CoinMarketCap: Ръководство за потребител на Crypto Coin Market Cap

CoinMarketCap

Какво е крипто пазарна капитализация? Как работи пазарната капитализация? Как използвате CoinMarketCap?

„Крипто пазарна капитализация“ се отнася до общата пазарна капитализация на всички криптовалути в света днес. Ако съберете общата пазарна капитализация на Биткойн, Ethereum и стотиците други криптовалути на пазара, тогава получавате общата пазарна капитализация на крипто.

Към октомври 2019 г. общата пазарна капитализация на крипто е около 220 милиарда долара. По време на пика на крипто в края на 2017 г. и началото на първото тримесечие на 2018 г., общата криптовалутна пазарна капитализация беше близо до 1 трилион долара, преди да падне обратно. Както можете да видите в диаграмата CoinMarketCap по-долу, високата стойност на общата пазарна капитализация за всички времена е била 828 милиарда долара на 7 януари 2018 г. и ще падне чак до 102 милиарда долара през декември 2018 г. Това „Ръководство за преглед на CMC“ е предназначена да помогне на всички търговци и инвеститори да разберат цялата пазарна капитализация.

coinmarketcap-total-crypto-market-value

CoinMarketCap.com показва за всички времена висока стойност от $ 828 милиарда през декември 2017 г.

Но както мнозина вероятно вече знаят, пазарната капитализация не е изключителна за крипто света. Пазарната капитализация е термин и в традиционния финансов свят. Компаниите могат да се наричат ​​акции с „голяма капитализация“ или „малка капитализация“ въз основа на тяхната пазарна капитализация, което е общата стойност на акциите на тази компания. Нека да прегледаме как работи CoinMarketCap и как да използваме най-добрите характеристики на CMC, най-посещаваният уебсайт в индустрията с Alexa, класиран в топ 500 в световен мащаб.

Как да изчислим пазарната капитализация в Crypto

Изчисляването на пазарната капитализация в крипто света е относително просто. Процесът работи по начин, подобен на изчисляването на пазарната капитализация в други пространства.

Да предположим, че изчислявате пазарната капитализация на биткойн. Всеки BTC струва $ 10 000, а в обращение има 18 милиона BTC. Умножавате тези две числа заедно, за да получите текущата пазарна капитализация на биткойн, която би била приблизително 180 милиарда долара.

Този процес е еднакъв за всички налични днес криптовалути. Умножавате текущата стойност на една единица по текущата стойност на една единица. Това е.

Какво е CoinMarketCap?

CoinMarketCap.com е информационен уебсайт, посветен на проследяването на пазарните движения в криптопространството. Днес уебсайтът е най-големият и най-известният криптовалутен тракер в интернет и е базиран от Делауеър.

CoinMarketCap.com има редица изящни функции, които го правят ценен за крипто трейдърите. Можете например да видите общата пазарна капитализация на всички криптовалути. Можете също да видите отделни разбивки за всяка монета, циркулиращото предлагане на всяка монета и общото предлагане на всяка монета, наред с друга информация.


CoinMarketCap.com също така избира кои монети да бъдат включени в списъка и включването в списъка на CoinMarketCap.com е голяма работа за нови крипто проекти. Към септември 2019 г. CoinMarketCap.com активно проследява 2870+ криптовалути.

Как работи CoinMarketCap.com?

CoinMarketCap.com актуализира статистиката си на всеки 5 минути. За да се гарантира, че информацията е актуална и точна, CoinMarketCap си партнира с множество различни обмени.

След като се свърже директно с тези борси, CoinMarketCap синхронизира редовно цената и предоставя информация, след което взема средната цена за всички борси, за да предотврати значително въздействие на отделните отдалечени борси върху отчетената цена по значителен начин.

В крайна сметка това дава на CoinMarketCap.com актуална информация за всички основни и малки криптовалути. С актуализации, които се случват на всеки 5 минути, ще бъдете трудно да намерите по-съвременен точен уебсайт за движение на крипто цените.

Посетителите могат да разглеждат цялата тази информация безплатно по всяко време. CoinMarketCap се поддържа от реклами и може да видите известие с искане да деактивирате рекламния си блокер, когато посещавате CoinMarketCap.com.

Какво мога да науча от CoinMarketCap?

