Какво е FinTech?

FinTech или финансовите технологии са един от стълбовете на съвременната ни финансова система. Можете да мислите за FinTech като за всеки софтуер и алгоритъм, предназначени да подобрят финансовите услуги. В повечето случаи тези протоколи включват автоматизация и други технологии за рационализиране. Важното е, че разработките на FinTech обикновено представляват преминаване от традиционните системи към по-приобщаващи или ефективни алтернативи.

Днес FinTech е в челните редици на нашата съвременна икономика. Всъщност скорошно проучване разкри, че една трета от всички потребители са използвали някаква форма на FinTech в ежедневието си. За отбелязване е, че този брой ще се увеличи през следващите месеци, тъй като цифровизацията на икономиката продължава.

Обратни системи във финансови институции

Първоначално FinTech беше чисто за използване в задните системи на утвърдени финансови институции. По това време тази технология се смяташе предимно за инструмент за компании, търсещи по-ефективни финансови операции. Не след дълго обаче тези иновации пробиха път към собствениците на малък бизнес. В крайна сметка потребителите бяха запознати с тези предстоящи разработки.

През последното десетилетие секторът на FinTech отбеляза преминаване към по-приобщаващи услуги, ориентирани към потребителите. Тези услуги обхващат гамбита на финансовия сектор, включително банкиране на дребно, набиране на средства, образование и управление на инвестиции. В днешно време е почти невъзможно да не използвате някаква форма на FinTech във вашите бизнес транзакции.

История на FinTech

В най-простата си форма FinTech представлява иновативни решения, които дават възможност на бизнеса и потребителите да си взаимодействат по начин, който досега беше невъобразим. Като такъв, FinTech далеч изпреварва интернет и дори компютрите от стотици години. Иновации като двойно счетоводство са идеален пример за ранни разработки на FinTech, които променят финансовия сектор завинаги.

Лука Пачоли - изобретател на метода за двойно водене на книги - ранен FinTech

Лука Пачоли – изобретател на метода за двойно водене на книги – ранен FinTech

Интернет ера

Въвеждането на интернет изведе развитието на FinTech на следващото ниво. Изобретения като дигитални пари използват сегашната технология, за да въведат по-високи нива на оперативна съвместимост и финансов достъп до пазарите. Днес FinTech е навсякъде, където погледнете. Следователно терминът обхваща широк спектър от лични и търговски финанси.

Примери за FinTech

FinTech може да се види във почти всяка финансова транзакция днес. В повечето случаи се използва за улесняване на голямо разнообразие от непомощни финансови дейности. По-конкретно, задачи като парични преводи, заявления за заем и интерфейси за управление на инвестиции премахват необходимостта от лично взаимодействие с банкови служители. Следователно банката и клиентът спестяват пари и време.

Друг перфектен пример за FinTech на днешния пазар са системите за осребряване на чекове от смартфон. Много банки позволяват на клиентите си да осребряват чекове, просто като направят снимка на чека. В повечето случаи финансовата институция ще предостави някаква форма на приложение за рационализиране на процеса. Като се има предвид, че много хора не живеят близо до своята банка, тази стратегия дава възможност на повече хора да използват банкови услуги.


Цифрови активи (криптовалути)

Въпреки сравнително малкия си размер в сравнение с традиционните пазари, терминът FinTech често се свързва с цифрови активи като Bitcoin. Има добра причина за тази асоциация. Появата на криптовалути откри нова ера в развитието на FinTech. За първи път в историята надеждна форма на децентрализирана валута беше достъпна за обществеността. Освен това основната технология на криптовалутите, известна като блокчейн, дава възможност за нова и вълнуваща функционалност в сектора

Криптовалути, фокусирани върху банката

Скоро след въвеждането на криптовалутите пазарът започна да преминава от антибанковите настроения към институционален подход. По това време на пазара започнаха да се появяват разнообразни криптовалути, фокусирани върху банките. Криптовалутите като Ripple се стремят да предоставят на банките достъп до блокчейн технологията, без да е необходимо да инвестират в изследвания и инфраструктура в подкрепа на надграждането.

Разпознавайки потенциала на блокчейн технологията, много банки решиха да създадат свои собствени блокчейн. Тази технология на разпределената книга (DLT) позволява на традиционните финансови институции да се възползват от предимствата на блокчейн технологията, без да се отказват от контрола си над паричната система. Тази нова форма на цифрова валута е известна като Цифрова валута на Централната банка.

CBDC се различават от традиционните криптовалути в много отношения. Всъщност те имат повече общо с колегите си от fiat, отколкото техните крипто роднини. Една от основните разлики е, че CBDC са централизирани валути. Издаването им се контролира от централна организация, а не от математическо уравнение като при биткойн.

Цифрови ценни книжа (Токени за сигурност)

По същата линия на мисли, разработчиците започнаха да създават криптовалути, които следваха стриктните насоки за ценни книжа, установени в световен мащаб. Тези нови форми на съвместима криптовалута са известни като цифрови ценни книжа и по-рано са били известни като маркери за сигурност. Цифровите ценни книжа играят критична роля на пазара, защото позволяват на фирмите да използват базирани на блокчейн стратегии за краудфандинг, без риск от нерегулирана продажба на ценни книжа.

Анализ на пазара на токени за сигурност чрез Security Token Group

Анализ на пазара на токени за сигурност чрез Security Token Group

FinTech Future

Тъй като скоростите на предаване на данни продължават да се покачват, а проникването на интернет достига нови висоти в световен мащаб, е създадена сцена за настъпване на революция в FinTech. Вече изобретения като биткойн предоставят на пазара по-приобщаващ подход. Важно е също така да се отбележи, че криптовалутите породиха разработването на нови хибридни финансови инструменти като Bitcoin ETF (Електронно търгувани фондове).

Биткойн ETF

Биткойн ETF съчетава два от най-интересните видове FinTech на пазара днес – криптовалути и ETF. ETF е финансов инструмент, който е прикрепен към стойността на актив или група активи. По този начин те много приличат на взаимните фондове. Основната разлика между двата фонда е, че ETF се търгува ежедневно.

Важно е ETF да се използват от инвеститорите за участие в нерегулирани пазари чрез регулирания пазар на ETF. Например, голяма финансова фирма може да търгува с биткойн ETF и да получи достъп до потенциала за печалба на крипто пазара, без да се налага да преминава през все още развиващата се регистрация на крипто инвестиции и правна рамка. По този начин биткойн ETF преодолява разликата между крипто сектора и традиционните инвестиционни посредници.

FinTech – разрушителна сила

Една от основните характеристики на FinTech стартиращите компании на пазара днес е техният подход към сектора. Фирмите на FinTech трябва да оспорят статуквото. Те трябва да представят нови и вълнуващи концепции на пазара и да предизвикат настоящите бизнес системи.

За да изпълнят тези задачи, днешните фирми на FinTech трябва да останат по-ефективни, приобщаващи и гъвкави от големите си колеги. За щастие дигитализацията на пазара и по-нататъшното разширяване на интелигентните устройства поставя началото на поглъщането на FinTech през следващите години.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map