Каква е златната спот цена и как се определя?

Търгувайки със злато или други благородни метали, първият въпрос, който може да зададете, е колко струва златото? Отговорът се крие в спот цената на златото. Това е цената, за която се търгува златото по всяко време на пазарите, където е налично.

Тук ще разгледаме отблизо точно каква е спот цената на златото, какво всъщност получавате за спот цената на златото и основните фактори, които движат цената на пазарите.

Какво означава спот цената на златото?

Спот цената, която виждате преди всичко, се базира на една тройунция злато. Това е стандартната мярка, при която златото се търгува на международните пазари. Също така ще забележите, че цената на златото (и други благородни метали) е посочена в щатски долари. Отново това е валутата, в която се оценява и търгува златото по целия свят.

Цената, която обикновено ще видите цитирана като спот цена, ще бъде и цената „оферта“. Това е най-високата цена, която купувачите на пазара в момента са готови да платят. Тази цена идва предимно от фючърсния пазар на злато в САЩ, където златото и други стокови фючърсни договори се търгуват на COMEX. Това е най-голямата борса за злато и стокови фючърси в света.

Това означава, че цената на златото всъщност се определя главно от търговията с фючърсни договори, които съставляват по-голямата част от търговията със злато, вместо от търговия с действителния физически метал и борси като Шанхайската борса за злато. Всички те извличат цените си въз основа на установените в Ню Йорк и „фиксираната“ цена, която се предлага два пъти дневно от извънборсовия пазар в Лондон и Лондонската асоциация за пазари на милиони (LBMA).

Цената, която плащате за златото

Ако искате да закупите физическо злато, ще трябва да платите малко повече от спот цената. Действителната цена, която плащате, ще зависи от формата на златото, което искате да закупите. Това обикновено е известно като „премия“. Изисква се, тъй като спот цената, която виждате на пазара, е цената на „суровото“ злато. Подобно на това, че ще видите цените на суровия петрол, този материал все още трябва да бъде рафиниран, обработен и произведен, за да се получи готовата физическа златна форма, която искате да закупите.

Крайната цена, която плащате, ще зависи от няколко фактора. Формата на физическо злато, което купувате, оказва влияние. Златните кюлчета обикновено имат най-ниската премия, последвани от златни монети и накрая бижута, макар че особено с монети може да се наложи да отчетете и стойността на колекционера.

Освен това всеки дилър ще има своя собствена премия и такси, които те начисляват. Можете да ги управлявате, като се уверите, че пазарувате и купувате само от известен дилър. Има много да избирате от цял ​​свят, които могат да отговарят на вашите нужди като търговец.

Какво движи спот цената на златото?

Както при всеки тип актив, има редица фактори, които могат да движат пазара редовно. Ето обаче няколко от най-важните фактори, когато става въпрос за преместване на циферблата на пазара на злато:

USD стойност: Има исторически обратна връзка между златото и щатския долар. Това означава, че докато доларът става по-силен, цената на златото обикновено пада по-ниско. Обратното също е вярно, тъй като по-слабият долар прави по-висока цена на златото. Това се дължи главно на повишената покупателна способност от други валути в щатски долари. Това увеличава търсенето на злато, което от своя страна увеличава цените.

Лихвени проценти: Друга обратна връзка за златото е с лихвените проценти. Тъй като те нарастват, стойността на златото има тенденция да спада, докато ниският лихвен процент обикновено увеличава цените на златото, тъй като инвеститорите търсят по-значителна възвръщаемост за своите пари. Те също са склонни да увеличат инфлацията.

Инфлация: Златото е добре известно като може би най-добрият хедж срещу инфлация за инвеститорите в историята. По време на периоди на инфлация стойността на златото обикновено се увеличава. Този вид покачване на цените може да бъде предизвикано и от очакваната инфлация.

Активност на фондовия пазар: Малко вероятно е и двете акции да нараснат и цената на златото да се повиши. Това е така, защото на златото обикновено се гледа като на безопасно убежище, когато нещата не се развиват добре на фондовия пазар и други. Следователно периодът на намаляване на акциите има тенденция да увеличава цените на златото, тъй като търговците търсят по-безопасна и по-сигурна алтернатива за инвестиции.

Икономическа несигурност: Икономическата несигурност, и по-широка от тази, и вид политическа нестабилност, или национална криза обикновено работи, за да стимулира цената на златото по-високо. Отново това се дължи на статута на безопасно убежище, който златото държи в съзнанието на инвеститорите, фактът, че благородният метал е количествено измерим във физическа форма, може лесно да се транспортира и притежава собствена собствена стойност, всички играят роля.

Златната спот цена на златото днес

Има много места, където можете да проверите текущата цена на златото, включително този уебсайт, да го анализирате спрямо минали резултати или дори да го сравните с други пазари и индексни фондове. Последните през 2020 г. цени на златото непрекъснато се покачват. Този ръст може да се дължи на комбинация от фактори, както беше споменато по-горе.

С продължаващата пандемия на COVID-19 по целия свят настъпи продължителен период на икономическа несигурност. Това само по себе си би било достатъчно за повишаване на цените на златото, макар че централните банки по света също са преминали към по-ниски лихвени проценти и са предприели други мерки за стимулиране на световната икономика.

Това, което означава за цената на златото, е, че през последната година наблюдаваме постоянен ръст на спот цената на златото. Максималните стойности от над 2000 долара са достигнати в своя връх. Макар да е неизвестно дали това ще продължи, макар да остава пандемичен проблем, изглежда вероятно цените на златото също да останат повишени.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner