Какво е Litecoin (LTC)

Криптовалутите стават все по-популярни всеки ден. Една от първите създадени криптовалути е Litecoin, поради което е сред най-популярните монети. Най-вероятно сте чували за тази криптовалута и преди да сте тук, вероятно се чудите какво е Litecoin. Ето какво ще научите:

Какво е Litecoin?

Litecoin (LTC) е един от най-разпознаваните блокчейн и цифрови активи на пазара на криптовалути. Виртуалната валута е създадена от Чарли Лий през 2011 г. и се счита за среброто на златото на Биткойн.

Една от организациите зад Litecoin е Фондация Litecon. Според него Litecoin е цифров актив, който е изграден на предпоставката за бързо време за потвърждение и ниски такси за транзакции. Ето защо Litecoin се използва за плащане на стоки и услуги.

Litecoin е и една от най-старите виртуални валути в космоса и преди години беше един от основните конкуренти на Bitcoin. В днешно време Litecoin е петата по големина криптовалута по отношение на пазарната капитализация след Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), XRP и Bitcoin Cash (BCH).

Чарли Лий – създателят на LTC

Чарли Лий е основател на Litecoin. Завършва бакалавърска и магистърска степен по компютърни науки и завършва през 2000 г. След напускането на MIT работи в различни финтех компании, включително Google и Guidewire Software.

Г-н Лий започна да научава за биткойните от статия за Silk Road през 2011 г., както той каза още през юли 2018 г. в Twitter. По това време той работи в Google по различни проекти, включително YouTube Mobile или Chrome OS.

Лий започна да добива биткойни, както и много други компютърни учени, които се интересуваха от биткойните и цялото пространство на блокчейн. Ето защо той реши да създаде свой собствен дигитален актив по модела на Биткойн.

Как работи Litecoin?

След като се опита да създаде свой собствен дигитален актив, наречен Fairbix, Лий пусна Litecoin. Fairbix не успя да успее, Litecoin обаче привлече вниманието на много хора по света. Въпреки че виртуалната валута беше много подобна на биткойн, тя имаше забележими разлики с последната.

Litecoin беше публикуван като клиент с отворен код в GitHub на 7 октомври 2011 г. Няколко дни по-късно Litecoin стартира на живо.

В сравнение с биткойните, Litecoin има общо 84 милиона, алгоритъм за копаене, наречен Scrypt, и 2,5 минути блокове. Вместо това биткойните имат общо 21 милиона, алгоритъм за копаене, наречен SHA-256, и време за блок от 10 минути.

Мрежата Litecoin коригира своята трудност на всеки 2016 блока или три дни и половина. Това означава, че миньорите са склонни да имат трудност на Litecoin да се коригират по-бързо в сравнение с Bitcoin, където трудността се настройва на всеки 2 седмици.

Въпреки че Bitcoin и Litecoin работят по подобен начин, Litecoin изостава по отношение на наполовина. Биткойн ще преживее третото си наполовина през следващата година, а Litecoin наскоро преживя второто намаляване на наградата. На всеки четири години както Bitcoin, така и Litecoin изпитват намаляване на наградите, които получават майньорите, което е един от най-важните атрибути на някои криптовалути, по-специално на валутите Proof-of-Work (PoW). Новото издаване на монети е намалено с 50% след 840 000 блока за Litecoin и 210 000 блока за Bitcoin.


С по-ниска емисия и повишено търсене на цифровата валута, цената на виртуалната валута се очаква да се увеличи по-бързо, ако на пазара има шок от търсенето. Ще има по-малко LTC на разположение на миньорите, пуснати на пазара за по-голям брой инвеститори.

Litecoin също е въвел атомни суапове, което позволява на хората да извършват обмен на монети между кръгове, без да се налага да зависят от трета страна. Чрез прилагане на хеширани договори за блокиране на времето е възможно да се изпращат плащания след предварително уговорен срок.

Имаше няколко атомни суапове, извършени между Litecoin и Decred (DCR) и Vertcoin (VTC).

Доказателство за работа алгоритъм за Litecoin

С алгоритъма PoW, който Litecoin има, е възможно мрежата да бъде децентрализирана и също така да изпълнява потвърждаващи транзакции. Миньорите използват изчислителната мощ, която им е необходима, за да решават криптографски пъзели. След като блокът бъде намерен от майнер и всички транзакции бъдат обработени, този майнер получава награда в LTC, която в момента е 12,5 LTC на блок.

Биткойн миньорите трябва да закупят специализирани машини, наречени ASIC, ако искат да добият най-популярния дигитален актив. Имате нужда от специализирано оборудване, за да добивате ефективно Litecoin и да останете конкурентоспособни в минната индустрия.

Както бе споменато по-рано, Litecoin използва алгоритъм Scrypt, в сравнение с Bitcoin, който използва SHA 256. Целта зад алгоритъма Scrypt е да гарантира, че всеки може да копае Litecoin, а не само няколко лица с ASIC миньори. Въпреки че беше възможно да се добива Litecoin с процесори и графични процесори, в днешно време той е много неефективен и Scrypt ASIC доминират на пазара.

По време на писането на тази статия скоростта на хеширане на Litecoin се увеличи значително от началото на 2019 г. В края на 2018 г. скоростта на хеширане достигна 146 TH / s. Преди няколко дни мрежата имаше скорост на хеширане от 523 TH / s, което представлява увеличение с 258% от декември.

Скорости и такси на транзакциите

Litecoin има по-бързи скорости на транзакции от Bitcoin и работи за по-евтини такси. Блокираното време на Litecoin обикновено е близо до 2,5 минути, като се колебае в тесен диапазон между 2,2 и 2,75 минути. Това е много полезно за много търговци и тези, които приемат Litecoin, които ще получат цифровия актив с две потвърждения само за 5 минути.

Това е предимство в сравнение с биткойн, който изисква десет минути, за да може да получи едно потвърждение. Освен това таксите, плащани от потребителите, са много по-евтини, отколкото в биткойн мрежата. Понастоящем средната такса за LTC транзакция е $ 0,059, докато Bitcoin има средна такса за транзакция от $ 1,54.

Освен това Litecoin е и една от цифровите валути с най-голяма ликвидност на пазара. Възможно е да го закупите или продадете на различни борси по света по бърз и сигурен начин.

За да може да увеличи броя на транзакциите, които мрежата може да обработва, Litecoin представи Segregated Witness (SegWit), което позволява транзакциите да бъдат с по-малък размер, което води до повече пространство на блок.

Въпреки че цифровата валута предлага бързи и евтини транзакции, разработчиците на Чарли Лий и Лайткойн трябваше да работят, за да могат да избегнат атаки от наводнения. Тези атаки са свързани със злонамерен обект, който обработва няколко транзакции, за да претовари мрежата. Това увеличава таксите и също така забавя цялата мрежа.

Поверителни транзакции

Поверителните транзакции са една от най-чаканите функции в мрежата Litecoin. В днешно време цифровите активи като Bitcoin, Ethereum и Bitcoin Cash регистрират всички транзакции, обработени в съответните им блокчейн. Това е нещо, което не позволява на потребителите да останат лични всеки път, когато правят трансфер.

Всъщност е възможно да се види по кой адрес са изпратени средства, коя е транзакционната сума, платените такси и кой е получил транзакцията. Компаниите, отговорни за анализа на данните от блокчейн, могат да свързват IP адреси, имейли и други към конкретни адреси.

Ето защо Чарли Лий написа в Twitter, че заменяемостта е единственото свойство на здравите пари, които понастоящем липсват от Bitcoin и Litecoin. Ето защо той реши да се съсредоточи върху това да направи Litecoin по-полезен, като добави поверителни транзакции.

За да направи това, мрежата ще има софт форк. Нещо повече, те също проучват да правят бронежилетки MimbleWimble с разширителни блокове, което е подобна концепция на страничните вериги. Въпреки че няма конкретна дата за стартиране, намерението е да се направи някъде през 2019 г., както г-н Лий обясни.

С това изпълнение Litecoin ще може да запази неприкосновеността на лицата, извършващи транзакции, и да защити техните данни, включително транзактираните средства. Въпреки че това е много положително за цялата мрежа, заслужава да се спомене, че ще има значително увеличение на транзакционните разходи.

Как да купя и къде да съхранявам Litecoin?

Цифровата валута може да бъде придобита в много борси за криптовалути по света. Тъй като Litecoin не е малка виртуална валута и работи на пазара от много дълго време, възможно е да го закупите на голям брой крипто платформи.

Някои от най-добрите места за закупуване на Litecoin са Binance, Coinbase, Bibox, Huobi Global и KuCoin, наред с други. Обикновено начинаещите трябва да знаят правилно къде да купят LTC. Ето защо написахме ръководство за хора и инвеститори, които се интересуват от закупуване на Litecoin.

Чрез Binance е възможно да закупите LTC с Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Paxos Standard (PAX), TrueUSD (TUSD), USD Coin (USDC) и Tether (USDT). Litecoin представлява 2,5% от общия обем на търговия в Binance.

Потребителите, които искат да държат LTC, могат да го направят, използвайки портфейл за криптовалута, който поддържа Litecoin. Въпреки че борсите предоставят на потребителите портфейли, частните ключове се управляват от борсата, което означава, че ако те бъдат хакнати или борсата спре да работи, средствата ще изчезнат.

Цена и стойност на Litecoin

Litecoin е една от най-добре представящите се цифрови валути на пазара. Ето защо стойността на Litecoin обикновено е сред първите десет, откакто е пусната на пазара. През последните месеци Litecoin се търгуваше между 8-ма и 4-та позиция.

Най-високата цена, достигната от Litecoin, беше на 12 декември 2017 г., когато цифровата валута надмина 420 долара за монета. По това време целият пазар на криптовалути беше развълнуван от това коя беше най-високата цена, която може да има цифровата валута.

След това стойността на Litecoin навлезе на мечи пазар, който продължи до декември 2018 г. На 14 декември 2018 г. Litecoin се търгуваше близо 22 долара най-ниската точка за повече от цяла година. От този момент стойността на Litecoin нарасна до $ 140 и в момента се търгува около $ 50 на LTC.

Litecoin цена

По отношение на BTC, Litecoin също се е покачил над 0,025 BTC и е спаднал под 0,00023 BTC на LTC. В момента Litecoin в момента се търгува около 0.007705 BTC. През по-голямата част от историята си Litecoin се търгуваше над това ниво. В момента Litecoin има пазарна капитализация от 5,87 млрд. Долара, според CoinMarketCap.

Ако искате да научите повече за цената на Litecoin, можете да прочетете нашата прогноза за цените на Litecoin.

Заключение

Litecoin е една от най-признатите и най-старите цифрови валути в пространството. Той показа, че е възможно да бъдете устойчиви през годините и как е възможно да следвате Биткойн и да предложи няколко подобрения. Тази цифрова валута прилага много актуализации, които по-късно са използвани от Биткойн, включително Сегрегиран свидетел, и в бъдеще, Поверителни транзакции или Атомни суапове.

Litecoin наскоро се е намалил наполовина и много експерти смятат, че в близко бъдеще на пазара на криптовалути ще има бик. Фондацията Litecoin също работи с много организации и организации, за да продължи да популяризира Litecoin и да разшири приемането.

Ясно е, че Litecoin е сред най-големите дигитални активи и се очаква да остане по този начин през следващите години. какво е litecoin какво е litecoin

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map