La privadesa s’està amenaçant a través d’ofertes com els CBDC: val la pena?

Tots desitgem la privadesa, però donem per fet. Sovint, només quan ens en privem, ens adonem de la seva importància. Pot presentar-se de moltes formes, cadascuna amenaçada per diferents tecnologies.

  • Privadesa financera (hàbits de despesa, participacions en actius, etc.)
  • Processos de pensament (opinions polítiques, postures de tema divisives)
  • Geolocalització (rastreig de moviments, rastreig de contactes)

El nostre món està cada vegada més connectat, a través d’un flux de tecnologies, com la cadena de blocs, a cada pas. Com a tal, hem guanyat la capacitat de proporcionar nous nivells de privadesa o de privar-nos-en simultàniament.

Amb això en ment, la nostra pèrdua de privadesa és superior als avantatges que ofereix? O la pèrdua és subestimada i analitzada amb l’aparença de progrés futur?

Espasa de doble tall

Com s’ha indicat, tecnologies com blockchain són una arma de doble tall. A continuació es mostren un parell d’exemples dels avantatges i inconvenients associats al seu ús.

Beneficis

Accessibilitat

Tecnologies com la cadena de blocs han provocat l’aparició de criptomonedes, valors digitals, monedes digitals del banc central (CBDC) i molt més. Cadascuna d’aquestes implementacions comparteixen un tret comú: l’accessibilitat; És a dir, proporcionen als nous clients accés a serveis i oportunitats que abans no podien participar.

Transparència

La transparència és una pantalla completa amb la majoria de cadenes de blocs. Mitjançant l’ús de llibres digitals, tots els blocs de dades són visibles per al món. Podrien representar transaccions, participacions en empreses, balanços, etc.

Inconvenients

Pèrdua de potència

Els implicats en criptomonedes hauran escoltat la frase “si no controleu les vostres claus, no són els vostres diners”. Es refereix a aquells que emmagatzemen els seus actius en borses i significa que qui controla l’accés al recurs manté el poder. L’adopció generalitzada de CBDC suposa aquesta mateixa amenaça. Com a actius centralitzats, els seus emissors mantenen el poder total sobre el seu ús. Amb diners en efectiu, si el teniu a la butxaca, el podeu gastar lliurement. Amb un CBDC, aquesta llibertat es perd als responsables de la seva emissió; Els comptes de significats es poden controlar, analitzar i tancar per caprici.

Robatori de dades

Tot i que les dades recopilades mitjançant CBDC es mantindrien, sens dubte, amb alts nivells de seguretat, es manté el fet que cada any es produeixen robatoris massius de dades. Simplement perquè un CBDC pugui provenir d’un banc central, no vol dir que siguin immunes a l’amenaça de robatori.

Desconfieu


Les monedes digitals del Banc Central han captivat les ments de tot el món. Se’ls anuncia com la pròxima generació de divises, substituint finalment l’efectiu. Això és bo, però?

Un CBDC té el potencial de moltes coses. Una d’elles és la seva capacitat per distribuir-se més fàcilment, cosa que sovint s’observa quan s’observen obstacles recents associats a la distribució de fons a causa de la pandèmia COVID-19. Una altra és la possibilitat de gestionar i fer un seguiment de les seves finances amb més facilitat. La llista continua, però en aquest procés, els CBDC presenten possibles inconvenients importants, sovint analitzats a l’hora de fer públics els seus avantatges, el més important és la privadesa financera de l’usuari.

Mitjançant l’ús d’un CBDC, es pot fer un seguiment de cada compra, venda o transferència d’un actiu. En fer-ho, els governs assoliran nous nivells d’informació sobre els hàbits de despesa, els hàbits de viatge dels ciutadans, les participacions financeres i molt més. Essencialment, donar una gran quantitat de poder a les entitats que ja tenen un fort poder.

Més enllà d’obtenir simplement les dades esmentades sobre els usuaris, els emissors de CBDC també obtindran un major control de l’actiu. És molt més difícil frustrar l’activitat financera per a les persones que treballen amb diners en efectiu que una variant digital. Amb aquest últim, es poden congelar, detenir, fons ciutadans, etc..

Llista negra

Ja hi ha hagut diversos exemples de llista negra de carteres es mostra en les darreres setmanes. Això significa que diverses carteres que contenen stablecoins han vist congelats els seus actius, a petició de les autoritats. Aquestes accions es duen a terme contra els sospitosos d’activitat nefasta en la majoria dels casos. Tot i això, continua essent el fet que els emissors d’actius digitals centralitzats tenen el poder de fer allò que desitgen.

És important assenyalar que la gran majoria de països que consideren el llançament d’un CBDC encara no han decidit sobre un marc final. Això significa que, tot i que hi ha un potencial de pèrdua de privadesa, pot ser que hi hagi un país que opti per prioritzar la seva importància, per molt poc probable que sigui.

Si els CBDC finalment s’aconsegueixin, estaríem completament a mercè dels capricis dels seus emissors. La majoria de les vegades, això pot ser bo, ja que els reguladors haurien augmentat els poders per frustrar una activitat nefasta. També significa proporcionar-los aquest poder, a costa del vostre compte.

Natació aigües amunt

Reconeixent la inquietud que envolta les tecnologies, com els CBDC, i la possible manca de privadesa, hi ha empreses / serveis que treballen per solucionar-ho..

En lloc d’utilitzar la tecnologia a costa de la privadesa, fan un esforç concertat per proporcionar serveis que fan complir la privadesa mitjançant el seu ús. Els següents són només un parell d’exemples.

Monero

Àmpliament vist com el cim de les monedes de privadesa, Monero s’ha convertit en un pilar fonamental en el món de les criptomonedes. Ha aconseguit el seu estatus de moneda més segura mitjançant l’ús de signatures de trucada i adreces sigils.

Navegador valent

Destacat com a navegador de privadesa, Brave s’allunya d’ofertes com Chrome, Edge i molt més. Brave indica que el seu navegador està “… dissenyat per no saber qui sou, ni quins llocs visiteu”.

Què val la pena?

Al cap i a la fi, ja sigui referint-nos a la privadesa financera, als hàbits de consum o fins i tot a les opinions polítiques, tots ens hem de preguntar: “Per a què val la meva privadesa? I els beneficis que ofereix la tecnologia justifiquen disminuir-la? “

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map