като заяви, че някои проекти „могат да бъдат приети изключително бързо в глобален мащаб“, което доведе до „сериозни опасения сред политиците и централните банкери и финансови регулатори. “

Лицензиране на Exchange: Решение за включване

Новата регулаторна рамка позволява на SFC да предостави лиценз на борсови оператори, които желаят да се включат в регулирането. С други думи, не е задължително крипто борсите в града да придобиват лиценз за работа. Alder обясни, че причината за избора на решение за включване, тъй като съществуващото законодателство не е проектирано с мисълта за крипто света. Той смята, че пазарите могат да изчакат, докато новото законодателство обхване целия сектор на виртуалните активи, въпреки че не е предвидена времева линия.

Като се има предвид, че много от големите оператори на криптообмен имат присъствие в Хонконг, ние вярваме, че ще има няколко борси, които ще вземат поканата за включване в плана за регулиране на SFC, но не очакваме да видим голям брой на борсите, които се втурват в мрежата за регулиране.

Само професионални инвеститори, без продажба на дребно

Новата лицензионна програма гласи, че борсовите оператори могат да предоставят услуги само на професионални инвеститори, което означава, че все още не могат да се предоставят услуги на дребно. Съгласно правилата за ценни книжа и фючърси (професионален инвеститор) (Cap. 571D) „професионален инвеститор“ означава

– Физическо лице с портфейл от не по-малко от 8 милиона HKD или равностойността му във всяка чуждестранна валута към съответната дата или както е установено чрез позоваване на един или повече от следните документи, издадени или представени в рамките на 12 месеца преди съответната дата.

– Тръстова корпорация, на която е поверено едно или повече тръстове, на които тя действа като довереник с общи активи не по-малко от 40 милиона HKD или равностойността им във всяка чуждестранна валута към съответната дата.

Това е само част от определението, но това не означава, че ще участват инвеститори на дребно. Новите правила продължават да правят търговията с криптовалута в Хонконг само за малка група инвеститори. Alder подчерта, че причината за това са публичните фючърсни договори за виртуални активи, особено договорите с ливъридж, те са нестабилни и могат да бъдат „изключително рискови“.

Биткойн и други: не ценни книжа

Начинът, по който SFC вижда природата на биткойните и други крипто-активи, е друг акцент от съобщението. Alder ясно каза, „биткойн и другите, по-познати крипто активи не са ценни книжа.“ И че SFC „има само правомощието да регулира платформа, която търгува с виртуални активи или токени, които са законни„ ценни книжа “или„ фючърсни договори “. Позицията на SFC до голяма степен съответства на други регулаторни органи в света, като SEC в САЩ.

Заключение

Съобщението за регулиране на криптообмена SFC дойде след китайските инициативи за блокчейн и можем да очакваме, че Китай и, най-общо казано, Азия, ще бъдат отпред и в центъра, когато става въпрос за крипторазработка, базирана на блокчейн. Тъй като крипто инвестициите стават все по-масови и ежедневното прилагане и използване на виртуални активи бързо се увеличават, няма съмнение, че е необходим пълен набор от регулации на крипто активи. Ние вярваме, че добре регулираната среда ще бъде от полза както за инвеститорите, така и за заинтересованите страни в крипто индустрията. Развитието на регулаторите в Хонг Конг се счита за положителен ход за цялостната крипто индустрия.

КРАЙ

Относно OKEx

Най-големият и най-разнообразен пазар на криптовалути в света, OKEx е мястото, където глобалните криптотърговци, миньори и институционални инвеститори идват, за да управляват крипто активи, да подобряват инвестиционните възможности и да хеджират рисковете. Ние предлагаме спот и търговия с деривати, включително фючърси, вечен суап и опции, на основните криптовалути, предлагайки на инвеститорите голяма гъвкавост при формулирането на техните стратегии за максимизиране на печалбите и намаляване на рисковете.

Контакт с медиите:

Вивиен Чой

Електронна поща: [имейл защитен]

@vivienchoi

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner