FCA е забранил крипто базирани деривати и борсови бележки във Великобритания

The Орган за финансово поведение (FCA) има сега освободен дългоочаквана присъда за състоянието на крипто-базирани финансови продукти във Великобритания.

От 6 януари 2021 г. на крипто базирани деривати и борсово търгувани бележки (ETN) ще бъде забранено да се предлагат на инвеститори на дребно във Великобритания.

Крипто базирани деривати и ETN

Дериватът е финансов продукт, който ‘извлича’ стойността си от друг актив – например криптовалути. Най-честият пример за това е нарастващата популярност на биткойн фючърсите.

Въпреки че базовият актив може да не е ценна книга, дериватите се разглеждат и регулират като ценни книжа. Като такива, това ги поставя под компетенцията на регулаторни органи като Органа за финансово поведение (FCA).

ETN, от друга страна, е необезпечена дългова ценна книга, издадена от банка. Тези финансови инструменти са създадени, за да осигурят на инвеститорите излагане на определени активи чрез проследяване на „бенчмарк индекси“.

Защо са забранени?

Няма нито една причина зад решението на FCA да забрани подобни продукти. FCA твърди, че инвеститорите нямат възможност да „надеждно оценяват стойността и рисковете на дериватите и да търгуват на борса, търгуващи банкноти, които препращат към определени криптоактиви“. Той предоставя следните примери защо смята, че това е така.

  • Естеството на базовите активи, които нямат присъща стойност и така се различават от други активи, които имат физическа употреба, обещават бъдещи парични потоци или са законно приети като пари
  • Наличие на пазарна злоупотреба и финансова престъпност (включително киберкражби от платформи за криптоасет) на пазарите на криптоасет
  • Екстремна волатилност в цените на криптоактивите
  • Недостатъчно разбиране на криптоактивите от потребителите на дребно и липсата на ясна инвестиционна необходимост от инвестиционни продукти, отнасящи се до тях.

Няма присъща стойност

Ако забраната за крипто-дериватите се окаже сурова, тогава позицията на FCA по отношение на присъщата стойност на криптоактивите е еднакво такава; „… смятаме, че нерегулираните криптоактиви нямат присъща стойност. Те се различават от другите активи, които имат физическа употреба, обещават бъдещи парични потоци или са законно приети като пари. “

Популярна борса за криптовалута, Кракен, наскоро публикува доклад за присъщата стойност на биткойн. Разгледахме този доклад и подчертахме някои ключови неща за това защо Биткойн наистина предоставя силна, макар и уникална стойност.

Това е ехо?

Интересното е, че голяма част от рационалността зад това решение на FCA напомня на настроенията, споделяни от Комисията по ценните книжа и борсите.

Битката за ETF, базирана на биткойн, продължава от години в САЩ, като SEC затваря всеки опит. Подобно на FCA, мотивите зад всяко отричане обикновено се състоят от следните точки.


  • Пазарна незрялост
  • Летливост
  • Недостатъчни методи за оценка
  • Попечителски риск

Въпреки че ETF постоянно се затваря от SEC, регулаторите в Съединените щати изглежда имат по-отворена позиция по отношение на одобряването на някои крипто-деривати. Това стана ясно чрез различни предложения на фючърсни договори за Bitcoin и Ethereum. Продукти като този могат да бъдат намерени чрез различни компании, като например,

Обмислям го

Трябва да се отбележи, че това не беше прибързано решение на FCA. Процесът, довел до това заключение, се проведе в продължение на една година, когато регулаторът размишлява над рисковете и ползите.

Първоначалното предложение за тази забрана беше представено през юли 2019 г. По това време FCA отвори предложението за период на коментари от обществеността, което доведе до стотици заявления. Очевидно нямаше достатъчно убедителни аргументи, които да повлияят на първоначалното решение на FCA.

Изход?

Докато това решение беше взето под претекста, че защитава инвеститорите, мнозина вече изрекоха, осъждайки решението.

Дон Го, Главен изпълнителен директор на Broctagon FinTech Group, говори за решението и какво означава това за инвеститорите от Обединеното кралство, които продължават напред. Той твърди,

„FCA нанесе значителен удар по свободата на инвеститорите в Обединеното кралство. Чрез забрана на търговията с крипто деривати можем да очакваме, че търговското пространство на Обединеното кралство ще се премести другаде. Търсенето на тези ценни книжа продължава да нараства, като обемите на крипто дериватите достигат нови върхове това лято. Това е загубена възможност за Обединеното кралство … Със сигурност вярваме, че трябва да има мерки за защита на потребителите, но този ход пренебрегва нарастващото търсене сред потребителите на дребно да участват в криптовалутното пространство. “

Орган за финансово поведение (FCA)

FCA е регулатор на финансови услуги, базиран в Обединеното кралство. От създаването си през 2013 г. FCA работи за разработване и прилагане на регулации, които осигуряват справедливи и прозрачни капиталови пазари.

Управител, Никхил Рати, в момента ръководи операциите във FCA.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map