Обяснена мрежа за осветление на биткойни: плюсове и минуси

Почти всеки, който изпитва страст към криптовалутата, знае, че един от най-големите проблеми на повечето блокчейн проекти е свързан с липсата на мащабируемост. Биткойн, най-популярната и най-ценната криптовалута до момента, не са непознати за проблемите с мащабируемост, тъй като продължава да се бори с огромни ежедневни обеми транзакции.

Преди известно време се смяташе, че технология, наречена Сегрегиран свидетел (SegWit) ще бъде в състояние да реши повечето от проблемите с мащабируемостта, на които е подложена мрежата на Биткойн. Както обаче времето доказа, SegWit беше твърде ограничен, за да се справи ефективно с такава мамутска задача. Именно това е причината Мълниеносната мрежа, интелигентен протокол за плащане „втори слой“, стартира на 6 декември 2017 г..

Какво представлява Мълниеносната мрежа?

С най-прости думи, The Lightning Network цели всичко да помогне на Биткойн да увеличи способността си да мащабира и обработва по-големи обеми транзакции, като същевременно запазва структурата си непроменена. Lightning Network позволява на хората да изпращат и получават плащания почти моментално, като същевременно поддържат таксите за транзакции възможно най-ниски.

Всъщност Мълниеносната мрежа не е нищо повече от система за интелигентни договори. Той е изграден върху основната блокчейн Bitcoin и позволява бързи и евтини плащания между две участващи страни.

Светкавица

Как работи?

За да разберете по-добре как работи Lightning Network, важно е да се отбележи, че системата използва множество стъпки за постигане на възприетия резултат.

За да функционира, е необходимо портфейлът с множество подписи да бъде създаден от поне една от участващите страни. След това адресът на портфейла се записва в публичната биткойн блокчейн заедно с баланса. Този баланс доказва каква част от включения актив принадлежи на кого.

Отсега нататък двете страни могат да извършват неограничен брой транзакции, без никога да изискват информацията, съхранявана в блокчейна. С всяка транзакция и двете страни модифицират баланса, за да покажат точно колко валута държи портфейлът и на кого принадлежи. Накратко, подателят и получателят могат да изберат да извършват своите директни транзакции.

Вместо да бъде качено в блокчейна, този актуализиран баланс се съхранява от двете страни. Ако каналът за плащане е затворен, двете страни използват взаимно коригирания баланс, за да изплатят своя дял от портфейла. Ето защо основната мрежа на Биткойн се използва за обработка на големите транзакции, докато Мълниеносната мрежа е отговорна за справяне с микротранзакциите.

Потребителите получават възможността да извършват транзакции с всеки друг потребител, свързан към мрежата чрез множество скокове. Необходими са само няколко възела, за да се свържат всички в мрежата.

Светкавица2

Плюсовете и минусите на Мълниеносната мрежа:

Плюсовете:

С помощта на Lightning Network не само транзакциите са по-бързи, но са възможни и малки плащания. Плащанията, колкото и да са малки, ще бъдат уредени незабавно. Това допълнително ще помогне на Bitcoin да се превърне в още по-популярна криптовалута и по-широко приета форма на плащане.

Друго голямо предимство е фактът, че The Lightning Network намалява таксите. Въпреки че това е много добро нещо, може да е и малко лошо за бъдещето на Биткойн. Биткойн все още включва награди за добив, но с течение на времето в крайна сметка ще бъде достигната точка, когато таксите ще бъдат единствените оставащи награди. Може да се твърди, че устойчивостта на мрежата на Биткойн всъщност се основава на такси.

Друго голямо предимство на The Lightning Network е фактът, че подобрява цялостната поверителност на биткойните. Транзакциите са анонимни и криптирани и се съхраняват в блокчейна само след като каналите за плащане бъдат затворени и салдото се изплаща и на двете страни.

Недостатъците:

Както при всички неща, Мълниеносната мрежа не е перфектна, следователно има няколко ограничения.

Тъй като системата е проектирана да обработва предимно малки до средни транзакции, тя не е оборудвана за справяне с големи плащания. Друг важен въпрос е централизацията. Някои крипто експерти смятат, че този тип мрежа всъщност може да насърчи централизацията в разплащателните центрове, процес, доста подобен на централизацията на миньори.

Lightning Network не поддържа офлайн плащания. Подобна е ситуацията, когато става въпрос за връзки между връстници. Ако някой от партньорите не реагира, тогава потребителите може да бъдат принудени да чакат с часове, преди отново да могат да получат своите средства.

Друг недостатък е свързан с удобството за ползване на системата. Следователно приложенията, работещи на Lightning, не са точно достъпни за начинаещи. И накрая, тъй като все още е доста нов проект и мрежата не е тествана във всекидневни условия, остава да се види колко добре ще се справи в бъдеще.

Въпреки че концепцията за работа с транзакции извън веригата е похвална, очевидният недостатък е фактът, че тези транзакции не се проследяват през основния канал, което в крайна сметка може да доведе до проблеми, свързани с поверителността.

Заключение

Мълниеносната мрежа е без съмнение много важно развитие за бъдещото развитие на Биткойн. Изглежда, че е много благоприятно решение за решаване на безкрайните проблеми с мащабируемостта и задръстванията на Биткойн. Въпреки това, той не идва без справедливия си дял от негативи.

Разбира се, проектът ще види някои подобрения през следващия период. Ако технологията ще се окаже ефективна през годината, тогава няма съмнение, че The Lightning Network може напълно да революционизира начина, по който биткойн се използва от физически лица и важни финансови институции от цял ​​свят.

И все пак, предстои да видим дали това решение ще се окаже достатъчно способно за биткойн и ще бъде интересно да видим дали ще споделя същата вяра като програмата Segregated Witness (SegWit).

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me