Какво представлява капиталовото краудфъндинг?

Капиталовото финансиране се извършва, когато частни компании набират капитал от публиката чрез продажба на ценни книжа. Тези финансови инструменти могат да включват акции, конвертируеми банкноти, акции от приходи, дългове и символи. Днес капиталовото краудфандинг е важна част от световните финансови пазари, защото предоставя на МСП по-ефективна от гледна точка на разходите стратегия за набиране на капитал спрямо традиционните IPO.

Интересното е, че капиталовото финансиране е сравнително нов инструмент за инвестиране. Президентът Обама даде възможност за акционерно краудфандинг още през 2011 г., когато подписа закона за JOBS, но едва през последните пет години практиката стана популярна. Една от причините да отнеме толкова време, за да придобие популярност акционерното краудфандинг, е, че до май 2016 г. влязоха в сила ключови разпоредби.

Как работи капиталовото краудфъндинг?

Капиталовото краудфандинг работи много подобно по функция на популярния уебсайт за краудфандинг, Kickstarter. По принцип инвеститорите търсят частни фирми, които отговарят на техните критерии. След като бъде намерена подходяща инвестиция, инвеститорът посещава уебсайт на портала за финансиране, който им дава достъп до възможността и нейните подробности. Тук инвеститорите са в състояние да проучат различни инвестиционни възможности за капиталово финансиране за фирмата.

За разлика от Kickstarter, инвеститорите не получават ранен достъп до продукт или услуга за своя принос. Вместо това инвеститорите в акции за краудфандингово финансиране се стремят да спечелят от своето участие. В повечето случаи инвеститорите получават акции, права и други облаги за своята инвестиция.

Kickstarter чрез начална страница

Kickstarter чрез начална страница

Важно е да разберете защо капиталовото краудфандинг предоставя на предприемачите различни възможности в сравнение с търговията с акции на фондовите пазари. От една страна, дружествата за акционерно финансиране са частни компании и в повечето случаи стартъпи. В миналото IPO бяха единствената форма на краудфандинг, в която дадена компания може да се ангажира. Тази практика ограничава достъпа до пазарите за МСП за много предприемачи.

На много компании просто им липсваше финансиране, за да покрият огромните финансови и законови изисквания, необходими за провеждането на първоначално публично предлагане (IPO). На свой ред само най-големите фирми могат да генерират финансиране, необходимо за стартиране на IPO успешно. Следователно проучванията показват, че IPO продължават да наблюдават спад в употребата, тъй като вече са налични по-достъпни опции.

Освен това тези практики също оставиха инвеститорите извън кръга. Много IPO са отворени само за акредитирани инвеститори. Акредитирани инвеститори правят поне 200 000 долара годишно или могат да покажат активи за над 1 милион долара. По-специално, активите ви трябва да изключват дома ви. Както можете да си представите, тази система остави средните инвеститори да бъдат изключени от най-доходоносните инвестиции.

Ползи от капиталовото краудфъндинг

Благодарение на възхода на платформите за краудфандингово финансиране, сега всеки има достъп до тези ценни възможности. Преди нарастването на интернет платформите за масово финансиране инвеститорите бяха предимно инвеститори на VC и ангели. Това бяха единствените лица, които разполагаха с финансиране, за да направят голяма инвестиция и да изчакат задължителния период на блокиране, преди да получат връщане.

Без заключителен период

Забележително е, че инвеститорите, които са участвали в краудфандинг с частен капитал преди прилагането на регламентите от 2016 г., трябва да изчакат да получат достъп до своите средства за определен период на блокиране, подобно на IPO. През това време инвеститорите не бяха в състояние да търгуват или да осребрят инвестициите си. Това заключване остави инвеститорите изложени на големи загуби. За щастие новите разпоредби отвориха вратата за вторична търговия на тези финансови инструменти чрез алтернативни системи за търговия (ATS). По този начин ATS осигуряват така необходимата ликвидност на пазара.


Освен очевидните финансови печалби, които краудфандингът предлага на масата, има много други причини, поради които една фирма би следвала тази стратегия. От една страна, бизнесът получава силна подкрепа на марката от инвеститорите. Всеки инвеститор във вашата фирма действа като посланик на марката за вашата компания. Тъй като тези инвеститори се нуждаят от вас, за да успеете, за да реализирате печалба, те често усърдно ще разпространяват информацията за вашия бизнес и продукти.

Повече контрол

Съществуват и управленски аспекти, които правят капиталовото финансиране по-привлекателна опция за разглеждане. Първо, предприемач, набиращ капитал чрез акционерно краудфандинг, има пълен контрол върху предлагането. Предприемачът може да избере оценка, колко капитал да наберете, какво да продадете, колко да продадете и на каква цена. Те дори могат да определят минимална цел за финансиране, за да гарантират, че фирмата получава достатъчно подкрепа, за да продължи с плановете си. За сравнение, компания, ангажирана с първично публично предлагане, спазва условията на своя инвеститор.

Пазете го разумно

Разбира се, с цялата тази гъвкавост идват и нови отговорности. Само компании, които могат да изготвят разумна оценка и условия, виждат успех в пространството за капиталово финансиране. Инвеститорите търсят страхотни възможности с минимален риск.

Регламенти и правила за краудфандинг

Има някои ключови изисквания, които компанията трябва да изпълни първо, преди да стартира кампания за краудфандингово финансиране. Първо, фирмата трябва да бъде частна собственост и да не е регистрирана на никоя фондова борса в световен мащаб. На второ място, всички инвеститори трябва да докажат самоличността си и че са над 18-годишна възраст. Освен това много акции за краудфандингово финансиране включват ограничения за това колко капитал може да инвестира дадено лице въз основа на доходите и нетната им стойност.

Правила за краудфъндинг

Понастоящем всеки регион има свои собствени правила за краудфандинг. В САЩ има два основни типа капиталови кампании за краудфандинг – Регулиране на краудфандинг и Регламент А +. И двете предоставят на МСП по-ефективна и по-евтина алтернатива от хостването на IPO.

Регулиране на краудфъндинг

Регулиране на краудфъндинг позволява на компаниите да набират до $ 1,07 милиона годишно. Понастоящем тези компании могат да започнат да събират капитал безплатно, след като подадат формуляр C в SEC. Важно е, че ако фирмата се стреми да събере повече от 107 000 щатски долара, независим CPA трябва да прегледа финансовите данни на компанията за последните две фискални години.

Правило А+

Правило А+ компаниите могат да наберат до 50 милиона долара годишно. Компаниите, които се стремят да преминат по този маршрут, трябва първо да преминат финансов одит през последните две фискални години. Освен това те трябва да наемат адвокат за ценни книжа, за да създадат формуляр 1-А. Този формуляр трябва да бъде изпратен в SEC за квалификация. За съжаление, квалификацията може да отнеме известно време, за да завърши. Средно отнема минимум 3-5 месеца.

Важно е, че компаниите не са в състояние да наберат средства през този период от време, но те са в състояние да събират информация за инвеститорите, за да оценят по-добре нивата на възбуда на инвеститорите. Тази практика се нарича „тестване на водите“ и е мощен инструмент, който позволява на фирмите да получат ценна обратна връзка на пазара преди официалното стартиране на тяхната стратегия за краудфандинг.

Какво е краудфъндинг за недвижими имоти?

Важното е, че платформите за краудфандинг на акции отстъпиха място на нов начин за инвестиране в търговски недвижими имоти, краудфандинг на недвижими имоти. Краудфандингът за недвижими имоти включва група инвеститори, всеки от които внася пари за конкретна сделка с недвижими имоти. Важното е, че тази стратегия намалява барата за влизане на инвеститорите и осигурява достъп на собствениците на недвижими имоти до глобалния капитал. Като такава, практиката избухна в популярност през последните години, особено след въвеждането на блокчейн технологията.

Как работи краудфъндингът на недвижими имоти

При повечето сделки за краудфандинг на недвижими имоти разработчик или опитен специалист по недвижими имоти идентифицира възможност за инвестиция. Този специалист по недвижими имоти може да реши, че не иска да финансира целия проект. Това решение може да се дължи на липса на средства или желание да се използват средства на други хора за завършване на проекта. Така или иначе, професионалистът ще отвори възможността за инвеститори.

Ключови играчи

Има трима ключови играчи във всяка инвестиция в недвижими имоти, финансирана от краудфондове. Всички начинания за финансиране на недвижими имоти в краудфандинг започват със спонсора. Спонсорът е физическото лице или компанията, които идентифицират, планират и контролират инвестицията. Техните отговорности могат да включват закупуване на актива, организиране на необходимата работа, организиране на финансирането и обработка на евентуалната продажба на имота. За своя труд спонсорите изискват определен дял от печалбите, които печелят.

Платформа за краудфандинг

Вторият ключов компонент на всяка сделка с недвижими имоти за краудфандинг е платформата. Мислете за тези платформи като посредник между инвеститорите и спонсорите. Основната им цел е да свържат инвеститори и спонсори. Като такива те отговарят и за събирането на средства от инвеститорите. Заедно с тази задача идва и множество други отговорности като проверка на стандартите, гарантиране, че инвеститорите отговарят на изискванията за инвестиции, рекламни сделки пред потенциални инвеститори и справяне с регулаторни въпроси.

StartEngine Equity Crowdfunding чрез начална страница

StartEngine Equity Crowdfunding чрез начална страница

Инвеститор

Инвеститорът е последната част от пъзела. Инвеститорът търгува средствата си за някаква форма на разпределение на доходите от печалбата, която генерира имотът. Освен това те ще получат пропорционално изплащане от всяка евентуална печеливша продажба на имота. В някои случаи определени права на глас са част от сделката. например тези права могат да включват дали да приемете оферта за имота или не.

Предимства на недвижими имоти с краудфондове

Има някои основни предимства, реализирани чрез стратегии за краудфандинг на недвижими имоти. Първо, има много по-голям потенциал за повишена възвръщаемост в сравнение с други основни класове активи. Освен това инвеститорите получават достъп до активи, които иначе могат да бъдат недостъпни за тях. Такъв имот за краудфандинг е страхотен начин да разнообразите портфолиото си.

Важното е, че платформите за недвижими имоти, финансирани с капитал, обикновено се фокусират върху конкретен имот. Това е противоположно на инвестиционните тръстове за недвижими имоти (АДСИЦИ), които могат да включват милиарди имоти. Следователно инвеститорите в недвижими имоти, финансирани с множество средства, могат да се възползват от предимствата на инвестициите в единични имоти, без финансовата експозиция на действително да стане хазяин. В крайна сметка тези инвеститори получават най-доброто от двата свята. Те получават доход, както и целенасочена еднократна възвръщаемост без голяма експозиция на риск.

Топ уебсайтове за краудфъндинг

Сега, след като сте разбрали добре какво представлява капиталовото краудфъндинг и как то е от полза за целия пазар, сте готови да проучите някои от най-добрите платформи, предоставящи тези услуги. Важното е, че много от тези компании вече използват блокчейн технология, за да намалят общите разходи, необходими за управление и прилагане на техните концепции за капиталово финансиране..

SeedInvest

SeedInvest е основана през 2012 г. и стартирана през 2013 г. Платформата е уникална с това, че има по-строга политика на приемане. Само подбрани стартиращи фирми в предстоящите бъдещи технологични индустрии получават достъп до този мощен инструмент. По-конкретно, фирмата трябва да се справи с блокчейн, добавена реалност, 3D печат, изкуствен интелект, роботика или космически технологии. Важното е, че придирчивостта на SeedInvest се отплати, тъй като фирмата успешно помогна да събере пари за над 150 компании към днешна дата.

Микровентюри

Базираната в Остин платформа за масово финансиране Микровентюри излезе на пазара през 2009 г. Компанията се фокусира единствено върху компании от късен етап като част от своята пазарна ниша. Компаниите в късния етап са фирми, които се очаква да станат публични през следващите няколко години. Като такива, тези компании обикновено са добре познати играчи в сектора. Например можете да инвестирате в SpaceX, Lyft, Pinterest и Robinhood чрез Microventures. Важното е, че компанията позволява само на акредитирани инвеститори да се присъединят, тъй като всяка инвестиция варира от $ 5000 до $ 50000.

WeFunder

WeFunder излезе на пазара през 2011 г. Тази компания със седалище в Сан Франциско произхожда от програмата за ускорител Y Combinator. Важното е, че Y Combinator помогна за стартирането на някои от най-успешните начинания до момента. Тези начинания включват компании като Coinbase и Airbnb. Също така, поради факта, че WeFunder е една от най-старите платформи на пазара, компанията участва в написването на Закона за работни места с администрацията на Обама.

Финансиране

Финансиране излезе на пазара на 22 май 2012 г. като инвестиционно средство, основано на награди. Инвеститорите биха заложили средства в замяна на предварителни поръчки. През 2012 г. фирмата премина към истинска стратегия за капиталово финансиране. Забележително е, че инструментите за финансиране на собствения капитал на Fundable понастоящем са достъпни само за акредитирани инвеститори.

StartEngine

StartEngine излезе на пазара през 2014 г. с цел да осигури по-голяма гъвкавост за предприемачите в пространството. За разлика от по-голямата част от конкуренцията, StartEngine е по-слаб за това какъв тип фирми и инвеститори могат да използват услугите му. Като такива, инвеститорите трябва да използват малко повече проверка, когато инвестират в платформата. Важното е, че StartEngine демонстрира своите способности след успешно набиране на 10 милиона долара чрез самостоятелно домакин СТО през 2018г.

Капиталово краудфъндинг – бъдещето е днес

Днес капиталовото краудфандинг е основен инструмент, използван от стартъпите за достъп до капиталовите пазари. Следователно можете да очаквате да видите този стил на краудфандинг да се увеличава при приемането поради по-ниските разходи и по-ефективния бизнес модел. За щастие, блокчейн технологията продължава да рационализира целия процес на капиталово финансиране. Ако тенденциите продължат, акционерното краудфандинг ще изпревари фондовия пазар като водеща стратегия за краудфандинг през следващите десетилетия.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map