Капиталови токени срещу Токени за сигурност

Изучаването на разликите между капиталовите токени срещу маркерите за сигурност е интелигентен начин да подобрите цялостната си крипто инвестиционна стратегия. Докато повечето крипто инвеститори са запознати с традиционните токени за полезност, като Ethereum, както символите за сигурност, така и акциите са доста нови за пространството. Тези символи се различават от помощните символи по много различни начини.

Различните символи имат различни правни разпоредби. Понастоящем токените за собствен капитал, дълг и ценни книжа попадат в обхвата на стандартните закони за сделки с ценни книжа, докато жетоните за полезност, валута и активи не изискват одобрение от SEC. Нека отделим малко време, за да разгледаме някои ключови разлики между токените на собствения капитал спрямо маркерите за сигурност.

Какво представляват маркерите за сигурност?

Според SEC може да се извърши „Тестът на Хоуи“, за да се определи дали токенът попада в регулациите за ценни книжа. Тестът на Хауи е поредица от въпроси, които включват:

 • Инвестирахте ли пари?
 • Очаквате ли печалба?
 • Инвестирахте ли в общо предприятие?
 • Зависи ли печалбата от усилията на трети страни?

Ако отговорите с да на тези въпроси, вие инвестирате в маркер за сигурност. Притежателите на токени за сигурност нямат никакви права на собственост върху обекта, в който са инвестирали. Вместо това им се гарантира процент от печалбите, генерирани от обекта. Токените за сигурност се предлагат в много форми:

 • Ценни книжа
 • Дигитални взаимни фондове
 • Цифрови ETF
 • Некапиталови инвестиции срещу капитал

Освен това токените за сигурност не могат да бъдат прехвърляни без спазване на определени разпоредби. Тези разпоредби включват изисквания за борба с борбата срещу измамите и KYC. Това прави маркерите за сигурност по-малко ликвидни от аналозите на техните помощни маркери, които могат да се търгуват анонимно.

Днес в криптопространството работят редица забележителни платформи за маркери за сигурност. Polymath, Securitize и Harbour са три от най-утвърдените платформи, налични днес. Всеки предлага на корпоративните потребители лесна опция за издаване и поддържане на маркери за сигурност.

Протоколи за токени за сигурност

Токените за сигурност съдържат съответствието си с нормативните изисквания директно в техния протокол. Включвайки тези разпоредби в интелигентния договор за токени, издателите на маркери за сигурност могат да гарантират, че продуктът им остава съвместим през всички етапи от жизнения му цикъл. По-долу са най-популярните протоколи за маркери за защита, които се използват в момента.

ERC-1400 / ERC-1404

ERC-1400 излезе на пазара през декември 2018 г. Този протокол е идея на екипа за разработка на Polymath и Стефан Госелин. Разработчиците са знаели, че ако могат да използват разнообразен протокол ERC-20, това ще позволи най-голяма степен на оперативна съвместимост на пазара. Протоколът ERC-20 е най-широко използваният наличен стандарт за издаване на помощни токени.

Стефан Госелин чрез SlidesLive

Стефан Госелин чрез SlidesLive

Екипът се стреми да създаде стандарт на маркера за сигурност, който да може да функционира в блокчейна Ethereum. Освен това екипът искаше протокол, който да не съдържа дялове. Днес стандартът ERC-1400 се използва от много фирми в световен мащаб.


ST-20 – Polymath

Polymath направиха концепцията си още по-далеч, когато създадоха протокола ST-20. Стандартните функции на токена ST-20 са подобни на ERC-1400, но с едно основно предимство, токените ST-20 могат да останат съвместими, когато се търгуват на децентрализирани борси (DEX). Polymath доказа тази теория по-рано през месеца чрез тест с DEX Loopring.

DS-Token – Securitize

Стандартът DS-token е плод на идеята на популярната платформа за издаване на токени Securitize. Securitize използва услуга за съответствие, за да гарантира, че техните токени се обработват по законен начин. Токените трябва да получат одобрение от този верижен регистър, за да проверят статуса на инвеститора, преди да изпълняват каквито и да е сделки. Това означава, че всички притежатели на DS-токени имат идентифициращ хеш.

Вторично съответствие

Съответствието на вторичния пазар продължава да бъде актуална тема в индустрията. Точно този месец DTCC публикува документ, описващ как тези проблеми на вторичния пазар трябва да бъдат решени, за да се гарантират справедливи пазарни практики. Понастоящем DTCC е борсата за попечителство на трети страни за традиционните пазари на ценни книжа. Фирмата замени старите методи за прехвърляне на хартия, използвани през 70-те години. Миналата година DTCC обработи над четири квадрилиона транзакции с ценни книжа само в САЩ.

Какво представляват капиталовите токени?

Капиталовите токени функционират по-скоро като традиционен запасен актив. С други думи, притежателите на капиталови токени притежават някаква форма на собственост в своите инвестиции. Техните жетони представляват колко процента на собственост всъщност имат. В повечето случаи капиталовите токени представляват актив, собственост или предприятие на трета страна. Капиталовите токени се предлагат в много форми:

 • Запаси
 • Фючърси
 • Опционни договори
 • Токенизирани недвижими имоти
 • Токенизирани предприятия

Капиталовите токени продължават да виждат най-много използване в платформи за краудфандинг на недвижими имоти като Атлант. Тези платформи позволяват на инвеститорите да разпространяват своите средства по-свободно на пазара. Капиталовите символи на недвижими имоти представляват дял от собствеността върху определен имот. Тази стратегия позволява на инвеститорите да се присъединят към множество инвестиции с по-малко капитал. Освен това тези платформи намаляват бара за вход за инвестиции в недвижими имоти и улесняват по-голяма пазарна активност.

Капиталови токени срещу стандарти за токени за сигурност

Понастоящем капиталовите токени споделят същите протоколи като маркерите за сигурност, но в близко бъдеще можете да очаквате да видите специфични стандарти за токени на собственост. Понастоящем протоколите със защитни токени могат да изпълняват всички необходими функции, изисквани от токените на собствения капитал. Освен това, базираните на ERC токени на акции придобиват малко повече оперативна съвместимост в сравнение с това, което може да включва бъдещ стандарт за токени на акции.

Забележителни проекти за капиталови токени

Един от най рекламирано проектите за акции на акции излязоха на пазара през октомври 2018 г. под името Медиен душ. Платформата Media Shower дава възможност на компаниите да създават и издават токени за собствен капитал. Говорейки за начинанието, изпълнителният директор на Media Shower, Джон Харгрейв обясни как концепцията отваря вратите за нови възможности за инвестиции на всички нива.

SEC срещу ICO

SEC започна разтърсване на пазара на ICO през 2017 г., след като разкри, че вярва, че повечето предложения са наистина токенизирани ценни книжа. Ако не се търси одобрение на SEC при работа със символи за сигурност, това може да доведе до големи глоби и дори до затвор. Оттогава е имало множество силно рекламирани случаи, като много от тях са в момента в ход.

В повечето случаи SEC отиде след тези фирми за незаконна продажба на ценни книжа. Служителите на компанията платиха глоби и бяха принудени да върнат средствата на инвеститорите. В един случай, компания на име Gladius успя да избегне големи глоби, като самоотчита своите ICO. Следователно фирмата върна всички инвестиционни средства като част от сделката.

Помислете за Вашите възможности

Всеки тип токен ви предоставя уникална възможност за инвестиция. Не забравяйте да разгледате напълно възможностите си. Освен това винаги имайте предвид, че както капиталовите, така и маркерите за сигурност изискват одобрение преди всякакви транзакции. Тези изисквания могат да повлияят на способността ви да търгувате с тези токени на вторичния пазар.

Засега криптопространството продължава да расте, тъй като предимствата на блокчейн технологията продължават да се разбират по-добре от традиционните инвестиционни фирми. Можете да очаквате да видите повече стандарти и типове маркери, докато тези тенденции продължават.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map