Германия най-новата държава, която изготвя законопроект за заобикаляне на регулацията на цифровите ценни книжа

От появата на цифровите ценни книжа компании от цял ​​свят призовават за по-голяма регулаторна яснота около тяхното използване. Въпреки че напредъкът може да изглежда бавен, различни държави, като Германия, се вслушаха в този призив и сега предприемат значими стъпки напред.

Цифрови ценни книжа

Преди да разгледаме няколко от страните, които се занимават / установяват рамка около тези активи, какво точно представлява цифровата сигурност?

Най-просто казано, цифровата сигурност е базиран на блокчейн токен, представителен за основната инвестиция. Основните инвестиции могат да бъдат в много форми и форми. Това означава, че цифровата ценна книга може да представлява собственост в колекционерска собственост, собственост в компания, собственост на дългове и др.

Тези токени използват протоколи, способни на интелигентни договори, които им придават черти, за да гарантират, че остават регулаторни, съобразени с традиционните закони около ценните книжа.

Въпреки това, поради използването на нова и често неразбираема технология, тези активи често не се вписват в традиционните разпоредби, наложени върху ценните книжа. Въпреки че те могат да споделят достатъчно качества с традиционните ценни книжа, за да бъдат включени в един и същ клас активи, цифровите ценни книжа често изискват нова рамка, която да хвърли светлина върху настоящите сиви зони на регулиране. Тази липса на яснота доведе до различни примери за правни хълцания, тъй като компаниите се опитват да се придвижват в неизследвани води.

Немска рамка

Само преди дни Германия стана последната страна, въвела проектозакон около третирането на цифрови ценни книжа.

Този нов законопроект изглежда насочен към множество проблеми.

Каква подходяща програма ще се използва за замяна на настоящите практики за записване на дела?

В настоящия случай издаването на каквато и да е ценна книга в Германия изисква да се генерира секюритизиран хартиен акт. Това може да работи за традиционните ценни книжа, но какво ще кажете за новите им цифрови, базирани на блокчейн колеги? В представения законопроект се предлага да се въведе нова система за цифрова книга като средство за записване на такава информация – и каква по-добра технология за улесняване на това от, отново, блокчейн?

Кой ще отговаря за регулирането на цифровите ценни книжа напред?

Ако блокчейнът ще се използва като книга за записване на гореспоменатата информация, трябва да има известен субект, който да отговаря за нейното управление. В този случай ролята ще се пада на Федералния орган за финансов надзор

Казано по-просто, този законопроект ще види документите на хартиени бележки, заменени от книга, базирана на блокчейн, под надзора на Федералния орган за финансов надзор.

Интересното е, че изглежда, че се предлага възможността за съществуващи ценни книжа да бъдат преобразувани в цифрови ценни книжа. Способност като тази би могла да доведе до по-високи нива на ликвидност за цифрови ценни книжа и да увеличи скоростта на приемане.

Въпреки че все още трябва да се свърши повече работа, сметки като описаната тук са важни първи стъпки към ясното регулиране на цифровите ценни книжа.

Руска рамка

Германия не е единствената държава, която се стреми да регулира адекватно цифровите ценни книжа. По подобен начин Русия започна разработването на собствена рамка още през 2019 г., след години на обмисляне на ситуацията. Макар да минаваха месеци, това най-накрая се случи само преди седмици.

Този нов закон разглежда криптовалутите, както и определянето на цифрови ценни книжа. Посочени като „цифрови финансови активи“ или „DFA“, този закон описва рамка, в която такива активи са напълно регулирани. Това предполага цялостен надзор от продажбата, издаването и търговията на DFA.

Докато Русия може да се е подгрявала до идеята за цифрови ценни книжа / DFA, криптовалутите не са получили съвсем същото отношение. Да, вярно е, че ограниченията бяха облекчени около криптовалутите, но законопроектът, обсъден тук, също им забранява да се използват като форма на плащане – включително покупка на цифрови ценни книжа. За целта е необходимо плащане във FIAT.

Подобно на Германия, това е категоричен напредък, предстои още работа.

Японска рамка

Тази остроумна островна държава беше една от първите, които официално приеха регулация около цифровите ценни книжа. В този случай Япония създаде нова рамка за обработка на събития за генериране на капитал, като например предлагане на цифрови ценни книжа (DSO).

Пример за теми, изяснени в тази рамка, включват,

  • Промишлена терминология
  • Банкови стандарти, включително изисквания за попечителство
  • Обменни отговорности (разделяне на фондове)
  • Глоби и наказания за „фалшиви новини“

Япония има късмета да се възползва от две саморегулиращи се организации, натоварени с разработването на индустриални стандарти и унифициране на цифровите ценни книжа. Тези организации са,

Японска асоциация за предлагане на токени за сигурност (JSTOA)

Японска асоциация за токени за сигурност (JSTA)

Без съмнение популярността на базирани на блокчейн начинания сред японските компании принуди правителствата да изготвят нови, по-подходящи разпоредби. Тъй като тази тенденция продължава, очаквайте повече страни да последват примера им, тъй като те се адаптират към развиващите се индустрии в рамките на съответните граници.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner