Централната банка на Франция завършва издаването на сигурността с цифрови евро

Основен крайъгълен камък към пускането на цифрова валута на Централната банка (CBDC) беше постигнат в Европа и по-конкретно във Франция.

Приемането на дигитална валута на глобално или дори на национално ниво се разглеждаше непрекъснато като тръбна мечта. Независимо от това, дори след като освободиха най-голямата дигитална валута в света – биткойн – националните държави и централните банки започнаха да обръщат повече внимание и да работят върху дигиталната версия на собствената си валута.

Въпреки че няколко държави са постигнали известен напредък, Китай е известен с най-напредналия етап в стартирането на своя CBDC. В същото време новината за успешен тест за дигитално евро идва от централната банка на Франция.

Banque de France разкрива напредъка на CBDC

Банк дьо Франс разкрита че използва блокчейна, разработен от собствения си екип, за да уреди издаването на цифрови ценни книжа, използвайки инфраструктура от блок до верига от край до край.

Този първи успешен тест беше направен в партньорство с една от най-големите френски банки – Société Générale. В това, което се нарича емисия на покрити облигации, общата стойност достига 40 милиона евро (~ 44 милиона долара).

Това се превръща в забележителен етап за издаване на цифрова сигурност, тъй като транзакцията е незабавно уредена чрез метода за доставка срещу плащане (DvP) директно срещу цифрови евро.

Société Générale похвали резултатите от теста и е силно оптимистичен по отношение на ползите, които могат да донесат цифровите валути, като каза: „Това проправя пътя за автоматизация и съкращаване на платежните процеси, с опростена пазарна инфраструктура и засилена сигурност“.

Според докладите дигиталната валута на централната банка е тази, която ще се използва за междубанкови сетълменти, а не за потребителски плащания. С положителния резултат от този първоначален тест, Société Générale се насърчава да се подложи на по-строги тестове през следващите седмици:

„Този ​​експеримент беше извършен от край до край с използване на блокчейн инфраструктури … Той демонстрира осъществимостта на финансовите ценни книжа да бъдат цифрово уредени и доставени в цифровата валута на Централната банка (CBDC) за междубанкови сетълменти“, заяви Societe Generale.

Това също се превръща в голям крайъгълен камък за Banque de France. Амбицията на централната банка да тества цифрова валута беше изразена в края на миналата година през декември 2019 г., произтичаща от политическата воля да поеме ръководна роля в Европейския съюз.

Усилията на Франция за дивиденти с дигитално изплащане в евро

Развитието и обнадеждаващите резултати от тестовете около цифровото евро, идващо от Banque de France, затвърждават мястото на страната в челните редици на дигиталните финансови ценни книжа.

Banque de France заяви, че ще продължи да прави повече тестове с други финансови институции през следващите няколко седмици, като част от текущото проучване на цифрово евро.


„Резултатите от тези експерименти ще бъдат важен елемент от приноса на Banque de France за по-глобалния размисъл, воден от Евросистемата върху интереса на [CBDC]“, заяви централната банка.

Не много отдавна централната банка стартира своята цифрова европрограма. През април централната банка заяви, че има за цел да разкрие предимствата на цифровите валути за клиринг и сетълмент на токенизирани финансови активи.

Централната банка сподели, че от стартирането на програмата има много приложения и интерес за тестване на дигиталната валута на централната банка, подчертавайки водещата роля на страната в иновациите в платежните технологии.

Тази настояща итерация на дигиталната валута на централната банка е предназначена да се използва за и от финансовите институции, а не за плащания на дребно. По време на стартирането на програмата централната банка заяви, че не търси да замени монети и банкноти.

Според управителя на централната банка потребителската страна би трябвало да бъде допълнена от различна цифрова валута, която се фокусира върху използваемостта и може да не бъде подкрепена от блокчейн технологията.

Надпреварата за първата цифрова валута на Централната банка

Франция не е единствената страна, която е започнала да тества цифровите валути на централната банка. Миналия месец Китай най-накрая потвърди, че е започнал да тества своя цифров юан в четири града. Според Народната банка на Китай тя е започнала да изследва CBDC още през 2014 г. и е завършила основния дизайн още през януари.

Ако правителствата бяха категорични да приемат цифрова валута, сега изглежда централните банки се надпреварват да бъдат първите на пазара. Не е изненадващо и тъй като една успешна цифрова валута, издадена от голяма централна банка, може да се използва като международна валута – потенциално отслабвайки ролята на съществуващите валути, като щатския долар.

Паричните експерти изразиха своите мисли, че дигитален актив, използван в глобален мащаб, може значително да намали влиянието на щатския долар върху световната търговия и да отслаби позициите му като световна резервна валута.

Независимо дали това ще идва от цифрова валута, изградена от централна банка, или от неутрален цифров актив като биткойн, ясно е, че светът на финансовите ценни книжа ще премине през сеизмична промяна.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map