Electrum Wallet: Овладейте ръководството за преглед на потребителите на Crypto

преглед на електрум

Как да използвам, съхранявам и регистрирам с портфейла на Electrum Bitcoin

Electrum е популярен биткойн портфейл, достъпен за потребители на настолни компютри и Android. Това е и един от най-старите портфейли на биткойн. Разберете всичко, което трябва да знаете за Electrum днес, в нашето ръководство и преглед.

Какво е Electrum?

Electrum е лесен за използване биткойн портфейл, издаден за първи път през ноември 2011 г., което го прави един от първите портфейли за биткойн в общността. През годините Electrum запази репутацията си на прозрачност и надеждност. Той продължава да бъде един от най-популярните настолни биткойн портфейли в света за всички видове потребители.

какво е electrum

Портфейлът е достъпен като безплатно изтегляне чрез Electrum.org. Можете да го инсталирате на офлайн компютър за настройка на хладилно хранилище. Или можете да съхранявате средствата си на обикновен онлайн компютър и да използвате портфейла си Electrum за ежедневни разходи. Electrum се разбира добре с всички основни хардуерни портфейли, което означава, че може лесно да бъде интегриран във всяка настройка на портфейла, която използвате. Известен е със своите функции за безопасност, опрощаване на възстановяването, незабавно включване, без заключване или престой, проверка за проверка и офлайн предимства за съхранение.

За разлика от някои други крипто портфейли, Electrum не поддържа множество криптовалути. Той дори не поддържа множество вилици биткойн: той просто поддържа биткойн (BTC). Потребителите обаче са модифицирали софтуера на Electrum през годините, за да създадат версии като Electron Cash или Electrum LTC. Electron Cash е напълно отделен проект от Electrum, направен от отделен набор от разработчици, въпреки че използва повечето от същото кодиране. Electron Cash е един от най-популярните портфейли за биткойн кеш (BCH).

Въпреки че повечето хора познават Electrum като портфейл за биткойн за настолни компютри, екипът пусна и приложение за Android. Приложението е налично чрез Google Play Store или като .apk като безплатно изтегляне.

Едно от най-големите оплаквания за Electrum е, че наскоро той беше засегнат от едно от най-сериозните пробиви в сигурността в крипто историята. През ноември 2017 г. проблемът със сигурността беше разкрит на екипа на Electrum. Проблемът засяга софтуера на Electrum от март 2016 г. (версия 2.6). Експлойтът позволи на злонамерен уебсайт да получи контрол над вашия портфейл Electrum и да открадне всичките ви биткойни (ако портфейлът ви не е криптиран с парола). Дори ако портфейлът ви наистина имаше парола, хакер все пак може да пренасочи криптирани биткойн ключове от портфейла към техния адрес. Новини за експлоата разтърсиха общността на биткойните. Влошаването на проблема стана още по-лошо, тъй като той не беше отстранен до януари 2018 г. Не е известно колко потребители на Electrum са загубили биткойн поради експлоата – ако има такъв. Въпреки това, всички потребители на Electrum, които не са актуализирали своя софтуер от версия 2.6 (да речем, тези със средства, държани в хладилно хранилище), все още са уязвими.

След това, през април 2019 г., Electrum изправен пред друг сериозен проблем със сигурността. Потребителите на Electrum загубиха милиони долари по време на DoS атака срещу мрежата. Над 140 000 машини атакуваха мрежата с фишинг атака, която насочи потребителите към фалшива версия на софтуера. Хакерите също така внедриха свои собствени сървъри Electrum, които хостваха компрометирани версии на Electrum. Всеки, който използва версии на Electrum, по-стари от 3.3, е бил засегнат от атаката.

С тези сериозни подвизи в миналото Electrum продължава да се движи напред като един от най-добрите и сигурни настолни биткойн портфейли, налични днес.

