Инвестирането в скъпоценни метали – всичко, което трябва да знаете

Тази година цените на златото нарастваха стабилно, докато други пазари по света поне издържаха на бурно време. Това движение подчертава един от ключовите фактори, поради които много хора избират да инвестират в злато и други благородни метали. Те често са запас от стойност по време на пазарна нестабилност, сигурно убежище. Това ги прави много привлекателен вид инвестиция за всички.

Тук ще разгледаме някои от основите около всеки от най-популярните благородни метали, какво движи стойността им и най-важното, как можете лесно да започнете да инвестирате и тези други активи от благородни метали.

Видове скъпоценни метали

Обикновено, когато говорим за инвестиране в благородни метали, златото често се смята за единственият избор. Въпреки че със сигурност е най-популярният избор, има няколко други ключови пазара на благородни метали, които могат да се представят като идеални възможности за инвестиция в зависимост от вашия стил.

Инвестиране в злато

Златото е, разбира се, кралят, когато става въпрос за тези пазари. Той е признат за един от най-сигурните ценни книжа във всеки актив, в който можете да инвестирате. Причините за това да бъде сигурно убежище по време на икономически конфликти произтичат до голяма степен от факта, че пазарът на злато не се влияе по същия начин търсене и предлагане, както много други активи. Разбира се, той има много практически приложения в промишлеността и, разбира се, бижута, съществуващите добивани доставки, макар и значително да надвишават новите доставки, които се добиват.

Това дава възможност за голям контрол върху цената от страна на притежателите на актива, особено когато има икономическа несигурност, която може да повиши цената, както виждаме на пазара днес. По време на периоди, в които лихвените проценти са ниски и общата възвръщаемост на пазара не е висока за други активи, ще видите и силен ход към златото.

Инвестиране в сребро

Среброто е друг от най-популярните избори, когато инвестирате в благородни метали. Той има голям брой приложения в електрическите уреди и вериги и поради това има тенденция да бъде по-нестабилен въз основа на търсенето от тези области.

За тази цел среброто може да разчита много по-добре на силно представяща се икономика, в която търсенето на стоки в индустрията е голямо. Въпреки че въпреки много по-голямата си волатилност, тя все още се разглежда като хедж по време на слабост в щатския долар и срещу нарастващата инфлация. И двата фактора играят роля в момента, когато доларът отслабва и насоките за инфлацията се разхлабват.

Инвестиране в Platinum

Това е трети избор, който много търговци може да не вземат често предвид, когато инвестират в благородни метали. Факт е обаче, че преди това е известно, че Platinum търгува на по-високи цени дори от златото. Това отчасти се дължи на рядкостта на платината.

Той се използва широко в автомобилната индустрия като съществен компонент в каталитичните конвертори. Това обаче носи със себе си някои елементи на излагане на автомобилната индустрия. В момента тази експозиция е видяла контрастни състояния за платината, тъй като цените на безопасното убежище злато и сребро са скочили. И все пак, отскокът в индустрията със сигурност може да види бърз обрат на съдбата.

Как да започнете да търгувате с благородни метали


Бариерите за влизане тук не са това, което търговците понякога си представят. В действителност търговията с повечето благородни метали, било то злато, сребро, платина, паладий или други, може да бъде толкова проста, колкото търговията с всякакви акции или други активи. Тук ще разгледаме начините, по които можете да инвестирате в тези благородни метали директно чрез повечето големи брокери и без да се налага да купувате и съхранявате големи количества от самите реални метали.

Търговията със CFD на стоки е много популярен метод в краткосрочен план, ако искате да се включите в търговията със стойностите на благородните метали. С CFD не купувате самия базисен актив, а търгувате въз основа на движението на цените между отваряне и затваряне на договора. В много отношения е подобно на опциите за търговия или фючърсите върху стоки с предимството, че никога не рискувате да вземете действителния актив в същия, както бихте направили, когато търгувате с други деривативни договори. Това е и един от най-достъпните начини да се включите, тъй като повечето големи брокери, които предлагат валутна търговия, също ще имат на разположение някои основни CFD на стоки за търговия.

Ако търсите по-консервативни методи за инвестиране в някой от тези благородни метали, тогава стоковите ETF винаги са чудесен избор. Те могат ефективно да инвестират вашите средства в по-широк избор от компании, свързани с благородни метали. Това не само ви помага да диверсифицирате широко портфолиото си, но ETF сам по себе си може да се хеджира срещу рисковете от нестабилност още повече. Можете също така да изберете свои собствени инвестиции в единични акции във фирми, свързани с избрания от вас благороден метал. Това могат да бъдат минни компании или други свързани или зависими от производството или обработката на металите. Това са само няколко от най-популярните и достъпни методи за инвестиране, особено ако искате да избегнете директното купуване на физическо злато или други благородни метали.

Друг вариант е просто да закупите директно благородните метали, в този случай препоръчваме:

Ако предпочитате да пропуснете домашното, препоръчваме следните две компании:

  1. Златен брокер
  2. Трезорен свод

Рисковано ли е инвестирането в скъпоценни метали?

Подобно на инвестирането във всякакви други активи или пазари, винаги има определен риск, когато се инвестира в благородни метали. Дори златото, което често се описва като „устойчиво на рецесия“, може да бъде летливо. Това важи още повече за харесващите сребро и други.

Имайки предвид тази мисъл, от съществено значение е да направите проучване и да знаете рисковете, преди да инвестирате. Трябва също да вземете предвид, че някои от средствата за инвестиране в тези активи могат да варират по отношение на това колко рискови са те. Това също така означава да проверите всички такси или спредове за всеки от активите, с които търгувате. Ако следвате тези стъпки, тогава ще се настроите за потенциален успех, когато става въпрос за инвестициите ви в благородни метали.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map