Нигерийската SEC предоставя разяснения относно предлагането на токени и класификация на цифровите активи

Инвеститорите продължават да се насочват към активи като криптовалути и цифрови ценни книжа, като не само нова форма на валута, но и хеджиране срещу глобалната икономическа несигурност. В резултат на това регулаторните органи по света трябваше да адаптират или изяснят подходите към тези алтернативни класове активи. Последното, което направи това, е Комисията за ценни книжа и борси в Нигерия.

Преди да се впусне в това, което са някои от тези подходи, нигерийската SEC отдели време да разсее страховете от ненужно строг подход.

„Предлагането на цифрови активи предоставя алтернативни възможности за инвестиции за инвестиращата общественост; следователно е от съществено значение да се гарантира, че тези предложения функционират по начин, който съответства на защитата на инвеститорите, интересите на обществеността, целостта на пазара и прозрачността. Общата цел на регулирането не е да възпрепятства технологиите или да задуши иновациите, а да създаде стандарти, които насърчават етичните практики, които в крайна сметка създават справедлив и ефективен пазар. “

Класификация по подразбиране

В това скорошно обръщение към обществеността, нигерийската SEC беше категорична в подхода си към цифровите активи, като заяви,

„Позицията на Комисията е, че виртуалните крипто активи са ценни книжа, освен ако не е доказано друго.“

Заемайки тази позиция, той премахва предположенията, свързани с третирането на цифровите активи. По същество няма значение дали даден актив не отговаря на определението за ценна книга. За да се счита за нещо друго, това трябва да бъде доказано на нигерийската SEC за всеки отделен случай. Само тогава, с одобрението на регулаторния орган, активът може да бъде прекласифициран.

Където лежи Онус

В допълнение към установяването на позицията си, че всички цифрови активи по подразбиране трябва да се третират като ценни книжа, нигерийската SEC разясни къде е в тежест тези, които искат да променят класификацията на даден актив.

„… тежестта на доказването, че предлаганите за предлагане на крипто активи не са ценни книжа и следователно не са под юрисдикцията на SEC, е на емитента или спонсора на споменатите активи.“

По същество нигерийската SEC няма да се заеме да класифицира всеки актив. Задължение на издателя на токени е да докаже най-подходящата класификация.

Всички предложения за токени са регулирани

Докато първите две разяснения поддържат фокус върху инвеститорите, третата беше направена, за да осигури яснота на компаниите, организиращи събития за генериране на капитал.

Тези събития, които включват ICO, DSO и IEO, подлежат на регулиране от нигерийската SEC. Няма форми или вариации, които да „заобикалят“ съществуващите разпоредби. Тъй като всички цифрови активи по подразбиране се считат за ценни книжа, тази класификация се прелива в събития, предназначени да улеснят тяхната продажба / разпространение. Посочено е,

„… всички предложения за токени на цифрови активи (DATO), първоначални предложения за монети (ICO), ICO за маркери за сигурност и други базирани на блокчейн предложения за цифрови активи в Нигерия или от нигерийски издатели или спонсори или чуждестранни издатели, насочени към нигерийски инвеститори, подлежат на регламент на Комисията “

В бум на ICO от 2017 г. компании от цял ​​свят взеха участие в тези популярни средства за набиране на капитал. Въпреки че много бяха измами, все още имаше много добронамерени компании, които просто не бяха добре информирани. В резултат на това много домакини на ICO бяха с впечатлението, че законите за ценни книжа няма да се прилагат, когато това просто не беше така.

Тази позиция от нигерийската SEC беше направена с цел да се избегне това объркване напред. Въпреки че ICO може да не са толкова популярни, както някога, все още редовно се предлагат символични предложения под формата на DSO и IEO.

SEC Нигерия

Нигерийската SEC в сегашния си вид е основана през 1979 г. Подобно на подобни регулаторни органи, тя има за задача да осигури справедливи и прозрачни капиталови пазари чрез създаване и прилагане на регулации.

Председателят, Olufemi Lijadu, заедно с борда от 9 души, в момента контролира операциите.

В други новини

В началото на днешния поглед върху действията на нигерийската SEC, ние говорихме за подобни събития в различни нации. Някои от тези събития включват реална промяна, докато други просто изясняване. Следват няколко примера за тях.

  • Германия
  • Тайван
  • Япония

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner