Въведение в основите на крипто и биткойн за начинаещи

Преглед на ключовите пазарни показатели за биткойн и криптовалути

С нарастващия интерес от страна на институционални инвеститори, биткойн и криптовалути се появиха като алтернативен клас активи, като цените им достигнаха нови висоти тази година. Полученото медийно отразяване, съчетано с фокус върху крипто цените, естествено привлече повече инвеститори на дребно в пространството.

Въпреки това, както беше по време на рекламата през 2017 г. около първоначалните предложения на монети, на разположение на търговците на дребно са хиляди крипто активи, но те се различават значително по отношение на действителната им полезност и приемане. В това ръководство се стремим да представим ключови показатели и фактори, които движат биткойн и са от значение за повечето криптовалути, позволявайки на новодошлите да оценяват различни проекти и протоколи.

Избраните от нас ключови показатели са класифицирани в три категории:

  • Мрежови показатели
  • Показатели на проекта
  • Финансови показатели

Мрежови показатели

Тези показатели показват състоянието на блокчейн мрежата по отношение на нейното използване и сигурност и включват статистика на транзакциите, брой адреси и други свързани статистики, обсъдени по-долу.

Брой транзакции

Броят на транзакциите измерва броя на транзакциите в блокчейн мрежа. Като цяло високите транзакции показват висока употреба. Само че транзакциите не са добри показатели за използването на мрежата, тъй като само броенето може да бъде завишено с много малки суми, премествани многократно между едни и същи адреси.

Потребителите могат да преглеждат транзакции за всяка публична блокчейн мрежа чрез уебсайтове като Blockchain.com, Etherscan и др.

Общият брой транзакции в блокчейн Bitcoin надхвърли 600 милиона. Източник: Blockchain.com

Стойност на транзакцията

Тази метрика ни показва общата стойност, обменена в блокчейн мрежа в рамките на определен период от време. Като цяло това е по-надежден показател от броя на простите транзакции, но може да бъде завишен и чрез циклиране на активи между портфейлите.

Стойността на транзакцията се получава чрез умножаване на общия брой транзакции в даден период със сумата (монета или щатски долари), транзактирани във всяка. Например, ако има 200 транзакции по 100 $ всяка в мрежата на Ethereum на ден, общата стойност на транзакцията ще бъде 200 x 100 $ = 20 000 $.

Очакваната стойност на транзакциите на Биткойн наскоро достигна рекорд от 10,835 милиарда долара. Източник: Blockchain.com

Обща стойност заключена

Показател, популяризиран от бума на DeFi, общата стойност заключена измерва общата стойност на всички цифрови активи, заключени в интелигентен договор. Обикновено се обозначава в щатски долари, ETH или естествения маркер на протокола.

TVL е широко използван показател за оценка на приемането на протоколи DeFi, тъй като измерва стойността на активите, заложени от потребителите. Този показател може да бъде достъпен чрез DeFi пулс или DeBank.

По подобен начин сумата, заложена в блокчейн с доказателство за измерване, измерва интереса на потребителите към протокола с течение на времето и тяхната готовност да го подкрепят, за разлика от търговията с родния токен.

Пазарът на DeFi наскоро достигна важен етап, тъй като общата му заключена стойност надхвърли 40 милиарда долара. Източник: DeFi Pulse

Активни адреси

Както подсказва името, този показател обозначава общия брой активни адреси в блокчейн мрежа. Като цяло, колкото по-голям е този брой, толкова повече потребители се смята, че има мрежа.

Докато един обект може да съдържа повече от един адрес, активността на активните адреси се класифицира на изпращащ, получавателен и уникален адрес и често се използва като общ показател за приемане и децентрализация на мрежата.

Тези показатели могат да бъдат разглеждани с помощта на доставчици на данни като Glassnode и чрез blockchain изследователи като Blockchain.com.

В мрежата на Ethereum има повече от 135 милиона уникални адреса. Източник: Etherscan

Такси за транзакции

Таксите за транзакции се заплащат от потребители на мрежата и се печелят от майнери или заинтересовани страни. Тази метрика обикновено се обозначава в щатски долари или собствения маркер на мрежата и е достъпна и чрез гореспоменатите уебсайтове.

Забележително е, че таксите за транзакции са склонни да скочат, когато блокчейн мрежата е претоварена, било то биткойн или етериум. Това е така, защото в периоди на висока активност миньорите естествено приоритизират транзакциите с по-високи такси. Следователно, за да се избегнат дългите периоди на изчакване, потребителите предлагат по-високи такси за проверка на транзакциите си.

Общите такси за транзакции в биткойн мрежата достигнаха връх по време на ажиотажа на пазара на ICO през 2017 г. Източник: Blockchain.com

Скорост на хеш

Скоростта на хеширане е един от най-често срещаните показатели за оценка на здравословното състояние на веригите за доказателство за работа. Като цяло, колкото повече изчислителна мощност е ангажирана с PoW мрежа, толкова по-висока е нейната скорост на хеширане и толкова по-сигурно и по-малко вероятно е да страда от 51% атака.

Блокчейн мрежите с ниски хеш хетери са уязвими за лоши участници, които могат да се конкурират със съществуващите миньори в мрежата и да подкопаят опитите им за проверка на нови блокове.

Мрежите, които са популярни сред майньорите, като биткойн, обикновено имат високи скорости на хеш. Когато нови майнери се присъединят към мрежа, скоростта на хеширане се увеличава, докато когато майнерите напуснат мрежа, показателят спада.

Хеш-скоростта на биткойн мрежата достигна рекорд от 165 милиона TH / s на 9 февруари. Източник: Blockchain.com

Разпределение и големи стопанства

Към момента на писане, BitInfoCharts показва, че адресите с минимум 1000 BTC държат 42,96% от общия BTC в обращение. По принцип показателите за разпределение са добри показатели за това дали основният жетон или монета е достатъчно разпределен в сравнение с няколко обекта, притежаващи контролираща доставка.

Увеличението на портфейлите с по-малки притежания също показва увеличаване на интереса и осиновяването на дребно.

Има три биткойн адреса, притежаващи 2% от общото предлагане на биткойн. Източник: BitInfoCharts

Показатели на проекта

Показателите на проекта имат качествен характер и отразяват най-вече визията и целите за развитие на екипа зад протокола. Ключови примери за тях включват бели книги, структури на екипи, токеномика и други.

Проектни бели книги

Четенето на белия документ на проекта е от съществено значение за потребителите да придобият основно разбиране на протокола, неговия дизайн, полезност и родната криптовалута. При прегледа на бяла книга потребителите обикновено трябва да имат предвид:

  • Обосновка и визия на проекта
  • Използвайте случаи с ясно дефинирани целеви клиенти
  • Основни технически свойства на проекта, като използвания механизъм за консенсус
  • Подробна пътна карта на проекта
  • Токеномика с използване и разпространение на токени

Освен бялата книга на проекта, потребителите могат да се обърнат към еднопаджери за обобщение на проекта. Техническите технически документи, които често се срещат в публичните блокчейн протоколи, позволяват на потребителите да получат задълбочено техническо разбиране на проекта.

Екип

Важно е да научите за основателите и екипа, стоящ зад даден проект, преди да помислите за инвестиране. Прозрачността, квалификациите и предишните резултати са очевидни фактори, които трябва да се търсят.

Уебсайтове и канали в социалните медии

Подходящият уебсайт, съчетан с активно присъствие в социалните медии, е добър показател за популярността на даден проект. Канали като Telegram и Discord също са чудесни за това да станете част от общността и да наблюдавате отблизо проект по отношение на комуникацията и напредъка на екипа.

Приноси на Github

Github е уебсайтът, към който потребителите могат да проследяват напредъка в развитието. Броят на подадените ангажименти е общ показател за проследяване на проект.

Потребителите могат да се обърнат към Github Stars, за да научат повече за ключовите разработчици и предложения в проект за криптовалута. Сътрудниците, получаващи най-много звезди, обикновено са ключовите разработчици на протокола и хранилища с най-много звезди са ключовите предложения, обсъждани сред общността на разработчиците.

Токеномика

Токеномиката в бялата книга на проекта отразява предложения механизъм за разпространение и икономичност на маркера на проекта. Някои от ключовите статистически данни тук включват общото предлагане, степента на издаване, всички ангажименти за обратно изкупуване и разпределението на символи за екипа на проекта и хазната.

Ако повечето жетони са разпределени между основателите и хазната, цената на символа може лесно да бъде манипулирана и проектът ще бъде рискова инвестиция за потребителите. Ако обаче им е разпределено твърде малко, може да няма достатъчно ресурси, нито стимул за развитие на екосистемата.

Финансови показатели

Финансовите показатели се отнасят до статистически данни като пазарна капитализация, ликвидност и данни за предлагането на символи.

Пазарна капитализация

Пазарната капитализация представлява общата мрежова стойност на криптовалута и се изчислява чрез умножаване на текущата цена с циркулиращото предлагане на маркера. Тази метрика често се използва за оценка на потенциала за растеж на криптовалута.

Повечето най-добри списъци с монети, като този на CoinGecko, се класират по пазарна капитализация и към момента на писане на Биткойн и Етериум са на първите две места.

Пазарната капитализация на биткойн достигна 900 млрд. Долара за първи път на 14 февруари. Източник: CoinGecko

Ликвидност и обем на търговията

Ликвидността се отнася до това колко лесно може да се купува и продава крипто актив на пазара. Ликвидността на крипто актив може да бъде оценена по фактори като 24-часовия обем на търговията, броя на наличните на пазара двойки за търговия и броя на активните адреси, държащи токена.

Tether (USDT) е най-често търгуваната криптовалута по време на писането. Източник: CoinGecko

Механизъм за доставка

Максималното предлагане, циркулиращото предлагане и общото предлагане са ключовите показатели в механизма за доставка на токен. Максималното предлагане включва всички символи, които са в обращение, както и тези, които тепърва ще бъдат издадени.

Циркулиращото предлагане се отнася до броя на монетите или жетоните, които са публично достъпни и търгуват на пазара. Статистическите данни за предлагането са в основата на повечето модели за оценка на цените и дискусии.

Биткойнът има циркулиращо предлагане от 18 630 100. Източник: CoinGecko

Рискови фактори

Крипто пространството е среда с висок риск поради множество предизвикателства, вариращи от технически пропуски до регулаторни ограничения и други рискове за сигурността, които потребителите трябва да са напълно наясно.

Правни / регулаторни рискове

Крипто токените могат да бъдат обект на регулация или правни рискове в зависимост от техния механизъм за издаване на токени и / или оперативна юрисдикция. Например, ако токените се издават чрез първоначално предлагане на монети в Съединените щати, токените могат да бъдат изправени пред потенциален иск от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ за нерегистрирани предложения за ценни книжа.

Скорошен пример за регулаторни рискове, пред които са изправени криптопроектите, е този на Ripple. Компанията, стояща зад шестата по големина криптовалута, XRP, бе наскоро обвинена от Американската комисия за нерегистрирани ценни книжа на стойност 1,3 млрд. Долара през 2013 г..

Интелигентен договор / рискове за сигурността

Независимо от визията и напредъка на проекта, подвизите на сигурността са постоянна заплаха и могат да доведат до загуба на средства. Като се има предвид как разработчиците могат лесно да плагиатстват кода, потребителите трябва да обърнат внимание на проекти, които са били независимо одитирани от охранителни фирми.

Уязвимостите на интелигентните договори, като атаки с бързи заеми, остават преобладаващи на децентрализирания финансов пазар и доведоха до загуби от $ 48 милиона досега през 2021 г..

Бизнес рискове

За протоколите за криптовалута конкурентната среда на съответните им случаи на употреба представлява бизнес риск за потребителите. Например, символите, представляващи децентрализирана крипто борса, са изправени пред конкуренция от други, може би по-утвърдени децентрализирани борси и традиционни финансови институции. Друг пример биха били платежните токени, при които те се сблъскват с конкуренция от страна на традиционни платежни гиганти като PayPal.

Заключителни мисли

Биткойн и други криптовалути придобиват популярност сред търговците на дребно в последния бик. Потребителите обаче трябва да пазят присъщите рискове и да разгледат някои от основните показатели за анализ, обсъдени по-горе, когато оценяват нови и съществуващи проекти.

Потребителите, които се интересуват от търговия, също могат да се обърнат към нашето ръководство за търговия с криптовалута, за да започнат и да се регистрират за акаунт в OKEx, за да получат $ 10.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner