Как да добивам Ethereum: Софтуер и хардуер

Първите стъпки с добива на Ethereum (ETH) са лесни. Всичко, от което се нуждаете, е графичен процесор (GPU) и можете да започнете да добивате Ether. В тази статия ще разгледаме процеса на копаене на етер и това, което трябва да копаете Ethereum печелившо.

Какво е добив на Ethereum?

Извличането на криптовалута включва решаване на сложни математически задачи. Майньорите играят решаваща роля тук, тъй като прекарват по-голямата част от времето си в решаване на тези проблеми, за да предоставят „доказателство за работа“ на мрежата за проверка на транзакциите в Ether. Освен това, след успешно решаване на тези проблеми, те добавят още блокове към мрежата Ethereum, след което са възнаградени с малко Ether.

В основата си Ethereum е много подобен на Bitcoin. Това е децентрализирана книга, проверена и актуализирана от участниците в мрежата. Освен това Ethereum изисква копаене точно като Bitcoin.

Въпреки това, въпреки че те са концептуално подобни, има значителна техническа разлика. Например блоковете Bitcoin се добавят на всеки 10 минути, докато блоковете Ethereum се добавят на всеки 15 секунди. Протоколът GHOST на Ethereum позволява бързи потвърждения, което означава, че повече са останали сираци.

По време на създаването на всеки блок, миньорите прилагат изчислителна мощност за решаване на проблемите. По-конкретно, те вземат уникалните метаданни на заглавката на блока, които включват версия на софтуера и времеви клеймо, чрез хеш функция, която генерира низ с фиксирана дължина от случайни букви и цифри, чувствителни към малки и големи букви и цифри.

Този низ от произволни букви и цифри е известен като хеш. Ако майнерът съвпада с хеш с текущата цел, блокът се добива, след което се излъчва в цялата мрежа, като други възли валидират и записват в блокчейна.

Как да добивам Ethereum

Ethereum миньорите получават 2ETH, включително всички такси за транзакции и обработка на кодове (газ), съдържащи се в техния блок.

Що се отнася до алгоритъма за добив, Ethereum използва програма за хеширане, известна като Ethash, която се различава от hashcash на Bitcoin. Ethash е алгоритъм с твърда памет, което означава, че е проектиран да се противопостави на ASICS за добив на Ethereum. Вместо това той е най-подходящ за GPU-майнинг.

Освен това цената на транзакциите в двете мрежи се различава. В Ethereum „газовите“ транзакции се използват за захранване на всяка операция. По този начин потребителите трябва да похарчат малко етер, за да правят промени в блокчейна. Необходимото количество газ се изчислява въз основа на сложността на операцията, необходимата честотна лента и нуждите от съхранение. От друга страна, транзакциите с биткойн са ограничени от максималния размер на блока, който е MB.

Ethereum Mining Hardware

Преди да започнете да копаете Ethereum, ще трябва да изберете подходящ хардуер за работата, за да настроите компютъра си за редовно копаене. Има две опции, като използвате централния процесор на вашия компютър или закупите карта за графичен процесор, което е по-скъпо.

Въпреки това, майнингът с процесора на вашия компютър не си струва, тъй като дори и най-евтините графични процесори са около 200 пъти по-бързи от всеки процесор.

Ethereum Mining Hardware

Преди да закупите този графичен процесор, нещата, които трябва да имате предвид, включват разходи, консумация на енергия и производителност на хеш-скоростта. Можете също така да настроите майнинг платформа, която включва няколко графични процесора, за да увеличите скоростта на хеширане и шансовете си за успех.

Софтуер за копаене на Ethereum

След като изберете вашия хардуер за добив на Ethereum, следващата стъпка е инсталирането на софтуера.

Първо, ще ви трябват драйвери за вашата графика, предоставена заедно с нея.

След това изтеглете цялата блокчейн Ethereum, която е около 20 гигабайта, за да настроите възел и да го свържете към мрежата. Има няколко начина да направите това. За потребители, запознати с командния ред, можете да инсталирате Geth, Ethermine или MinerGate.

Ако искате да го улесните, можете да използвате графичен интерфейс, който е по-лесен за употреба, но по-малко гъвкав в сравнение с командния ред.

След завършване на настройката вашият възел ще бъде свързан с всички останали възли в мрежата. От тук можете да започнете да копаете Ether.

Как да добивам Ethereum с Ethminer

След като завършите настройката, ще трябва да инсталирате софтуер за копаене, който в този случай е Ethminer за Windows.

Вашият GPU е създаден да изпълнява алгоритъма за хеширане от софтуера Ethminer. Този процес е от съществено значение за защитата на мрежата чрез доказателство за работа. Интерфейсът на софтуера е команден ред, но съдържа версии на мрежата Ethereum, като по този начин е по-лесен за употреба.

Все още ли си струва майнингът на Ethereum?

Копаенето на Ethereum е трудно и скъпо. Независимо от това, трудността за добив на Ethereum е намалена с 50%. Това се дължи главно на намаляването на възнаграждението за добив от 5ETH на 3ETH на блок.

Копаене на Ethereum

Тъй като все повече и повече миньори продължават да се присъединяват към процеса, трудността на добива продължава да се увеличава, като по този начин го оскъпява. Независимо от това, стойността на монетата продължава да се увеличава и е по-вероятно да продължи, което означава, че добивът ще си струва в дългосрочен план.

Въпреки това, тъй като продължават да се въвеждат повече промени в мрежата за копаене на ETH, екипът, който стои зад тези планове, ще адаптира ново „доказателство за залог“ и ще изхвърли алгоритъма „доказателство за работа“. След като тази промяна бъде въведена, мрежата ще изхвърли миньорите, тъй като вече няма да се нуждае от техните услуги.

Освен това създателите на символи ще бъдат избрани въз основа на тяхното богатство, също дефинирано като залог, и те ще бъдат възнаградени за всяка транзакция в мрежата.

Ethereum Mining Calculator

След като разберете как да добивате Ethereum и понятия като трудност, трябва да извършите и икономически изчисления. Докато добивът печели пари, това също струва пари, така че трябва да внимавате да не се окажете с отрицателна възвръщаемост на инвестициите, когато копаете Ethereum.

Можете да използвате калкулатор за рентабилност на добива на Ethereum.

Полетата в Коефициент на трудност, Блокиране на наградата и ETH / USD се актуализират автоматично. Можете да симулирате сценарии, като въведете произволни стойности.

За хешрейт и мощност (ватове) се уверете, че е идентичен между таблицата и калкулатора, т.е. MH / s и т.н..

Такси за пул%, това поле е опция. Ако копаете сами, оставете това поле, но ако сте в майнинг пул, можете да въведете таксите си за копаене.

Алтернативи на копаенето на Ethereum Solo

Освен опцията за копаене на Ethereum самостоятелно, можете да се присъедините към майнинг пул или да използвате облачен майнинг.

Копаенето през майнинг пул е най-лесният и бърз начин за започване на копаене. В този случай вие работите заедно с група, където всички споделяте награди. Колко често намирате блокове и споделяте награди зависи от размера на пула. Независимо от това, басейните са доста различни. Нещата, които трябва да имате предвид, преди да се присъедините към майнинг пул на Ethereum, включват:

  • Размерът на басейна
  • Изплащане на добив
  • Такса за басейн

Размерът има значение, тъй като колкото повече хората увеличават шансовете за получаване на награди. Наградите обаче трябва да се споделят от всички в басейна.

В облачния майнинг плащате на някой друг да копае вместо вас. Това работи, като наемате време за добив от други хора и в замяна те ви дават извлечените награди.

Този метод е изгоден само за доставчиците на добив, тъй като им гарантира печалба. Освен това цената на криптовалутата не ги засяга, тъй като сте платили предварително.

Заключение

Рисковано начинание е да се добива Ethereum, но е и печелившо, като се имат предвид наградите. Преди обаче да започнете да копаете, помислете за плюсовете и минусите на самото копаене и присъединяването към пул и следвайте горните стъпки, за да започнете.

Независимо от това, добивът на Ether няма да остане дълго време печеливш поради предстоящите промени, които ще включват доказателство за залог, вместо текущото доказателство за работа. Това са някои от нещата, които трябва да имате предвид, преди да се присъедините към копаещия бизнес.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner