El Banc del Canadà podria emetre una moneda digital en el futur

El 25 de febrer de 2020, els executius del Bank of Canada van fer declaracions públiques sobre l’emissió d’una moneda digital del banc centralitzat (CBDC). Concretament, el subgovernador del banc, Timothy Lane, va parlar sobre la possibilitat i els escenaris en què el banc seguiria aquesta línia d’acció al CFA Montreal FinTech RDV 2020. El discurs va versar sobre la tecnologia en ràpida evolució que afecta el sector financer i com Bank of Canada respon al medi ambient.

Banc del Canadà

El Banc del Canadà funciona des que va ser constituït com a Corporació de la Corona el 1934. És important destacar que les corporacions de la Corona són empreses de propietat estatal i administrades. Com a tal, el banc funciona com el banc central del país. En conseqüència, és l’única entitat amb capacitat legal per emetre bitllets canadencs.

Des del 1944, el Banc del Canadà és l’únic emissor de bitllets de curs legal al país. A més, l’organització és responsable de formular la política monetària del Canadà. En concret, les responsabilitats de l’empresa inclouen mantenir un sistema financer segur i sòlid al Canadà.

Les responsabilitats actuals del Banc del Canadà se centren en els objectius de supervisió i gestió de la inflació previsible. Cal destacar que el banc ha de treballar per garantir un sistema financer estable i eficient al país. El banc realitza aquesta tasca de diverses maneres diferents. Principalment, l’empresa proporciona serveis de gestió de fons eficaços i eficients per al govern del Canadà i altres empreses locals. Per últim, les responsabilitats del banc inclouen proporcionar als ciutadans una moneda segura.

Banc del Canadà sobre l’emissió de moneda digital

El Banc del Canadà continua avaluant si l’empresa emetria un CBDC i en quins escenaris. En el seu discurs, Lane va explicar com el banc es prepara per a un futur en què pugui considerar necessari emetre bitllets centrals digitals. Va parlar sobre les responsabilitats del banc per proporcionar als ciutadans la possibilitat d’utilitzar el seu mètode de pagament preferit de manera confidencial.

Timothy Lane - Banc del Canadà

Timothy Lane – Banc del Canadà

A la discurs, Lane reconeix que les monedes digitals proporcionen noves oportunitats al mercat. També va explicar que aquestes oportunitats també poden crear una gran quantitat de nous riscos. Són aquestes amenaces desconegudes les que continuen dificultant la motivació del banc cap a l’emissió d’una moneda digital central.

Escenaris en què el Banc del Canadà emetria un CBDC

Lane va plantejar dos escenaris en què el Banc del Canadà consideraria l’emissió d’una moneda digital centralitzada. El primer escenari seria el resultat de l’adopció massiva de criptomonedes. En aquest cas, el banc podria perdre el control sobre el sistema monetari a mesura que més usuaris migrin a monedes privades com Bitcoin. Com us imagineu, els bancs centrals no estan interessats en cap situació en què perdin el control sobre la capacitat de controlar els pagaments i regular els mercats.

El segon escenari que justificaria la resposta del banc seria l’eliminació completa del mercat d’efectius físics. Tot i que, de moment, aquest segon escenari sembla altament improbable, continua sent una preocupació real per als funcionaris bancaris. Situacions com la contaminació o les malalties podrien fer que l’ús del paper moneda sigui obsolet en un futur proper.

Com seria un CBDC canadenc?


Curiosament, Lane va trigar un moment a reconèixer els beneficis que les monedes digitals aporten al mercat. Ho va fer descrivint com seria una hipotètica moneda digital del Banc canadenc. Lane va explicar que la nova moneda seria segura, fàcil d’accedir, privada i amb un bon valor. Va afirmar que el nou bitllet digital donaria als usuaris la possibilitat de comprar coses electrònicament en línia o en persona. El punt general de Lane era que el Banc del Canadà està disposat a emetre un CBDC, només si és necessari o quan és necessari.

Emetrà el Banc del Canadà una moneda digital?

És important destacar que Lane va deixar de dir que el Banc del Canadà planejava emetre una moneda en qualsevol moment en un futur proper. En concret, va afirmar que no hi havia cap necessitat real que el banc emetés la seva pròpia moneda digital en aquest moment. El seu raonament per a la decisió és el fet que el sistema financer actual encara serveix bé als ciutadans. Lane creu que, en aquest moment, el banc ha de centrar-se en la modernització del sistema de pagament actual per garantir que el banc mantingui la confiança dels seus usuaris en el futur.

Què inclouria el vostre CDBC perfecte?

Tot i que el Banc del Canadà no té plans immediats per emetre un CBDC, els funcionaris segueixen desitjant obtenir informació del mercat sobre la perspectiva. Com a tal, els funcionaris bancaris van llançar una sèrie de preguntes. Aquestes preguntes es van adreçar als ciutadans en un intent de conèixer el futur del mercat. Les preguntes incloses:

  • Com funcionaria una moneda digital amb altres mètodes de pagament?
  • Quines funcions de disseny poden fer que un CBDC sigui atractiu per a comerciants i usuaris?
  • Com funcionaria un CBDC per a transaccions transfrontereres?
  • Com podem protegir la privadesa mentre evitem usos il·lícits?

Els bancs centrals es plantegen fer digital

La declaració de Lane es fa ressò de les realitzades per altres directius del banc central sobre les emissions de divises digitals. Aquestes organitzacions continuen supervisant els mercats i explorant escenaris en què veurien la necessitat de fer un canvi tan dràstic. Una declaració recent publicada pel Fons Monetari Internacional aporta una mica de llum sobre la situació actual que envolta els CBDC. El discurs va revelar que només al voltant deuna quarta part dels bancs centrals de tot el món explora activament la possibilitat d’emetre CBDC i només s’han informat de quatre pilots ”.

El Banc del Canadà està preparat per fer modificacions per continuar sent rellevants

El to general del discurs de Lane va fer que els funcionaris bancaris canadencs entenguessin la necessitat de ser flexibles en aquests temps. Els funcionaris bancaris semblen ser conscients que les criptomonedes podrien tenir un gran impacte en la seva capacitat de controlar els mercats. Com a tal, els funcionaris bancaris estan preparats per fer els canvis que considerin necessaris per mantenir el control. De moment, el Banc del Canadà continua investigant els ajustos que cal seguir sent rellevants en una economia totalment digitalitzada.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map