Ark срещу Lisk – Битката за Proof-of-Stake Cryptocurrencies

Ark срещу Lisk – Битката за Proof-of-Stake Cryptocurrencies

Тъй като Proof-of-Stake (POS) става все по-популярен в криптовалутното пространство, ще правим разбивки на най-добрите опции. Това е нашият поглед Ковчег и Лиск.

Ковчег

Ark предоставя иновативна блокчейн технология за потребители, разработчици и стартиращи компании. Целта му е да създаде блокчейн който се свързва с други блокчейни, за да увеличи приемането. Ark предлага множество случаи на употреба, като по този начин го прави адаптивен, гъвкав и мащабируем. Тези основни функции правят супер лесното за обикновените хора да използват блокчейна.

Както можете да видите, Ark се стреми да бъде нещо повече от криптовалута. Това е сигурна платформа, предназначена за широката общественост и предоставя необходимите услуги, потребители и разработчици. Той също така действа като мост за комуникация между блокчейните.

Арк нарича тази технология SmartBridge. SmartBridge е основната точка за продажба на Ark. За да направите SmartBridge съвместим, трябва само да вградите малка част от код от различна блокчейн в ядрото на Ark. Новият dApp безпроблемно интегрира тази промяна. След като кодът е вграден, блокчейнът може да взаимодейства с Ark или да взаимодейства с всеки друг блокчейн, който позволява „интелигентно свързване

син

Източник: https://ark.io/

Характеристики на Ark

Бърз

Блокчейн мрежата Ark може да се похвали с 8 секундно време за блок и е една от най-бързите мрежи в индустрията.

Разпределени

ARK използва модифициран механизъм за консенсус DPoS (делегирано доказателство за участие). Консенсусният алгоритъм на DPoS изисква притежателите на монети да гласуват за „делегати“, които след това отговарят за валидиране на транзакциите и поддържане на блокчейна. Това беше въведено за пръв път от BitShares, което по-късно беше прието от Lisk, Crypti и Ark. Задачата на ARK възела е да управлява ARK блокчейн мрежата и да печели наградни точки, точно както миньорите на Bitcoin.

Мащабируемост

Основната цел на ARK е да адресира ключов проблем за повечето блокчейн проекти – мащабируемост. Целта му е да поддържа силно мащабируема блокчейн. Използвайки персонализираната функция SmartBridge, потребителите могат да разтоварят несъществени функции върху няколко странични вериги. Това дава възможност за мащабируемост, като същевременно се запазва точността и скоростта на основната блок верига ARK.


Отворен код

Екосистемата на ARK е изцяло блокчейн проект с отворен код, който помага на потребителите да изграждат свои собствени SmartBridges и други децентрализирани приложения. Всичко се хоства на GitHub за удобство на потребителя.

Настолен портфейл

Портфейлът за настолни компютри на Ark е предназначен за всички основни операционни системи за настолни компютри. Портфейлът ARK отговаря на водещите в индустрията стандарти за сигурност и е съвместим с Ledger Nano S. Портфейлът Ark се синхронизира с други връстници в мрежа, без да се налага да изтегляте пълните данни за блокчейн.

С използването на портфейла Ark няма нужда от синхронизация и с 8 секунди от времето за потвърждение на блока потребителите действително могат да видят транзакцията, която се случва в почти реално време! Потребителят трябва само да провери дали транзакцията е потвърдена след 30 минути.

Свързаността на Ark с други блокчейн му дава голям потенциал. Екипът показа голяма решителност да създаде проект със стабилен и силен растеж. Ковчегът може да е една от най-добрите покупки тази година.

Лиск

Лиск е роден през 2016 г. и е вилица на Crypti. Двамата основатели, Макс и Оливър, работеха в Crypti. Те не се съгласиха с бъдещата посока на развитие на Crypti и оставиха учредителния екип да разработи Lisk

лиска 2

Източник: https://lisk.io

Характеристики на Lisk

Lisk е първата наистина модулна криптовалута, базирана на странични вериги. Основното предимство на страничните вериги е, че те предпазват мрежата от забавяне, както при сценарий, при който спамерите правят измамни транзакции.

Веригата е функционализирана, за да поддържа гъвкавостта и ефективността на „основната верига“ и да реши проблема с претоварването на мрежата при големи обеми транзакции. Страничните вериги са прикрепени към основната блокчейн мрежа. Всички транзакции с голям обем могат да бъдат поставени върху страничната верига, като по този начин не създават неудобства за основната блокчейн.

Споразумение за консенсус: Делегирано доказателство за залог (алгоритъм DPoS)

LISK е консенсусен механизъм, базиран на DPoS. Консенсусът за този подход беше създаден от Битшари екип. Ако не знаете какво е DPoS, това е сертификат за дялово участие. С прости думи, като Steemit’s Свидетел Система, всеки човек, притежаващ знак, гласува за представител и решава как да генерира нов знак. Може да се разглежда и като супервъзлов, който има абсолютно същите права. Подобно е на a парламентарна система или конгреса. Ако не можете да изпълнявате задълженията си, няма да бъдете преизбрани.

Всички символи на Lisk се подават от избраните 101 довереници и само символите могат да се използват за получаване на дивиденти от довереното лице.

Като цяло Lisk е предназначен за разработка на dApp. Следователно, една от целите на Lisk е да се превърне де-факто за блокчейн приложенията и услугите. Неговите конкуренти включват Ethereum, Тезос, EOS, и Вълни.

Също така е важно да се отбележи, че Lisk е първата криптовалута, базирана на JavaScript в света. Разработчиците на Lisk избраха този език за програмиране, за да направят технологията блокчейн лесна за разбиране – особено за начинаещи.

lisk продуктова страница

Източник: https://lisk.io

Заключение

И Ark, и Lisk имат много солидни основи, които им дават дългосрочна жизнеспособност. Вашият избор може да зависи от различни фактори, включително вашия случай на употреба и предпочитания. Като цяло си струва да се има предвид, че системите и протоколите зад всеки блокчейн проект са в постоянно развитие. Този, който в момента липсва жизненоважна функция, може да въведе подобрения след няколко месеца. Като цяло и Ark, и Lisk имат огромен потенциал.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map