Инвестирането в паладий – всичко, което трябва да знаете

Защо да инвестираме в паладий?

Инвестирайки в благородни метали, ще ви бъде простено, че сте поставили много голям акцент върху популярните имена в сектора. Търговията със злато и сребро очевидно привлича много повече внимание в тази област, главно поради общото ниво на информираност, което повечето хора имат около тези много често срещани пазарни избори. Има и други благородни метали, в които определено си струва да се инвестира. Един от тях, за който търговците на дребно често забравят, е паладийът. Въпреки факта, че този благороден метал е нараснал силно през последните години и е показал печалби от над 1000% от 2008 г., той често е оставен настрана от инвеститорите, фокусирани върху по-големия обем пазари на злато и сребро.

Тук ще ви покажем какво представлява пазарът на паладий, как можете да влезете в търговията с този благороден метал и защо той може да бъде чудесно допълнение към вашето портфолио.

Основите – Какво движи цените на паладий?

В момента паладийът се търгува по-високо от златото, като и двата са в рекордно високи точки. Това освети и двамата както никога преди. И така, кои са основните фактори, които са накарали цените на паладия да ги поставят на по-високи нива дори от златото? Ето няколко основни, които трябва да имате предвид:

Търсене на автомобилна индустрия – Това определено е номер едно влияние върху цените на паладия по света. Автомобилната индустрия представлява около три четвърти от световното търсене на паладий. Това се дължи на факта, че паладийът е ключов компонент в производството на каталитични конвертори. Това, и по-специално търсенето на превозни средства на големи пазари като САЩ и Китай, имат огромно влияние върху цената на паладия.

Геополитически проблеми – Този фактор може да е активен на редица фронтове за паладий и е нещо, което трябва да проучите, преди да инвестирате. Голяма част от световните доставки на паладий идват от Русия и Южна Африка. Това представлява около 80% от общото предлагане в световен мащаб. С това казано, всяко прекъсване на това снабдяване или процес, било то под формата на санкции, с които понякога се занимава Русия, или проблеми с електрозахранването, може да доведе до колебания в цените.

Заместване – Заместването на паладий с други метали в автомобилната индустрия е нещо, което се подлага и увеличава обема на проверката. Това до голяма степен се дължи на високата цена на паладия, както и на факта, че могат да се използват редица заместители, включително платина. Имайки предвид това, платината не е директен заместител, който може лесно да се използва, така че производителите на автомобили все още до голяма степен разчитат на паладий.

Сила на американския долар – В момента пазарът на валута в щатски долари преживява труден период. Този отслабващ долар със сигурност може да окаже влияние върху цените на паладия, както и върху други благородни метали, въпреки че причините за това може да са различни. Паладий обикновено се купува от доставчици в щатски долари. Всяко движение надолу в долара може да действа като възпиращ топ доставчик. Това може да намали предлагането на благородния метал, което от своя страна може да доведе до движение на цената нагоре.

Начини за инвестиране в паладий

Сега, след като знаете няколко от ключовите фактори, които стоят зад цената на паладия, това ви поставя в добра позиция да се включите в покупката и търговията на пазара. Има няколко начина, по които можете да направите толкова много да търгувате пазари на злато или сребро. Основните моменти, които ще варират тук, са ликвидността и колко тясно е инвестицията обвързана с цената на паладия.

Най-прекият начин да се включите в търговията с паладий е да закупите паладий в кюлчета директно от известен монетен двор или друг надежден източник на доставки. Тази физическа покупка на метала обикновено е под формата на монети, колекционерски монети или метални пръти, които могат да бъдат закупени с различни тегла. Естествено, това е абсолютно обвързано с пазарните цени на паладия, въпреки че трябва да имате предвид, че продавачът обикновено добавя малка премия и това може да бъде значително по-трудно да се препродаде бързо, ако цената се промени, инвестиция в паладий.

Запасите от паладий са друг популярен начин да се включите в търговията на пазара. Това означава да купувате акции в свързани с паладий компании чрез вашия брокер. Те обикновено са много тясно свързани с търсенето и цената на паладия, въпреки че трябва да внимавате и да разберете ключовите показатели за ефективността на отделната компания. Ако търсите пазар с още по-голям обем, можете да изберете да търгувате с паладий опции или фючърсни договори. Те могат да бъдат с по-висок риск, но със сигурност са най-ликвидните по отношение на способността ви да търгувате бързо с паладий.

И накрая, ако търсите много добре балансиран начин да инвестирате в паладий, ETF може да са добър избор за вас. По същество има кошници с акции, в които можете да инвестирате на една колективна цена. Инвестирането в тематичен ETF, свързан с паладий, ще ви осигури добра експозиция към много от основните играчи в сектора и също така трябва да хеджира риска до известна степен, ако цените паднат. Тези ETF често могат да платят и здравословен дивидент.

Кой трябва да инвестира в паладий?

Въпреки че паладийът вече е на по-висока цена от златото, това все още е голяма инвестиция, която всеки тип търговец може да направи. Подобно на други инвестиции в благородни метали, това е нещо, което можете да използвате, за да добавите голямо разнообразие към портфолиото си. Той също така става много достъпен за всички търговци на дребно, благодарение на това, че се предлага от много от най-добрите онлайн брокери.

Вашата инвестиция в паладий наистина зависи от вашия рисков профил. Това ще определи кой метод за инвестиция в паладий може да е най-подходящ за вас. Ако сте готови да поемете повече риск и можете да издържите на известна променливост, можете да обмислите опции или фючърси, докато по-консервативен подход би бил инвестицията в ETF или определени индексни фондове. С нарастването на търсенето и цената обаче е ясно, че все повече търговци осъзнават потенциала в търговията с паладий, колкото и другите благородни метали.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner