Как да изчислим печалбата на BitMEX

Ако в момента правите първите си стъпки като крипто инвеститор или търговец, тогава има голяма вероятност вече да гледате BitMEX, една от най-популярните платформи за търговия с биткойни. Ежедневният му обем на търговия е над 35 000 BTC и има над 540 000 достъпа месечно. Без съмнение BitMEX е впечатляваща платформа, която може да се похвали с множество полезни инструменти за търговия.

Постоянни договори, договори с печалба нагоре и надолу, такси за финансиране, такси за търговия, нереализирани и реализирани PNL (печалби и загуби), всички тези условия може да ви създадат проблеми в началото. Преди да търгувате ефективно на BitMEX, наложително е да разберете какво означават те, защото само като ги разберете, ще можете да се научите да изчислявате печалбите си на споменатата платформа.

Bitmex има вграден калкулатор за печалба / загуба, който може да се използва с относителна лекота, ако имате малко търпение, за да научите за какво става въпрос. Създадохме бърза разходка на калкулатора BitMEX, за да ви помогнем да се запознаете малко по-добре.

Калкулатор на печалба Bitmex

Калкулатор за печалба / загуба на Bitmex

Калкулаторът за печалба на BitMEX може да бъде достъпен от горната лява част на интерфейса на BitMEX, в раздела Place Order. За достъп до него щракнете върху бутона с форма на калкулатор от горната дясна страна на менюто, точно до бутона Настройки.

Калкулаторът има две основни „страни“, дълги и къси, и три раздела: Печалба / загуба, Целева цена и Ликвидационна цена. Отдолу можете да намерите определените полета за въвеждане на количество, входна цена, изходна цена и ливъридж. Резултатите се показват автоматично от дясната страна на компактния потребителски интерфейс на калкулатора в секции като Марж, Входна стойност, Стойност на изхода, Печалба / Загуба, Печалба / Загуба% и ROE%.

Обяснено купуване и продажба

За допълнително обяснение как BitMEX Печалбата / загубата работи, ще използваме реални примери за безсрочни договори, договори за печалба нагоре и договори за печалба надолу.

Безсрочни договори

Нека си представим, че копнеете за 1000 XBTUSD договора със средна входна цена от $ 1000. Ако цената на марката XBTUSD понастоящем е $ 1250, тогава нереализираният PNL (Печалба и загуба) се основава на разликата между средната входна цена и цената на марката.

Нереализираната печалба се изчислява, както следва: ($ 1 / $ 1000 – $ 1 / $ 1250) * 1000 = 0,20 XBT

Реализираният PNL се основава на разликата между средната входна цена и цената, на която продавате XTBUSD. Реализираният PNL се изчислява по отношение на това къде можете да купите или продадете позицията си. В повечето случаи това не е марковата цена.

Изчислява се по следната формула: ($ 1/1000 – $ 1 / $ 1500) * 500 = 0,17 XBT, където 1500 е последната цена на XBTUSD, а 500 е броят на договорите, които сте продали.

Договор за печалба нагоре


Искате да закупите 100 XBT7D_U110 договора със средна входна цена от 0,03 XBT. Последната известна в момента цена на XTB7D_U110 е 0,05 XBT.

В този случай нереализираният PNL се представя чрез разликата между последната цена и средната входна цена. Изчислява се както следва: (0,05 XBT – 0,03 XBT) * 100 = 2 XBT.

Реализираният PNL е представен от разликата между цената, на която сте решили да продадете XBT7D_U110 и средната цена. Например, ако решите да продадете 50 XBT7D_U110 договора по 0,05 XBR, тогава формулата ще бъде (0,05 XBT – 0,03 XBT) * 50 = 1 XBT

Договор за печалба надолу

В името на този пример, представете си, че искате да закупите 50 XBT7D_D90 договора със средна цена 0,02 XBT, като същевременно имате предвид, че последната цена на XBT7D_D90 в момента е 0,04 XBT.

Нереализираният PNL се представя чрез разликата между последната цена и средната входна цена и се изчислява, както следва: (0,04 XBT – 0,02 XBT) * 50 = 1 XBT

Реализираният PNL се представя чрез разликата между средната входна цена и цената, на която продавате XBT7D_D90. Ако трябва да продадете 25 XBT7D_D90 на 0,04 XBT, тогава реализираната печалба ще бъде (0,04 XBT – 0,02 XBT) * 25 = 0,5 XBT

Такси за финансиране

BitMEX се предлага с поддръжка за така наречените безсрочни договори. Ако искате да закупите или да продадете безсрочен договор, или ще плащате, или ще получавате такси за финансиране от време на време по време на периода на търговия.

Безсрочният договор е доста подобен на фючърсен договор. Въпреки това, той се разграничава от гореспоменатия договор, като има следните особености: не е налице изтичане или сетълмент, той може да търгува много тясно с индексната цена, тъй като може да имитира маржов спот пазар. Повече информация за Безсрочни договори и Бъдещи договори можете да намерите на официалния уебсайт на BitMEX

Да предположим, че търгувате с XBTUSD и че на всеки 8 часа има такса за финансиране, която в момента струва 1%. Таксата за финансиране се плаща от купувачи на продавачи. Например, нека си представим, че в момента копнеете за XBTUSD на стойност 100 XBT. Ако позицията няма реализиран PNL и е време за финансиране, тогава трябва да платите 1 XBT. След като таксата за финансиране е платена, вашият реализиран PNL вече е -1 XBT.

Такси за търговия

Реализираният PNL се използва за изчисляване на всички необходими такси за търговия. Например, ако трябваше да купите XBTUSD и пазарът ще остане същият, тогава нереализираният ви PNL е 0, а реализираният PNL е отрицателен, защото сте платили такса за вземане, когато сте закупили XBTUSD.

Реализирано PNL счетоводство

Ако намалявате размера на съществуваща позиция или ако я затваряте изцяло, тогава реализираният PNL ще се покаже автоматично на таблото за управление на BitMEX.

Например, за отворена позиция с реализирана печалба от 10 XBT, раздел Open Positions ще покаже тази сума. Точно обратното е, ако затворите същата позиция и реализирате печалба от 10 XBT. Тогава 10 XBT ще се покаже в раздела Затворени позиции.

Ако създадете нова позиция във въпросния договор, тогава реализираният PNL ще бъде 0 XBT и ще се покаже в раздела Отворени позиции. И обратно, ако затворите позицията, всеки реализиран PNL ще бъде добавен към раздела Затворена позиция.

Надяваме се, че това ръководство хвърли малко светлина върху това, което може да изглежда доста обезпокоителен калкулатор и това, което изчислява вашия BitMEX печалбите от сега нататък ще са много леки.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map