Крипто волатилност: Защо волатилността е важна на пазара на криптовалути

Тази статия изследва концепцията за крипто волатилност и защо волатилността е важна в нарастващия пазар на криптовалути.

Волатилност на крипто, волатилност на криптовалута, волатилност, защо волатилността е важна, волатилност на крипто пазара

Големият крах на пазара през 2018 г. е труден урок за мнозина на пазара на криптовалути относно изключителната волатилност на криптовалутите. В рамките на 2 години цените на криптовалутите силно се колебаят от край до край, като мнозина смятат, че криптовалутите са силно нестабилен пазар, пълен със спекулации и несигурност. Първата и най-голяма криптовалута, базирана на пазарна капитализация – Биткойн – преживя огромен ръст през 2017 г., нараствайки от 700 до почти 20 000 долара! Това е зашеметяващите 27 000% доходност само за 12 месеца.

Не е изненадващо, че мнозина скочиха на криптовалутата. Въпреки това пазарът скоро стана твърде нестабилен, след като нарасна до масивни нива, и след това преживя масивен срив за цялата 2018 г. Пазарната капитализация на криптовалутите падна от рекордния рекорд от 813 млрд. Долара до само 100 млрд. Долара, като общи цени на всички монети, които падат близо до 90%.

Криптовалутите се разглеждат като сложна, разрушителна и елегантна технология, която е направила много хора богати. Ето защо не е изненадващо, че мнозина са привлечени от привлекателността и рисковото състояние на криптовалутите.

Нека разгледаме важната пазарна концепция за волатилност и как тя е неразделна част от пазара на криптовалути.

(Вижте повече: 4 вида монети, за да разнообразите крипто портфолиото си & Управление на рисковете)

Какво е нестабилност

В традиционните финанси волатилността се определя като статистическа мярка за разсейване на цената на актива. Най-просто казано, волатилността описва степента, до която цената на даден актив се колебае във времето. Инвестицията се счита за волатилна, ако цените й се движат агресивно нагоре или надолу ежедневно, както може да се види на пазара на криптовалути. Ето илюстрация на нестабилността:

Волатилност на крипто, волатилност на криптовалута, волатилност, защо волатилността е важна, волатилност на крипто пазара

Активите с ниска променливост, като злато или държавни облигации, са изключително стабилни, като цените се колебаят стабилно и не се променят толкова често. Високо променливите активи, от друга страна, се движат нагоре и надолу по стойност бързо и по-агресивно.

(Прочетете също: Ще доведе ли сривът в цената на биткойн до неговата смърт?)

Нестабилност и риск

Волатилността е жизненоважна концепция за разбиране, тъй като тя измерва рисковете. За инвеститорите и търговците разбирането на тяхната толерантност към риска винаги е първата стъпка преди да се ангажират с каквато и да е форма на инвестиции. Различните лица притежават различно ниво на толерантност към риска и това се отразява на избора им на инвестиции. Например, 50-годишен пенсионер, пенсионер, вероятно ще има толерантност с много нисък риск, тъй като основният им приоритет би бил да запазят богатството си. Видовете инвестиции, които те биха разгледали, биха били пенсионни фондове, взаимни фондове, нискодоходни държавни облигации или силно стабилни акции със сини чипове, които изплащат огромен дивидент. Алтернативно, 25-годишен младеж от университета вероятно би имал по-голяма толерантност към риска и би помислил да инвестира в по-рискови инвестиции, които включват криптовалути и технологични запаси.

Ето поглед към различните нива на апетит за риск.


Волатилност на крипто, волатилност на криптовалута, волатилност, защо волатилността е важна, волатилност на крипто пазара

Трябва да се спомене, че нивото на рисковете, което човек решава да поеме, е силно свързано с потенциалната възвръщаемост, която би придобил. С други думи, инвестицията с по-висок риск е свързана с по-голяма вероятност за генериране на по-висока възвръщаемост, докато нискорисковата инвестиция би довела до по-малка норма на възвръщаемост. Това се нарича компромис за възвръщаемост на риска.

Волатилност на крипто, волатилност на криптовалута, волатилност, защо волатилността е важна, волатилност на крипто пазара

Различните нива на рискове, свързани с различни инвестиции, изискват от вас да разберете вашата толерантност към риска и след това да продължите да преценявате дали нестабилността на актива, в който се интересувате, е в съответствие с вашия рисков профил. Криптовалутите са най-рисковият актив, на който можете да поставите трудно спечелените си пари; това може да ви даде значителна норма на възвръщаемост, но обратно, трябва да сте подготвени за възможността за огромна загуба, предвид изключителната нестабилност на цените на криптовалутите. Вече видяхме последиците от пазарния срив през 2018 г., когато цените паднаха с близо 90%.

(Вижте също: Твърде късно ли е да купувате биткойни и твърде късно ли е да инвестирате в криптовалута?)

Какво причинява нестабилност на пазара на криптовалути?

Има множество причини, които допринасят за силно летливата и нестабилна среда. Нека да разгледаме основните фактори.

1) Детски пазар

Млад пазар, подкрепен от нова технология, ще бъде много по-нестабилен от традиционните инвестиции, които са зрели и са изпитани във времето. Точно както когато през 90-те години Интернет беше революционен и свързаните с интернет компании генерираха значителни нива на възвръщаемост, пазарът на криптовалути в момента е в подобен цикъл. Новите технологии отнемат време, за да бъдат усъвършенствани и възприети от широките маси и съществува голям риск от провал, тъй като има много неща, които могат да се объркат. Възможността за бъдещи смущения и приемане създава възприеманата стойност на пазара, която се подхранва предимно от спекулации поради липсата на солидни, количествено измерими показатели, свързани с основите на технологията.

Тъй като криптовалутите не са достигнали масово приемане, нейните стойности все още се подхранват от свръх и спекулации. Ето защо те притежават компромис с висок риск и възвръщаемост.

(Прочетете повече: Ръководство за фундаментален анализ за криптовалути)

2) Ниска ликвидност (спрямо другите пазари)

Ликвидността се отнася до лекотата на закупуване или продажба на актив на открития пазар. Пазарът с голям обем сделки с жив брой участници на пазара (купувачи и продавачи) е известен като силно ликвиден пазар. За съжаление относителната детска възраст на пазара на криптовалути означава, че неговата ликвидност в момента е много ниска. Разглеждайки търговските двойки на много монети, можете да видите, че дневният обем на търговия не е нищо в сравнение със стойностите на други традиционни инвестиции като фондовите пазари.

Волатилност на крипто, волатилност на криптовалута, волатилност, защо волатилността е важна, волатилност на крипто пазара

(Източник: InsiderPRO)

Пазарът с ниска ликвидност – като пазара на криптовалути – е лесно податлив на внезапни и агресивни колебания в цените, тъй като една голяма поръчка може да раздвижи пазарите и да изпрати цената да скочи или да падне за миг. Това е така, защото на пазара има недостатъчен брой участници на пазара и поръчки, които да буферират срещу потенциално големи поръчки, които могат да движат пазарите. Освен това манипулирането на пазара е изключително широко в среда с ниска ликвидност. Сравнително ниската ликвидност на криптовалутния пазар го прави разсадник за нестабилни колебания на цените.

(Вижте повече: Ръководство за криптовалутна ликвидност: Как да се измери ликвидността & Търгувайте добре)

3) Нерегулирани пазари

Пазарът на криптовалути е до голяма степен нерегулиран поради сложността и трудността при регулирането на отворена и децентрализирана технология. При липса на регулации има прилив на лоши участници, които биха манипулирали пазарите, тъй като няма надзор. Има многобройни многобройни доклади за субектите, които изрично манипулират пазарите на криптовалута. Те могат да варират от координирана схема за помпа и дъмпинг от колектив до манипулиране на обема на търговията от борси за криптовалути.

Пазарната манипулация прави общия пазар нестабилен и силно нестабилен, тъй като големите поръчки, създадени от тези субекти с цел манипулация, биха предизвикали значително резки колебания на пазара. Това ще предизвика паника и ще доведе до още по-голям хаос и нестабилност, като се има предвид, че пазарът на криптовалути лесно се движи от новини и настроения.

(Прочетете повече: Разбиране на разпоредбите на SEC относно ICO: Какво трябва да знаете)

4) Спекулация

На детски пазар без регулации единственото, което движи стойностите на криптовалутите, е спекулацията. Обикновено стойността на всеки актив зависи от неговата полезност и приемане. В момента спекулациите са широко разпространени, тъй като е изключително трудно – почти невъзможно – да се определят количествено стойностите на която и да е криптовалута въз основа на традиционния фундаментален анализ. Следователно, най-добрият начин да оцените всяка монета или жетон е да залагате спекулативно на бъдещи случаи на използване, приемане и сцепление на монета вместо основни показатели, които понастоящем не могат да бъдат измерими..

Криптовалутата често се разглежда като разсадник за спекулации, което предизвиква нестабилност на пазара. Това създава среда, изпълнена с огромни рискове.

(Вижте повече: Опасности при инвестиране в криптовалута)

Добре ли е волатилността?

Волатилността означава различни неща за различните хора на пазарите. Всичко зависи от толерантността на човек към риска. Лицето, което не е склонно да рискува, би избегнало инвестициите с голяма волатилност, тъй като те са по-загрижени за стабилността и запазването на богатството си. Тези, които участват на пазара на криптовалути, се считат за поемащи риск. Всъщност близо 60% от купувачите на биткойн са на възраст между 15-34-годишни. Също така е интересно да се отбележи, че мъжете доминират значително на пазара на криптовалута с над 70%.

Волатилност на крипто, волатилност на криптовалута, волатилност, защо волатилността е важна, волатилност на крипто пазара

(Източник: Bloomberg)

Тези статистически данни доказват, че младите хилядолетия са по-привлечени от рискови инвестиции като криптовалути, в сравнение с по-старите си колеги. По-нестабилният пазар генерира по-големи ценови движения, което от своя страна може да предостави по-големи възможности за печелене на огромен процент на възвръщаемост на инвестициите. По-малката волатилност се равнява на по-малко движение на цените и следователно по-малка вероятност да спечелите желаната възвръщаемост. Способността да се правят значителни суми пари е може би най-голямото привличане за много инвестиции в криптовалути. Чистата нестабилност на пазара дава възможност за по-висока възвръщаемост, представяйки чудесна възможност за търговците и инвеститорите да използват волатилността на пазара, за да правят пари във всяка посока на пазара.

(Прочетете също: Ръководство за идентифициране на измамни монети)

Как измерваме нестабилността?

На пазара има няколко показателя, които измерват нестабилността на криптовалутите. От това има значителен брой показатели, които измерват волатилността само на биткойн, тъй като той е най-голямата криптовалута на пазара и представлява надежден показател за останалата част от пазара като цяло. Нека да разгледаме различните показатели за нестабилност:

1) Купете Биткойн по целия свят Индекс на волатилност на биткойни

Волатилност на крипто, волатилност на криптовалута, волатилност, защо волатилността е важна, волатилност на крипто пазара

BuyBitcoinWorldWide осигурява променливост за биткойн, измервайки стандартното отклонение на цените на биткойн. Стандартното отклонение представлява вариацията на набор от стойности (в този случай цените). По-високото стандартно отклонение означава, че биткойнът е по-нестабилен, тъй като цените му са много по-разпределени.

2) Битвол Индекс на волатилност на биткойни

Волатилност на крипто, волатилност на криптовалута, волатилност, защо волатилността е важна, волатилност на крипто пазара

Bitvol.info проследява нестабилността на Bitcoin на процентна база, както може да се види по-горе. Има метрики за 30-дневни, 60-дневни, 120-дневни измервания на волатилността на 252 дни за биткойн.

3) Битгур Индекс на волатилност

Волатилност на крипто, волатилност на криптовалута, волатилност, защо волатилността е важна, волатилност на крипто пазара

Индексът на волатилност Bitgur измерва 10-те най-големи криптовалути според пазарната капитализация. Това е един от малкото индекси, които измерват волатилността на други криптовалути. За разлика от първите два индекса, индексът Bitgur използва диапазон от 0-100; цифра на променливост, близка до 100%, означава по-високо ниво на променливост.

(Вижте също: Ръководство за вилици: Всичко, което трябва да знаете за вилиците, твърдата вилка и меката вилица

Обобщавайки всичко

Волатилността е важна пазарна концепция, която всеки инвеститор или търговец трябва да разбере, преди да участва в различни видове инвестиции. Пазарът на криптовалута е силно нестабилен пазар, който е меч с двоен ръб; има потенциал да генерира огромни суми на възвръщаемост, но вие също сте изправени пред висок риск от загуба на значителна част от капитала. В крайна сметка трябва да сте наясно със собствения си апетит за риск, за да прецените дали сте подготвени за тревожното ниво на рисковете, които пазарът може да предложи.

(Може да се интересувате и от: Ръководства за криптовалута: Изчерпателен списък с крипто ръководства за начинаещи)

Полезни ресурси, за да започнете

Ако започвате пътуването си в сложния свят на криптовалутите, ето списък с полезни ресурси и ръководства, които ще ви отведат по пътя:

Волатилност на крипто, волатилност на криптовалута, волатилност, защо волатилността е важна, волатилност на крипто пазара

Търговия & Обмен

  • Крипто ръководство 101: Избор на най-добрата борса за криптовалута
  • Ръководство за Bittrex Exchange: Как да търгувате на Bittrex
  • Ръководство за Binance Exchange: Как да отворите Binance акаунт и какво трябва да знаете
  • Ръководство за обмен на Etherdelta: Как да търгувате на Etherdelta
  • Ръководство за основи на търговията с криптовалути: Въведение в крипто техническия анализ
  • Търговия с криптовалута: Разбиране на двойките за търговия с криптовалута & Как работи
  • Ръководство за крипто търговия: 4 общи клопки, които всеки крипто търговец ще изпита

Портфейли

  • Ръководство за криптовалутни портфейли: Защо имате нужда от портфейли?
  • Ръководство за криптовалутни портфейли: Отваряне на биткойн портфейл
  • Ръководство за криптовалутни портфейли: Отваряне на MyEtherWallet (MEW)

Прочетете също: Ръководство за крипто търговия: 4 общи клопки, които всеки крипто търговец ще изпита и Ръководство за основите на търговията с криптовалути: Въведение в крипто техническия анализ.

Спонсорирана реклама: Вашето куче заслужава да бъде здраво & щастлив

Регистрирайте се в нашия безплатен Webinar за криптовалути сега, за да научите всичко, което трябва да знаете за крипто инвестирането.

Вземете нашите изключителна електронна книга което ще ви насочи към стъпка по стъпка, за да започнете да печелите пари чрез криптовалутни инвестиции!

Можете също да се присъедините към нашата група във Facebook на Овладейте крипто: Разширени знания за криптовалута да задавате всякакви въпроси относно криптовалутите.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map