Развиващи се тенденции в мрежи, захранвани с токени: Част 1

от Мара Шмид, ръководител на глобалната стратегия и развитие на бизнеса, ConsenSys Codefi

Обобщение

  • Регулаторният контрол се е увеличил, което е довело до първоначалното разпределение на символи, което се извършва в частни кръгове на акредитирани инвеститори. Предложения като Безопасно пристанище представляват първа стъпка в посока на официалните регулаторни насоки, които преодоляват разликата между регулирането и прогресивната децентрализация
  • Частната инфраструктура и капиталовите доставчици все повече се превръщат в родни бизнес модели на Web 3.0, уникално позиционирани да поддържат начален етап на зареждане и постоянно участие в децентрализирани мрежи
  • Пътят към Proof of Stake преминава от продължителната си изследователска фаза и внедряването на генезиса към растеж

От 2016 г. насам са внедрени редица различни модели за пускане на маркери и мрежи в опит да се увеличи участието на мрежата и да се разширят съответните им общности. Към днешна дата е имало +4000 опита, тествания и неуспехи за ефективно и справедливо разпространение на жетони на потребители, които засилват участието в децентрализирана мрежа, като същевременно се избягва затрудняващи сигурността концентрация на стопанства.

Дали тези опити са довели до златен план за правилния начин за стартиране на мрежа? Истината е, че няма архетипен модел, подходящ за всички, но едно е сигурно: с напредването на индустрията стартирането на символи все повече ще се развива и съвпада с реалното стартиране на мрежата. Какво по-плодотворно от полезни жетони с действителна полезност?

Каква е перспективата днес? Нека да разгледаме екосистемните тенденции и как те са се развили с течение на времето в светлината на последните регулаторни, технически разработки и появата на нови играчи на игралното поле, задвижвано от символи.

Тенденция 1: Регулаторният пейзаж

КОЙТО МОЖЕ ДА ПРОДАВА КАКВО, НА КОГО И КОГА …

Някога разрастващият се, отворен за всички пейзаж на продажба на символи, който привличаше ранни потребители, спекуланти, иноватори и измамници, е в миналото и е видял скорошни промени, когато регулаторите догонват иновациите.

„По време на фазата на развитие въпросите за линията на ценни книжа / без ценни книжа изглеждат най-трудни за разрешаване.“ – Хестър Пиърс, комисар на SEC

Може да се каже, че с напълно функционална мрежа има по-малка нужда от ограничаващи участието и сложни правни споразумения, когато двусмислието може да бъде смекчено, като се гарантира, че символите са действително използвани вместо просто да се купи. И все пак това изисква наличието на напълно функционална мрежа.

В опит да се справят с наближаващите опасения за съответствие, първоначалните дистрибуции на символи все повече се провеждат в частни кръгове на акредитирани инвеститори. Някои изтъкнаха, че тези неотдавнашни събития подкопават това, което първоначално се цели да се постигне с протоколи с отворен код: предоставяне на жетони в ръцете на потребители, чиито стимули са съобразени с максимизирането на полезността на мрежата, вместо с максимизиране на печалбата на инвеститорите и частните компании.

Намирането на жизнеспособен, съвместим и разпределен модел на финансиране за финансиране на развитието на бъдеща децентрализирана мрежа, като същевременно се гарантира, че символите се оказват в ръцете на дългосрочните участници, представлява продължаващо, двойно предизвикателство. Предложения като Безопасно пристанище и проактивната настройка на строги, водещи в бранша стандарти, представляват първа стъпка в посока на потенциално преодоляване на разликата между регулиране и децентрализация.

Тенденция 2: Възходът на доказателство за залог

… И ЗАЩО 2020 ГОДИНА Е ПАМЕТНА ГОДИНА ЗА БЪДЕЩЕТО НА ДОКАЗАТЕЛСТВОТО НА ЗАЛОГА

Към 16 септември 2020 г. кумулативната пазарна капитализация на криптовалути със залог е $ 35,7 милиарда, като над половината (~ 52%) от тази стойност в момента е заключена.

Развиващи се тенденции в мрежи, захранвани с токени: Част 1

Източник: Stakingrewards.com, 2020

Мрежите Proof-of-Stake (PoS) използват награди за залагане, които са изсечени от протокола, като механизъм за стимулиране, за да се гарантира, че потребителите участват честно във валидирането на дейността по веригата.

Днес всичко е свързано с навлизането на пазара на вериги Proof-of-Stake. С блок 1 от блок 1, като Tezos и Cosmos, както и решения от слой 2 като Matic и Loom, стартирани през 2019 г., продължителната фаза на изследване по пътя към PoS най-накрая преминава от внедряване на генезиса към растеж. През 2020 г. дългоочакваното пускане на решения за DPoS слой 2, задвижвани от eth2 и Ethereum, като SKALE, бележи ключов момент за бъдещето на приемането на Proof-of-Stake.

Освен това неотдавнашното развитие на системите Proof-of-Stake разкрива важността на проектирането и оптимизирането на първоначалното стартиране на мрежата, за да се постигнат желаните нива на участие и да се осигури дългосрочна жизнеспособност. В този контекст е изключително важно чистите или делегирани Proof-of-Stake протоколи да разпространяват маркери, така че достатъчен брой различни участници да могат да залагат маркери и да изпълняват възли, за да защитят мрежата. Лошото и непропорционално разпределение между отделните участници може да наруши сигурността на мрежата или да повлияе на общото схващане за легитимността на управлението на мрежите.

Това е статия от две части. Част 2 можете да намерите тук.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner