Пълно ръководство за начинаещи за EOS

Въведение

На пазара има много различни блокчейн платформи, една от тях е EOS. В тази статия ще обясним какво е EOS и как този проект се опитва да революционизира концепцията за това как се управляват блокчейн мрежите в блокчейн пространството.

EOS е платформа, която използва технологията за разпределена книга, за да хоства децентрализирани приложения (Dapps)

EOS е идеята на Дан Лаример, който е и съосновател на Steemit и Bitshares. Дан потърси помощта на block.one, частна фирма, разположена на Каймановите острови, за да разработи блокчейн платформата.

Както BitShares, така и Steemit станаха популярни блокчейн мрежи на пазара, но EOS успя да достигне и да остане сред първите 10 най-големи криптовалути за дълъг период от време. Мрежата успя да достигне тази позиция, като предложи на компании, инвеститори и физически лица възможността да разположат dApps отгоре на блокчейна EOS.

Началото на EOS

EOS беше пуснат за първи път на платформата Ethereum като токен ERC-20. Платформата обаче не беше идеална поради ограниченията на скоростта. След това EOS проведе едногодишно ICO от юни 2017 г. до юни 2018 г. и вдигна повече от 4 милиарда долара.

Екипът зад блокчейна EOS твърди, че платформата може удобно да обработва милион транзакции в секунда. Тази скорост е свръхзвукова в сравнение с 25 транзакции на Ethereum в секунда.

EOS има за цел да се конкурира с други блокчейн проекти, по-специално Raiden и Lightning Network. И двете платформи, които са разработени като странични вериги.

Целта е да можете да мащабирате, да останете децентрализирани и да имате различен подход към управлението на блокчейн мрежа. В сравнение с Bitcoin (BTC) и Ethereum, EOS е много по-ефективен в начина, по който обработва транзакциите, въпреки че е по-централизиран от тези две мрежи.

Разликата между EOS и EOS.IO

Цялостната екосистема EOS има два взаимосвързани компонента, EOS и EOS.IO, които работят заедно, за да я отделят от други блокчейн проекти.

Например, помислете за EOS.IO като операционна система на компютъра и EOS като приложение, работещо на него. EOS.IO определя как всичко изградено върху него ще взаимодейства помежду си и външния свят.

Този подход позволява EOS dApps да се мащабира независимо дали хоризонтално или вертикално. Родната монета на EOS се нарича EOS coin.

EOS.IO може да работи максимално, без неблагоприятен ефект върху неговата производителност. Това е възможно чрез използване на асинхронни комуникации и паралелни критерии за изпълнение. Освен това отделните процеси се изпълняват отделно.

Консенсусен алгоритъм и неговата функционалност

Платформата EOS използва a Консенсус за доказателство за залог алгоритъм и добавя разрешения, фокусирани върху ролята. Този подход позволява връщането назад, отстраняването на грешки и други решения да се вземат възможно най-бързо. Добавянето и потвърждаването на нови блокове се извършва от производителите на блокове. Тези лица печелят EOS токени за всеки добавен блок.

EOS.IO вече дефинира схеми на бази данни, уеб инструментариум, наред с други инструменти, които имат за цел да улеснят разработването на dApps на платформата EOS.

Платформата EOS функционира като едно гише за децентрализирани приложения, осигуряващи хостинг на сървъри, удостоверяване и облачни услуги. Тези функции позволяват данните да се съхраняват извън основната верига в локална машина.

За разлика от други блокчейн платформи, платформата EOS няма фиксирани такси за транзакции. Вместо това, приложение, създадено на платформата, определя как потребителите му се грижат за таксите за транзакции.

Вече платформата EOS има над 100 децентрализирани приложения, като водещото приложение взаимодейства с шест хиляди потребители дневно.

Алгоритъмът Proof-of-Work (PoW), който биткойн и други криптовалути като Litecoin (LTC) използват, е много по-неефективен от алгоритмите за консенсус Proof-of-Stake (PoS). Чрез PoW майньорите трябва да потвърждават транзакциите, използвайки изчислителна мощ. Много блокчейн мрежи като Bitcoin или Litecoin изискват специализирани миньори, които да извършват тези дейности. 

EOS използва делегиран алгоритъм Proof-of-Stake (DPoS), различна версия на PoS, която има за цел да реши някои от проблемите, с които Ethereum е изправена в момента. DPoS е внедряване на технология, която позволява гласуване и изборни процеси в конкретна децентрализирана блокчейн мрежа. 

DPoS е разработен от Дан Лаример, за да предложи по-добра ефективност на неговия блокчейн проект BitShares, който сега се прилага на EOS и Steem. Активните потребители в мрежата на DPoS гласуват за „свидетели“ и „делегати“, като поставят своите токени върху името на своя кандидат.

EOS работи с производители на блокове и потребителите могат да гласуват за тези производители на блокове, които ще работят в тази мрежа. Тези производители на блокове носят отговорността да създават и валидират блокове в мрежата, като печелят награди за своите усилия. 

По този начин тези делегати могат да управляват системата. Въпреки че не трябва да валидират транзакции, те наблюдават таксите за транзакции, размерите на блоковете, заплащането на свидетели и други. Нещо повече, изборът на производители на блокове е непрекъснат процес, който предприемат хората в мрежата. 

Системата DPoS позволява на голям брой лица – всъщност всички притежатели на EOS могат да гласуват – да изберат кандидатите, които ще бъдат следващите производители на блокове. Тази DPoS система е много положителна за по-малки потребители, които не са в състояние да участват в други PoS или PoW блокчейни поради факта, че не притежават необходимото финансиране за участие. 

По този начин има много предимства на DPoS системите. Тъй като те не изискват големи количества изчислителна мощност, за да стартират мрежата, те са много по-мащабируеми от другите блокчейни. Освен това тези DPoS системи са по-бързи от традиционните алгоритми за консенсус PoS и PoW. 

Освен това DPoS системите позволяват на по-малките потребители да могат да участват в решенията на цялата мрежа чрез представители. 

Въпреки че потребителите на EOS имат възможност да участват в мрежата, това не означава, че биха го направили. Ако има няколко потребители, които не участват в мрежата, ползите от нея се разреждат, позволявайки на малки фракции със специфичен интерес да поемат мрежата с тяхното активно участие. 

И накрая, има няколко експерти, които смятат, че DPoS системите са по-централизирани, тъй като властта най-накрая е представена само в няколко свидетели. И накрая, потребителите с малък брой монети няма да бъдат стимулирани да участват, ако смятат, че гласът им не е важен.

EOS криптовалута

Мрежата EOS използва цифровия актив на EOS, който позволява на физически лица и компании да използват различните функционалности на блокчейна. Притежателите на EOS също са собственици на части от мрежата. Това означава, че ако има потребител, който държи 1% от доставката на EOS, той също ще притежава 1% от необходимата изчислителна мощност за обработка на транзакции. 

В същото време EOS монетите могат да се използват в различни dApps, които са били разположени върху EOS мрежата. 

EOS имаше много неравен път на пазара на криптовалути като цифров актив. Виртуалната валута достигна рекорд за всички времена на 29 април 2018 г. Цифровият актив надхвърли $ 22 по това време и след това падна до $ 1,57 в края на 2018 г. Повишаването на цените на 29 април беше свързано с официалното стартиране на EOS mainnet. Междувременно дъното, изживяно от цифровия актив, се дължи на мечия пазар, който засегна повечето цифрови валути в космоса. 

По отношение на BTC. цифровата валута също е достигнала най-високата си цена през 29 април, когато е била търгувана близо до 0,0023 BTC за монета. След баровия пазар през 2018 г. и добър старт за биткойн през 2019 г., най-ниската точка по отношение на BTC беше на 9 август, когато цената на дигиталната валута падна до 0,003311 BTC за монета. 

Състезатели – Сравнение между Ethereum, EOS и Tron

В момента EOS е близък конкурент на Ethereum (ETH), а също и Tron (TRX). Тези две мрежи предлагат характеристики, подобни на EOS, например възможността да хостват децентрализирани приложения. 

По отношение на активността на dApp, Everstake пусна a доклад в която те информираха ежедневното използване на dApss за всяка от тези мрежи. 

Според този доклад EOS регистриран 65 000 ежедневно активни потребители (DAU), следвани от Ethereum с 19 000 DAU и Tron с 15 000 DAU. Това показва, че разработчиците на dApp са възприели опитите за изграждане върху мрежа, способна да изгражда бързи и сигурни децентрализирани приложения. 

Докладът, публикуван в края на юни, показва, че EOS има около 500 различни dApps, от които 200 са активни. Ethereum има 2500 dApps с 300 активни децентрализирани приложения. И накрая, Tron има 450 dApps със 170 активни. 

Ясно е, че общността Ethereum има голям брой сътрудници и разработчици, които работят, за да разширят възможностите и функциите на мрежите. Междувременно EOS и Tron бяха пуснати след Ethereum и се опитват да изградят своите общности. Независимо от това, заслужава да се спомене, че и двете мрежи вече са събрали вниманието на много хора и разработчици от различни страни. 

Докладът гласи, както следва:

„Необходимостта на индустрията да има свръхбърз, много мощен и способен блокчейн призова за разработването на нови платформи, които се подобряват една над друга със зашеметяващо темпо“

И накрая, тези три мрежи имат консенсусни алгоритми за стартиране на своите вериги. Докато Ethereum работи с бавния Proof-of-Work, Tron използва също DPoS, много подобен на EOS, който има 27 супер представители (SR). 

Докато Ethereum е вторият по големина дигитален актив на пазара с пазарна капитализация от 22,77 млрд. Долара, в момента Tron е 13-тата по големина блокчейн мрежа с 1,37 млрд. Долара, според данни, предоставени от CoinMarketCap.

Общността EOS

EOS има много активна общност зад себе си, която едно време повиши цената си до 21 долара. Това беше най-високата цена от старта на проекта. В момента EOS се търгува на $ 4.45, което отразява текущото състояние на мечи пазар.

EOS монетите могат да се съхраняват в мобилни, компютърни и уеб-базирани портфейли. EOS могат да бъдат закупени на водещи борси за криптовалути като Huobi, Bitfinex, Binance и др. В повечето от тези борси EOS се сдвоява с USDT, ETH или BTC.

В заключение, предвид способността му да мащабира и приспособява разнообразните нужди на децентрализираните приложения, без да прави компромис със скоростта, платформата EOS е длъжна да се превърне в сила, която да се асоциира в близко бъдеще. Също така, уникалният му подход за разрешаване на спорове на платформата е още един плюс за блокчейна EOS.

Заключение

Тъй като пазарът на криптовалути продължава да расте и да се развива, има различни проекти, които предлагат нови решения на потребителите и които се опитват да се справят с предизвикателствата, пред които са изправени по-старите мрежи. Въпреки че трябва да мине известно време, преди EOS да бъде приет от компании, потребители и фирми, мрежата вече доказа, че има потенциал да революционизира много индустрии. 

Научете повече

Ако искате да научите повече за EOS, прочетете последния ни новинарски отчет за заглавието на транзакциите в секунда. Най-доброто място за закупуване на EOS е чрез Binance, стъпките за това са намерени в нашето пълно ръководство. И накрая, ако сте любопитни за цената на EOS, вижте тази статия за прогнозиране на цената на EOS.

Базил има три години опит на свободна практика в писането на разрушителни технологии. Той се фокусира върху актуални новини и образователни статии; помага за разпространението на Евангелието на блокчейн. Той се надява един ден да има собствена блокчейн компания; помага на света чрез своята иновативна технология на счетоводната книга.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner