Какво представлява опакованият биткойн (wBTC) и защо е толкова важен

В последно време се заговори много по отношение на опакованите жетони. По-конкретно, Wrapped Bitcoin (wBTC) продължава да изплува като един от основните примери защо опаковането на жетони е от полза за всички. Концепцията за wBTC се появи в опит да подобри функционалността и използваемостта на Bitcoin. Следователно тези токени помагат да се предоставят по-сложни финансови услуги на традиционните притежатели на BTC.

Какво е увит биткойн wBTC?

WBTC е нова иновация, която ефективно довежда BTC към блокчейна Ethereum. Този уникален финансов инструмент предоставя на търговците, институциите и Dapps мост към мрежата Ethereum, като същевременно поддържа експозицията към биткойн. Целта е да се включи ценовата стойност на Биткойн и да се комбинира с програмируемостта на Ethereum.

Всеки wBTC е ERC-20 маркер, който представлява Bitcoin (BTC) на база 1: 1. По-специално, можете да конвертирате всеки биткойн в wBTC, като използвате различни мрежи, достъпни за обществеността днес. Можете също така да конвертирате вашия wBTC обратно в традиционен BTC, когато пожелаете. Тази гъвкавост позволява на потребителите лесно да прескачат между wBTC и BTC, за да отговарят на тяхната инвестиционна стратегия.

Предимства на опакованите жетони

След като научите за wBTC, може да се чудите „защо бих искал да конвертирам моя BTC в wBTC.“ За щастие има много причини, поради които инвеститорът би искал да опакова своите BTC. На първо място, той осигурява интеграция в екосистемата Ethereum. Ethereum има най-голямата екосистема от всички криптовалути.

Топ платформи на wBTC чрез Coindesk

Топ платформи на wBTC чрез Coindesk

Тази обширна мрежа включва ексклузивни портфейли, Dapps, DEX, игри и интелигентни договори. Покритите потребители на Bitcoin могат дори да получат достъп до мрежи за заемане и заемане на DeFi, без всъщност да се отказват или да търгуват директно своите Bitcoin. Това е последната причина, която предизвика такова раздвижване на пазара напоследък.

Ликвидност

Друго значително предимство, което wBTC носи на пазара, е по-голямата ликвидност. Екосистемата Ethereum е разнообразна и разпространена. Това разпределение на средства може да създаде сценарий, при който на DEX (децентрализирани борси) и други платформи липсва необходимата ликвидност, за да функционират оптимално. Ниската ликвидност прави борсата по-малко ефективна, тъй като потребителите не могат да търгуват своите токени бързо и за желаната сума. wBTC интегрира ликвидността на BTC в гъвкавостта на екосистемата на Ethereum. По този начин wBTC затваря кръга на ликвидността между много продукти CeFi и DeFi.

Мащабируемост

Мащабируемостта е друго голямо предимство, спечелено от опаковането на вашите биткойни. Тъй като опакованите токени съществуват в блокчейна на Ethereum, а не директно в Bitcoin, транзакциите, извършвани с wBTC, са по-бързи и струват по-малко. Освен това имате повече възможности за транзакции и съхранение.

Нови функционалности


Опакованият BTC предоставя на потребителите повече функционалност в сравнение с обикновения BTC. Например, wBTC може да използва стабилните интелигентни договори на Ethereum. Интелигентните договори са самоизпълняващи се предварително програмирани протоколи. Те се считат за основна технология на блокчейн сектора. Те обаче не станаха такива, докато Ethereum не излезе на пазара години след BTC. Следователно на BTC липсват пълни възможности за интелигентни договори в истинската си форма.

DeFi BTC

Може да се твърди, че разширяването на DeFi (децентрализираните финанси) породи раждането на wBTC. Най-малко това е искрата, която запали огъня на wBTC. Приложенията на DeFi се стремят да трансформират традиционните централизирани финансови услуги в децентрализирана версия. Популярни приложения като Compound позволяват на потребителите да заменят банки и да осигуряват ликвидност в замяна на награди.

Залагане на WBTC

Залагането е една от най-популярните функционалности на DeFi. В момента има няколко версии на протоколи за залагане в сила. Повечето изискват потребител да заключи своята криптовалута в интелигентен договор за уговорено време в замяна на награди. Потребителите, които конвертират своите BTC в wBTC, могат да се възползват от тези протоколи от следващо поколение. Например платформи като CoinList ви позволяват автоматично да печелите награди, като залагате wBTC във вашия мрежов портфейл.

Доходност отглеждане BTC

Yield Farming е друг протокол DeFi, който продължава да набира скорост в сектора. Земеделието е различно от залагането по няколко начина. По-конкретно, земеделските протоколи имат по-кратки периоди на блокиране. Много фермерски системи позволяват на мрежовите потребители да отпускат своите крипто с лихва. Например, Съединение позволява на всеки да осигури пасивен доход, отпускайки wBTC на други потребители в мрежата чрез земеделски пулове.

wBTC във възход

Има някои сериозни ползи, спечелени, когато увиете BTC. Тези предимства помогнаха за създаването на нов сектор в индустрията на блокчейн. В наши дни повече инвеститори искат да използват услугите на wBTC. Септември доклад подчерта този растеж в грандиозна форма. Според изследователите в момента глобално се използват над 1,1 милиарда долара в wBTC.

Статистика на DeFi

Статистика на DeFi

Различни модели wBTC

Интересното е, че в сектора се използват няколко различни BTC модели за опаковане. Всяка от тези стратегии се различава леко, но води до същия резултат – BTC на ETH блокчейн. Ето трите най-популярни протокола за опаковане, които се използват днес.

Централизирано

В централизирана BTC стратегия за опаковане, вие разчитате на фирма, която да поддържа стойността на вашите активи. В тази система предоставяте BTC на централизиран посредник. От там те заключват вашата крипто в интелигентен договор и издават съответния ERC-20 токен. Недостатъкът на този подход е, че сте напълно зависими от фирмата, за да поддържате безопасно съхраняваните си BTC. Платформата BitGo е отличен пример за тази използвана стратегия.

Без доверие

Вторият и по-усъвършенстван начин за опаковане на биткойн е чрез децентрализирана система. Keep Network предлага на потребителите опаковани BTC услуги под формата на tBTC. В този сценарий централизираните попечителски отговорности се прехвърлят върху интелигентни договори. Вашият BTC остава заключен в мрежов договор, който платформата не може да коригира без вашето одобрение. Тази стратегия предоставя на потребителите ненадеждна и автономна система.

Синтетични активи

Друга форма на wBTC, която набира скорост на пазара, е използването на синтетични активи. В този дизайн вие заключвате BTC в интелигентен договор и получавате синтетичен актив с еднаква стойност. За разлика от другите два сценария, този токен не е подкрепен директно от BTC. Вместо това платформата подкрепя актива с естествени токени.

Synthetix DEX е пионер в тази стратегия. За отбелязване е, че wBTC на платформата, наречен sBTC, не е подкрепен от BTC, а 800% от стойността на BTC в SNX. SNX е основният управляващ токен на платформата за мрежата Synthetix. Подкрепено е от пулове на ликвидност.

Опакован ли е BTC (wBTC)?

Концепцията за wBTC е доста безопасна, тъй като технологията е стабилна. Все още обаче има много рискове, за които трябва да сте наясно, преди да конвертирате вашия BTC в wBTC. Едно от основните притеснения възниква от базираните на доверие модели на ранните платформи на wBTC. В този сценарий винаги съществува риск платформата по някакъв начин да отключи истинския BTC и да остави притежателите на токени с фалшиви wBTC.

Централизация

Друг въпрос, който си струва да се спомене, е централизацията. Винаги, когато включите попечители от трети страни, които държат големи количества биткойн, монтират нови токени и следят стойността на обезпечението на биткойн, имате пазарен пазар за концентрация на власт.

Как да опаковаме BTC

След като разберете рисковете, свързани с wBTC, сте готови да опитате тези нови символи. Платформи като Списък с монети, прави опаковането на BTC лесно. Coinlist по-специално предлага гарантиран обмен на стойност 1: 1 с нулев спред и фиксирана такса от 0,025%.

Опакована информация за биткойни на началната страница на списъка с монети

Опакована информация за биткойни на началната страница на списъка с монети

Първата стъпка е да отидете в Coinlist и да се регистрирате. След като се регистрирате, можете просто да щракнете върху бутона „Прегъване“ от вашия BTC портфейл. След това мрежата ще изведе подкана да поискате да въведете сумата на BTC, която искате да конвертирате в WBTC. След като вземете това решение, можете да щракнете върху бутона „Потвърждаване на опаковането“, за да обработите транзакцията. Това е толкова лесно.

Къде да купя увит биткойн wBTC

Закупуването на wBTC е лесно. Репутацията и дълголетието на този токен го правят достъпен на повечето големи борси. Binance предоставя разнообразие от wBTC двойки за търговия. За да започнете, трябва да се регистрирате за акаунт. Регистрацията е бърза и директна. Ще трябва обаче да потвърдите самоличността си, преди да можете да участвате в сделки.

Какво представлява опакованият биткойн (wBTC) и защо е толкова важен Какво представлява опакованият биткойн (wBTC) и защо е толкова важен Какво представлява опакованият биткойн (wBTC) и защо е толкова важен
★★★★★ ★★★★★ Binance Review

Оценките на Securities.io се определят от нашия редакционен екип. Формулата за точкуване за брокери на цифрови активи (криптовалута) взема предвид десетки фактори, включително такси и минимуми по сметки, платформи за търговия, поддръжка на клиенти, регулаторни органи и възможности за инвестиции.

★★★★★ ★★★★★ Kraken Review

Оценките на Securities.io се определят от нашия редакционен екип. Формулата за точкуване за брокери на цифрови активи (криптовалута) взема предвид десетки фактори, включително такси и минимуми по сметки, платформи за търговия, поддръжка на клиенти, регулаторни органи и възможности за инвестиции.

★★★★★ ★★★★★ Poloniex Review

Оценките на Securities.io се определят от нашия редакционен екип. Формулата за точкуване за брокери на цифрови активи (криптовалута) взема предвид десетки фактори, включително такси и минимуми по сметки, платформи за търговия, поддръжка на клиенти, регулаторни органи и възможности за инвестиции.

Най-доброто за

Разширени търговци

Най-доброто за

Търговци в САЩ

Най-доброто за

Лесно използване

Такси за търговия

0,10%

Такси за търговия

0,16%

Такси за търговия

0,125%

Промоции

10% Кешбек

Код за отстъпка: EE59L0QP

Промоции

Нито един

Промоции

Нито един

Бъдещето на опакованите биткойни wBTC

Като се има предвид общата полезност и достъпност на опаковането на BTC, не е изненадващо да се научи, че разработчиците усърдно работят, разширявайки тази концепция. Вече виждате тласък за въвеждане на увити биткойни в по-сложни концепции на DeFi.

Сложните мрежи DeFi позволяват на потребителите да залагат двойно своите токени. Например, представете си да заложите вашия wBTC и след това незабавно да презаредите своите награди в отделен пул. Съществуват и стратегии, при които разработчиците искат да плащат награди за залагане директно с крипто, а не с DeFi токени. В тази ситуация залагате на wBTC, но получавате ETH директно като награда.

Други блокчейн

В момента секторът DeFi е доминиран от Ethereum. Това господство обаче започва леко да се измества, тъй като други блокчейн се опитват да проникнат в сектора DeFi. Следователно със сигурност ще видите как wBTC започва да се появява в други блокчейн в близко бъдеще. Както при Ethereum, wBTC ще придобие пълната функционалност на мрежата, в която е поставен.

Опакова BTC нова технологична революция

Концепцията за wBTC продължава да вижда инерция на пазара по много причини. Първо, никой не иска да търгува със своите BTC, особено тъй като тази криптовалута сега е на върха на всички времена. Увитият биткойн позволява на тези дългосрочни HODLers да печелят пасивни награди, без да се отказват от собствеността върху тези ценни цифрови активи. Поради тези причини можете да очаквате да видите повече wBTC да навлязат на пазара през следващите седмици.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map