Как работят „интелигентните договори“?

Интелигентните договори позволяват автоматизиране на някои аспекти на функционалността на платформата. Тези цифрови споразумения се самоизпълняват предварително определени действия при получаване на цифров актив или криптовалута. Днес интелигентните договори се използват навсякъде в блокчейн пространството, но това не винаги е било така. Нека вземем втора, за да разгледаме как тези полезни протоколи са възникнали за първи път и как функционират, без да е необходима намеса на трета страна.

Оригиналната концепция за интелигентен договор предшества криптовалутите с четиринадесет години. По ирония на съдбата човекът, на когото се приписва разработването на интелигентни договори, е не друг, а добре познатият биткойнист Ник Сабо. Много хора вярват, че Ник всъщност е Сатоши Накамото заради предишните му творби.

Ник известен теоретизиран за битове за съхранение на стойност, използващи система за доказателство за работа пет години преди биткойн да съществува. Той винаги е бил пионер в криптопространството. През 1994 г. Ник публикува своя код за интелигентен договор на обществеността. Той също така измисли фразата „интелигентен договор“.

Ник Сабо чрез TMNews

Ник Сабо чрез TMNews

Защо е необходим „Интелигентен договор“?

Всеки интелигентен договор съдържа четири основни принципала. Първо, имате нужда от предмета на договора. Предметът е това, което дава на вашия договор достъп до стоките или услугите, които договорът урежда. Второ, имате нужда от цифрови подписи (частни ключове) от всички, участващи в договора. Тези подписи са това, което инициира договора. След това идва спецификация на условията на договора. Тази част е мястото, където излагате точната последователност от операции, които започват, когато договорът се изпълни. И накрая, имате нужда от децентрализирана платформа. Блокчейн мрежата поддържа интелигентния договор съхраняван в резервиране и защитен от промени.

Компоненти за интелигентен договор

  1. Предмет на договора
  2. Цифрови подписи
  3. Условия на договора
  4. Децентрализирана платформа

Как се използват „интелигентни договори“?

Има безкрайно използване на интелигентни договори. Интелигентните договори ви помагат да обменяте цифрови и реални активи. Интелигентните договори живеят на блокчейна и не могат да бъдат променяни. Тази допълнителна сигурност прави тези цифрови споразумения идеални за много бизнес сценарии.

Интелигентни договори в ICO

Първоначалните предложения за монети (ICO) използват протоколи за интелигентни договори по време на своите събития за краудфандинг. Интелигентните договори автоматично проследяват, изчисляват, възлагат и разпределят средствата, изпратени между компанията и инвеститора. Интелигентното програмиране на договори позволява автоматизиране на целия процес.

Тази автоматизация позволява на компаниите да приемат финансиране от по-широка аудитория. Натоварването на компанията не се увеличава, но експозицията на компанията за набиране на средства се разширява. Всеобхватният характер на тази стратегия помогна на ICO да запишат броя тази година. Едно доклад показва, че обемът на ICO, който вече се е удвоил, продължава до година.

Традиционните фирми гледат към интелигентните договори

Традиционните фирми продължават да навлизат в арената на интелигентните договори, тъй като интеграцията на блокчейн продължава. Днес съществуват платформи, които използват интелигентни договори за почти всичко, включително недвижими имоти, инвестиции, хонорари, избори, логистика и много други.


„Интелигентни договори“, задвижвани от Ethereum

Криптовалутата Ethereum е най-известна с въвеждането на концепцията за интелигентен договор в криптопространството. Протоколът ERC-20 на Ethereum използва интелигентни договори, за да помогне за автоматизиране на създаването и разпространението на токени. ERC-20 е най-широко използваният протокол за издаване на маркери на пазара.

Ethereum Smart Contract Coding чрез Ethereum.org

Ethereum Smart Contract Coding чрез Ethereum.org

Виталик Бутерин, разработчикът на Ethereum, описва интелигентните договори като програма, която „автоматично валидира условие и определя дали активът трябва да отиде при едно лице или обратно към лицето, което го е изпратило, или някаква комбинация.”Ethereum използва протокол от втори слой, за да постигне възможности за интелигентни договори, без да създава допълнително претоварване на блокчейн.

Разработване на интелигентен договор

Тъй като Ethereum повиши информираността за интелигентните договори, в криптопространството навлязоха по-сложни и усъвършенствани модели интелигентни договори. Платформи като EOS, Steller, и NEO използват по-малко разточителни механизми за консенсус в сравнение със системата Proof-of-Work, която е на място с Ethereum.

Интелигентните договори премахват посредника от много от най-използваните бизнес системи днес. Недоверителният характер на тези протоколи позволява на бизнеса и инвеститорите да увеличат едновременно ефективността и сигурността. Трябва да очаквате по-нататъшна интеграция на тази технология в традиционните бизнес системи, тъй като повече платформи навлизат на пазара.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map