Какво е залагане на спред?

Спред залаганията са популярен тип деривативен продукт, предлаган от много брокери по целия свят, който ви позволява да търгувате с определени активи, без реално да закупите самия базисен актив.

Ще разгледаме ключовите компоненти на залаганията за разпространение, как работят и как можете да се включите.

Основи на спред залаганията

Първият въпрос, на който трябва да отговорите тук, е какво точно е залагането на разпространение? Е, разпространението на залаганията е деривативен продукт и стратегия, при които предсказвате дали стойността на даден актив ще се повиши или намалее. Тъй като това е дериват, точно както когато търгувате CFD, всъщност не притежавате базовия актив.

Това непритежаване на самия актив не е непременно лошо, тъй като ви предоставя голяма доза гъвкавост, за да се възползвате от цената на актива, която се увеличава или намалява. При разпространението на залаганията точно това ще правите. Правите прогноза за цената на даден актив, който се увеличава или намалява. Ако вашата прогноза е вярна, тогава можете да спечелите за всяка точка, която активът печели или губи. Ако вашата прогноза е неправилна, можете също да загубите определена сума на точка.

Дълги или къси в спред залагания

Освен че можете да предвиждате и поставяте залагания за разпространение на почти всякакъв вид активи от валутни двойки, стоки, индекси, криптовалути и други, вие също имате възможност да отидете дълго или кратко с вашия залог за разпространение.

Продължителното залагане на спред означава, че прогнозирате, че цената на базовия актив ще се повиши. Ако това се случи, тогава ще спечелите. Тази печалба ще се определя от това колко активът, на който сте заложили, действително нараства, преди да затворите позицията.

Прекъсването на залагането на спред означава, че смятате, че активът ще поевтинее. Ако това се случи, тогава ще имате печалба от сума, която се определя от размера на вашия залог.

Размерът на залога

Размерът на вашия залог в спред залаганията е сумата, която залагате на единица за основното движение на активите. Всяко движение на цената на актива се измерва в точки. Стойността на тези точки може да се различава в зависимост от базовия актив, въпреки че в акциите точка обикновено е равна на $ 1.

Така че ще зададете размер на залога на точка при отваряне на спред залог. Минималната сума, която можете да зададете, обикновено се определя от брокера, с когото залагате, и актива, на който отваряте позицията.

Пример

Може да решите да направите залог за разпространение на акции на Apple, когато пазарната цена е $ 100. Ако смятате, че тази цена ще се повиши, тогава ще „купите“ на 100 долара. За този пример, нека си представим, че размерът на вашия залог за единица е $ 3. Ако цената на акциите се покачи до $ 120 и затворите позицията, ще имате печалба от $ 60. Това са 3 долара за всяка точка, в която активът е нараснал. Ако цената на актива се затвори на $ 95 обаче, ще загубите $ 15 от залога.


Както бе споменато по-горе, залагането на спред е гъвкаво, тъй като можете да залагате и на цената на актива, която ще падне.

Използвайки същия пример. Ако чувствате, че цената ще падне, бихте направили залог за разпространение, за да „продадете“ актива. Ако все пак се спадне до $ 95, както е по-горе, ще имате печалба от $ 15. В този случай обаче, ако цената на актива се повиши над $ 100, ще загубите $ 3 за всяка точка и обратно.

Колко дълго спред залогът остава отворен?

Въпреки че има разнообразие от различни видове залагания за разпространение, които можете да изберете по отношение на срока на валидност, това са няколко от най-популярните:

Ежедневни спред залози: Това са популярен избор за краткосрочно залагане на спред. Ежедневният залог за спред изтича в края на деня, в който го отворите, или можете да го затворите преди това с повечето брокери. Не бъркайте това с подвижен ежедневен спред залог. Движещият се ежедневен залог ще продължи да остане отворен, докато не го затворите и не си навлечете неща като овърнайт такси по пътя.

Залози за спред за фючърси: Този тип спред залог може да бъде идеален за дългосрочни търговци. Те се основават на стойността на активите в рамките на фючърсния пазар. Те могат да имат дата на доставка няколко месеца в бъдеще. Тук ще изтече датата на валидност на фючърсния договор, въпреки че те могат да бъдат затворени по-рано. Залогът за фючърсен спред също не натрупва такси за задържане за една нощ.

Ливъридж и марж при залагане на спред

Подобно на други видове търговия на деривативните пазари, ливъриджът, предоставен от вашия брокер, може значително да увеличи покупателната ви способност. В зависимост от брокера може да намерите наличност от 5: 1 или повече. Ливъридж 5: 1 означава, че за депозит от $ 1000 можете да направите залагания за разпространение до стойността от $ 5000.

Използването на ливъридж в търговията обаче означава, че маржът идва. Маржът е колко от вашите собствени пари трябва да държите в сметката като депозит, за да запазите отворените си позиции. Ако вашите позиции се губят, възможно е да получите повикване за маржин, за да депозирате повече средства по сметката си.

Брокери за разпространение на залагания

Понастоящем тези брокери предлагат залагания за разпространение на инвеститори от юрисдикции, където това е законно & напълно регулиран като Обединеното кралство & Ирландия.

AVA търговия – Предлага на своите търговци залагане на спред с повече от 200 финансови инструмента, включително над 65 валутни двойки форекс, метали, енергии & селскостопански стоки, основни индекси и облигации от цял ​​свят и голямо разнообразие от акции и ETF. С такова голямо разнообразие със сигурност ще намерите инструментите, които ви подхождат.

Прочетете нашия преглед на AvaTrade

Внимание: Търговия с Forex / CFD & Опциите върху маржа носят високо ниво на риск и може да не са подходящи за всички инвеститори. Високата степен на ливъридж може да работи срещу вас, както и за вас. Преди да решите да търгувате с такива продукти с ливъридж, трябва внимателно да прецените своите инвестиционни цели, ниво на опит и апетит за риск.

CityIndex – Предлага избор от над 4000 пазари за разпространение на залози, включително:

  • Индекси като UK 100, Wall St, Германия 30
  • Валутни валути като GBP / USD, GBP / EUR и JPY / USD валутни двойки
  • Акции като Rio Tinto, Amazon и General Electric
  • Стоки като нефт, злато и какао
  • Други пазари, включително облигации, лихвени проценти и опции

Прочетете нашия преглед на CityIndex

Внимание: CFD са сложни инструменти и са с висок риск от бърза загуба на пари поради ливъридж. 73% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват CFD с този доставчик. Трябва да помислите дали разбирате как работят CFD и дали можете да си позволите да поемете високия риск да загубите парите си. Капитал в риск.

Финални мисли

Залагането на спред със сигурност е един от най-вълнуващите деривативни продукти, налични за вас като търговец. Той е изключително гъвкав и може да се прилага на почти всеки пазар, предоставен от вашия брокер, и в редица времеви рамки.

Въпреки това, залагането на спред идва с определено ниво на риск, особено ако търгувате с ливъридж. За тази цел винаги е важно да се извърши надлежна проверка и да се определят стоп загуби, за да се поддържа силно ниво на управление на риска, докато се търгува.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map