Можете да научите широк спектър от информация от CoinMarketCap, включително:

Пазарна капитализация: Вижте пазарната капитализация на една от 2800+ криптовалути, което е цената на единица, умножена по броя на единиците. Ако например има 10 000 ABC монети в обращение и всяка от тях има цена от 2 $, тогава пазарната граница за ABC Coins ще бъде 20 000 $. Пазарната капитализация не отчита общото предлагане на валутата – само монетите, които вече са сечени (независимо дали тези монети са в обращение или са заключени).

Цена: Цената е текущата средна цена за определена единица. CoinMarketCap.com се свързва с големи борси по целия свят, като синхронизира ценовата информация на всеки 5 минути. Цената е усреднена, претеглена по обем, след което се показва на посетителите.

Сила на звука: CoinMarketCap.com изброява 24-часовия обем на търговия на всички 2800+ изброени криптовалути, което е общата стойност, търгувана в рамките на определени пазари на монети през последните 24 часа. Ако хората са търгували 10 милиарда долара биткойн на една борса и 25 милиарда долара на всички други борси, комбинирани например през последните 24 часа, тогава обемът на търговия с биткойн ще бъде 35 милиарда долара.

Доставка: Предлагането е общият брой монети, които в момента са в обращение от определена криптовалута. Например има около 18 милиона биткойни в обращение. CoinMarketCap.com счита, че „Доставка“ е различна от „Общо предлагане“: „Доставка“ е броят на монетите в обращение, докато Общото предлагане е броят на биткойните, които някога могат да бъдат създадени общо.

Доминиране на BTC: Колко доминиращ е биткойн спрямо всички останали криптовалути? След стартирането си биткойнът доминира в криптопространството като най-голямата криптовалута в света. През последните пет години доминирането на биткойни се колебае между 50% и 90%. Към септември 2019 г. доминирането на BTC е около 68%. Това означава, че общата криптовалутна пазарна капитализация от 280 милиарда долара, приблизително 68% се състои от пазарната капитализация на BTC (или около 184 милиарда долара).

Чрез проследяването на тази информация в CoinMarketCap можете да получите ценна информация за конкретна криптовалута. Можете да видите дали много хора купуват или продават конкретна монета например, или дали стойността на монета внезапно е нараснала или паднала рязко.

Разбиране на отделни страници с монети в CoinMarketCap

CoinMarketCap има отделни страници за всяка от 2800+ криптовалути, изброени на уебсайта. Можете да кликнете върху страницата на която и да е криптовалута, за да получите ценна представа за тази криптовалута, включително нейната скорошна активност, обема на търговията и дори връзки към официалните профили на социалните медии на проекта.

Под Пазари страница, например, ще видите списък с борси за криптовалута. Можете да сортирате списъка въз основа на активния обем на търговия на борсите за криптовалути. Можете например да видите кои борси имат най-голям обем през последните 24 часа. Можете също така да видите процента от обема на търговията, управляван от тази борса през последните 24 часа, например, както и двойките криптовалути, търгувани на тази борса. От тази страница можете също да кликнете върху определена двойка криптовалута – като BTC / USD -, за да видите кои борси имат най-голям обем на търговия в тази двойка.

CoinMarketCap.com също има Инструменти раздел, който показва джаджа за уебсайт и API за маркиране. Можете да добавите тези инструменти към вашия собствен уебсайт, като синхронизирате данни директно от CoinMarketCap.com, за да бъдат показани на вашия собствен сайт. Ако искате посетителите на вашия сайт да видят текущата цена и обема на търговия на ETH, например, тогава можете да получите инструменти от CoinMarketCap.com.

The Исторически данни междувременно ви позволява да проверявате исторически данни за конкретната криптовалута. Можете да видите историята на цените и обема на търговия за всяка криптовалута. Искате ли да видите историческия връх за BTC за всички времена? Можете да го намерите от тази страница. CoinMarketCap проследява цената на биткойн чак до 28 април 2013 г., когато 1 BTC е равен на 135,30 долара. За съжаление CoinMarketCap няма надеждни данни за цените на биткойни след тази дата.

Проверете Социални раздел за връзки към различни публикации в социалните медии за конкретната криптовалута. Разделът Bitcoin Social, например, показва публикации от bitcoin.reddit.com (т.е. / r / bitcoin). Като цяло раздел Социални е относително основен, но ви позволява да видите какво мисли определена част от онлайн общността в момента.

И накрая, CoinMarketCap вече има Оценки раздел. Оценките не се изчисляват от CoinMarketCap: те се изчисляват от организации на трети страни. Като цяло CoinMarketCap ще покаже Фундаменталния криптоактив (FCAS) от този раздел, който класира някои от най-големите криптовалути в света по активност на потребителите, поведение на разработчици и падеж на активите. Страницата също така показва резултата на FCAS с течение на времето, като ви позволява да видите как криптовалутата е нараснала или паднала. Днес ETH има най-високия FCAS резултат (с 944), докато BTC е 882.

Всяка крипто страница има Статистика обобщение, което включва текущата цена, възвръщаемост на инвестициите, пазарна капитализация, 24-часов обем, циркулиращо предлагане, общо предлагане, максимално предлагане, всички времена високи, всички времена ниски, 52 седмици високо / ниско, 90 дни високо / ниско, 30 дни високо / ниско , 7 дни максимум / минимум, 24 часа максимум / минимум, вчера максимум / минимум, вчера отваряне / затваряне, промяна вчера и обем вчера.

Има Свързани криптовалути раздел, който показва шепа криптовалути, които може да са подобни на криптовалутата, която разглеждате. Когато погледнете ETH, например, ще видите Crypto.com Coin (CRO), Maker (MKR), NEM (XEM), Bitcoin Cash (BCH) и UNUS SED LEO (LEO) в раздела Свързани криптовалути.

Всяка крипто страница също има Връзки раздел, който води към всички известни официални онлайн ресурси за този проект. Разделът „Връзки“ включва връзки към официалния уебсайт на проекта, нишка за обявяване (ANN), табло за съобщения, чат, изходен код, техническа документация, страница Github и други подходящи връзки, например.

И накрая, в долната част на всяка крипто страница има раздел „About“, който включва кратко писмено резюме на тази криптовалута. CoinMarketCap.com обобщава основните факти за криптовалутата, например, включва нейната цел, дата на стартиране, уникални функции и бъдещи цели за развитие.

Като цяло, отделните страници за разбивка на криптовалути на CoinMarketCap.com вършат отлична работа по обобщаването на ключова информация за всяка криптовалута по минималистичен, лесен за разбиране начин.

Разбиране на диаграмите CoinMarketCap.com

В допълнение към страницата с пазарна капитализация и отделни страници с монети, CoinMarketCap.com е известен със своите класации. Диаграмите показват ценна информация от целия крипто свят.

Можете да видите диаграми от цялата крипто общност. Или можете да видите графики, специфични за една криптовалута.

Използването на диаграмите е лесно. Ако някога сте проверявали уебсайтове за финансов анализ или сайтове за проверка на цените на акциите, тогава няма да имате проблеми с използването на диаграмите.

Можете да увеличите или намалите избрания период от време за криптовалута например или да зададете диапазон от дати, които да изследвате. Можете също така да видите общия обем на търговията от определена дата, високата и ниската цена от определена дата и друга информация.

Персонализирайте диаграмата с желания от вас прозорец. Можете да изберете да показвате информация за 1 ден, 7 дни, 1 месец, 3 месеца, 1 година, YTD или „Всички“, например.

Как да стигна до списъка на CoinMarketCap

CoinMarketCap.com е частен уебсайт. Уебсайтът решава кои монети да бъдат изброени на сайта.

Както бе споменато по-горе, голяма работа е за нов крипто проект да бъде включен в списъка на CoinMarketCap. Това добавя степен на легитимност към даден проект. Освен това улеснява новите, заинтересовани потребители да научат повече за даден проект.

CoinMarketCap индивидуално одобрява или отказва всяка монета. Критериите могат да варират леко между всяка монета. Трите основни изисквания, които трябва да бъдат изброени на CoinMarketCap, обаче включват:

 • Монетата трябва да е криптовалута, дефинирана като базиран на блокчейн токен, защитен с криптография
 • Монетата трябва да се търгува на публична борса и публичната борса трябва да е по-стара от 30 дни; тази борса също трябва да предлага API за проследяване
 • Монетата трябва да има публичен URL адрес, който показва текущото общо циркулиращо предлагане на криптовалутата

Това са основните изисквания за включване в списъка на CoinMarketCap. Има обаче няколко други технически изисквания. През юли 2019 г. CoinMarketCap.com актуализира своите политики с други специфични изисквания за списъка. Сега CoinMarketCap изисква от криптоактивите да има функционален уебсайт и изследовател на блокове, например, заедно с информацията за контакт с официален представител на тази компания, наред с други изисквания. Можете да видите пълния списък с изисквания тук.

CoinMarketCap не изисква нови монети, които да разкриват общото им предлагане, за да бъдат изброени. Някои монети имат фиксиран общ запас, но други не. Биткойнът има фиксирано общо предлагане от 21 милиона, докато Ethereum няма фиксиран общ лимит на предлагане.

CoinMarketCap използва циркулиращо предлагане – не общо предлагане – за изчисляване на пазарната капитализация на криптовалута. Очевидно не е честно да се каже, че монетата има пазарна капитализация от $ 1 милиард, ако проектът е пуснал само монети на стойност $ 1 милион, като остава да бъде отключен $ 999 милиона.

Понякога CoinMarketCap ще приложи и четвърто изискване: монетата трябва да има обем на търговия по-голям от нула. Това четвърто изискване може да бъде приложено за премахване на по-старите монети от списъка. По-стара монета може да отговаря на всички изисквания по-горе, например, но ще бъде премахната от CoinMarketCap, защото никой вече не използва монетата.

След като CoinMarketCap получи заявка за списък, уебсайтът или ще одобри тази заявка, или ще я откаже. Ако бъде одобрен, проектът ще бъде добавен към CoinMarketCap като неактивен списък, потвърден списък, непроследен списък или проследен списък.

Каква е разликата между циркулиращото предлагане и общото предлагане?

CoinMarketCap.com и други уебсайтове за крипто проследяване разграничават циркулиращото предлагане и общото предлагане. Каква е разликата между двата показателя? Защо използваме циркулиращо предлагане за изчисляване на общата пазарна капитализация, но не и общото предлагане?

Ето основна разбивка:

Циркулираща доставка: Това е броят на монетите, циркулиращи на пазара в ръцете на широката общественост в момента.

Общо предлагане: Това е броят на монетите, съществуващи в момента. Този номер обаче не включва никакви монети, които са били изгорени по надежден начин. Общото предлагане включва монети, които са заключени, резервирани или не са достъпни за продажба на публични борси.

Максимално предлагане: Това е максималният брой монети, които някога могат да съществуват в живота на криптовалута. Някои монети – като биткойн – имат фиксирана максимална доставка, която не може да бъде надвишена. Други монети – като Ethereum – нямат фиксирана максимална доставка, но нови монети се добавят към общото предлагане всяка година въз основа на предварително зададени правила.

CoinMarketCap използва циркулиращо предлагане, за да изчисли пазарната капитализация на криптовалута. Това е важна разлика, тъй като (теоретично) дава по-точен поглед върху общата стойност на дадена монета.

Използвайки циркулиращото предлагане за изчисляване на пазарната капитализация, това е подобно на традиционните финансови анализатори, използващи „публично плаване“ за определяне на пазарната капитализация на компаниите.

Каква е разликата между монетите и жетоните?

Използвали сме монети, токени и криптовалути взаимозаменяемо на цялата страница.

Въпреки това CoinMarketCap и други уебсайтове за крипто пазарна капитализация могат да правят разлика между тези термини. Например, ето как CoinMarketCap.com разграничава двете:

 • Монетата е криптовалута, която може да работи независимо
 • Токенът е криптовалута, която разчита на друга криптовалута като платформа за работа

Ethereum има ERC-20 жетони, например. ERC-20 е стандарт на протокол за символи. Някой може да създаде токени ERC-20 на платформата Ethereum, след което да ги използва като част от децентрализираното си приложение Ethereum (DApp). Това е различно от монета, която може да бъде изградена на собствена платформа.

Как работи времето на уебсайтове за крипто пазарна капитализация?

Може да се чудите как работи времето на уеб сайтове за крипто пазарна капитализация като CoinMarketCap.

Ако крипто пазарите никога не се затварят и ако крипто се търгува денонощно по света, тогава как уебсайтовете проследяват информацията за цените и датите? Кога се преобръща статистиката за 24-часовия обем на търговията?

Тези отговори са изненадващо очевидни:

 • Повечето уебсайтове за крипто пазарна капитализация (включително CoinMarketCap.com) отчитат часове в UTC, освен ако не е посочено друго
 • 24-часовият обем на търговията се измерва на постоянна основа; никога не се нулира в точно определено време

Къде CoinMarketCap.com получава своите данни?

CoinMarketCap.com и други сайтове за крипто анализ обикновено получават данните си от няколко големи борси. Много малко надеждни уебсайтове използват само един обмен.

CoinMarketCap.com публикува своята методология тук. Уебсайтът с удоволствие обяснява как изчислява цена, обем и други точки от данни, включително използваните конкретни формули.

Като цяло CoinMarketCap черпи данни от всеки реномиран обмен с прозрачен API. CoinMarketCap обаче не разкрива конкретните борси, които използва.

Как CoinMarketCap решава кои борси да бъдат изброени?

Борсите трябва да отговарят на строг набор от изисквания, за да бъдат изброени в CoinMarketCap. Уебсайтът използва само няколко основни борси за изчисляване на информация за цените и обема на търговията, но изброява общо стотици борси (CoinMarketCap не извлича данни за цените от всички борси).

Някои от изискванията за борса, която да бъде включена в CoinMarketCap, включват:

 • Борсата трябва да има функционален уебсайт с обем на търговия, който съответства на данните от API
 • Борсата трябва да публикува обобщена крайна точка на API, излагаща последната цена и 24-часовия обем на търговия на всеки криптоактив, търгуван на борсата
 • Борсата трябва да е работила най-малко 60 дни
 • Борсата трябва да позволи на търговците да правят поръчки за покупка и продажба в книга с поръчки
 • Борсата трябва да позволи на потребителите да разглеждат всички пазарни двойки и да поръчват книги, без да е необходимо да влизат в уебсайта
 • Борсата трябва да има страница за състояние на системата, показваща всички списъци с монети и подробности, включително пълното име, лого, URL адрес на проекта и изследовател на блокове за конкретна монета
 • Борсата трябва да съдържа информация за контакт на представител, до когото CoinMarketCap може да се свърже за отворена комуникация

Дори ако борсата изброява всички тези изисквания, не е гарантирана позиция в списъка на CoinMarketCap.

Също така е важно да се отбележи, че CoinMarketCap не проследява борси, които нямат такси. Това е така, защото е лесно да се подправят данните за търговия на тези борси. Нищо не пречи на борсата да купува и продава безкрайно със себе си, за да генерира огромен отчетен обем на търговия, например.

Каква е разликата между коригирания обем и отчетения обем?

CoinMarketCap.com и други уебсайтове за анализ на крипто пазарна капитализация правят разлика между коригиран обем и отчетен обем.

За някои борси тези две числа са идентични. За други борси има значителна разлика и отчетеният обем може да бъде почти два пъти коригирания обем.

Така че каква е разликата?

Е, многобройни крипто доклади са установили, че много крипто борси – дори най-големите борси – манипулират данните за търговия, за да изглежда, че борсата е по-натоварена от нея. Нарича се подправяне и попълва книгите на борсите с поръчки за покупка и продажба, за да се подобри ликвидността.

По същество борсата ще търгува сама със себе си, за да повиши възприеманата ликвидност на борсата. Борсата ще отчете целия този обем, докато коригираният обем просто ще включва „реалния“ обем на търговията:

Докладван обем: Обща стойност на цялата търговска дейност, отчетена от борсата до CoinMarketCap, използвайки нейния API.

Коригиран обем: Очакван реален обем на търговията на борсата.

Заключителна дума

Общата пазарна капитализация на криптовалутите в момента се движи между 220 и 250 милиарда долара, в сравнение с върха си от близо 830 милиарда долара през целия период на пазара през декември 2017 г. и януари 2018 г..

Тези цифри може да звучат впечатляващо, но те бледнеят в сравнение с пазарната капитализация на други основни активи.

Например златото има обща пазарна капитализация от около 7,5 трилиона долара. Глобалното богатство се оценява на около 317 трилиона долара.

Не знаем накъде върви пазарната капитализация на криптовалутите, но уебсайтове като CoinMarketCap.com ще могат да ни информират при всички пазарни условия. Също така ще актуализираме този преглед на потребителите на Coin Market Cap (CMC) по отношение на последните им актуализации като техния „Интересен продукт“, както и новото им мобилно приложение.

Без значение дали сте търговец или инвеститор, ние от Master The Crypto се надяваме да ви е харесало това ръководство за преглед на CoinMarketCap за всички потребители.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map