Какво представляват „Цифровите валути на Централната банка“ (CBDC)?

Терминът „дигитални валути на централната банка“ (CBDC) се отнася до криптовалути, емитирани от централни банки. Тези виртуални версии на техните фиат колеги използват технологията на блокчейн, за да предоставят на световните емитенти на валута по-голяма ефективност, контрол и сигурност. Следователно, повече страни от всякога планират да въведат някаква форма на CBDC на своите пазари през следващите години.

CBDC са финансови инструменти, базирани на блокчейн, които преодоляват разликата между традиционните криптовалути като Bitcoin и вашата ежедневна фиат валута. Важното е, че има много анализатори, които вярват, че CBDC са критична стъпка в пътуването към пълномащабно приемане на криптовалута. Като такива, тези хибридни фондове осигуряват увереност на хората, които се интересуват от приемането на криптовалута, но са притеснителни от липсата на мерки за безопасност на пазара.

Важното е, че в момента има множество банки, които изграждат системите за държане и транзакции с криптовалути като CBDC. Тъй като все повече банки проучват възможностите за интеграция на CBDC, има силен тласък за развитие на криптовалутна инфраструктура. Един ден тези системи могат да обработват небанкови криптовалути. Именно тези системи могат да дадат възможност на всички криптовалути да се интегрират безпроблемно в икономиката един ден.

Какво прави CBDCs?

Цифровите валути на Централната банка споделят някои важни аспекти с традиционните криптовалути като Bitcoin и Ethereum. От една страна, те използват блокчейн технология, за да улеснят бързите транзакции и да наблюдават пазарната активност. Следователно CBDC функционират много подобно на вашите нормални криптовалути.

CBDC пирамида чрез Biz

CBDC пирамида чрез Biz

CBDC предоставят на банките по-голяма прозрачност. Тази допълнителна яснота предоставя на банкерите повече възможности за сигурност и наблюдение. Освен това, peer-to-peer природата на блокчейн технологията значително намалява таксите и транзакциите. Разликите възникват между CBDC и криптовалути, когато се обсъждат функционалности като възможността за отмяна, премахване, редактиране или предотвратяване на определени транзакции.

Основни компоненти на CBDC

Всеки текущ проект на CBDC сега споделя някои общи аспекти със своите колеги. Първо, тези цифрови валути винаги се издават от централизирана организация. По този начин техните транзакции не са неизменни и могат да бъдат изтрити, променени или възстановени в зависимост от изискванията на Централната банка. Освен това всички CBDC, определени да навлязат на пазара в обозримо бъдеще, имат за цел да допълнят някаква форма на фиат валута.

Важно е, че CBDC са предназначени като средство за подобряване на традиционната фиатна валута. Те осигуряват по-безпроблемно потребителско изживяване, без да се отклоняват от техните колеги. Тази стратегия е в пълен контраст с многото децентрализирани валути, които се стремят да свалят настоящата фиатна хегемония.

Проследимост

CBDC дават възможност на централните банки и регулаторните органи да проследяват и проследяват всяка транзакция в реално време. Важното е, че централните банкери смятат, че тази технология може да помогне за елиминиране на прането на пари. Тъй като CBDC предоставят на централните банкери възможността да одобряват или отказват дадена транзакция, те могат да се окажат изключително трудни за използване при незаконни покупки

Намаляване на разходите

Повечето хора никога не мислят за огромното количество средства, които отиват за създаването на повече хартиени пари. Не е изненадващо, че печатането на пари е скъпо. Всъщност през 2019 г. хазната на САЩ е похарчила над 1 милиард долара разходи за печат. Освен това, въпреки въвеждането на повече хартиена валута на пазара, транзакциите с хартиени валути продължават да намаляват в световен мащаб. Следователно това дава на централните банкери още по-голяма причина да намалят печатането.

Скорост на издаване

Наред с огромните спестявания, които Централната банка печели от елиминирането на печатащите фондове, правителствата могат да се радват на по-бързо внедряване на валута чрез CBDC. Много централни банкери смятат, че способността да контролират паричното предлагане по желание е от решаващо значение по време на икономическа несигурност. Например, CBDC можеше да бъде разумна алтернатива за САЩ, тъй като започна да издава трилиони долари икономическа помощ по време на последния пакет за облекчаване на коронавируса. Интересното е, че идеята е представена в предварителния коронавирус помощ законопроект, но той отпадна от окончателния език поради технологични проблеми и липса на инфраструктура.

Повече гъвкавост

Банките получават огромна гъвкавост на пазара чрез CBDC. Банките могат да издават, унищожават, прехвърлят и държат цялата валута в регистъра. По този начин централните банки могат по-добре да установят своите финансови стратегии в реално време. Тези валути предоставят на банките възможността да провеждат по-ефективно стратегии като количествено облекчаване.

CBDCs Въпроси за адресиране

Тъй като все повече банки изразяват интерес към издаването на CBDC, все повече въпроси възникват от регулаторите, законодателите и потребителите. Един от основните проблеми, пред които са изправени тези нови финансови продукти, е нематериалният им характер. Хората се чувстват комфортно с продукт, който могат да държат и почувстват. Не можете да правите нито едно от тези неща с CBDC. Следователно CBDCs ще изискват от гражданите да направят големи корекции напред. Ето най-големите проблеми, пред които е изправено понастоящем основното приемане на CBDC.

Прибързано осиновяване

Едно от основните притеснения, пред които са изправени CBDC, е опасението, че приемането им може да се случи твърде бързо. Тези уникални финансови инструменти изискват инфраструктурата и законодателството да станат легитимен вариант за статуквото. Ако възникне ситуация, при която хората бързо се отказват от модела на фиатната валута, може да има пропуски, докато цифровата валута се развива, за да запълни празнотата.

Банкова система

Начинът, по който функционира банковата система в момента, по-малките банки взаимодействат с клиенти и след това централните банки взаимодействат с тези банки. Издаването на CBDC би повлияло на тази стратегия. CBDC ще позволи на банковите клиенти да откриват сметки директно в Централната банка. Всъщност анализаторите прогнозират маневра като тази, която ще изисква милиони нови сметки, директно хоствани от централните банки.

Въпроси на Централната банка

Друга основна загриженост във връзка с всяко подобрение на CBDC е ефектът му върху настоящата банкова структура. Понастоящем вашата местна банка ви начислява такси за поддържане и защита на вашата банкова инфраструктура. Ако клиентите трябва да работят директно с централните банки, това ще изисква нова стратегия за такси, която да се приложи на целия пазар.

Увеличете крипто

Един от основните страхове зад CBDC е тяхната блокчейн природа. Много централни банкери вярват, че емисиите на CBDC могат да имат отрицателен ефект върху начина, по който хората гледат на банките. Някои банкери смятат, че това ще изпрати грешно съобщение до притежателите на сметки, тъй като би узаконило децентрализираните криптовалути като биткойн. Тези цифрови активи са предназначени да заменят централната банкова система, вместо да допълват нейните възможности.

Международни транзакции

За разлика от традиционните криптовалути, CBDC имат въпроси, свързани с използването им като трансгранични платежни механизми. Понастоящем не съществува стандартен или валутен курс за тези базирани на блокчейн фондове. Като такива централните банки не са сигурни как биха се прилагали международните обменни курсове за CBDC.

CBDC в световен мащаб

Като се имат предвид огромните ползи от приемането на CBDC, не е чудно, че в момента много страни имат някаква форма на CBDC изследвания. A 2018 г. проучване разкри, че около 70% от централните банки имат интереси в тези централизирани криптовалути. Днес тези програми водят напредък по отношение на научноизследователската и развойна дейност в CBDC.

През 2019г интервю, Президентът на Фед на Филаделфия Патрик Харкър говори за неизбежността на емитираните от централната банка криптовалути. Той обясни, че предимствата, които технологията въвежда в сектора, са твърде големи, за да бъдат пренебрегнати. Днес изявленията му звучат по-истински от всякога. Ето някои международни CBDC програми в разработките:

Китай

Понастоящем китайските служители участват в най-големия и може би най-важният проект за CBDC до момента. Тази година Китай започна да тества собствената си CBDC мрежа, наречена „Електронно плащане с цифрови валути“ (DCEP). Тук страната планира да изпробва „цифров юан“ за най-голямото население в света и най-бързо развиващата се икономика.

Важното е, че китайските власти взеха решението да се превърнат в ранен ход на CBDC, след като възникнаха опасения след възможността за стартирането на Libra на Facebook. В миналото китайските служители са били сурови към потребителите на криптовалута. През 2017 г. страната затвори борси и направи търговията с крипто незаконна. Оттогава регулаторите продължават да проучват начини за използване на блокчейн технологията, без да се отказват от контрол над хората.

Уругвай

Друго ранно проучване на CBDC идва от южноамериканската държава, Уругвай. Още през 2017 г. уругвайски служители започнаха пилотна програма за тестване на „електронното песо“. Важното е, че програмата приключи през 2018 г. успешно. По-специално, МВФ похвали Стратегията на Урагвай като перспективна към момента.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства

През 2019 г. една от най-богатите страни в Близкия изток обедини усилията си за разработване на CBDC, наречен „Абер.„Проектът беше посрещнат с ентусиазъм, тъй като и двете страни оказват значително влияние в региона. Днес Aber продължава да тества и може да види публично издаване преди края на 2020 г..

ABER Launch Post

ABER Launch Post

Турция

Интересното е, че Турция се обърна към CBDC по друга причина. Регулаторите в страната вярват, че CBDC биха могли да помогнат на централната й банка да контролира по-добре инфлацията. „Цифровите Везни“ ще даде на Турция повече възможности и гъвкавост при справяне с тези опасения.

Русия

Руската централна банка започна разработването на криптовалута след нейната поръчка от президента Владимир Путин през октомври 2017 г. Подробностите за крипто рублата разкриха, че CBDC няма да може да се поддава на обработка, но нейните транзакции са криптирани. По това време мнозина виждаха решението като средство за Русия да избегне много от наложените от САЩ санкции, пред които страната е изправена в момента.

CBDC – бъдещето е тук

Цифровите валути на централната банка (CBDC) продължават да правят заглавия по целия свят. Тъй като развитието на CBDC се увеличава, нараства и случаите на използване. Всяка седмица все повече централни банки гледат на тези технологично превъзходни валути като начин за подобряване на настоящите си бизнес системи. В настоящия момент всички банки, които не участват в развитието на CBDC, са изправени пред сурова реалност, тъй като пазарът продължава да става дигитален във всички аспекти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner