Какво е DeFi (децентрализирано финансиране)?

Децентрализираното финансиране (DeFi) е сливането на традиционни банкови услуги с децентрализирани технологии като блокчейн. DeFi може да се използва и под името Open Finance поради своя приобщаващ формат. Важното е, че общността на DeFi се стреми да създаде алтернативи на всяка финансова услуга, която се предлага в момента. Тези услуги включват елементи като спестовни и разчетни сметки, заеми, търговия с активи, застраховки и много други.

Значение на DeFi

DeFi продължава да играе важна роля в еволюцията на финансовия сектор по много причини. От една страна, DeFi разширява функционалността и обхвата на парите. Тъй като всичко, от което се нуждаете за участие в сектора DeFi, е смартфон, има огромен потенциал за разширяване на световната икономика. Следователно анализаторите виждат този сектор като един от най-важните в момента в процес на разработка в криптопространството.

Този ангажимент за развитието на екосистема DeFi е лесно разпознаваем. Важното е, че DeFi е най-бързо растящият сектор в блокчейн. Според последните доклади токените DEFI непрекъснато превъзхождат техните колеги. Освен това, тъй като този период от време представлява началото на този етап на интеграция, пазарът вече притежава уникалната възможност да види изцяло нова индустрия в разцвет.

Какво представляват Dapps (децентрализираните приложения)?

DeFi зависи силно от Dapps. За да разберете възможностите на DeFi, трябва да разберете концепцията зад Dapps. Dapps са програми, предназначени да функционират в рамките на децентрализирани мрежи. Тези мрежи могат да бъдат блокчейн, Tor мрежи или Разпределени леджър технологии (DLT). Ключовият компонент на тези протоколи е децентрализираният им характер. Няма централен орган, корпорации или агенция, който да наблюдава и одобрява бизнес функциите на тези приложения.

Съединение - DeFi Dapp

Съединение – DeFi Dapp

Всъщност Dapps изискват много малко човешка намеса. Вместо това тези платформи интегрират усъвършенствани интелигентни договори, за да рационализират своите бизнес системи. Интелигентните договори са предварително програмирани протоколи, които се инициират при получаване на крипто на техния адрес. Важното е, че интелигентните договори могат да се справят с огромно разнообразие от задачи от одобрение на клиента до извършване на плащания.

Основни компоненти на DeFi

Днес има повече приложения DeFi от всякога. Тези приложения вече спестяват бизнес и време и пари на клиентите. Всъщност платформите DeFi започнаха да се появяват в почти всеки финансов сектор. С разширяването на сектора на DeFi е важно да се разбере какви характеристики имат всички DeFi Dapps. Ето най-често срещаните.

Отворен код

Приложението DeFi трябва да е с отворен код. Кодирането с отворен код се отнася до факта, че кодирането става публично достояние. По този начин всеки може да го провери и да потвърди неговата функционалност, сигурност и възможности. Кодовете с отворен код са много по-стабилни и сигурни от частните кодове поради това взаимодействие с общността. Освен това осигурява по-голяма увереност в платформата, защото потребителите могат да бъдат спокойни, че във фонов режим не работи скрито злонамерено кодиране.

Прозрачност


DeFi предоставя на света нови нива на прозрачност. Тъй като повечето приложения на DeFi функционират на публични блокчейни като Ethereum, всички транзакции са публично достъпни. Всъщност цялата дейност в блокчейна е публична. Основната разлика в този подход спрямо традиционната банкова сметка е, че сметките не са обвързани директно с никого. Вместо това акаунтите са псевдоанонимни и съдържат само цифров адрес.

Въпреки че сметките не са пряко свързани с ничие име, по-специално, има начини за изследователите да разберат кой ги притежава, ако е необходимо. Програми като изследователи на блокове могат да помогнат на хората да проследяват и проследяват децентрализирани транзакции на монети, които не са насочени към поверителността.

Глобална публика

Dapps представлява разширение в начина, по който разработчиците си представят финансови платформи. Всеки от цял ​​свят може да участва в платформи DeFi. Трябва ви само смартфон с достъп до интернет и можете да влезете в DeFi общността за минути.

Следователно, DeFi Dapps имат способността да предоставят на небанкираните по света достъп до финансови услуги за първи път в записаната история. Тази откритост е огромен ъпгрейд от сегашната банкова система, която оставя около 40% от световното население без каквато и да е форма на банкиране.

Важното е, че когато мислите за необвързано с популация население, лесно е да си представите село някъде в тропиците или пустинята, но реалността е много по-различна. Например, скорошен проучване установи, че 25% от домакинствата в САЩ остават без банки. На тези места DeFi има незабавен ефект.

Без разрешение

Секторът DeFi функционира без вратари. Като такъв всеки може да разработи приложение DeFi и да го предложи на света. Освен това всеки може да участва в DeFi Dapps, без да се притеснява за одобрение. Тази стратегия е далеч от днешната финансова система, която изисква потенциалните потребители да преминат по безброй системи за регулаторна проверка, преди да могат да участват в глобалната икономика.

Оперативна съвместимост

Друг стълб на общността DeFi е оперативната съвместимост. Оперативната съвместимост е от решаващо значение, тъй като гарантира, че с навлизането на повече разработчици в пространството цялата предишна работа не се губи. Вместо това потребителите могат да подредят своите продукти DeFi, за да разширят излагането си на тази нова епоха. Например, обичайно е за един потребител да използва заедно стабилни монети, децентрализирани борси и портфейли. Тази стратегия е възможна поради безпроблемната интеграция, която DeFi приложенията притежават.

Гъвкавост

Поради открития характер на средата DeFi, разработчиците могат да упражняват повече гъвкавост в своите платформи. Потребителите получават значителни възможности и чрез интегриране на интеграции на приложения на трети страни. Всъщност потребителите дори могат да изберат да създадат свои собствени интерфейси, ако установят, че текущите опции са недостатъчни.

DeFi в кредитирането

Един от секторите, най-засегнати от въвеждането на DeFi, е кредитният сектор. Ако някога сте кандидатствали за заем, знаете, че процесът отнема много време. Най-лошото от всичко е, че сте принудени да работите с компании за кредитиране, специално създадени да максимизират възвръщаемостта си. За щастие общността на DeFi е измислила няколко интересни начина за подобряване на този пазар.

Съединение

The Съединение Dapp демонстрира истинската мощ на DeFi и как той има способността да трансформира начина, по който светът си представя ролята на финансовия пазар. Compound позволява на потребителите да дават своите крипто на други потребители. В замяна на предоставянето на заема потребителите получават лихва под формата на криптовалута. Важното е, че платформата използва интелигентни договори, за да съчетае кредиторите и кредитополучателите. Освен това тези интелигентни договори автоматично правят корекции на лихвите въз основа на текущото състояние на пазара.

Децентрализирани борси

Мнозина смятат децентрализираните борси като логичната следваща стъпка в еволюцията на крипто сектора. Тези платформи за равнопоставена търговия предоставят на потребителите по-рационализиран UX, по-строга сигурност и по-голяма гъвкавост. Традиционните борси функционират чрез централизирана организация, която улеснява, следи и одобрява всички сделки в рамките на платформата.

Проблемът с този подход е, че оставя отворени твърде много вектори на атака. Хакерите могат да се насочат към борсата и да излязат с милиони. Бързото търсене в Google показва многобройни примери за хакове, при които централната организация претърпя огромни загуби. В много случаи тези фирми са били принудени да прекратят дейността си поради загубите.

Binance DEX чрез начална страница

Binance DEX чрез начална страница

Децентрализираният обмен елиминира много от тези опасения. Когато потребителят обменя актив чрез децентрализирана борса, платформата никога не държи активите директно. Вместо това се използват интелигентни договори, които позволяват едновременна размяна на портфейл с портфейл. По този начин в платформата няма основна точка на слабост, която да използва хакер.

Разменете

The Разменете платформата представи иновативен механизъм, известен като Automated Market Making. Този протокол позволява почти моментално уреждане между страните. Важното е, че протоколът е настроен да затваря сделките възможно най-близо до текущата пазарна стойност. Можете дори да отпуснете крипто и да спечелите известен интерес чрез функцията за обединяване на платформата.

Спестявания на New Age с DeFi

DeFi дава възможност на някои от най-основните финансови действия да възвърнат нов живот. Например PoolTogether Dapp е платформа, на която спестителите могат да се срещнат и да участват в игра без загуби. В играта всеки депозира крипто в портфейл с печалба. В края на месеца един късметлия се отдалечава с всички спечелени лихви. Удивително е, че всички останали си тръгват с първоначалната инвестиция на място.

Платформи за прогнозиране на DeFi

Друго интересно развитие в сектора е раждането на платформи за прогнозиране. Платформа за прогнозиране се използва за анализ на текущото обществено мнение за определено събитие. Възползването от мъдростта на масите може да бъде ценен инструмент за бизнеса, търсещ повече пазарна представа.

Предполагам

Платформата Предполагам ви позволява да правите прогнози и да изследвате резултатите на другите в басейна. Критично е, че дори печелите крипто за вашето участие. Просто сложете сума с вашата прогноза, ако сте прави, печелите допълнително крипто за вашата мъдрост.

Как DeFi е тук, за да остане

Тъй като основните системи на нашето общество претърпяват трансформация към децентрализация, в бъдеще ще има повече търсене на DeFi Dapps. Тези нови приложения продължават да нарушават настоящите бизнес системи по забележителни начини.

Скоро децентрализираните приложения ще зададат новия стандарт за икономиката напред. Следователно глобалната икономика може да получи огромен тласък в участието през следващите години. Засега DeFi дава на света поглед към по-демократично съществуване.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map