Инвестирането в злато – всичко, което трябва да знаете

В неспокойни времена златото е един от най-добрите инвестиции за търговци по целия свят. При сегашния икономически климат не е изненадващо, че цените на златото за унция на пазарите за спот търговия достигат рекордни рекорди. Като се има предвид, че цените са се увеличили близо до 30% през 2020 г., без да има край на икономическата несигурност на хоризонта, може би се чудите дали сега е подходящият момент да инвестирате в злато. Тук ще ви насочим как точно можете да започнете с инвестиция в злато и други фактори, които трябва да имате предвид.

Ползи от инвестирането в злато

Има няколко ключови предимства, когато мислите да инвестирате конкретно в злато. Ето план на това, което трябва да очаквате от всеки:

Стабилност: Често се казва, че златото е устойчиво на рецесия. Факт е, че според диаграмите и историческите данни търсенето на злато се увеличава по време на несигурност, която може да дойде в много форми. Това може да е икономическо по отношение на финансова рецесия, в резултат на валутна слабост или произтичащо от политическа нестабилност в определени региони.

В крайна сметка тази стабилност е добре демонстрирана, ако погледнете диаграмите. Цените на златото непрекъснато растат през годините, особено когато икономиките са изправени пред предизвикателства. Конкретният случай се вижда ясно през 2020 г., тъй като цената достигна рекордни върхове над 2000 долара.

Разнообразно портфолио: Крайъгълен камък на успешното инвестиране е балансираното портфолио. Тук златото и наистина други благородни метали и някои стоки могат да бъдат полезни. Наличието на злато във вашия портфейл осигурява много сигурен баланс и в много случаи хеджиране срещу нестабилността и икономическата несигурност поради естеството на актива, който е в безопасност, и факта, че стойността не се влияе особено от едно и също предлагане и търсене реакции като повечето други активи.

Какво ще донесе златото във вашето портфолио е мярка за последователност. Възможно е да не е най-високопоставеният изпълнител, когато става въпрос за възвръщаемост, а като се има предвид темповете на нарастване в по-дългосрочен план, той се извършва от повечето основни борсови индекси и някои други активи, въпреки че все още е средно много постоянен темп на растеж, особено в по-кратки периоди от време, когато са налице по-големи икономически предизвикателства.

Как да инвестираме в злато

Инвестирането в който и да е нов пазар или актив изглежда донякъде обезсърчително. Това усещане избледнява, след като осъзнаете, че няма реални бариери за влизане. Същото важи и за инвестициите в злато. Всъщност има много начини, по които можете да стартирате инвестицията си в актива. Докато един от тях е да закупите физически златото, можете да бъдете сигурни, че има няколко по-гъвкави начина да се включите.

Запаси: Инвестирането в акции, свързани със злато, е отличен начин да започнете, ако искате да притежавате малко злато. Добре, няма да притежавате пряко действителното злато, но директно ще се възползвате от повишаване на компаниите, които са пряко засегнати от цените на златото.

Инвестирането в акции на компании за добив също означава, че имате добра степен на ликвидност, тъй като можете лесно да купувате и продавате своите притежания, което е едно от предизвикателствата, ако купувате физическо злато.

ETF: Подобно на инвестирането в запаси от злато, можете да изберете ETF или взаимни фондове, свързани със златото. Това са основно инвестиции в кошници на свързани със злато компании, каквито бихте получили със запас. Разликата тук е, че няма да имате пряка собственост върху базовите акции и инвестицията в множество компании по този начин със сигурност е по-разнообразна.

Това е по-балансиран, консервативен инвестиционен метод, който запазва много ликвидност за вас като търговец, въпреки че може да има някои такси и други условия. Поради тази причина това са по-подходящи инвестиции за търговци, които не са начинаещи.

Ако се интересувате, можете да разгледате нашето ръководство за търговия с ETF.


Фючърси & Настроики: Друга алтернатива, която имате, когато инвестирате в злато или други стоки, е да търгувате на фючърсния пазар. Фючърсите са основно споразумения за закупуване на актив, в този случай злато, в определен момент от бъдещето за определена цена. Това са много популярни пазари за търговия и могат да бъдат изключително ликвидни.

Тази ликвидност може да бъде положителна, ако трябва да търгувате бързо златната си инвестиция, въпреки че трябва да имате предвид, че фючърсният пазар може да бъде доста променлив, а търговията с фючърси и опции се счита за доста висок риск и в по-голямата си част е подходяща само за опитни инвеститори.

Физическо злато: Има няколко начина да закупите физическо злато. Най-често срещаният начин за това е чрез закупуване на златни кюлчета, които са сертифицирани като почти чисто злато и обикновено са закупени в стереотипната форма на златни кюлчета или определени златни монети и се предлагат от много сертифицирани и надеждни източници по света.

Препоръчваме тези две компании да купуват злато:

  1. Златен брокер
  2. Трезорен свод

Кой трябва да помисли за закупуване на злато?

В действителност инвестицията в злато може да бъде подходяща за почти всички, макар и по различни причини. Това е отлично допълнение към всяко портфолио като последователен изпълнител, който може да добави голямо количество разнообразие в зависимост от това как искате да инвестирате в него.

По-специално в настоящия несигурен икономически климат, инвестицията в злато изглежда е била определена като разумен избор от много търговци, както е отразено в текущите рекордно високи цени.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map