Мико Отамаа, технически директор в TokenMarket – Интервюта

Мико е съосновател и главен технически директор на TokenMarket Ltd, една от водещите платформи за краудфандинг за продажба на токени и блокчейн в Гибралтар. Микко е посъветвал десетки блокчейн стартиращи компании. Той също така е бивш съосновател и главен технически директор на LocalBitcoins, peer-to-peer борса за криптовалута. Мико притежава магистърска степен. в индустриалното инженерство и управление от Университета в Оулу. Мико активно участва в общности с отворен код и говори на конференции. Той е съосновател на Pycon Финландия, конференция по програмиране на Python. Микко също е член на фондация Plone, най-старата от фондациите с нестопанска цел с отворен код.

AT: Вие сте в крипто пространството от 2011 г. Бихте ли споделили с нас как за първи път се включихте с криптовалута и блокчейн?

Мико: Още в дните ми за разработка на мобилен софтуер, бях помолен да разработя първия и оригинален портфейл за биткойн през 2011 г., компенсиран с Bitcoin на стойност 10 000 долара. Отхвърлих го, тъй като мислех, че fiat ще е достатъчен в този момент от живота ми. Погледнато назад, приемането на тази оферта може би беше последният проект, който трябваше да направя. По-късно се включих в изграждането на LocalBitcoins и оттам се преместих да създам TokenMarket.

AT: Вие сте посочени като един от първоначалните съоснователи на TokenMarket. Какво ви вдъхнови да стартирате този пазар?

Мико: Първоначалната цел на TokenMarket беше да токенизира акциите на компанията. Обаче през 2016 г. беше твърде рано за това. Терминът „токен“ току-що е изобретен, мнозина посочват жетоните като „цветни монети“, разглеждайки новите цифрови активи като биткойн с различни „вкусове“ и „цветове, представящи различни атрибути и цели на символите“..

Видяхме как бумът на ICO идва малко по-рано от други в края на 2016 г., когато FirstBlood, Gnosis и други базирани на Ethereum ICO започнаха да се разпространяват. Катализаторът беше, че технологията Ethereum е узряла до такава степен, че е реалистично да стартираме персонализирани токени с нея. И о, момче, стартираха много жетони.

TokenMarket имаше първата платформа за токенизиране в света и изведнъж имаше скок в търсенето на клиентите. 

AT: Когато вдъхнови TokenMarket да се насочи от ICO към STO?

Мико: Тук не бих използвал думата pivot. Токените за сигурност са естествен континуум за нерегламентирани предложения на токени. Винаги е по-добре самите инвеститори да получат нещо с по-силни инвеститорски права. Предложенията за ценни книжа дават на инвеститорите права, които жетони за комунални услуги никога не биха могли законно, като получаване на дивиденти, доходност и права на глас в компанията, от която сте закупили ценна книга. За инвеститорите получаването на пасивен доход със символи за сигурност става много по-лесно, вместо да се придвижва към до голяма степен нестабилна и нестабилна помощна токен, влачена нагоре и надолу от цената на биткойн.

От 2016 г. отне известно време на световната аудитория да научи за ползите от токенизирането, включително финансовите регулатори. Сега наблюдаваме интерес от страна на регулаторните органи по света за това как да приложим DLT и блокчейн технологията към регулираните пазари на ценни книжа. 

AT: TokenMarket наскоро обяви партньорство с Loopring, което е протокол за децентрализиран обмен на токени. Бихте ли ни разказали повече за това и какво трябва да очакваме от това партньорство?


Mikko: Loopring е един от водещите проекти в индустрията, развиващ мащабируемост от втори слой за децентрализирани борси и ние ще използваме технологията на Loopring за мащабиране на собствения си DEX.

Както може би знаете, в момента децентрализираните борси имат проблеми с мащабируемостта и не могат да съответстват на обемите на гиганти за борса, като например вашите Bitmexe и Binance‘с. Но от други аспекти децентрализираният обмен е по-сигурен и справедлив. Биткойн борсите се хакват на всеки две седмици. Някои борси са обвинени да търгуват с вътрешна информация и срещу собствените си потребители. Регулаторите харесват децентрализираните аспекти, тъй като те гарантират, че всички инвеститори и търговци могат да имат достъп до данните след сделката по еднакъв начин, не може да има нередности при счетоводството и търговията с нещо, което е просто изфабрикувано. 

Добрата новина е, че маркерите за сигурност ще имат ниска ликвидност, като Биткойн през 2012 г., когато започват да се предлагат за търговия. Но за бъдещата технология за обмен искаме да я изградим по-добре и по-устойчива на куршуми това, което има както традиционната търговия, така и крипто търговията днес. Виждаме академичните изследвания и теория, които ни позволяват да стигнем до там, сега е просто инженерство през следващите няколко години, за да изпълним това обещание.

AT: Можете ли да ни кажете какви са изискванията за листинг за компании, които желаят да финансират чрез краудфънд чрез платформата TokenMarket?

Мико: Има много платформи за краудфандинг, които работят по тезата „обслужва всички“, TokenMarket работи върху специфичен за индустрията фокус. Търсим главно компании за глобален растеж в сектори като финтех, игри и софтуерни услуги, тъй като това търси нашата инвеститорска аудитория през последните две години. 

Търсим предимно компании, които са близо или вече имат някои значителни приходи, генерирани с ключов търговски фокус върху B2C бизнеса. 

AT: TokenMarket в момента повишава собствените си STO. Доволни ли сте досега с напредъка на този рейз?

Мико: Това е пилотен рейз под регулатора на Обединеното кралство, FCA, пясъчник. Трябва да им покажем, че краудфандингът с токенизирани акции работи: плащанията влизат, хората получават своите токени и са правилно регистрирани в Къщата на компаниите като акционери. 

Не очакваме огромен прием на пари за нашия пилотен проект поради ограниченията на тестовия пясъчник на FCA в Обединеното кралство. В очакване на регулаторно одобрение ще можем да съберем до 8 милиона евро от самоакредитирани инвеститори за всички наши STO, без ограничения за частно ограничение на финансирането. 

AT: Има ли някакви STO, които стартират на TokenMarket, които са ви вълнували лично?

Мико: Да, има! Но с риск да одобрим публично или да поискаме инвестиция в ценни книжа, разгледайте нашия списък с проекти тук.

AT: Къде виждате пазара след 10 години?

Микко: Промяната и трансформацията не са само технология или блокчейн. Продължава процесът на това как се държат новите инвеститори и хилядолетия. От последния финансов балон продължава процесът за набиране на регулациите за листинги за МСП, особено в Европа. Тогава има промяна в глобализацията, тъй като бъдещите икономики на света в света може да дойдат от страни като Бразилия, Индонезия и Нигерия.

Бъдещото инвестиране ще бъде по-„ориентирано към пазара“ и по-малко за взаимоотношения и модели, ориентирани към мрежата. Ще заменим Силициевата долина и техните мрежи за рисков капитал с уебсайт като Amazon за търговия на дребно. Иронично, нали?

AT: Има ли нещо друго, което бихте искали да споделите за TokenMarket?

Мико: Ако сте високотехнологична компания, която търси финансиране, свържете се с нас. Ако сте фонд, семеен офис или подобен търсите алтернативни инвестиции, свържете се с нас. Не ни интересува от коя част на света идвате. Искаме да създадем еднакви условия за възможности и инвеститори по целия свят.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map