Ръководство за начинаещи за звездни лумени (XLM)

XLM е родната валута на платформата Stellar. Мрежата има за цел да помогне на финансовите институции и физическите лица в света да извършват трансгранични транзакции с лекота и ниски транзакционни разходи, като използва технологията на разпределената книга.

Мрежата Stellar е формирана от Джед Маккалеб, който е и съосновател на Ripple, и Джойс Ким, адвокат.

Банкиране на необезпечените с помощта на блокчейн

Въпреки че един и същ човек е създал и Stellar, и Ripple, и всеки привидно се опитва да реши едни и същи проблеми във финансовия сектор, Звезден има за цел да се свърже „Хората да използват евтини финансови услуги за борба с бедността и развиване на индивидуален потенциал.“

От друга страна, Пулсации има за цел да свърже банките, доставчиците на плащания, борсите за цифрови активи и корпорациите и да им позволи да извършат глобален паричен превод в рамките на минути.

Блокчейнът Stellar може да потвърди транзакция за по-малко от 5 секунди.

Историята на звездата

Stellar е основана през 2014 г. от McCaleb и Kim. Фондация “Звездно развитие” (SDF), организация с нестопанска цел е създадена за управление на платформата. Платформата веднага се приведе в съответствие със сектора на плащанията, използвайки XLM като родна валута.

През следващата година SDF надгради мрежата Stellar и промени името на собствения си актив от Stellar на Lumen. Промяната на името трябваше да отразява промените, направени в мрежата, и да очертае ясна граница между Stellar, организацията с нестопанска цел, разработваща платформата, и нейния собствен актив.

SDF финансира операциите си от 5-процентов резерв от 100 милиарда XLM монети. SDF може да избере да продаде на търг част от 5% или да продаде големи количества от запазените XLM монети на частни субекти, заинтересовани от съвместна работна връзка.

Надстройката на мрежата въведе нов алгоритъм за консенсус, Протокол за звезден консенсус (SCP) разработен от Дейвид Мазиер, професор в Станфордския университет и водещ учен от Фондацията за развитие на звездите.

SCP представи алгоритъм, който позволява децентрализиран контрол, асимптотична сигурност и гъвкаво доверие на платформата.

През 2017 г. търговски отдел на stellar, Lightyear.io, беше пуснат.

Значение на XLM актива в звездната мрежа

Първо, платформата Stellar стартира със 100 милиарда лумена. Въпреки това има инфлация от един процент всяка година. Това означава, че нови XLM се добавят към мрежата всяка година с процент 1 процент.


За да можете да извършите транзакция в блокчейна Stellar, трябва да платите таксите за транзакции. Тези такси трябва да бъдат платени с използване на лумени (XLM).

Въпреки че таксите са минимални, 0,00001 XLM, те предотвратяват a Атака за отказ на услуга (DoS) в мрежата. За да запази акаунт платформата Stellar, сметките трябва да поддържат минимално салдо от 0,5 XLM. Според Фондация за звездно развитие тези минимуми помагат да се премахнат изоставените акаунти.

Фокусирайки се върху финансовите транзакции, XLM дава възможност за търговия между валутни двойки.

Това решение е малко противоречиво и може да доведе до определени дилеми, особено в случай на драстично увеличение на цената. Искате ли да знаете какво мислят другите хора за това? Вижте рецензиите на Stellar за Revain.

Тази функционалност обаче се нуждае от ликвидност между съответната валута и XLM.

Stellar’s ​​Future Plans

Stellar започна да инвестира в бъдещето по време на своето създаване. Например SDF от време на време раздава безплатни XLM монети на обществото с цел да привлече повече хора с криптовалути.

Такъв ход е свързан с ангажимента на SDF да банкира необезпечените. Тъй като повече хора в райони в неравностойно положение, особено в Африка и Азия, имат достъп до смартфони, отколкото банки, с XLM те се нуждаят само от интернет връзка, за да получават и извършват плащания.

Stellar вече доказа своята жизнеспособност предвид партньорствата на високо ниво, които е сключил в миналото. Това включва сътрудничество с IBM, KlickEx, SureRemit и др.

През септември тази година Stellar разработи гривна за виртуална валута, която използва технологията Near Field Communication (NFC) и технологията на Stellar за разпределена книга за извършване на плащания.

Stellar също се стреми да въведе мълниеносна мрежа, за да подобри мащабируемостта и аспектите на сигурността на платформата. SCP също е маркиран за подобрение с операция Bump Sequence.

Базил има три години опит на свободна практика в писането на разрушителни технологии. Той се фокусира върху актуални новини и образователни статии; помага за разпространението на Евангелието на блокчейн. Той се надява един ден да има собствена блокчейн компания; помага на света чрез своята иновативна технология на счетоводната книга.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map