Тайландското правителство ще използва блокчейн при емитирането на облигации

Друго незначително, но съществено развитие в областта на цифровата секюритизация се развива в Тайланд, където службата за управление на публичния дълг (PDMO) е настроена да издава държавни спестовни облигации, които ще бъдат разпределени с помощта на блокчейн.

Това е първоначално изпитание, направено от PDMO, което е част от финансовото министерство на страната, за да използва технологията blockchain при емитиране и разпространение на държавни облигации на обществеността.

Според местните доклади службата издава облигации на обща стойност около 6,5 милиона долара (200 милиона бата). Една конкретна характеристика на блокчейн технологията вече е ясно видима, тъй като облигациите се продават на номинал от 1 бат – най-ниската досега сума за държавни облигации, които обикновено се оценяват на 1000 бата.

Защо е важно токенизирането на облигации

Пазарът на облигации е един от най-старите и най-разчитаните класове активи, осигуряващ ключово финансиране за правителства, корпорации и инвеститори. Въпреки популярността на пазара както сред институционалните, така и сред инвеститорите на дребно, цифровизацията е невероятно бавна.

Емитирането на облигации обикновено е дълъг процес, който включва множество посредници, което води до високи разходи и риск от човешка грешка. Това са често срещани проблеми на пазара на финансови ценни книжа, които технологичните иновации се надяват да решат. 

Тук влиза в сила токенизацията на облигациите с цел намаляване на различните разходи, свързани с издаването на облигации. Приложението на блокчейн технологията може да бъде от полза за пазара на облигации като цяло, като подобри видимостта на данните, намали риска от контрагенти и подобри оперативната ефективност.

Когато купуват и продават облигации, купувачите могат незабавно да проверят дали продавачите притежават облигацията, като разгледат блокчейна. Това също така елиминира незабавно необходимостта от посредници, тъй като облигацията живее върху ненадеждна и неизменяема книга.

Blockchain също така улеснява процеса на издаване на облигации, като условията, включително сумата на главницата, лихвения процент и датата на падежа, се вграждат в код. В резултат на това процесът на плащане може да бъде автоматизиран: емитентите могат да разпределят лихвените плащания директно на адреса на портфейла на притежателя на облигацията. 

С новата технология емитентите на ценни книжа имат възможността да представят финансовите активи колкото са необходими. Тъй като проверките, транзакциите и сетълмента се извършват в блокчейн книга, няма допълнителни главоболия или документи, които да преминат, в сравнение с традиционните методи за секюритизация и разпределение на активи.

Това е огромно предимство на технологията и генералният директор на PDMO Патриша Монгхонванит признава, че това също ще отвори нови възможности за всички да купуват държавни облигации:

„Това би трябвало да позволи на повече хора на нивото да купуват държавните спестовни облигации“,

Тайланд натиска напред с цифрова секюритизация

Облигациите за държавни спестявания ще бъдат достъпни за закупуване чрез блокчейн платформата на Krung Thai Bank (KTB), която е изцяло държавна собственост и разпределението ще стане чрез електронен портфейл. Въпреки че това е изцяло нов начин за провеждане на емитирането на държавни облигации, за мнозина това не е непознат опит.


Ако най-малкият дял на облигациите е 1 бат, минималният лимит за придобиване се определя на 100 облигации на купувач, като инвестицията е ограничена на 500 000 бата – според PDMO.

Първоначалното разпространение ще се осъществи чрез цифрови канали, но PDMO също така планира да разшири каналите за разпространение на спестовни облигации до банкови клонове, банкомати и мобилно банкиране.

За да прецени обществения интерес и да разпространи съобщението, правителството предварително е позволило на хората да се абонират чрез електронния портфейл, базиран на блокчейн. Предлагането на спестовни облигации от 200 милиона бата е първоначален тест и тези, които се интересуват от участие, трябва да имат сметки в KTB и да кандидатстват през електронния портфейл на банката.

Тайландската PDMO наскоро приключи продажбите на спестовни облигации на стойност 50 милиарда бата, което беше част от правителствения план от 1 трилион бат за смекчаване на икономическите щети след пандемията COVID-19.

Нарастващият интерес от страна на тайландското правителство към по-ефективни начини за емитиране на облигации е допълнително потвърждение, че ролята на блокчейн технологията за секюритизация на цифрови активи се разширява. Ако пробното издаване на блокчейна се разглежда като успех, има шанс да се разпространяват повече държавни облигации по този начин.

Тайланд също е една от страните, които искат да пристъпят напред с експериментирането си с блокчейн за финансова секюритизация. Например още през 2019 г. Тайландската асоциация на пазарите на облигации обяви, че ще приеме блокчейн за регистрация на облигации. Местната Toyota Leasing в страната е издала блокчейн облигация. В допълнение към това, фондовата борса също има планове да пусне базирана на блокчейн платформа за цифрови активи.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map