Инвестиране в Ethereum (ETH) – Всичко, което трябва да знаете

Ethereum е разпределена блокчейн мрежа с отворен код, която опростява скриптове за интелигентни договори. Важното е, че платформа позволява на разработчиците да рационализират изграждането на децентрализирани приложения, които функционират на блокчейни. Следователно платформата представи на света множество нови функционалности и приложения.

Почти невъзможно е да се впуснете в крипто пазара, без да чуете за Ethereum. Този уникален токен помогна да революционизира криптопространството. Като такъв, ETH постоянно се класира като втората най-популярна криптовалута, базирана на пазарната капитализация. Забележително е, че комбинация от фактори е довела до популярността на ETH в криптопространството

Топ криптовалути - CoinMarketCap

Топ криптовалути – CoinMarketCap

Dapps са програми от следващо поколение, създадени специално за функциониране в рамките на децентрализирани мрежи. Тези мрежи могат да включват Tor, разпределени книги и блокчейн. Dapps предоставят на света множество нови възможности. Следователно, Dapps продължават да бъдат една от най-бързо развиващите се области в блокчейн сектора.

Как работи Ethereum (ETH)?

Ethereum заема някои ключови функции от биткойн, макар и с леки промени като механизма за консенсус PoW. Също така, Ethereum използва някои от стратегиите, използвани от BitTorrent, за да създаде наистина децентрализирана операционна система за програмисти на Dapp, която да надгражда.

Ethereum често се нарича криптовалута. Тази препратка е неправилна. Ethereum е платформата, в която функционира криптовалутата Ether. В рамките на тази екосистема основната роля на Ether е да компенсира майньорите за извършване на EVM изчисления.

EVM – виртуалната машина Ethereum

EVM са виртуални стекове, вградени във всеки пълен възел на Ethereum. EVM опростяват процеса на изграждане на децентрализирани приложения. Следователно тези протоколи са от решаващо значение за производителността на Ethereum, тъй като те изпълняват договорния байт код.

От решаващо значение е, че всеки възел в мрежата на Ethereum изпълнява екземпляр EVM. Тази стратегия им позволява да се споразумеят за изпълнение на същите инструкции без човешка намеса. В допълнение, той предоставя средство за това къде всеки може да изпълнява код в ненадеждна екосистема.

Важното е, че EVM байт кодът е цялостна система на Turing. Тюринг се позовава на възможностите на протоколите. Пълните протоколи на Turing като JavaScript могат да изпълняват огромно разнообразие от критични изчислителни функции.

Множество езици

Един от най-уникалните и мощни аспекти на EVM е способността му да използва множество езици за кодиране. Към днешна дата EVM са успешно внедрени с помощта на C ++, Java, JavaScript, Python, Ruby и др. Интересното е, че Ethereum дори представи свой собствен обектно-ориентиран език на високо ниво за изпълнение на интелигентни договори, наречен Solidity. Разработчиците могат да програмират, използвайки който и да е от изброените по-горе езици на по-високо ниво и след това кодът се преобразува надолу в EVM Bytecode.


Какво е ГАЗ?

Може би сте чували термина газ, който се хвърля, когато хората обсъждат Ethereum. Газът е вътрешен механизъм за ценообразуване, който позволява на Ethereum да осигури качеството на кодирането на тяхната мрежа. Всяка транзакция в мрежата на Ethereum може да бъде измерена по отношение на използването на газ. Следователно, всеки EVM има определен лимит на газ и цена на газа, свързани с неговото изпълнение.

Наистина, въвеждането на газ в мрежата гарантира, че качеството на кода в мрежата остава високо. Тази стратегия помага да се предпазят възлите от въвеждането на гнусно кодиране. Той също така предотвратява пренасищането на мрежата с подкодиране на кодирането.

Определяне на цените на газа

Ограничението за газ е количеството на общата изчислителна мощност, която ще използва мрежата Ethereum. Колкото по-дълги и сложни са вашите интелигентни договори, толкова по-висок ще бъде общият ви лимит на газ. Цената на газа е сумата, която потребителят е готов да плати, за да изпълни функцията изцяло. Ако зададете твърде ниска цена на своя газ, миньорите просто ще игнорират заявката ви. Също така, в случай че цената на вашия газ не покрива напълно вашия EVM, миньорите ще запазят разликата.

Комбинацията от двата фактора ви дава цената на вашата транзакция с Ethereum. Важно е, че таксите за функционалност и обработка се измерват в газ, но таксата се плаща в етер. Тази стратегия е много интересна, защото позволява на мрежата сама да определя разходите. По този начин Ethereum функционира по децентрализиран начин във вътрешните си бизнес процеси.

История на Ethereum (ETH)

Историята на Ethereum започва в ранните дни на крипто пазара. През 2013 г., интуитивен програмист и дългогодишен биткойнър, Vitalik Buterin публикува технически документ, който описва техническия дизайн и възможностите на концепцията Ethereum. В статията Buterin описва децентрализиран, глобален компютър, който може да работи на блокчейн, подобен на Bitcoin.

Основател на Ethereum Виталик Бутерин

Основател на Ethereum Виталик Бутерин

До 2014 г. Buterin завърши първата версия на Ethereum. Важното е, че той имаше известна помощ от швейцарската фирма за разработка GmbH. Тази ранна версия на софтуера спомогна за популяризирането на ICO за проекта. ETH ICO постигна огромен успех. Проектът събра 18 милиона долара от различни инвеститори. Първостепенно създаде първата мрежа от ETH миньори и акционери.

Ethereum стартира бета

През 2015 г. Buterin пусна първата бета версия на Ethereum. Протоколът получи името Frontier. Изданието помогна да се повиши стойността на Ethereum до $ 0,420897 до 21 октомври 2015 г. През 2016 г. протоколът получи друго голямо надстройване, наречено – Homestead. По това време концепцията за децентрализирани автономни организации (DAO) за първи път стана обществено достояние.

DAO влизат на пазара

DAO вземат функционалностите на корпорациите и превръщат всички аспекти в интелигентни договори. Можете да мислите за DAO като за организация, създадена от разработчици за автоматизиране на решенията и улесняване на транзакциите с криптовалута. Целта на тези протоколи от следващо поколение беше да кодифицират правилата и процесите на вземане на решения в една организация. По този начин можете да премахнете необходимостта от документи и хора в управлението.

Първият DAO на Ethereum стартира официално на 30 април 2016 г. Стартирането на DAO помогна на Ethereum да осигури 150 милиона долара чрез публично ICO. По това време DAO беше най-голямото базирано на блокчейн събитие за масово финансиране в историята. По-конкретно, събитието осигури над 150 милиона долара. Може би дори по-впечатляващо, в събитието участваха над 11 000 инвеститори, разположени по целия свят.

DOA рана

За съжаление шумът беше краткотраен. Хакерите бързо откриха и използваха основна програмна грешка и вектори за атака с DAO. За съжаление разработчиците вече работеха за отстраняване на грешките, но не завършиха работата си преди атаката. Най-лошото от всичко е, че по това време 15% от всички ETH се държат в DOA.

Хакерите използваха дублирана DOA система за източване на средствата. Хакерите отнеха само до 18 юни, за да извлекат 3,6 милиона ETH от ICO. Новините за атаката свалиха стойността на ETH от 20 на малко под 13 долара.

Разработчиците забелязаха източването на средствата, но нямаха време да получат достатъчно гласове, за да отменят ограбването. Освен това, тъй като DOA събра много повече средства, отколкото ETH очакваше, те неправилно управляваха необходимото ниво на сигурност. По-късно беше разкрито, че разработчиците държат цялото финансиране в един адрес на портфейла.

Възстановяване на контрола

В крайна сметка разработчиците на ETH осъзнаха какво точно се случва и започнаха да работят трескаво, за да спрат атаката. Тъй като ETH продължи да се източва, разработчиците започнаха да обмислят по-дивен подход за спиране на хакера.

Как е бил хакнат Ethereum

Важното е, че хакерът използва дубликат на DOA, за да заблуди системата. Тъй като беше дубликат, той включваше основните протоколи, първоначално програмирани в оригинала. Един от тези протоколи беше 28-дневна уговорка за оттегляне. По принцип хакерът не може да получи достъп до средствата си почти месец. Този прозорец даде на Ethereum известно време да опита да спести средствата.

По време на мозъчната атака на масата бяха изнесени много предложения. В крайна сметка разработчиците решиха, че трябва по някакъв начин да анулират Етера в DOA на хакера. Отначало се предлагаше мека вилица като средство за изпълнение на тази задача.

Soft Fork срещу Hard Fork

В сферата на криптовалутите има два вида основни софтуерни актуализации, които блокчейн може да получи. Меката вилица е голямо надграждане, което позволява на миньорите да продължат да добиват същата блокчейн. Обратно, хард форкът налага нови протоколи, които изискват от майньорите да надграждат софтуера си, преди да могат да копаят нова верига от транзакции. Критично е, че хард форкът създава нова криптовалута.

Какво предизвика твърда вилица?

Екипът на Buterin искаше да предложи нови софтуерни протоколи, които биха направили невъзможно за хакера да премахне откраднатия ETH от DOA. В публично изявление Бутерин заяви, че не предлага да пренаписва блокове.

Вместо това той каза, че иска да въведе функция в основното кодиране на Ethereum, за да попречи на хакера да изтегли ETH. Превключвателят ще бъде мека вилка, която може да позволи на разработчиците на ETH да въведат черен списък за определени адреси.

Хакерът отговаря

Тук инцидентът става още по-луд. След като видя публикацията на Buterin, хакерът отговори с публикация на компанията. Той обясни, че не е направил нищо лошо и че в DOA интелигентният договор зависи от валидирането на транзакциите. Той твърди, че нищо извън протоколите не трябва да може да промени решението им.

В един аспект хакерът имаше валидна точка. Цялата предпоставка на DOA беше, че не се нуждае от човешка намеса. Освен това, една от основните характеристики на всяка блокчейн е нейната предполагаема неизменност и неизменност. Хакерът дори предложи на миньорите, които не надградиха протоколите, огромни награди. По-конкретно, нападателят предложи 1 милион ETH и 100 BTC на всеки възел, който отказа актуализацията.

Предложение за твърда вилка

Предвиждайки, че хакерът има надмощие в сценария, разработчиците на ETH започнаха да проучват по-агресивни опции. В крайна сметка група от общността ETH препоръча хард форк. Хард форкът ще върне всички ETH транзакции на секунди преди атаката да се случи.

Разделянето на общността ETH

Това предложение беше посрещнато твърдо опозиция. Цялата цел на блокчейна е да улесни непроменяеми и неизменяеми транзакции. Фактът, че разработчиците на Ethereum са искали да върнат блокчейн транзакциите, за да избегнат загуби, е директно в лицето на антицензурните черти на блокчейн.

ETH Ценови действия по време на DAO Hack

ETH Ценови действия по време на DAO Hack

Аргументира се, че ETH работи точно както е било замислено и че актуализацията не е необходима. По-скоро DOA е програмиран неправилно и загубите са резултат от това. Хард форкът би въвел редакции, направени от централизиран управляващ орган в екосистемата ETH.

Решението е взето

В крайна сметка нова версия на основната мрежа на Ethereum излезе на пазара на 20 юли 2016 г. В крайна сметка хард форкът създаде нередовна промяна на състоянието, която изтри кражбата на DAO. Твърдата вилка разцепи блокчейна Ethereum. Оригиналната верига от транзакции сега ще се нарича Ethereum classic, докато новата крипто ще приеме заглавието Ethereum.

Дългосрочни ефекти

Решението да се премине с хард форка би имало отзвук в целия крипто пазар. В крайна сметка това би довело до базираните на ETH платформи да бъдат избягвани в пространството на маркерите за сигурност. Причината за тези действия е проста, големите финансови институции не могат да рискуват да се обърнат сделките с ценни книжа. Независимо от това, ETH все още остава най-добрата платформа за развитие на Dapp днес.

Въпреки недостатъците, ETH успя да възвърне доверието на пазара след атаката. До 2017 г. стойността на Ether нарасна над 15 000%, за да достигне рекорден връх от 1432,8 долара през януари 2018 г. Днес тя все още е втората криптовалута по пазарна капитализация, дори с повече конкуренция от всякога.

Протоколи на ERC

Въвеждането на Ethereum в криптопространството беше ключово. Той въведе света в по-опростен процес за създаване на интелигентни договори. Сега всеки може да създаде функционираща и безопасна криптовалута в мрежата ETH, използвайки ERC протоколи.

Протоколите ERC са символни стандарти, които се придържат към изискванията на блокчейн на Ethereum. Първоначално Ethereum планира да използва протокола ERC-20, за да опрости създаването на вътрешни токени. Не след дълго обаче осъзнаха, че има огромно търсене на опростен метод за създаване на токени.

Тази стратегия помогна на крипто сектора да достигне нови висоти. По-конкретно, пробивът на ICO през 2017 г. може да се отдаде до голяма степен на растежа на блокчейна Ethereum и ERC токените. Днес ERC жетоните са най-често използваните в пространството. Едно проучване установи, че към 16 април 2019 г. има повече от 181 000 съвместими с ERC-20 токени, които живеят в основната мрежа на Ethereum.

Как да закупите Ethereum (ETH)

Инвестирането в Ethereum в днешно време е лесно. Всяка голяма борса търгува ETH като една от основните си монети. Всъщност вече можете да намерите огромно разнообразие от ETH търговски двойки на повечето борси. За да започнете своята инвестиция в Ethereum, искате да преминете към сигурна и реномирана борса като Binance, KuCoin, Poloniex, или Bittrex.

След като стигнете до избраната от вас борса, попълнете всички необходими стъпки за регистрация. След като вече имате достъп до акаунта си, има няколко начина да закупите ETH.

Първо, можете да закупите ETH директно, като използвате фиатна валута като USD или EUR. Тази стратегия може да отнеме повече време и да струва повече от обмена на криптовалута за Ethereum. Това обаче е един от най-добрите начини за навлизане на крипто пазара.

Вторият начин за придобиване на ETH е чрез търговия с друга криптовалута за него. Днес би било трудно да се намери борса, която да не търгува щастливо ETH за почти никакъв токен на пазара. Това навлизане на пазара позволява на инвеститорите свободно да избират между платформи въз основа на техните достойнства, вместо ако те предлагат жетона, който желаете.

Инвестиране в Ethereum (ETH) - Всичко, което трябва да знаете Инвестиране в Ethereum (ETH) - Всичко, което трябва да знаете Инвестиране в Ethereum (ETH) - Всичко, което трябва да знаете
★★★★★ ★★★★★ Binance Review

Оценките на Securities.io се определят от редакционния ни екип. Формулата за точкуване за брокери на цифрови активи (криптовалута) отчита десетки фактори, включително такси и минимални сметки, платформи за търговия, поддръжка на клиенти, регулаторни органи и възможности за инвестиции.

★★★★★ ★★★★★ Kraken Review

Оценките на Securities.io се определят от редакционния ни екип. Формулата за точкуване за брокери на цифрови активи (криптовалута) отчита десетки фактори, включително такси и минимални сметки, платформи за търговия, поддръжка на клиенти, регулаторни органи и възможности за инвестиции.

★★★★★ ★★★★★ Kriptomat Review

Оценките на Securities.io се определят от редакционния ни екип. Формулата за точкуване за брокери на цифрови активи (криптовалута) отчита десетки фактори, включително такси и минимални сметки, платформи за търговия, поддръжка на клиенти, регулаторни органи и възможности за инвестиции.

Най-доброто за

Разширени потребители

Най-доброто за

Търговци в САЩ

Най-доброто за

Европейски търговци

Минимален акаунт

Нито един

Минимален акаунт

$ 1,00

Минимален акаунт

35 евро

Промоции

10% Кешбек

Код за отстъпка: EE59L0QP

Промоции

Нито един

Промоции

Нито един

Как да съхранявате Ethereum (ETH)

Ако се стремите да направите голяма инвестиция в ETH или ако планирате HODLing тази крипто за дълги периоди от време, хардуерният портфейл е най-добрият вариант. Хардуерните портфейли поддържат криптофайла ви съхраняван офлайн в „хладилно хранилище“. Тази стратегия прави невъзможно онлайн заплахите да получат достъп до вашите притежания. The Ledger Nano S или по-напредналите Ledger Nano X и двамата поддържат Ethereum (ETH).

Майнинг на Ethereum (ETH)

Блокчейнът Ethereum използва PoW система, за да осигури състоянието на мрежата. Участниците в мрежата, известни като възли или майнери, непрекъснато валидират мрежата. Съответно всеки възел се опитва да реши сложно математическо уравнение, за да докаже, че е работил за осигуряване на мрежата.

Точно като Биткойн, колкото повече майнери в мрежата, толкова по-трудно става участието. Възелът, който добавя следващия блок към мрежата, получава награда, пропорционална на количеството изчислителна мощност, която те са допринесли за мрежата.

За разлика от Биткойн, който валидира нови блокове от транзакции на всеки 10 минути, Ethereum валидира блокове на всеки 15 секунди. Също така, миньорът, който създава най-новия блок, получава 3 ETH като награда за усилията си. Това е единственият път, когато новият Ethereum навлиза на крипто пазара.

Prohere-of-Stake Ethereum

Интересното е, че Ethereum планира да преобразува своята мрежа от механизъм за консенсус PoW към механизъм Proof-of-Stake (PoS) преди края на 2020 г. Proof-of-Stake мрежите използват много по-малко електроенергия от PoW мрежите. Тези икономии на електроенергия се постигат чрез премахване на математическото уравнение PoW.

Вместо това PoS системите разчитат на стратегия за залагане. Когато „залагате“ монетите си, ги държите в мрежов портфейл. Колкото повече символи залагате, толкова по-вероятно е да бъдете следващият възел, който ще одобри блока от транзакции. В PoS система хакерът ще трябва да закупи огромно количество токени, за да получи контрол над мрежата.

В крайна сметка хакерът би загубил най-много. По този начин PoS системите могат да поддържат валидността на своите мрежи, без да изискват допълнителна изчислителна мощност на PoW система. Много анализатори разглеждат PoS системите като естествената еволюция на пространството.

Ethereum – стълб на пазара

Тъй като Ethereum решава какви подобрения да направи в бъдеще, важно е да се признае конкретното позициониране на тази платформа в сектора. Трудно е да си представим крипто пазар без Ethereum. Всеки месец Ethereum изпълнява целите си като сигурна платформа за стартиране на Dapp. Никой не може да каже със сигурност кои криптовалути ще издържат теста на времето, но ако трябва да изберете две, Биткойн и Етериум със сигурност ще спечелят наградата.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map