От парче пица до самолетни билети – еволюцията на покупките на крипто

Бялата книга на Биткойн, публикувана през 2008 г. с псевдоним Сатоши Накамото, постави основата за децентрализирани плащания. С течение на времето интересът към децентрализираните валути и платежните системи нарасна, както и стойността на биткойните.

Успоредно с нарастването на стойността на Биткойн, се появиха алтернативни криптовалути със значително подобрена мащабируемост. Нови услуги, като крипто дебитни карти, позволяват безпроблемното интегриране на фиатните плащания в криптоикономиката. Нека да разгледаме стъпките, които криптовалутите са предприели, за да се превърнат в глобална платежна система.

От тъмната мрежа до доставките на пица

Поради псевдоанонимния характер на равностойни плащания, беше неизбежно един от първите случаи на използване на Биткойн да бъде улесняването на сенчести транзакции. Като такава, криптовалутата скоро бе избрана като основна опция за плащане за различните законни и често незаконни предложения в тъмната мрежа.

Никой друг, освен Джон Макафи, един от най-гласовитите поддръжници на Биткойн и сериен участник в президентството на САЩ, открито признава, че е платил за наркотици, порнография и проститутки с криптовалута. За Silk Road, един от най-големите черни пазари в тъмната мрежа, се изчислява, че платформата е имала оборот от около 1,2 милиарда щатски долара. Когато платформата беше затворена през 2013 г., властите конфискуваха Bitcoin на стойност около 3 милиона долара.

Биткойн плащанията обаче не са частни. Много блокчейн услуги, включително обмен на крипто към fiat, трябва да отговарят на изискванията на KYC / AML. Следователно властите в много случаи могат да свързват транзакциите с криптовалута с идентичност. Това квалифицира криптовалутите като легитимни платежни системи.

От страна на правните транзакции, Electronic Frontier Foundation и WikiLeaks започнаха да приемат Bitcoin за дарения още през 2011 г. Също така, много законно действащи търговци започнаха да приемат Bitcoin и някои от различните му Altcoins като опции за плащане.

Полученото поскъпване на цените на биткойните имаше своя справедлив дял от странни истории, от човека, който прочеше през сметището в отчаян опит да намери своя твърд диск, съдържащ 7500 биткойни, до легендарната транзакция с пица. В транзакцията от 2010 г. мъж от Флорида (кой друг) плати 10000 биткойни в замяна на две пици на Papa John’s.

Това събитие, което влезе в историята като първата покупка на биткойн, се отбелязва ежегодно на 22 май. Към последния ден на биткойн пицата тези 10000 биткойни струват приблизително 80 милиона щатски долара.

От 7 TPS до скалируеми блокчейни

Със само 7 транзакции в секунда, биткойнът има прословуто ниска пропускателна способност. Тъй като транзакциите в блокчейн Bitcoin се конкурират за капацитета на транзакциите, използвайки техните такси, това може да доведе до рязко увеличение на таксите, особено по време на голямо търсене на транзакции.

Докато таксите за една транзакция са били относително стабилни през последните три месеца, като се движат около 0,60 долара, имаше периоди от време, когато собствениците на биткойни трябваше да платят няколко долара, за да извършат плащане. По време на спукването на балона от 2017 г., таксите достигнаха дори $ 54.

За да се справят с проблема с мащабируемостта, някои майнери предлагат да увеличат размера на блока от 1 MB на 8 MB. Тъй като по-голямата част от миньорите се противопоставиха на това предложение, привържениците се отделиха от блокчейн Bitcoin и създадоха Bitcoin Cash в хард форк.

Приблизително по същото време, мащабируемите алткойни започнаха да се появяват и да се подобряват постоянно с течение на времето. Със съвременните блокчейн Proof of Stake, които могат да обработват хиляди транзакции в секунда, е възможно да се правят транзакции, които струват част от цента и пристигат при получателя само за пет секунди. Съвсем наскоро, Bitcoin SV, който беше разделен в друг хард форк от Bitcoin Cash, има напълно изоставени размери на блокове, позволявайки на практика неограничена пропускателна способност на транзакциите.

Друго модерно развитие в сектора на блокчейн е появата на стабилни монети. много случаи на използване на блокчейн изискват предвидимост на цените, което не може да бъде постигнато с необвързани криптовалути поради тяхната нестабилност. Особено потребителите предпочитат стабилни цени пред валутния риск, причинен от криптовалутата. Освен това стабилните монети пораждат голямо разнообразие от приложения в сектора на децентрализираните финанси (DeFi).

От чаши кафе до глобална разплащателна система

Междувременно приемането на плащания с криптовалута се подобри допълнително. Пример за това е чешкото хакерско пространство Paralelní Polis, което също е домакин на Института за криптоанархия. Хакерското пространство, разположено в Прага, се гордее с това, че се превърна в първото в света кафе-бар само с биткойни.

По време на разгара на повишаването на таксите на Биткойн, Полис въведе Litecoin и Bitcoin Cash като алтернативни валути. Посетителите без предишно излагане на криптовалути могат да получат кафето си, като купят криптовалута от банкомат Bitcoin / Litecoin в рамките на хакерското пространство или чрез закупуване на предварително заредена пластмасова карта портфейл.

В пилотен проект от миналата година международната неправителствена организация Oxfam разпространи партида карти с плащане и плащане като помощ при бедствия сред общностите във Вануату. Всяка карта беше предварително заредена с 50 единици от DAI stablecoin. Местните магазини получиха PoS системи, при които притежателите на карти успяха да осребрят помощта си.

През последните години проучванията ясно показаха, че финансовата помощ е по-ефективна от даряването на физически стоки, тъй като последната има тенденция да подкопава местната икономика. Oxfam заявява, че проектът е бил поразителен успех, тъй като тази форма на криптопомощ е била много по-ефективна от парични преводи или дарения в натура. Като такива те искат да увеличат плащанията за облекчение на криптовалути във Вануату.

От историческата транзакция с пица (получателят е британец, който е поръчал пиците с кредитната си карта), крипто покупките разчитат на посредници, когато продавачът не приема директни крипто плащания. Скоро се появиха онлайн услуги, които продаваха дигитални ваучери в замяна на криптовалута, които след това можеха да бъдат изкупени на различни онлайн и физически пазари, като Amazon.

Последната тенденция в развитието на системите за разплащане с криптовалути са крипто дебитните карти. Тук доверен попечител издава дебитна карта, която работи перфектно във всяка PoS, която приема карти Visa. Клиентите могат да заредят дебитната си карта с фиат или криптовалута. Когато използват картата си, за да направят покупка от крипто баланса си, попечителят автоматично обменя сумата на покупката и прехвърля фиатната валута на получателя.

Такъв доставчик на услуги е CoinZoom. В сътрудничество с водещия в индустрията партньор за попечителство BitGo, CoinZoom предлага набор от многостепенни дебитни карти Visa. С лицензи във всички 50 щата, CoinZoom е напълно съвместим с техните клиенти в САЩ.

Освен прехвърлянето на съществуващите си криптовалути към портфейлите на CoinZoom, потребителите могат също да финансират портфейла си чрез различни традиционни методи на плащане с фиатна валута, които след това могат да бъдат заменени в над 40 криптовалути. Използвайки мобилно приложение, клиентите на CoinZoom могат по всяко време да изберат портфейла за криптовалута, от който се приспадат сумите за покупка.

Това, което отличава CoinZoom от другите доставчици на крипто дебитни карти, е сигурността, предоставена от BitGo. Тъй като BitGo държи по-голямата част от средствата си в студени портфейли и е застрахован срещу загуби до 100 милиона долара, всички депозити на CoinZoom са напълно защитени от хакери. Поради Политиката за нулева отговорност на Visa, притежателите на карти не носят отговорност за измамни транзакции в случай на изгубени или откраднати карти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner