Какво представляват Dapps (децентрализираните приложения)?

Децентрализираните приложения (Dapps) продължават да променят света около нас по забележителни начини. Тези нови програми предоставят на потребителите повече функционалност и сигурност от всякога. Освен това тези приложения се отличават със здрав дизайн, който е предназначен да използва децентрализирания характер на блокчейн технологията. Като такива тези програми работят на блокчейн или P2P мрежа от компютри, вместо на един компютър.

Dapps са децентрализирани

Когато мислите за традиционна софтуерна програма като MSWord, важно е да разберете, че протоколът се намира в една компютърна система. Дори ако използвате онлайн версията, действителният софтуер се управлява от централна организация, в случая Microsoft. Следователно Microsoft има пълен контрол върху приложението и неговото използване.

Този контрол предоставя на групата пълна власт над приложението. Важното е, че централизираните приложения, като Facebook, изискват този стил на структуриране, за да функционират правилно. Организацията играе ключова роля в тези софтуерни системи. Ако е била атакувана, повредена или премахната по някаква причина, системата няма да работи.

Ето защо Dapps са децентрализирани.

Характеристики на Dapp

Въпреки че Dapps могат да бъдат във всякакви форми и размери, всички те споделят някои общи фактори. Първо, всички Dapps са децентрализирани. Децентрализацията предполага, че всички операции на приложението трябва да се съхраняват в публична блокчейн. След това Dapps стимулират потребителите да участват в тяхната мрежа. В повечето случаи тези стимули включват плащане чрез някаква форма на криптовалута. Много често приложението създава роден маркер на помощната програма, за да улесни този процес.

Dapps създават нови възможности за бизнес

Dapps създават нови възможности за бизнес

Най-важното е, че Dapps използват някаква форма на консенсусен механизъм, за да гарантират валидността на мрежата. В механизма за консенсус участниците в мрежата действат като валидатори. Те са известни също като възли или миньори, защото получават награда за усилията си, като добив на злато. Възлите са тези, които валидират нови транзакции. Освен това един от възлите в крайна сметка е кой може да добави следващия „блок“ към „веригата“ от транзакции. В идеалния случай Dapp ще включва и протокол с отворен код.

Dapps и P2P мрежи

Всички Dapps работят в P2P мрежа или в блокчейн мрежа. P2P мрежата е мрежа, която позволява на потребителите да обменят данни и услуги директно. В случай на уебсайтове, можете да мислите за стрийминг на уебсайтове като Popcorn Time. Когато потребителите влязат в мрежата Popcorn Time P2P Tor, те получават достъп до различни други потребители, които предлагат изтегляния. След това потребителят избира от кой потребител да изтегли данните и се установява пряка връзка между двете страни.

Блокчейн P2P

В блокчейн мрежа няма централна точка за контрол. Няма компания, която да гарантира, че блокчейнът работи правилно. Вместо това всеки компютър в мрежата работи заедно, за да защити мрежата. В повечето случаи софтуерът е с отворен код. Софтуерът с отворен код обикновено е по-сигурен, защото позволява на общността да тества възможностите си. По този начин блокчейн технологията създава наистина децентрализирано изживяване за участниците.


Dapps срещу обикновени приложения

За да поставим силата на Dapps в перспектива, нека си представим, че току-що сте поставили публикация за новата си политическа книга във Facebook. Когато обаче се върнете, за да проверите статистическите данни за публикацията си само няколко часа по-късно, осъзнавате, че публикацията е била премахната, защото съдържанието на книгата ви е нарушило новите условия на услугата на Facebook.

В своята централизирана мрежа Facebook е субектът, който контролира мрежата. С други думи, те са царят на предоставеното съдържание. Ако преценят, че това, което имате да кажете, не се вписва в разказа им, те имат пълното право да ви изгонят от платформата. По същия начин, по който можете да помолите някой да напусне дома ви, ако не одобрявате поведението им.

Dapps функционират много по-различно. Ако Facebook е като вашия дом, помислете за Dapps като за обществен парк. Няма централен управителен орган, който да ви каже, че вашият пост трябва да отиде. Всъщност, поради неизменния характер на блокчейн технологията, публикацията ви за вашата книга никога няма да слезе.

Dapps Current Applications

Първият Dapp, който навлезе на пазара с успех, беше Bitcoin. Като такъв Биткойн е самоподдържаща се публична книга. Той е неизменен и децентрализиран. Още по-важно е фактът, че Биткойн навлезе на пазара като пряк отговор на централизацията, изпитана в традиционния финансов сектор.

Ethereum промени играта

Ако биткойн запали свещта Dapp, Ethereum изля газ върху нея. Ethereum’s Бяла хартия заявява, че тази криптовалута е „протокол за изграждане на децентрализирани приложения.“ Всеки аспект от мрежата на Ethereum се фокусира върху намаляване на времето за разработка, подобряване на сигурността и осигуряване на мащабируемост.

Ethereum Whitepaper

Ethereum Whitepaper

Ethereum промени играта Dapp завинаги. Тази уникална платформа въведе нов език за програмиране специално за опростяване на програмирането на Dapp. Освен това разработчиците на Ethereum могат да използват виртуалната машина Ethereum Virtual Machine (EVM), за да създадат интелигентни договори за минути.

Смел нов браузър

Днес Ethereum Dapps доминират на пазара. Приложения като Смел Новият браузър използва ERC-20 съвместими маркери, за да постигне някои невероятни неща. В случая с браузъра от следващо поколение Смел, потребителите получават BAT токени за своето участие. Смелите потребители действително получават плащане за своите данни. Освен това те получават далеч повече контрол над информацията си. Потребителите могат да решат кой, кога и какво да споделят. По този начин Dapp Brave революционизира какво означава сърфиране в мрежата.

STORJ

В друг перфектен пример за добавените възможности, които Dapps предлага на пазара, е платформата STORJ позволява на потребителите да отдават под наем своето неизползвано компютърно пространство. Приложението помага на потребителите и тези, които търсят повече място за съхранение, да се срещат и обменят услуги. В крайна сметка едната страна получава възможности за компютърно съхранение на част от нормалните пазарни разходи, докато другата страна печели криптовалута за предоставяне на пространството.

Резюме – Dapps потенциал

Бъдещият потенциал за Dapps е неоспорим. Всяка седмица на пазара се появяват нови и вълнуващи проекти. Като такива, трябва да очаквате да продължите да виждате тези протоколи интегрирани във всеки бизнес сектор през следващите години.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map