Характеристики на Electrum Wallet

Характеристики на Electrum Wallet

Основните характеристики на портфейла за биткойн Electrum включват всичко от следното:


Сигурно: Electrum криптира вашите лични ключове и тези частни ключове никога не напускат компютъра ви. Докато контролирате компютъра си (и никой няма достъп до вашите семена), парите ви са изцяло под ваш контрол.

Без заключване: Electrum не заключва вашите лични ключове в рамките на своя софтуер. Можете да експортирате личните си ключове към други портфейли за биткойн.

13-ключова парола: Ако загубите достъп до компютъра си или ако компютърът ви се срине, можете да възстановите средствата си чрез парола. Просто изтеглете Electrum и въведете вашата начална фраза от 13 думи, за да си възвърнете достъпа до средствата си. При първото създаване на нов портфейл Electrum ще ви бъде дадена парола от 13 думи.

Без престой: Сървърите на Electrum са децентрализирани и излишни, за да предотвратят престой, което означава, че портфейлът ви на Electrum никога не отпада.

Доказателна проверка чрез SPV: Electrum проверява всички транзакции в историята ви с (Проста проверка на плащането (SPV).

Поддръжка на Multi-Sig: Можете да разделите разрешението да харчите монетите си между няколко портфейла. С портфейла с няколко знака, много хора трябва да потвърдят транзакция, преди да бъдат изпратени средствата.

Студено съхранение: Electrum работи добре с настройки за студено съхранение. Можете лесно да инсталирате Electrum на компютър, който никога не е бил свързан с интернет.

Портфейли само за гледане: Ако държите частните си ключове офлайн чрез настройка за съхранение на Electrum, тогава пак можете да проследявате тези ключове с портфейл само за гледане.

Добавки и приставки на трети страни: Electrum поддържа плъгини на трети страни като multi-sig услуги и хардуерни портфейли (Ledger и Trezor), наред с други.

Поддържа множество хардуерни портфейли: Electrum поддържа всички популярни хардуерни портфейли, включително Trezor, Ledger Nano и KeepKey.

Предлага се за множество настолни системи: Electrum се предлага за Linux, Windows и OS X. Можете също да го инсталирате чрез Python.

Налично за Android: Electrum се предлага като приложение за Android за Android версии 5.0 и по-нови. Можете да изтеглите the.apk от Electrum.org или да го изтеглите от Google Play Store като всяко приложение.

exodus приложение за биткойн портфейл

Отворен код: Electrum има над 9 000 ангажименти в GitHub. Част от причините, поради които Electrum е толкова доверен, е заради процъфтяващата общност с отворен код. Като цяло това е един от най-активно разработваните софтуерни проекти в крипто пространството.

Основен експлойт за сигурност в старите версии: През януари 2018 г. разработчиците на Electrum разкриха голяма уязвимост в софтуера. Тази уязвимост беше разкрита за първи път (частно) пред разработчиците през ноември 2017 г., въпреки че присъстваше в софтуера Electrum от март 2016 г. Не е известно колко биткойни бяха откраднати чрез този експлойт, ако има такива, въпреки че остава един от най-големите потенциални бедствия в историята на биткойн. Старите версии на Electrum – като тези, работещи на машини за студено съхранение, които не са били свързани към интернет или са актуализирани от години – все още са уязвими за този експлойт.

Написано на Python: Кодът на Electrum е кратък, написан на Python и лесен за преглед от всеки. Всичко е достъпно с отворен код чрез GitHub.

Как действа Electrum?

electrum-портфейл-сигурност

Electrum се предлага като безплатно изтегляне за Windows, Linux, OS X и Android.

След като инсталира портфейла, Electrum запазва личните ви ключове, съхранени на вашия компютър, като криптирани файлове. Ключовете не се изпращат до никакви отдалечени сървъри. Можете да използвате Electrum на онлайн компютър. Или можете да инсталирате Electrum на офлайн компютър за решение за хладилно съхранение.

Electrum е лек биткойн клиент, което означава, че не е нужно да инсталирате цялата 200GB биткойн блокчейн, за да използвате портфейла.

Electrum е портфейл с отворен код. Ето защо неговият код е адаптиран към други портфейли – като Electron Cash за Bitcoin Cash (BCH).

Electrum ви позволява да създавате множество видове портфейли с помощта на софтуера. Можете да създадете стандартен портфейл, например портфейл с 2FA или портфейл с много подписи. Можете също да импортирате съществуващ портфейл в Electrum. Тъй като монетите, съхранявани в Electrum, не са заключени, можете също да прехвърляте вашите монети между различен софтуер на портфейла.

Electrum работи в конфигурация клиент / сървър, където портфейлът (клиентът) е програмиран по подразбиране да се свързва с мрежа от връстници, за да провери дали транзакциите са валидни.

electrum-bitcoin-портфейл-функции

Като цяло Electrum работи по подобен начин на всеки локален портфейл за биткойн. Можете лесно да изпращате и получавате транзакции през портфейла, да държите портфейли в хладилно хранилище, да свързвате Electrum към хардуерни портфейли или да използвате Electrum като ежедневен горещ портфейл на компютър, свързан с интернет.

Електрик Ценообразуване

Electrum е напълно безплатен за изтегляне и използване.

Както при всеки биткойн портфейл, ще трябва да платите биткойн мрежови такси при изпращане или получаване на биткойн. Electrum ви позволява да персонализирате таксите, както искате, включително по-ниски такси за транзакции с по-нисък приоритет и по-високи такси за транзакции с по-висок приоритет. Докато портфейлите като Mycelium ви позволяват да изберете опция с ниска, средна или висока такса, Electrum ви позволява да избирате различни нива на такси заедно с плъзгач.

Как да използвам Electrum

Electrum е ясен за начинаещи и напреднали потребители на биткойн. Ето процеса стъпка по стъпка:

Стъпка 1) Изтеглете Electrum

Посетете Electrum.org и кликнете ‘Изтегли’ в горната част на екрана.

как да изтеглите

Ще видите множество опции за изтегляне за различни настолни операционни системи. Има и връзки към Android APK и Обява в Google Play Магазин. За целите на това ръководство предполагаме, че инсталирате версията на Electrum за Windows.

как да настроите портфейл за биткойн на електрум

Щракнете върху „Windows Installer“ и изтеглете файловете.

Стъпка 2) Стартирайте инсталационните файлове

Electrum се инсталира точно както всяко приложение standard.exe или Windows. Отворете файла, който сте изтеглили, след което следвайте указанията на екрана.

инсталиране на Electrum портфейл

Стъпка 3) Създайте нов портфейл

След като инсталирате Electrum, ще бъдете помолени да се свържете автоматично със сървър или да изберете сървър ръчно. Повечето потребители ще се оправят с опцията за автоматично свързване.

как да използвам адреси на електронни биткойн портфейли

След това ще бъдете подканени да създадете нов портфейл или да възстановите съществуващ.

урок на електронен биткойн портфейл

Щракнете върху опцията „Създаване на нов портфейл“, за да създадете нов портфейл. Или възстановете портфейла, като въведете началната си фраза.

резервен електронен портфейл

Можете да избирате от множество опции за портфейл, включително стандартен портфейл, портфейл с 2FA, портфейл с много подписи или хардуерен портфейл.

опции за архивиране на портфейла на electrum

Стъпка 4) Настройте вашата фраза за възстановяване и семена

На следващата стъпка Electrum ще покаже вашата семена за възстановяване. Ще видите 13 думи в полето. Трябва да запишете тези думи и да ги запазите на сигурно място. Можете да използвате тези 13 думи, за да възстановите достъпа до вашия биткойн от всяко място по всяко време.

възстановяване на електронен портфейл

Ще бъдете помолени да въведете отново 13-те думи на следващата страница. Не можете да копирате и поставите думите. Трябва да ги запишете.

Ако компютърът ви се срине или загубите достъп до компютъра си по някаква причина (като пожар в къщата), тогава няма да загубите достъп до своя биткойн. Докато имате контрол над устройството си или запомняте семената от 13 думи, вие имате пълен контрол върху парите, съхранявани в портфейла ви Electrum.

Стъпка 5) Създайте парола

Накрая Electrum ще ви помоли да настроите парола и да я потвърдите.

Стъпка 6) Финализиране на настройката

За да завърши процеса на настройка, Electrum ще попита към кой сървър искате да се свържете. Ако това е първият ви портфейл на Electrum, трябва просто да щракнете върху „автоматично свързване“.

помощ на електронен портфейл

Накрая щракнете върху „Напред“, за да завършите процеса на настройка на портфейла.

Стъпка 7) Изпращане и получаване на биткойн

Изпращането и получаването на биткойни с десктоп портфейла Electrum е също толкова лесно, колкото и с всяко приложение за мобилен портфейл.

обмен на биткойни на електрум

За да получите биткойн, отворете приложението Electrum и кликнете върху раздела „Получаване“. Ще видите низ от знаци до етикета „Адрес за получаване“. Това е вашият публичен адрес в портфейла. Можете да изпратите този адрес на всеки и той да ви изпрати биткойн. Щракнете върху бутона „Копиране на символ“, за да копирате публичния ключ в клипборда си, след което го поставете, където ви е необходимо. Можете също да изпращате биткойни чрез QR код, което може да е по-лесният вариант, ако използвате мобилно приложение.

електронни биткойн плащания

За да изпратите биткойн, отворете Electrum и кликнете върху раздела „Изпращане“. Ще видите поле с надпис „Pay to“. Въведете тук адреса, на който изпращате биткойн, след това добавете описание (по избор) и сумата на BTC, която искате да изпратите. Персонализирайте таксата си от ниска към висока въз основа на вашия приоритет. След като потвърдите и проверите отново всички подробности, кликнете върху „Изпращане“, за да изпратите вашите биткойни.

За да проверите транзакциите си по всяко време, просто щракнете върху „История“.

история на биткойн портфейла на electrum

За Electrum

Екипът за разработка на Electrum е организиран под името Electrum Technologies GmbH. Към днешна дата Electrum има над 9000 ангажименти в GitHub.

Можете да се свържете с екипа за разработки по имейл на [email protected] Страницата на проекта за GitHub е тук: https://github.com/spesmilo/electrum. Има и канал #electrum на Freenode и официалният Twitter на проекта @ElectrumWallet.

Electrum е издаден под лиценза MIT.

Свържете се с поддръжката на Electrum Wallet

Системата за обслужване на клиенти Electrum за потребители на биткойн портфейли е малко по-различна, отколкото повечето са свикнали. Twitter на Electrum сметка обработва официалните съобщения, докато оригиналният биткойн форум (bitcointalk.org) и Reddit канал е мястото, където можете да задавате въпроси и да получавате отговори. Те също така предлагат помощ под формата на документация за портфейла Electrum обяснява всички различни аспекти на настройката на портфейла за съхранение на биткойн.

Заключителна дума

Electrum е един от най-добрите и популярни биткойн портфейли, налични днес. От 2011 г. Electrum е опора в биткойн общността въпреки новите популярни опции, възникващи като Trezor и Ledger през последните няколко години. Днес версиите на Electrum са достъпни за множество настолни операционни системи (Windows, Linux и Mac OS). Налично е и приложение за Android. Когато сравнявате Electrum с мицел или изход, можете да видите ползите и различните ефекти на всеки метод и процес за съхранение на цифров актив.

Освен един сериозен експлойт за сигурността, лекият портфейл за биткойни Electrum постоянно е един от най-надеждните портфейли на биткойн както за студено, така и за горещо съхранение.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map