Как да търгувате с крипто опции на OKEx

Урок стъпка по стъпка за търговия с опции за криптовалута на OKEx

Опциите, като фючърсите, са деривати, които проследяват цената на базовия актив. Въпреки това, за разлика от фючърсите, опциите дават на купувача правото, но не и задължението, да купува (т.е. кол опции) или да продава (т.е. пут опции) базовия актив на определена цена на или преди определена дата, наречена изтичане . За търговците опциите могат да служат като ефективен инструмент за изпълнение на различни инвестиционни цели на техния портфейл, като например:

  • Ограничете загубите надолу при намаляващ пазар.
  • Генерирайте печалба в периоди на висока волатилност.
  • Спекулирайте с движението на цените с относително нисък риск.

Докато фючърсите са по-популярни, опциите за криптовалута също придобиват все по-голяма популярност и се предлагат от водещи борси за криптовалути като OKEx. Ако искате да търгувате с крипто опции, този урок ще ви помогне да започнете.

Характеристики на крипто опциите на OKEx

OKEx поддържа търговията с опционни договори с три криптовалути – Bitcoin (BTC), Ether (ETH) и EOS – като основни активи. Подробности, които трябва да се отбележат по отношение на крипто опциите на OKEx, са както следва:

  1. Договорите за кол и пут опции са достъпни за търговия.
  2. Договорите изтичат на еднодневни, двудневни, седмични, двуседмични, месечни, тримесечни и двумесечни времеви рамки.
  3. Договорите следват европейския стил и могат да се изпълняват само към датата на изтичане (а не преди).
  4. Договорите се уреждат в 8:00 ч. UTC в петък на изтичащата седмица.
  5. Договорите се търгуват 24/7.

Графиката по-долу предоставя допълнителни подробности, които могат да бъдат полезни за потребителите, които са нови в търговията с опции на OKEx.

Подробности за опционните договори на OKEx. Източник: OKEx

Стъпка 1: Отидете до раздела с опции

Отидете на началната страница на OKEx и отидете до Търговия в горното меню, за да видите наличните пазари. След това кликнете върху Основен под етикета „Опции“, за да отворите раздела с опции. Основната версия предлага добра отправна точка за начинаещи, търгуващи с опции, но ако сте опитен търговец, можете да изберете Разширено за по-изчерпателно табло.

Търговия с маржове OKEx

Инструмент за откриване на опции

Новите търговци често са изправени пред стръмна крива на обучение, когато търгуват деривати. За да помогне на потребителите да се запознаят с опциите за криптовалута, OKEx разработи функцията за откриване на опции, която ви превежда през процеса на закупуване на опции.

Когато потребителят отиде до раздела с опции, той вижда инструмента за откриване по подразбиране. Ако искате да използвате инструмента, видеоклипът с урок и стъпка по стъпка за откриване на опции можете да видите тук.

За целите на това ръководство за това как да търгувате с опции за криптовалута, ние ще използваме основното табло за управление като справка за търговия с крипто опции на OKEx, до което можете да получите достъп, като кликнете върху Всички опции раздел.

Търговия с опции - OKEx

Стъпка 2: Активирайте търговията с опции

Начинаещите, търгуващи с опции, трябва да разберат и да признаят свързаните рискове и само след поставяне на отметка в квадратчето ще бъде възможно Активирайте търговията на производни на OKEx, както е показано на екрана по-долу.

Активирайте търговия с опции

Стъпка 3: Прехвърлете средства към вашата опционна сметка

Вашата опционна сметка трябва да бъде финансирана, преди да можете да започнете да търгувате. Ако нямате никакво салдо в акаунта си, щракнете върху Прехвърляне (или на страницата „Търговия с опции“ или в падащия списък „Активи“ в горното меню) за преместване на средства между сметки.

Ако нямате никакви крипто активи на акаунта си в OKEx, можете да си купите крипто или да научите как да депозирате крипто на OKEx с нашето ръководство за начинаещи за крипто търговия.

Когато вашият акаунт има крипто активи, можете да използвате "Прехвърляне" , както е показано по-долу, за да ги преместите от вашия "Финансов акаунт" Към твоя "Опции акаунт" за да започнете да търгувате. След като попълните предпочитаната от вас сума за превод, щракнете Потвърдете.

Стъпка 4: Изберете опционен договор за търговия

Вече можете да изберете желания тип договор от лявата лента на таблото за търговия с опции. В момента наличните опции са BTCUSD, ETHUSD и EOSUSD, които са "Опции за маржове на монети," което означава, че те са уредени в основните цифрови валути.

След това кликнете върху Всички опции и изберете желаната времева рамка за изтичане на договора чрез "всичко" падащ списък. Наличните опции са еднодневни, двудневни, седмични, двуседмични, месечни, тримесечни и двумесечни.

Двуседмичните опции ще се генерират всеки петък, докато месечните и двумесечните тримесечия ще се генерират съответно всеки трети до последния петък на месеца и последния петък на тримесечието, съответно.

BTCUSD - пример за търговия с опции

В този урок за търговия с опции ще изберем за пример седмичния договор за опции с надпис „BTCUSD-20200828-12000-C“ като пример.

Конвенцията за именуване, последвана от договори за опции, е: underlying-expiry-strike-type.

Въз основа на името му, BTCUSD-20200828-12000-C, можем да кажем, че BTC е основният актив, докато 20200828 се отнася до датата на изтичане на 28 август 2020 г., докато 12000 се отнася до цената на стачка в щатски долари. Буквата С показва, че това е опция за кол, която дава право на търговците да закупят базовия актив на ставна цена при изтичане. Алтернативно, буквата P обозначава пут опции, които дават право на търговците да продадат базовия актив по стачната цена при изтичане.

Стъпка 5: Въведете подробности за поръчката и изпълнете

След като изберете желания договор, можете да въведете своите „Цена“ и „Сума“ за сделката. За опции за търговия в OKEx лимитната поръчка е единственият вид, достъпен за търговците. Ако искате да изпълните поръчката си възможно най-скоро, можете да кликнете върху BBO (т.е. най-добрата оферта), която съответства на вашата поръчка с най-добрите оферти на пазара.

След като въведете подробности за поръчката, можете да кликнете върху Купува или Продавам за покупка или продажба на договори. В нашия пример за BTCUSD-20200828-12000-C, дългото преминаване би означавало закупуване на кол опция, докато късата позиция може да се реализира чрез закупуване на пут опция. Договорите за продажба на опции е напреднало начинание и не се препоръчва за начинаещи поради високия риск, който включва.

Търговците трябва да сключат поне един договор, за да направят успешно поръчката си. В примера на BTC / USD всеки договор представлява 0,1 BTC.

пример за търговия с опции

Например, можете да настроите лимитирана поръчка с цената за забавяне от 0,024 BTC на договор и да отворите дълга позиция за "BTCUSD-20200828-12000-C" с един договор, или "Продължение."

Таблото за търговия също показва основна информация за договора за опции, като например "Индекс (USD)," "Марк Прайс" и "Отворена лихва." Индексът (USD) проследява средната цена на BTC / USD, използвайки пет крипто борси, докато цената Mark (BTC) е референтната цена, изчислена от базовия индекс (BTC / USD). Отвореният интерес тук се отнася до общия брой неизпълнени договори за опции.

Стъпка 6: Прегледайте изпълнената си поръчка

След като вашата сделка бъде подадена, вашата поръчка ще бъде чакаща преди изпълнението и можете да прегледате състоянието на вашата позиция, като кликнете върху Отворени поръчки в долната част на началната страница за търговия с опции. Този раздел ви показва информация за транзакциите, като например броя на договорите в поръчката или „Размер (Продължителност)“, „Марж (BTC)," „Състояние“ и т.н. Маржът е парите, взети назаем от крипто борсата, за да могат потребителите да направят инвестиция.

Стъпка 7: (По избор) Анулирайте поръчката си

Ако искате да анулирате вашата отворена поръчка, можете да го направите, като кликнете Отказ в раздела „Отворени поръчки“.

Отворените поръчки са неизпълнени поръчки на пазара, които чакат да бъдат изпълнени. Отворените позиции, от друга страна, са установени сделки, които тепърва ще бъдат затворени с противоположна сделка. Ако имате отворена къса позиция в BTC, можете да я затворите чрез обратно изкупуване на BTC. Ако имате отворена дълга позиция в BTC, можете да я затворите, като продадете дългата позиция.

Такси за търговия с крипто опции на OKEx

За търговия с опции на OKEx, ставката на таксата за упражняване на опции е 0,02% и е независима от нивото на потребителя. Освен това еднодневните и двудневните опции са освободени от таксата за упражнения.

Също така се прилагат такси за вземане, вземане, ликвидация и частична ликвидация, в зависимост от търговската позиция на потребителя. Тези такси се различават за различните нива и можете да видите повече подробности на страницата с информация за таксите.

Не сте търговец на OKEx? Научете как да започнете да търгувате.

Следвайте OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner