Как работи количественото ръководство за търговия

количествена търговия

Какво е количествена търговия?

Quant търговията стана популярна през последните години. Днес обаче много хора не знаят какво представлява количествената търговия, как работи или как да приложат стратегии за анализ на количествена търговия.

Искаме да помогнем. В това ръководство ще обясним някои от най-важните неща, които трябва да знаете за количествената търговия, за да може всеки да разбере.

Количествената търговия е търговска стратегия, която включва използване на количествен анализ за определяне кога да се купува или продава. Количественият анализ включва смачкване на числа и провеждане на данни чрез математически формули.

Въз основа на резултата от вашия количествен анализ може да определите, че конкретен актив ще се повиши или поевтинее.

Някои хора го наричат ​​количествена търговия, докато други го наричат ​​алгоритмична търговия.

В много случаи количественият анализ е толкова прост, колкото анализирането на две от най-основните числа за търговия: цена и обем. В по-сложни случаи количественият анализ може да изисква анализ на стотици – дори хиляди – различни фактори.

Днес някои от най-големите инвеститори в света използват количествен анализ, за ​​да вземат информирани търговски решения. Хедж фондът може да има отдел за количествена търговия, например, посветен на анализа на всяка сделка. Хедж фондът може да прави сделки за милиарди долари въз основа на този количествен анализ.

На по-основно ниво средният инвеститор може да прочете количествени анализи на търговията в интернет, преди да направи сделка. Благодарение на разпространението на ръководства за количествена търговия в интернет, за обикновените инвеститори е лесно да прилагат стратегии за количествена търговия върху портфейли от всякакъв размер.

На още по-основно ниво, всички сделки включват някакъв вид количествен анализ. Всеки път, когато използвате математика, статистика или цифри, за да направите прогноза за бъдещите резултати, вие се включвате в количествен анализ.

Как работи количествената търговия?

Най-основният количествен анализатор включва проверка на два основни входа за данни: цена и обем. Това са двата най-често използвани входа за данни, използвани при количествения анализ.

Количествен анализатор за търговия може да включи цената и обема в математическа формула, например, за да направи прогноза за това къде ще отиде активът след това.

Представете количествената търговия като комбинация от математика, съвременни технологии и изчерпателни бази данни. Количествената търговия хвърля всички тези неща в блендер, след което извлича полезна информация от получените числа.


Количествените системи за търговия се състоят от четири ключови компонента:

Идентификация на стратегията: Първата стъпка е да се идентифицира стратегия. Намерете стратегия или създайте своя собствена. Използвайте предимство, след това решете колко често системата ще търгува.

Тестване на стратегията След това тествайте тази стратегия върху историческите пазарни условия. Колко добре би се представила тази стратегия през 2018 г.? Колко добре щеше да се представи през 1948 г.?

Изпълнителна система: Следващата стъпка е да се свържете с посредничество, да автоматизирате търговията и да сведете до минимум разходите за транзакции.

Управление на риска: След като системата започне да изпълнява, целта е да се оптимизира разпределението на капитала и да се управлява рискът, като същевременно се променят и подобряват количествената система за търговия.

Количествената търговия е широко поле. Може да се комбинира с множество други стратегии за търговия. Общите техники за количествена търговия могат да включват например търговия с висока честота или алгоритмична търговия и статистически арбитраж. Всички тези техники разчитат на количествен анализ, за ​​да вземат информирани решения.

Какво прави количественият търговец?

Количественият търговец ще използва техника за търговия и ще създаде модел на нея, използвайки математика. Квантовият търговец ще изпълни тази техника, използвайки математически формули.

След това квантовият търговец ще създаде компютърна програма, която прилага модела към исторически пазарни данни. Моделът се тества обратно (използвайки исторически данни), след което се оптимизира. Ако квантовият търговец е доволен от резултата, тогава системата се прилага на пазари в реално време, използвайки реален капитал.

В много случаи количественият търговец използва езици за програмиране като C ++ или Python, за да изпълни тези стратегии за търговия. C ++ е особено популярен за търговия с висока честота, въпреки че Python и R може да се използват за търговия с по-ниска честота.

Quant търговията е като метеорологията: аналогия

Нашите приятели в Investopedia препоръчваме да мислите за квантова търговия като метеорология.

Задачата на метеоролог е да анализира моделите на времето, текущите данни и историческите данни за определен регион и след това да прави прогнози въз основа на тази информация.

Подобно на метеоролога, количественият търговец проверява различни входящи данни, анализира какво в миналото са означавали тези входове за пазарите, след което прави прогнози въз основа на този анализ.

Метеоролог може да публикува доклад за времето, в който се посочва, че има 90% шанс за дъжд – въпреки че в момента е слънчево навън. Метеорологът стигна до това неинтуитивно заключение, след като анализира климатични данни от сензори в цялата област.

Въпреки че в момента не вали, историческите данни показват, че вали 90% от времето, когато подобни данни се откриват от сензори. Например, сензорите може да са приспаднали 15% спад в налягането. 90% от случаите, когато се установи 15% спад на налягането, ще вали през следващите 24 часа.

Квантов търговец може да пусне подобен анализ. Цената на биткойн може да достигне например 20 000 долара. Пазарът е в пълен бичи режим и всички са оптимисти, че цените ще продължат да се увеличават. Квантовият трейдър може да провери основните числа, за да предскаже, че краят на биковия пробег идва.

Примери за количествена търговия

Добрият количествен търговец ще създаде програма, която предсказва бъдещето.

Нито една количествена програма за търговия не може да предвиди бъдещите 100% от времето. Въпреки това, програма за квантова търговия, която е правилна по-често, отколкото грешна, може да бъде в състояние да създаде постоянни печалби.

Да предположим, че инвеститорът иска да предскаже бъдещата цена на акция. Този инвеститор вярва в инерционното инвестиране. Тя пише проста програма, която идентифицира печелившите акции по време на въртящ се импулс на пазарите. По време на следващия подем на пазара, програмата на този инвеститор купува тези акции, за да печели постоянно. Това е прост пример за силата на количествената търговия.

Обикновено търговецът ще използва набор от техники за идентифициране на печеливши акции. За да допълни нейния количествен анализ, например, търговецът може също да използва технически анализ, фундаментален анализ и техники за инвестиране на стойност. Внимателно обмисляйки всички тези стратегии, търговецът има най-голям шанс да избере печеливши акции и да максимизира възвръщаемостта.

Плюсове и минуси на количествената търговия

Ако количествената търговия беше правилна 100% от времето, тогава всеки хедж фонд в света би използвал само количествен анализ. Количествената търговия, както всяка стратегия за търговия, не е перфектна.

Професионалисти

Премахнете емоцията от търговията: Количествената търговия е свързана с числа, входове, математика и формули. Формулата за количествен анализ няма място за емоционални входове. Това са само данни.

Работи чудесно във връзка с други търговски стратегии: Най-добрите търговци използват комбинация от стратегии, за да информират своите търговски решения. Количественият анализ работи особено добре за тази цел. Той допълва добре другите стратегии за търговия.

Вземете информирани решения за множество активи: Quant търговията може бързо да анализира множество активи. Просто включете входовете във формулата, за да получите незабавно количествен анализ.

Не е задължително да е прав 100% от времето: Нито една търговска стратегия в света няма да бъде 100% правилна 100% от времето. Но това не е целта на квантовата търговия; целта е да се правят повече правилни сделки, отколкото неправилни сделки.

Минуси

Твърде много данни: Количествените търговци имат достъп до огромно количество данни. Можете например да разгледате пазарните данни за хиляди дни дейност по търговия с акции, след което да разработите стратегии за търговия въз основа на тази информация. Понякога използването на много данни е нещо добро. В други случаи твърде много данни са огромни за търговците.

Доброто търгуване изисква постоянна адаптация: Финансовите пазари са невероятно динамични. Стратегията за количествена търговия трябва да бъде еднакво динамична, за да бъде в крак. Хедж фондът може да създаде ефективна количествена формула за търговия, само за да може тази формула да остарее в рамките на няколко месеца. Квант трейдър може да продължи печеливша серия, когато формулата им постоянно носи печалби, само за да продължи губеща серия, когато формулата им изведнъж не работи за пазарните условия.

Конкурирате срещу хедж фондове: Хедж фондовете разполагат с пари за създаване на пълноценно подразделение за количествена търговия. Те наемат десетки програмисти, анализатори и статистици, за да разработят възможно най-добрия количествен модел на търговия. Ако искате да станете количествен търговец, ще се състезавате с тези хора.

Как да намерим или създадем количествени стратегии за търговия

По-горе споменахме, че идентифицирането на стратегията е първата стъпка за прилагане на количествена стратегия за търговия.

Намирането (или създаването) на правилната стратегия за количествена търговия днес е първата стъпка към постоянно печелене на печалба от пазарите.

За щастие намирането на добра стратегия за количествена търговия не е трудно. Можете лесно да намерите печеливши стратегии за количествена търговия чрез публични източници. Академиците редовно публикуват теоретични резултати от търговията, например, въз основа на различни формули и анализи. Публикациите на финансовата индустрия и търговските списания ще подчертаят търговските стратегии, използвани от водещите хедж фондове днес.

Може да попитате: защо някой би споделил печеливша количествена стратегия за търговия? Защо хедж фондът не би запазил тази стратегия за себе си? Ако всеки използва конкретна стратегия за търговия, тогава няма ли да попречи на стратегията да работи дългосрочно, когато другите тълпят пазара?

Това е добър въпрос, но има и добър отговор. Хедж фондовете ще споделят основните подробности за своите стратегии, но те няма да обсъждат точните параметри и методи за настройка, които използват за изпълнение на стратегията за търговия. Тези оптимизации са от решаващо значение за превръщането на средната стратегия в печеливша.

Ето някои от най-добрите безплатни ресурси за идентифициране на търговски стратегии днес:

Мрежа за социални науки – www.ssrn.com

arXiv Количествени финанси – arxiv.org/archive/q-fin

Търси Алфа – www.seekingalpha.com

Елитен търговец – www.elitetrader.com

Тези уебсайтове съдържат десетки хиляди стратегии за търговия. Ще видите стратегии, разделени в различни категории, включително стратегии за „реверсия на средната стойност“ и „проследяване на тенденциите“ или „инерция“.

Ще видите и стратегии за търговия, разделени въз основа на тяхната честота. Някои стратегии са предназначени например за търговия с ниска честота (LFT), например, което обикновено означава, че притежавате активи за поне един ден. Изградени са и други стратегии за високочестотна търговия (HFT), което означава, че купувате и продавате активи през целия ден на търговия.

Можете също така да намерите стратегии за „свръхчестотна търговия“ (UHFT), които включват задържане на активи само за секунди или милисекунди.

Как да тествате количествена стратегия за търговия

Бектестирането е решаваща част от разработването на стратегия за количествена търговия. След като идентифицирате стратегията си, искате да видите как се изпълнява тази стратегия в реални пазарни условия. За щастие има много данни на една ръка разстояние, което улеснява тестването на стратегията ви на исторически крипто пазари, фондови пазари и други пазари.

Много начинаещи количествени търговци ще използват безплатните исторически данни за търговия, предлагани например от Yahoo Finance. Въпреки това, по-професионални или напреднали търговци може да искат да платят за по-добри данни.

Безплатни данни срещу платени данни: Защо трябва да помислите за плащане за пазарни данни

Предимството на безплатните данни е очевидно: получавате богатство от исторически пазарни данни на една ръка разстояние безплатно. Има обаче значителни недостатъци на безплатните данни, включително:

Проблеми с точността: Безплатните данни може да имат грешки. Доставчикът на данни няма стимул да коригира тези грешки, тъй като те не получават пари. Професионалните търговци ще черпят данни от два или повече източника, след което ще проверяват данните един срещу друг (да речем, използвайки филтър за скокове), за да премахнат несъответствията.

Пристрастие към оцеляването: Много от компаниите, регистрирани на фондовите пазари през 1967 г., вече не търгуват днес. Някои са придобити. Други фалираха. За съжаление, някои набори от данни включват само компании, оцелели през десетилетията. Това въвежда пристрастия към оцеляването във вашата стратегия. Анализирате само компании, оцелели. Тестът за обратна проверка на вашата търговска стратегия неизбежно ще върви по-добре, отколкото би направил при реални пазарни условия.

Корпоративни действия, разделяне на акции и т.н.: Безплатните набори от данни могат също да игнорират определени корпоративни действия и как тези действия влияят върху запасите. Те може да не включват корекции за разделяне на акции и дивиденти например. По-професионалните доставчици на данни ще внедрят корекции в своите данни, но доставчиците на безплатни данни няма.

Как да настроите система за изпълнение за вашата стратегия за количествена търговия

Системите за изпълнение на количествена търговия варират. Някои системи за изпълнение са напълно автоматизирани: системата прави сделки без ръчна намеса. Други системи за изпълнение са ръчни, като операторите изпълняват всяка сделка.

Като цяло, HFT и (особено) UHFT търговските стратегии са напълно автоматизирани, докато LFT стратегиите са ръчни или полуръчни.

Някои от важните неща, които трябва да се вземат предвид при създаването на система за изпълнение, включват:

Интерфейс на посредничеството: Някои хора извикват своя брокер по телефона, за да сключат сделка. Други настройват напълно автоматизиран високопроизводителен интерфейс за програмиране на приложения (API). Като цяло искате да взаимодействате с посредничеството, за да можете да се концентрирате върху оптимизирането на стратегията за търговия.

Минимизиране на разходите за транзакции: Когато правите стотици сделки за кратък период от време, минимизирането на транзакционните разходи е от решаващо значение. Какви такси начислява посредничеството? Плащате ли фиксирана такса за сделка или процентна такса? Разделът начислява ли такси от посредничеството? Какво ще кажете за приплъзване? Каква е разликата между това, което сте възнамерявали да изпълни вашата поръчка, и това, което всъщност е била изпълнена? Какво ще кажете за разпространението? Каква е разликата между цената на офертата и искането на ценната книга, с която се търгува? За средния инвеститор у дома, който прави няколко сделки на месец, тези неща всъщност нямат значение. За квантови търговци – особено за HFT сделки – дори малки такси могат бързо да се добавят.

Разминаване на изпълнението на стратегията с изпълнението на Backtested: Някои стратегии за квантова търговия работят перфектно в реални пазарни условия. Те възпроизвеждат техния успешен тест и постигат страхотни резултати. Много системи за търговия обаче могат бързо да се разминават, като ефективността с обратно тестване бързо се отделя от представянето в реалния свят. Грешки могат да се появят. Пазарните условия могат да се променят. Същите входове, които са водили до определени изходи в миналото, може вече да не водят до тези изходи.

Латентност: Латентността е времето, което губите при изпращане на поръчка. Колко време отнема на вашата поръчка да достигне борсата или брокера? Латентността може значително да повлияе на рентабилността – особено за HFT или UHFT стратегии.

Често задавани въпроси относно количествената търговия

В: Не включват ли всички стратегии за търговия някакъв вид количествен анализ?

A: По дефиниция количественият анализ включва използването на суровини – като цена и обем на търговията – за да се правят прогнози. Много стратегии за търговия – дори най-основните стратегии – включват разглеждане на цифри, за да се правят прогнози за бъдещето. В този смисъл много стратегии за търговия могат да се считат за количествени стратегии за търговия в някакъв смисъл.

В: Каква е разликата между количествена търговия и алгоритмична търговия?

A: Алгоритмичната търговия и количествената търговия може да изглеждат като две имена за едно и също нещо. Те са тясно преплетени, но малко по-различни. Алгоритмичната търговия е една специфична част от количествената търговия. Разработчикът на алгоритъм ще създаде алгоритъм, който квантовият търговец може да използва за генериране на печалби. Без алгоритъм разработчикът на количествена търговия може да създаде система за количествена търговия, но няма да работи с никого, който да я програмира. Като се има предвид това, някои хора (включително Уикипедия) използвайте взаимозаменяемо термините количествена търговия и алгоритъмна търговия.

В: Коя степен трябва да получа, ако искам да стана квантов търговец или квантов разработчик?

A: Количествените търговци идват от всички различни среди. Няма конкретна степен, използвана от повечето количествени търговци. Някои степени обаче са по-популярни от други. Особено популярни са например компютърните науки и математическите степени. Много хора с опит в разработването на софтуер се стремят да навлязат в количественото пространство за търговия.

В: Как историческите данни за търговия могат да бъдат „добри“ или „лоши“. Не са ли всички данни за търговия еднакви?

A: Някои исторически данни за пазара могат да бъдат добри или лоши. Някои данни са неточни. Някои данни имат пристрастия към оцеляването (те включват само компании, оцелели до настоящите данни). Безплатните източници на данни може да са добри за начинаещи разработчици на количествена търговия, но по-сериозните разработчици ще искат да платят за данни.

В: Кой език за програмиране се използва за количествена търговия?

A: Настройването на алгоритмични системи за търговия изисква силни умения за програмиране. Като цяло C ++ е предпочитаният език, защото е най-бързият, което е важно, когато всяка микросекунда е от значение. Някои разработчици използват R и Python за обратно тестване и оценка на стратегиите за търговия, въпреки че кодират в C ++ за бързо изпълнение и високочестотна търговия. За търговия със средна и ниска честота всеки от езиците трябва да е добре.

В: Къде мога да намеря алгоритъм за търговия, който ми дава висока, безрискова възвръщаемост?

A: Количествената търговия е напреднала, но няма гаранции за възвръщаемост. Ако някой се опитва да ви продаде алгоритъм за търговия с висока, безрискова възвръщаемост, тогава вероятно ще бъдете измамени.

Palm Beach Quant + Количествена търговия Финална дума

Количествената търговия е процесът на използване на статистиката и математиката, за да се предскаже какво ще се случи въз основа на случилото се в миналото.

Днес всички, от търговците на криптовалута до мениджърите на хедж фондове, използват количествен анализ, за ​​да вземат информирани решения. Някои използват изключително количествен анализ, за ​​да предскажат следващите си ходове, докато други използват количествен анализ като част от по-широк набор от инструменти.

Ако се справяте добре с анализирането на данни, може да искате да влезете в количествена търговия. Ако не сте добър в анализа на данни, тогава можете да намерите много количествени ресурси за търговия, достъпни онлайн, където можете да прочетете доклади за количествен анализ за всички видове пазари.

Както винаги, щастлива търговия!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map