Дневна търговия – Всичко, което трябва да знаете

Ако се справяте добре, дневната търговия може да бъде много доходна. Можете да генерирате доход или да увеличите капитал с относително малка сметка. Може да бъде и много вълнуващо, ако имате правилния темперамент. И това е тайната на ежедневната търговия – тя отговаря на определен тип личност. Това, което следва, е въведение в дневната търговия и някои съвети за решаване дали тя може да е подходяща за вас.

Какво е дневна търговия?

Простото определение за дневна търговия е сделка, която се отваря и затваря в същия ден. Дневните търговци нямат позиции, когато излизат в края на деня и не е нужно да се притеснявате за ходове през нощта.

Някои търговци на ден задържат позиции за много кратки периоди от време – минути или дори секунди. Други ще държат сделка, докато тя или не достигне целта на печалба или ниво на стоп загуба. А други задържат позицията си, точно преди пазарът да се затвори, ако това е „в парите“.

Времевите ограничения на дневната търговия означават, че купувате или продавате инструмент само ако сте доста сигурни, че той ще направи това, което мислите, че ще направи преди края на деня. Това означава, че търсенето и предлагането са най-важните характеристики на пазара. Фундаменталният анализ е с ограничена стойност за дневните търговци и повечето използват някаква форма на технически анализ или „четене на лента“.

Дневните търговци трябва да познават отблизо избраните от тях пазари и да разбират кои са различните играчи на пазара, как са разположени и как е вероятно да реагират на движението на цените.

Пазари за дневна търговия

Дневната търговия е жизнеспособна само на ликвидни пазари, които са сравнително евтини за търговия. Това означава ниски ставки на комисионните и тесни спредове. Наличието на маржин сметки или инструменти с ливъридж като фючърси също е необходимо. Това са популярните пазари за дневни търговци:

Запаси

Ако ще търгувате с акции, половината от битката е да решите кои акции да търгувате. Средният запас просто не се движи достатъчно всеки ден, за да гарантира търговия в рамките на деня. Тези, които ежедневно търгуват с акции, са склонни да се специализират в една от трите групи акции.

Първо, има запаси, които са много ликвидни и сравнително променливи през повечето дни. Това са акции на компании като Amazon и Tesla, които се търгуват от хиляди дневни търговци всеки ден, което увеличава нестабилността и ликвидността.

На второ място, някои търговци се специализират в акции „in play“. Акцията е в игра, когато е обект на спекулации и новини, или през дните от двете страни на освобождаването на печалбата. Акцията може да е в игра в продължение на няколко дни след съобщение за новини или в продължение на месеци, ако е цел на поглъщане или предмет на текуща история.

Третата група, пени акции, обикновено не биха се класирали като кандидати за дневна търговия поради ниската си ликвидност. Запасите от стотинки обаче могат да изпитат експлозивни вътредневни движения, когато условията са подходящи. Дневната търговия на стотинки е много рискована, но някои търговци изглежда се справят правилно.

Индекси на собствения капитал

Индексните фючърси са основен пазар за дневните търговци, откакто бяха въведени през 70-те години. Най-популярните индекси са S&P500, FTSE 100 и DAX 30. Фючърсните пазари обикновено имат по-дълги търговски дни със S&P500 търгува почти 24 часа в денонощието.

Заглавните индекси са барометър за цялостния пазар и се използват за хеджиране на позиции в собствения капитал и спекулации относно следващия ход на най-големите фондове и институции в света. Бъдещите пазари често се движат преди всеки друг пазар, когато настъпят големи събития. Индексът за търговия в бъдеще означава, че трябва да знаете точно какво движи пазара в даден ден и да сте нащрек за всичко ново, което се появява на пазара.

Форекс

Глобалният валутен пазар е най-големият в света, което означава, че е и най-ликвидният. Дневната търговия на форекс е по-популярна извън САЩ поради факта, че тя е строго регулирана в Америка и доста свободно регулирана другаде.

Някои търговци на ден търгуват успешно с форекс, но много от тях предпочитат малко по-дълги срокове. Голямата разлика между форекс и другите пазари е, че валутните пазари са отворени денонощно. Въпреки това, различните валути са по-активни по различно време на деня, така че дневните търговци трябва да вземат решение относно предпочитаните си валутни двойки и часа на деня, в който ще търгуват.

Форекс търговията изисква добро разбиране както на диаграмите, така и на икономиката – по-специално лихвените проценти и това, което ги засяга.

Криптовалути (известни също като цифрови активи)

Най-новият ден за търговия е пазарът на криптовалути. Тъй като пазарът все още е в зародиш, ликвидността и волатилността се променят завинаги, а цифровите валути, които са подходящи за дневна търговия, се променят завинаги.

Това означава, че всеки, който търгува с криптовалути, трябва да е в крак с крипто пазара, най-ликвидните монети и какво определя тяхната цена и обем.

Стоки

Понякога търговците се специализират в търговията със стоки – обикновено нефт, газ, злато и сребро. Тези пазари се търгуват и от търговци, които търгуват други фючърсни пазари.

Търговията със стоки в рамките на деня изисква много знания за домейна. Трябва да разберете класациите, индустриите и всички различни играчи на пазара. Всеки пазар има много нюанси, които влияят върху начина, по който основният пазар се търгува, както и върху неговия фючърсен пазар.

Дневни стратегии за търговия

Най-успешните търговци на ден развиват свой собствен уникален метод за анализ и търговия на избрания от тях пазар. За да разработят своя метод, те обикновено адаптират една или повече от изброените по-долу стратегии. В много случаи тези стратегии се припокриват една с друга – и в почти всички случаи диаграмите са най-важният инструмент.

Следва тенденция

Следването на тенденцията е много успешен подход, когато дневният диапазон е достатъчно широк или ако се разширява по време на периоди на нестабилност. Последователите на тенденции използват линии на тенденции, пълзящи средни или подобни индикатори, за да идентифицират нови тенденции. Стратегията, следваща тенденция, обикновено е много систематична и се основава на набор от правила.

Импулс

Импулсните търговци идентифицират модели, които означават нарастващ импулс в посока на дадена тенденция. Те задържат позиции, докато инерцията продължава, често използвайки последваща стоп загуба за заключване на печалбите.

Графични модели

Някои от класическите модели на графики, които търговците използват за ежедневни и седмични модели на диаграми, също могат да се използват за търговия в рамките на деня. Моделите на диаграмите имат конкретни ценови цели и позициите се затварят, когато целта е ударена. Моделите на свещници също често се използват от дневните търговци, особено на валутния пазар.

Много дневни търговци също предпочитат моделите на графиките на Elliott Wave – макар че този подход отнема известно време, за да се научи.

Средна реверсия и търговия с диапазон

Когато пазарът търгува в ясно определен диапазон на търговия или в канал за тенденция, диапазонът на търговия може да се търгува. Това означава да съкратите пазара, когато цената е в горната част на диапазона и да купувате, когато е в дъното на диапазона.

Обрати

Обръщането може да се случи в рамките на обхвата на търговия или когато даден тренд промени посоката. Търговците използват модели и показатели, за да идентифицират потенциални обрати и цели за печалба. При правилните пазарни условия обръщането може да бъде много изгодно за краткосрочните търговци.

Скалпиране

Скалперите идентифицират моментни дисбаланси в търсенето и предлагането, за да улавят бързи промени в цените, преди да вземат печалби и да преминат към следващата сделка. Скалперите понякога извършват 20 или повече сделки на ден.

Търговия с новини

Цените често се променят значително след публикуването на икономически или фирмени новини. Корпоративните новини често се публикуват преди или след търговската сесия, така че възможностите за търговия с акции са ограничени. Икономическите новини обаче са насрочени и валутните и индексните търговци могат да търгуват преди или след публикуването на данните.

Подходяща ли е дневната търговия за вас?

Докато някои хора процъфтяват при дневна търговия, това не е за всеки. Той отговаря на определени личностни черти повече от други. Някои от чертите на търговеца с добър ден се отнасят за повечето видове търговия, но когато става въпрос за дневна търговия, те са още по-важни.

За начало трябва да можете да останете фокусирани и да наблюдавате пазара през целия ден. Ако лесно се разсейвате или е вероятно да ви омръзне в бавни дни, ще пропуснете ключови възможности.

За да поддържате фокус и мотивация, помага, ако всъщност сте очаровани от пазарите. Това включва интерес към икономика, бизнес, психология и теория на игрите. Любопитството и желанието за учене също ще помогнат за генерирането на идеи.

Следва дисциплина. Трябва да сте много дисциплинирани, за да успеете в дневната търговия. Това се отнася за придържането към рамката за управление на риска, както и за грижата за вашето здраве и извършването на предварителна подготовка всеки ден.

Ще трябва да имате устойчивост, за да продължите, когато нещата не се развият по ваш начин. Дневната търговия може да бъде много разочароваща и ще има дни, в които ще искате да се отдалечите от нея. Всеки успешен търговец на ден е преминал през периоди на съмнение в себе си и е успявал да продължи.

Способността за адаптация често отделя най-добрите търговци от тези, които се борят. Пазарите се променят и търговците трябва да продължават да се адаптират към различни пазарни условия, а понякога и към изцяло нови пазари.

Дневната търговия не е хоби. За да постигнете успех, е необходимо време и упорита работа. Трябва да сте подготвени да отделяте 8 до 10 часа на ден за това и да се отнасяте към него като към бизнес, което е точно това, което е.

Плюсове и минуси на дневната търговия

Както повечето неща в живота, и дневната търговия има своите предимства и недостатъци.

Предимства на дневната търговия

  • Дневните търговци участват във всички движения нагоре и надолу, които съставляват дългосрочните движения на цените. Между 2010 и 2020 г. S&Индексът P500 се връща около 13% годишно. За същия период обаче средният дневен ход е около 0,7%, което възлиза на 175% годишно. Дневните търговци започват да търгуват с всички тези ежедневни движения.
  • Дневната търговия е много ефективен начин за използване на капитал. Можете да преместите капитала от една възможност към следващата няколко пъти на ден.
  • Това също е добър начин да използвате ливъридж с благоприятни съотношения на печалба и риск. Тъй като стоп загубите са ограничени, рискувате относително малка сума за ограничен период всеки ден, с потенциал за много по-големи награди.
  • Тъй като позициите са затворени всеки ден, не е нужно да се притеснявате за ходове през нощта.

Недостатъци на дневната търговия

  • Печалбите на дневния търговец обикновено се облагат като доход, а не като капиталова печалба и следователно плащат по-висока ставка.
  • Дневната търговия може да бъде невероятно стресираща и изтощителна на моменти. Особено важно е да се справите със стреса и да вземете почивка, когато е необходимо. Също така е важно да спортувате, да се храните добре и да спите достатъчно.

Какво ви е нужно, за да започнете дневна търговия?

И така, какво ви е необходимо, за да започнете дневна търговия? Първото нещо, от което се нуждаете, е времето. Дневната търговия е професия на пълен работен ден и ще трябва да сте в състояние да й дадете достатъчно време. Тук има известна гъвкавост. Възможно е да търгувате само началната или затварящата сесия всеки ден – стига да е същата сесия всеки ден. Ще трябва да намерите стратегия с много кратък времеви хоризонт и ще пропуснете някои от по-големите ходове. Като цяло няма да можете да печелите толкова много и ще отнеме повече време, за да научите – но това може да се направи.

Второто изискване е капиталът. Всеки търговец на акции, който извършва четири или повече дневни сделки седмично, използвайки маржин сметка, се класифицира като дневен търговец от FINRA. Това означава, че салдото им по сметката трябва да остане над $ 25 000. Така че, за търговците на акции, $ 25 000 са минимумът за започване. Теоретично можете да търгувате фючърси на ден с едва $ 1000 – но повечето брокери ще изискват да имате по-голяма сметка. В идеалния случай трябва да имате поне $ 20 000, независимо от пазара, на който търгувате.

Също така ще ви е необходим капитал или някаква форма на редовен доход, за да живеете, докато постоянно печелите доходи от пазара. Няма конкретна сума – но колкото повече започнете с по-голям шанс ще трябва да станете печеливши.

Разбира се, ще ви трябва и брокер. Брокерът ще зависи от пазара, който сте избрали да търгувате. Винаги е най-добре да изберете брокер, който е специализиран на пазара, който възнамерявате да търгувате. Освен това има много ресурси за изследователски брокери.

Дневните търговци се нуждаят от платформи за търговия, които са бързи, надеждни и разполагат с набор от инструменти за технически анализ. За щастие, повечето брокери предоставят страхотни платформи за търговия на своите клиенти. Ще ви трябва обаче добър компютър с допълнителен екран – нямате нужда от банка монитори, но един допълнителен монитор помага. Също така ще ви е необходима надеждна интернет връзка и резервна връзка, в случай че линията ви спре.

Как да започнете

За да започнете, трябва да започнете да изучавате пазари и стратегии. Прочетете колкото можете повече за различните пазари и започнете да ги следвате ежедневно. В същото време можете да започнете да четете повече за различните стратегии за търговия, описани по-горе. Трябва да започнете да добивате представа за пазарите, които ви интересуват, и методите за търговия, които имат смисъл за вас. Това трябва да ви постави в състояние да започнете да търсите брокер, където можете да отворите демо сметка и да започнете да търгувате с хартия и в крайна сметка да започнете да работите с истински капитал.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me