Ръководство за разбиране на пълзящите средни в техническия анализ

Инвеститорите обикновено разчитат на фундаментален анализ, за ​​да оценят сигурността и нейната присъща стойност (и да анализират бъдещия й потенциал), докато търговците използват технически анализ за максимизиране на директната възвръщаемост. Техническият анализ изучава схеми и индикатори за откриване на възможности за търговия и потенциални печалби. Най-често срещаните инструменти на тази дисциплина включват пълзящи средни, MACD, индекс на относителна сила, ленти на Болинджър и други.

Да бъдеш на сложния пазар на криптовалути изисква комбинация от технически изчисления и финансови познания, така че изучаването на техниките за търговия е задължително.

Поради уникалните личности на хората, те търгуват по различни начини – някои предпочитат по-агресивен и рисков подход, други избират по-спокойни, бавни и безопасни стилове. Има различни стилове на търговия, които донякъде се припокриват; тези обаче четири стила са най-популярни търговия на позиции, суинг търговия, дневна търговия и търговия на скалпа.

Що се отнася до полезните инструменти за търговия с технически анализ, един от най-старите и популярни е пълзящата средна. Това е показател, който анализира минали и скорошни данни (по-специално цената) чрез сумиране и осредняване за различни периоди от време. Той показва средните стойности и се нарича „движещ се“, тъй като многократно се преизчислява, когато новите данни станат достъпни. С напредването си тя изпуска най-старата стойност и добавя най-новата стойност. Това описва процес, наречен „изглаждане“, с който намалява ефекта от временни колебания на данните, изравнявайки го до линия, показва тенденцията по-ясно и подчертава стойности отгоре и отдолу.

Плъзгащите средни са показатели, следващи тенденцията или изоставащи, тъй като те описват вече настъпили събития. Те се използват и като база за други индикатори като дивергенция на сближаваща се плъзгаща средна стойност (MACD), ленти на Болинджър, осцилатор на процента на цената и други. Използването на пълзящи средни включва потвърждаване на тенденция, определяне на нейната посока или възможни обрати, както и идентифициране на плосък пазар.

Основният параметър, използван за изчисляване на подвижна средна стойност, е период или брой периоди. Преобладаващо пълзящите средни са базирани на цените на затваряне.

Видове пълзящи средни

Простата плъзгаща се средна е най-основната и вероятно най-широко използваната форма на Плъзгащи средни. Определя се като непретеглена средна стойност (сума от стойности, разделена на броя на стойностите) на данните за фиксиран период от време. Когато нова стойност влезе в набора в нов период, най-старата отпада и затова се изисква ново изчисление.

Експоненциална пълзяща средна

Той използва по-сложно изчисление от обикновената плъзгаща се средна стойност, тъй като придава по-голяма тежест на най-новите данни в набора от стойности и изчислява средната стойност от всички исторически анализирани данни, без да премахва по-ранни записи, когато стане наличен най-новият. Претеглянето за всяка предходна стойност намалява експоненциално (стъпката не е постоянно число).

Претеглена пълзяща средна

Това е индикатор, който отново подчертава по-новите въвеждания на цените, за да се гарантира, че те имат по-значително въздействие върху резултата от по-старите вписвания. Теглото на всеки запис намалява в аритметична прогресия, което означава, че разликата между точките с данни е фиксирана и 1 е най-често използваното число.

Съвети за тълкуване на пълзящи средни

– Помислете за продължителността на периодите, които използвате. Трябва да имате определен брой затварящи цени, за да изчислите пълзяща средна стойност. Това може да е проблем за чисто нови активи.

– Плъзгащите се средни стойности изостават, следвайки показатели на тенденцията, което означава, че винаги са на крачка назад. Докато те гарантират, че сте в съответствие с текущата тенденция, но все още съществува риск от забавени сигнали. Колкото по-дълго е пълзящата средна, толкова по-голямо е изоставането.


– Плъзгащите се средни стойности могат да се изчисляват не само с цените на затваряне, но и с месечни цени, седмични цени, начални цени или дори вътредневни.

– Имайте предвид, че колкото по-висока е нестабилността на цените, толкова по-голям е шансът за фалшиви сигнали. Докато пълзящите средни са чудесни за идентифициране на основните тенденции, възможно е да получите няколко фалшиви сигнала или загуба на позиции, преди това да се случи. Плъзгащите средни са от съществено значение за други инструменти, винаги комбинирайте инструменти за допълнително потвърждение.

Искате ли да научите повече стратегии в техническия анализ? Можете да прочетете нашето ръководство за търговия с отстъпки с помощта на RSI тук.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map