Русия започва регулаторна рамка за токени за сигурност

Този месец руските служители предприеха някои важни стъпки към създаването на регулаторна рамка за маркерите за сигурност. В миналото Русия беше на заден план как точно да се справи с новата технология. Тази нерешителност нарани общността на блокчейн в страната и забави приемането.

Глобална конкуренция

Сега изглежда, че законодателите осъзнаха важността да останат актуални в сектора. Следователно служителите продължават да въвеждат нови закони, свързани с използването и собствеността на цифрови активи. Сега Москва иска да даде възможност на своите предприемачи да се конкурират на световната сцена.

Законодателство в произведенията

В момента Русия го има три основните сметки, свързани с крипто, които влизат в сила през следващите месеци. Тези сметки са част от кампанията „Отворена руска цифрова икономика“. Тази кампания има за цел да помогне на руснаците да разработят алтернативни източници на приходи и финансиране чрез иновации.

Крипто на върха на пръстите

От трите сметки, които ще бъдат активирани през следващите седмици. В две от сметките не се споменава директно криптовалутите. Сметките обаче покриват крипто дейности. Третият законопроект изрично назовава криптовалутите.

За съжаление служителите забавиха третия законопроект вече три пъти. Този законопроект е известен като „За цифровите финансови права“. Мнозина в страната смятат, че този законопроект е най-важното крипто законодателство по това време и с основателна причина.

Категоризирайте Crypto

Законопроектът „За цифровите финансови права“ накрая разделя цифровите активи на три категории – виртуални активи (крипто), технически (полезност) и цифрови финансови активи (маркери за сигурност). Това законодателство е критична първа стъпка към по-голямото приемане. На първо място, това би спомогнало за изграждането на доверие в крипто икономиката.

Множество изменения

За отбелязване е, че в законопроекта са внесени множество изменения след неговото въвеждане, главно поради силната подкрепа от местния бизнес сектор и финансовия министър. Председателят на Комитета за финансови пазари на Русия Анатолий Аксаков представи първите два проекта на законопроекта на 20 март 2019 г..

Анатолий Аксаков

Анатолий Аксаков – председател на Комитета за финансови пазари на Русия

На 26 март пред законодателите излезе съфинансиран трети законопроект. Законопроектът беше подаден от ръководителя на парламентарната комисия по законодателство Павел Крашенининников и председателя на Дума Вячеслав Володин. Интересното е, че тази версия на законопроекта се фокусира върху използването на самоизпълняващи се договори или интелигентни договори.

Използване на интелигентни договори

Regnum, руският законодател Павел Крашенинников, ръководител на парламентарната комисия по законодателство, заяви, че интелигентните договори са много сходни с действащите в момента платежни системи. Той смята, че този FinTech е от съществено значение за развитието на руската цифрова икономика.

Руската централна банка не харесва биткойни

Основната причина за отлагането на „За цифровите финансови права“ е фактът, че централната банка на Русия все още се противопоставя на цялата концепция за децентрализирани криптовалути.

Не е изненадващо, че централната банка не поддържа друга форма на валута, различна от тези, които издава лично. В един момент заместник-управителят на банката Сергей Шевцов стигна дотам, че нарече криптовалутите „високотехнологична пирамидална схема“. Изявлението подчертава някои от блокадите, които руската криптообщност трябва да преодолее, за да успее.

Относно цифровите права

На 1 октомври влезе в сила второто законодателство – „За цифровите права“. Това е първият законодателен акт, който влиза в експлоатация. По своята същност е подобна на законодателството „За цифровите финансови права“, но се различава по много ключови начини. Основно законодателството не използва думата „криптовалути“.

Законопроектът установява основни правни определения в сектора и статута на всеки от тях. Например Digital Rights вече е законово признат термин в страната.

Изменение на Гражданския кодекс

Новият закон изменя руския граждански кодекс. Сега допълнението гласи, че използването на информационни технологии е законно за изпълнение на задължения при определени обстоятелства. По принцип самоизпълняващите се договори са правно обвързващи напред.

ICO закони по пътя

През януари третият законопроект, свързан с крипто, ще влезе в сила. Този законопроект се занимава изключително с кампании за краудфандинг като предложения за маркери за сигурност (STO). Законът се нарича „За привличане на инвестиции с помощта на инвестиционни платформи“ и последствията от него са далечни.

STO Ограничения

Руският президент Владимир Путин подписа законопроекта на август 2019 г. Новият закон поставя защитата на инвеститорите, както и ограничения в секторите ICO и STO.

Руският президент Владимир Путин чрез BBC

Руският президент Владимир Путин чрез BBC

Например, неквалифицирани инвеститори могат да инвестират само до 600 000 рубли ($ 9000) на човек. Този закон има за цел да предпази необразованите инвеститори от поемане на големи загуби. За съжаление, това също може да ограничи нормалните инвеститори от увеличаване на тяхната възвръщаемост на инвестициите.

Изключителен STO

Законодателството също така ще ограничи фирмите, които могат да бъдат домакини на събития за масово финансиране. Не е изненадващо, че понастоящем само страни, регистрирани в централната банка на страната, могат да участват в дейности за масово финансиране. По принцип всички СТО на руски се нуждаят от благословията на централната банка, за да продължат.

Не е лесно да си руски крипто инвеститор

Този закон демонстрира усилията на Русия да позволи само на елита да използва блокчейн сектора, като в същото време прави почти невъзможно за обикновения човек да го направи.

Този модел на пренебрежение към гражданския инвеститор не е нещо ново. Още през 2017 г. Русия намекна за забрана на крипто, като в същото време централната банка обяви плановете си да пусне собствена криптовалута през следващите 2 години – cryptoruble.

Руска асоциация на блокчейн и криптовалута

Въпреки историята на облачното крипто законодателство на страната, Русия продължава да наблюдава по-нататъшно разширяване на блокчейн. Страната вече има многобройни фирми, които работят заедно, за да помогнат за добавяне на прозрачност към сектора – Руска асоциация на блокчейн и криптовалута.

Тази група предоставя на инвеститорите система за рейтинг, за да прецени по-добре валидността на ICO или STO. Фирмата се стреми да създаде международен стандарт за оценка на кампаниите за масово финансиране. По този начин инвеститорите могат по-последователно да оценят рисковете, свързани с тези инвестиции.

Санкции Резултат от промяна

Руските власти предприеха монументалните стъпки за по-нататъшно развитие на местния блокчейн сектор, след като се справиха с множество съкрушителни санкции, наложени от САЩ. Американските депутати настояха за санкциите за това, което те считано като намеса в изборите в президентските избори през 2016 г..

От началото на санкциите руският президент Владимир Путин разкритикува решението на САЩ. Той заяви, че ходът на САЩ въоръжи долара. Следователно, тази стратегия затруднява конкуриращите се страни да запазят вяра във валутата. По същество този ход принуди Русия да го направи обмисли алтернативи.

Русия отива на крипто

Русия вече е готова да се насочи към блокчейн решения. Страната притежава мрежа и технически умения, за да бъде доминираща сила в крипто сферата. Като се има предвид, че страната е настроена да пусне своя собствена криптовалута през следващата година, има смисъл законодателите да започнат да насърчават по-благоприятна бизнес среда на блокчейн.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner