Технически анализ на криптовалута 101

Ръководство за начинаещи за технически анализ на пазара на криптовалути

Въпреки че техническият анализ на криптовалутния пазар може да изглежда обезсърчаващ, терминът просто се отнася до изследване на минали пазарни данни в опит да се прогнозират бъдещи движения на цените. По същество това ни позволява да правим образовани предположения за това дали цената на цифровия актив ще се увеличава или намалява в бъдеще.

В тази статия ще обясним накратко най-важните инструменти за провеждане на основен технически анализ в опит да ви започнем по пътя към графиката на BTC и други криптовалути и да подобрим вашата игра за крипто търговия.

Диаграми на свещници

Въпреки че има различни видове диаграми – като линейни диаграми и диаграми – диаграмите на свещниците са едни от най-ефективните.

Произхождащи от Япония преди повече от век, диаграмите на свещниците визуално показват размера на ценовите движения в различни цветове – често зелена за положителна свещ и червена за отрицателна свещ.

Всеки свещник показва четири важни компонента за желаната времева рамка:

  • Отворена цена
  • Висока цена
  • Ниска цена
  • Затвори цена

Всеки свещник показва четири важни части информация, с "кухи" свещ, показваща увеличение на цената

Тези компоненти не само предоставят множество полезна информация в лесен за четене и кратък формат, но също така позволяват идентифицирането на различни модели на свещници. Макар че има много модели на свещници, които няма да детайлизираме тук, някои прости включват бичи и мечи поглъщащи модели.

Бичи поглъщащ свещник модел, който показва положително тяло на свещ "поглъщат" една или повече предходни отрицателни свещи

Подкрепа и съпротива

Един от най-простите и ефективни методи за провеждане на технически анализ е да се идентифицират области на подкрепа и съпротива – където се очаква цената на цифровия актив да спре да намалява или да спира да се увеличава, съответно.

Тъй като пазарът на криптовалута е просто размяна между купувачи и продавачи, има основание да се твърди, че търсенето на цифров актив се увеличава с намаляването на цената му и обратно – поне на теория. Този основен принцип е до голяма степен отговорен за създаването на двете нива на подкрепа и съпротива. Най-просто казано, пазарът често има интерес да купува или продава на определена цена, което създава нива, които е трудно да се пробият.

Цената на BTC от края на 2017 г. до края на 2018 г. отскочи от хоризонтално ниво на поддръжка приблизително шест пъти, преди в крайна сметка да падне

Идентифицирането на ключови нива на подкрепа и съпротива може да бъде полезно при планирането на сделки. Например, колкото повече пъти се тества ниво на подкрепа или съпротива, толкова по-слабо става това. Основен пример за това е илюстриран по-горе – когато цената на BTC в крайна сметка се срина чрез почти годишното си ниво на поддръжка от около $ 6,000 през 2018 г..

Тенденционни линии

Друг основен инструмент за технически анализ, който е от критично значение, е линията на тенденцията – която, както подсказва името, е линия, която се използва за идентифициране на тенденция.

Чрез проследяване на върховете или дъното на модели на свещници, техническият анализатор може да идентифицира ясна бича или меча тенденция за цената на криптовалута и да коригира съответно стратегията си за търговия.

BTC се движеше надолу за продължителен период от време през втората половина на 2019 г., преди да пробие категорично линията на низходящия тренд – която беше рециклирана като подкрепа по време на COVID-индуцирания пазарен срив през март 2020

Плъзгащи се средни стойности

Плъзгащите се средни стойности са популярен и лесен за използване изоставащ индикатор, който изглажда нестабилността на цените и дава по-ясна представа за това каква е средната цена на дигиталния актив за определен период от време.

Има два основни типа пълзящи средни:

  • Прости пълзящи средни
  • Експоненциални пълзящи средни

Простите пълзящи средни използват средноаритметичната стойност на набор от цени, докато експоненциалните пълзящи средни придават по-голямо значение на скорошното действие на цените.

Плъзгащите се средни стойности могат да се използват самостоятелно или заедно помежду си. Например често използваме лента с експоненциални пълзящи средни на четиричасовата свещна диаграма в нашите ежедневни анализи на Crypto Market. Тази лента се състои от осем ЕМА, вариращи от 20 до 55 на стъпки от пет – което означава, че отнема средната стойност на последните 20 до 55 свещници, като същевременно дава повече тежест на скорошната ценова активност.

Четиричасовата EMA лента за BTC е действала като подкрепа многократно в края на 2020 г. и ясно е идентифицирала бича тенденция

В тенденциите на пазарите лентата на ЕМА може да се окаже полезна, тъй като ясно илюстрира в коя посока се движи даден пазар и къде могат да бъдат намерени области на подкрепа или съпротива.

Индекс на относителна якост

Последният инструмент, който ще обсъдим в тази статия, е Индексът на относителната сила, който е индикатор на импулса, който се използва предимно за идентифициране дали дадена криптовалута е свръхкупена или препродадена. Традиционно стойностите на RSI над 70 показват, че цифров актив е свръхкупен, а стойности под 30 показват, че е свръхпродаден.

Когато става въпрос за BTC и други криптовалути, RSI може да не е най-надеждният индикатор. BTC доказа, че е склонен към продължителни бикове, при които цената му многократно се превръща и често остава прекалено закупена. Независимо от това, може да е полезно за идентифициране кога може да се появи отстъпление на хоризонта.

По време на битовия пробег на BTC през 2016–2017 г., водещата на пазара криптовалута многократно става прекупена за седмичната времева рамка

Не сте търговец на OKEx? Научете как да започнете да търгувате!

Следвайте OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner