Биткойнът се повишава срещу пазарните очаквания след половината, но търговците на дребно остават предпазливи: Фючърси в петък

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните биткойн фючърси на OKEx.

По-рано тази седмица Биткойн (BTC) завърши третото си събитие наполовина. Един ден преди наполовина цените спаднаха с над $ 1500 и предизвикаха значителни ликвидации на пазара на деривати. След наполовина обаче BTC нараства и в четвъртък отново достигна 10 000 долара.

Биткойнът оцени повече от 10 процента през тази седмица, нараствайки от 8 600 долара, за да търгува около 9 500 долара по време на пресата, според цената на OKEx Quarterly Future (BTCUSD0626). Досегашното представяне на биткойните след наполовина е в контраст с общото очакване на пазара за спад в цената.

Разглеждайки данните за търговия с OKEx, можем да видим, че BTC Long / Short Ratio продължи да се движи около 1.0 през последните няколко дни на тази седмица, което показва, че не много търговци на дребно отварят лонгове, докато цената се е увеличила с $ 1500 от ниската от миналия уикенд.

Междувременно BTC Basis отразява оптимистична перспектива, тъй като премията се върна отново. Съотношението на маржин кредитиране обаче показва, че закупуването на спот пазара е загубило известна скорост, което е сигнал за краткосрочни бикове.

OKEx BTC Quarterly Futures (BTCUSD0626) 1H графика. Източник: OKEx

Отчитане на данни за търговия на OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели.

BTC дълго / късо съотношение

Резкият спад на цените на 10 май доведе до рязко спадане на предишното нарастващо съотношение Long / Short. При последващото възстановяване на цената съотношението не се подобри много и все още остава под 1.0. Това може да означава, че търговците продължават да хеджират своите спот позиции въпреки възстановяването на цените на Биткойн.

Време за събиране на данни: 5/8 0:00 ч. До 5/17 г. 4:00 ч. Сутринта (UTC)

Съотношението дълги / къси показва съотношението на общия брой потребители, отварящи дълги позиции спрямо отварящи къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове. Дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривати, когато има отворена дълга позиция, трябва да има и отворена къса позиция, за да се балансира. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.

BTC основа

Базата на BTC се е колебала до голяма степен през последните седем дни. Премията за OKEx BTC Quarterly Future спадна от $ 88 на отрицателни $ 85 и след това се върна на положителни $ 77, преди да достигне $ 50 по време на пресата. Възвръщаемостта на положителната премия предполага, че пазарът е възходящ спрямо ценовите очаквания след наполовина.


Време за събиране на данни: 5/8 0:00 ч. До 5/17 г. 4:00 ч. Сутринта (UTC)

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато основата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговията

Отворената лихва (OI) се е натрупала до 6,28 милиона договора (1 договор = 100 долара) на 10 май, нараствайки от нивото си от 8 май от 5,52 милиона, преди дълговете да бъдат ликвидирани. На 14 май OI спадна рязко, след като цената достигна $ 9 900. Както отбелязахме в Crypto Market Daily от четвъртък, това може да означава, че някои купувачи са затворили позициите си и са взели печалби.

Време за събиране на данни: 5/8 0:00 ч. До 5/17 г. 4:00 ч. Сутринта (UTC)

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

Коефициент на заем на марж BTC

Коефициентът на маржин кредитиране спадна бързо от над 4,5 на 0,8 след 9 май и приключи три седмици на нарастване на инерцията. Докато съотношението сега е отскочило до 1.45, паузата на инерцията предполага, че търговците купуват по-предпазливо на спот пазара на ливъридж.

Време за събиране на данни: 5/8 0:00 ч. До 5/17 г. 4:00 ч. Сутринта (UTC)

Коефициентът на маржин заем е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между потребителите, заели USDT спрямо заемите BTC в USDT стойност за даден период от време.

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. Обикновено търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, целят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин кредитиране е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Проницателност на търговеца

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

Технически, Биткойн се върна в зоната на ключова съпротива от 10 000 до 10 500 долара, където започна последният голям спад и цената не успя да затвори отново над 10 000 долара в четвъртък (UTC). Тъй като цената е нараснала с 10 процента през седмицата, поемането на печалба вероятно ще обезкуражи по-нататъшното увеличение на цените в краткосрочен план.

Докато показателите по-горе показват смесени сигнали с добра бъдеща премия за спот и спад в OI. Съотношението дълги / къси (под 1.0) може да показва, че търговците на дребно са предпазливи да отварят лонгове в момента. Търговците на дребно обаче често действат като контрасигнал за пазарните движения и все още вярвам, че биковете контролират.

Опровержение: Този материал не трябва да се приема като основа за вземане на инвестиционни решения, нито да се тълкува като препоръка за участие в инвестиционни сделки. Търгуването с цифрови активи включва значителен риск и може да доведе до загуба на инвестирания ви капитал. Трябва да сте сигурни, че напълно разбирате свързания риск и да вземете предвид нивото си на опит, инвестиционни цели и да потърсите независим финансов съвет, ако е необходимо

Следвайте OKEx Insights на:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map