Как да купувате акции – Ръководство стъпка по стъпка за инвестиране на фондовия пазар

Инвестирането в акции е най-достъпният начин за обикновения човек да участва в растежа на икономиката. За повече от 100 сто години фондовият пазар превъзхожда други класове активи като облигации, стоки и недвижими имоти. Да, на разположение на инвеститорите са хиляди акции и инвестирането може да бъде сложно – но наистина не е задължително. Има много прости начини за инвестиране и можете да започнете с относително малко капитал. Ако смятате, че идеята за закупуване на акции е плашеща, следващият стъпка по стъпка процес ще ви помогне да започнете.

1. Решете своята инвестиционна стратегия

Първата ви стъпка е да вземете решение за инвестиционна стратегия, тъй като това ще ви помогне да изберете най-добрия брокер за вашите нужди. Ако възнамерявате да използвате подход на ръце, като купуване и задържане, пасивно инвестиране или инвестиране на стойност, ще правите много малко сделки, така че комисионната, която плащате, няма да има голямо влияние върху сметката ви. Също така няма да ви е необходима много сложна платформа за извършване на сделки, въпреки че достъпът до някои изследвания може да е полезен.

От друга страна, ако планирате да възприемете практически стил на инвестиране, като инерция или инвестиране в растеж, ще търгувате по-често и комисионните ви за търговия ще се събират. Така че, процентът на комисионната ще бъде важен фактор при избора на брокер. Може да се нуждаете и от платформа с повече функции и достъп до актуални изследвания.

Също така е важно да правите разлика между инвестиране и търговия. Ако инвестирате, вие сте загрижени за стойността на акцията, дали стойността ще се увеличи и колко се различава цената на акцията от нейната стойност. Вашата времева рамка обикновено ще бъде от една до пет години и няма да реагирате на краткосрочно движение на цените.

Търговията е свързана с краткосрочен план, търсене и търсене и ценово действие. Търговците имат много по-кратки срокове, вариращи от минути до месеци. Търговците често използват ливъридж, за да подобрят и възвращаемостта си.

Търговията може да бъде много печеливша, но идва с повече риск и отнема много повече време. Ако планирате да търгувате активно, може да искате да изберете брокер, който ви дава достъп до маржин сметка или деривати.

2. Изберете брокер

За да закупите акции в регистрирана компания, ще ви е необходима сметка при борсов посредник. Строго погледнато, възможно е да се купуват акции и по други начини, но е много по-лесно с търговска сметка при брокер. Борсовите посредници са фирми, които са членове на борси и са отговорни за изпращането на вашата поръчка за покупка до борсата, където тя ще бъде съчетана с поръчка за продажба от клиент на друг брокер. Борсовите посредници също са отговорни за уреждането на търговията, след като тя съвпада.

Понастоящем онлайн брокерите са почти винаги пътят. Комисионните са по-ниски и в някои случаи безплатни, а платформите за онлайн търговия ви дават голям контрол върху вашите поръчки. Ако сте готови да платите повече, можете да отворите сметка при брокер с пълен набор от услуги, което ви позволява да правите поръчки по телефона и да поискате съвет.

Няколко брокери дори предлагат акаунти без комисионни сега, въпреки че може да се наложи да платите други такси, за да поддържате сметката.

Когато избирате брокер, ще трябва да вземете предвид комисионни и други такси, платформата, инструментите и изследванията, които предлагат, и нивото на подкрепа, която можете да очаквате. Опитайте се да намерите няколко независими отзива за всеки брокер, за да разберете какви са техните силни и слаби страни. След това трябва да можете да вземете решение за правилния брокер за вашите нужди.

Брокер, който препоръчваме е Firstrade.

Как да купувате акции - Ръководство стъпка по стъпка за инвестиране на фондовия пазар Как да купувате акции - Ръководство стъпка по стъпка за инвестиране на фондовия пазар Как да купувате акции - Ръководство стъпка по стъпка за инвестиране на фондовия пазар
★★★★★ ★★★★★ Firstrade Review

Оценките на Securities.io се определят от нашия редакционен екип. Формулата за точкуване за борсови брокери отчита десетки фактори, включително такси и минимални сметки, платформи за търговия, поддръжка на клиенти, регулаторни органи и инвестиционни възможности.

★★★★★ ★★★★★ M1 Finance Review

Оценките на Securities.io се определят от нашия редакционен екип. Формулата за точкуване за борсови брокери отчита десетки фактори, включително такси и минимални сметки, платформи за търговия, поддръжка на клиенти, регулаторни органи и инвестиционни възможности.

★★★★★ ★★★★★ Public.com Review

Оценките на Securities.io се определят от нашия редакционен екип. Формулата за точкуване за борсови брокери отчита десетки фактори, включително такси и минимални сметки, платформи за търговия, поддръжка на клиенти, регулаторни органи и инвестиционни възможности.

Такси

Нулева комисия

Такси

Нулева комисия

Такси

Нулева комисия

Минимален акаунт

Нито един

Минимален акаунт

100 долара

Минимален акаунт

Нито един

Промоции

Безплатни акции *

* Вижте уебсайта за подробности.

Промоции

Нито един

Промоция

Нито един

3. Отворете и финансирайте сметката си

След като сте решили борсов посредник, ще трябва да отворите сметка. Повечето брокери правят това възможно най-лесно. Ще трябва да предоставите няколко лични данни и няколко документа, за да докажете, че сте това, което казвате, че сте. Целият процес не трябва да отнема повече от няколко минути.

След като акаунтът ви бъде потвърден и одобрен, ще можете да го финансирате. Банковият превод обикновено е най-бързият начин да получите пари по сметката си за търговия, но можете също да финансирате сметката си чрез чек.

4. Научете как да използвате платформата за търговия

Обикновено онлайн брокерът ще ви позволи да отворите демо сметка. Това е сметка с фиктивни пари в нея, но с достъп до живи цени и всички същите инструменти като жива сметка.

Основната причина за демо сметките е активните търговци да практикуват търговия, известна още като търговия на хартия. Това е по-подходящо за краткосрочните търговци, отколкото за инвеститорите, но също така ви дава възможност да опознаете платформата. Можете да практикувате въвеждането на поръчки, да създадете списък за наблюдение и да разберете кои инструменти може да искате да използвате в бъдеще.

Когато въвеждате „тренировъчни поръчки“, е важно да сте сигурни, че всъщност сте влезли в демо акаунта си, а не в акаунта си на живо.

Преди да започнете, струва си да знаете следните условия, които често се появяват:

 • Оферта – Офертата е поръчка за закупуване на акции.
 • Офертна цена – Цената на най-високата оферта е пазарната цена.
 • Оферта – Поръчката за продажба на акция е оферта. Цената на офертата е цената на търсене.
 • Цена на запитване – Цената на най-ниската цена / оферта е пазарната цена на търсене.
 • Спред – спредът е разликата между пазарната оферта и цената на търсене, известна също като „разпространение на оферта-оферта“. Цената за оферта и цена е известна също като „двойна“.
 • Пазарна поръчка – Пазарната поръчка се изпълнява незабавно по текущата пазарна цена. Пазарна поръчка за покупка ще бъде изпълнена на цената на търсене, докато пазарна поръчка за продажба ще бъде изпълнена на цената на офертата.
 • Лимитирана поръчка – лимитирана поръчка е поръчка за покупка или продажба на акция на определена цена или лимит. Лимитните поръчки се изпълняват само когато на пазара се въведе съответна поръчка с лимитна цена.
 • Поръчка за спиране на загуби – поръчка за спиране на загуби се изпълнява, ако цената прескочи праговото ниво. Ако закупите акция, можете да въведете стоп-лос поръчка за продажба, ако цената падне под определена цена. Това се прави, за да се ограничат загубите.
 • GTC – Добър до отменени поръчки остават на пазара, докато не бъдат отменени.
 • GFD – Поръчките, подходящи за ден, остават на пазара до края на деня на търговия.
 • FOK – Поръчките за попълване или убиване се анулират автоматично, ако не бъдат попълнени веднага.

5. Създайте списък за наблюдение на запасите

Списък за наблюдение е списък на акции или други ценни книжа, заедно с техните цени – или живи цени, или ежедневни цени на затваряне. Всички онлайн брокери ви дават възможност да създадете списък за наблюдение. Освен цената, можете да добавите и други колони като обем, офертна цена, цена на запитване и дневна процентна промяна на цената към вашия списък за наблюдение.

Също така трябва да добавите няколко индекса към списъка си за наблюдение, за да можете да сравните ефективността на всяка акция с ефективността на цялостния пазар. Важните показатели за гледане са S&P 500 и Nasdaq 100. Ако не можете да добавите самия индекс към списъка си за наблюдение, можете вместо това да добавите ETF, който проследява индекса. Изпълнението на SPY (S&P 500) и QQQ (Nasdaq 100) ETF ще бъдат почти идентични с индексите, които проследяват.

Запасите във вашия списък за наблюдение са тези, които ще проследявате и ще научите повече, но не е задължително да ги купувате. Започнете с компании, които харесвате и се възхищавате – защото това са компаниите, за които вероятно знаете малко.

След като имате няколко запаса в списък за наблюдение, можете да започнете да сравнявате тяхното представяне с пазара. Също така трябва да започнете да научавате повече за компаниите и колко добре се справят. Разберете дали приходите им растат и колко печеливши са в сравнение с подобни компании. Докато правите това проучване, вероятно ще попаднете на други акции, които си струва да бъдат проучени и можете да добавите и тях към списъка си за наблюдение.

Ако не сте сигурни дали избирате отделни акции, можете да помислите за ETF. ETF или борсово търгуван фонд е кошница от акции, които могат да се търгуват точно като акции. Можете да научите всичко, което трябва да знаете за тях, от нашата задълбочена поредица от статии за ETF.

6. Решете колко да отделите за всеки запас

Инвеститорите получават възнаграждение за поемане на риск, но този риск трябва да се управлява. Независимо колко изследвания правите, никога не можете да сте сигурни в бъдещето. Най-важната стъпка, която можете да предприемете за управление на риска, е да се уверите, че една лоша инвестиция няма да унищожи портфолиото ви. Разнообразяването на инвестициите ви в портфейл от акции е еквивалентът на това да сте сигурни, че нямате всичките си яйца в една кошница.

Има две основни правила, които можете да използвате, за да решите колко от портфолиото си да разпределите за всяка акция. Първият е, че правилно диверсифицираният портфейл трябва да има поне 15 до 20 акции в него. Това означава, че не трябва да инвестирате повече от 6,7% от сметката си във всяка акция.

Второто правило е, че не бива да рискувате повече от 2% за всяка акция. Това означава, че ако сте готови да загубите до 20% от стойността на една акция, трябва да ограничите тази наличност до 10% от портфолиото си (20% от 10% идва до 2% от портфолиото). Този подход е по-подходящ за активни търговци, които използват стоп загуби.

За да намалите допълнително риска, трябва да разпределите инвестициите си в няколко различни сектора. Запасите във всеки сектор са силно корелирани, така че рискът ви е по-висок, ако всичките ви запаси са от един и същ сектор. Още по-опростен начин за диверсификация е да инвестирате по-голямата част от портфолиото си в ETF. По този начин ще разпределите риска си по целия пазар. Все още можете да запазите 20 до 40% от сметката си за отделни акции, които наистина искате да притежавате, а останалите да инвестирате в ETF.

7. Решете кои акции ще купите и кога ще ги купите

Досега трябва да имате добра представа за запасите, които искате да притежавате или може да искате да притежавате в бъдеще. Вместо да бързате и да купувате тези акции, трябва да формулирате план. Планът ви трябва да се основава на вашите причини за закупуване на акциите и вашия времеви хоризонт.

Най-общо казано, има три подхода, които бихте могли да използвате:

 • Дългосрочни инвестиции в акции със сини чипове

Запасите от сини чипове са акции на много висококачествени компании с дългогодишен опит и относително предвидими печалби. Те обикновено са лидери в своите индустрии с отчетлив конкурентно предимство. Цените на тези акции обикновено не оценяват много всяка година, но се комбинират стабилно в дългосрочен план. Купуването на акции със сини чипове трябва да бъде дългосрочен ангажимент от 10 години или повече.

Ако купувате акции от сини чипове, за да ги задържите дълго време, няма какво да спечелите, като се опитате да определите времето за влизане. Ако не искате да ги купувате наведнъж, можете да заложите покупката си за няколко месеца – но в крайна сметка целта ви е да притежавате акциите дълго време и няма смисъл да преосмисляте входната си цена.

 • Изкупуване на акции за растеж и акции с инерция

Акциите, които обикновено се оценяват най-много за по-кратки периоди, са тези на бързо развиващите се компании. Често само ценовият импулс ще привлече повече купувачи, което кара инерцията да продължи. Закупуването на тези видове акции изисква по-практичен подход, тъй като скоростта е малко вероятно да продължи вечно. Ако цената е твърде висока, дългосрочната възвръщаемост е малко вероятно да бъде много добра и цената на акциите може да падне значително.

Ако купувате акции за растеж и инерция, трябва да претеглите ръста на печалбата на компанията, оценката и инерцията на цената на акциите. Често ще трябва да купите акциите, когато цената вече е във възходяща тенденция. Ако цената спре да расте, ще трябва да обърнете голямо внимание на растежа и оценката на компанията, за да решите дали ще останете инвестирани.

 • Купуване след корекция на цената на акциите

Най-доброто време за закупуване на повечето видове акции е след срив на пазара или рязка корекция. Това е моментът, когато целият пазар ще бъде „една продажба“. Това е най-доброто време за закупуване на акции във всяка компания с добър бизнес модел и не много дълг.

Отделните акции също могат да предложат възможност, когато акциите им не са в полза на инвеститорите и цената на акциите значително намалее. Но не всеки запас се възстановява, така че трябва внимателно да обмислите дългосрочните перспективи на компанията. Също така е добре да изчакате цената да се стабилизира, преди да купите – цените могат да паднат много по-далеч, отколкото си мислите, че могат.

Преди да купите акция, трябва да решите и критериите, които ще използвате за излизане от акциите. Наличието на план, преди да купите акциите, ще ви попречи да вземате импулсивни решения по-късно.

Вашите критерии за изход също трябва да бъдат свързани с вашите причини за закупуване на акциите на първо място. Ако купувате въз основа на инерцията на цената, може да искате да излезете, ако инерцията спре. Но ако купувате въз основа на основите на компанията, тогава трябва да продавате само ако тези основи се променят, а не поради ценовото действие.

8. Въведете първата си поръчка за покупка

Рано или късно една акция ще отговаря на всички ваши критерии за инвестиране и ще е време да направите първата си инвестиция. Първото нещо, което трябва да направите, е да изчислите броя на акциите, които ще купите. Вече сте решили колко ще отделите за всяка акция, така че просто трябва да разделите тази сума на цената на акцията. Уверете се, че разделяте доларова сума на доларовата цена, а не цената в центове.

Преди да въведете поръчката си за покупка, ще трябва да решите дали ще използвате лимитирана или пазарна поръчка. Обикновено лимитната поръчка е по-безопасна. Пазарната поръчка може да доведе до плащане на твърде много, ако разпространението на офертата се разшири, когато въведете поръчката си. Но ако пазарът се движи много бързо, пазарната поръчка може да е по-подходяща.

Вземете решение за разумна цена, като се има предвид обхвата на търговия за последните няколко дни и за текущия ден. Това ще бъде лимитната цена за вашата поръчка. В повечето случаи лимитът ви ще бъде цена, която според вас има 80% шанс да бъде попълнена.

По-високата лимитна цена ще ви даде по-голям шанс да бъде изпълнена поръчката ви, но ще ви донесе печалба.

По-ниска лимитна цена ще ви даде по-малък шанс за попълване на поръчката – и това може да доведе до заплащане на още по-висока цена. Ако обаче вашият времеви хоризонт е кратък и искате да реализирате бърза печалба, може да се наложи да се стремите към по-ниска цена.

След като сте закупили първата си акция, трябва да управлявате позицията според критериите, по които сте я купили. Може да започнете да се съмнявате в решението си, ако цената на акциите падне. Може също да се изкушите да продадете, ако цената се повиши и се окажете с печалба. Не забравяйте да имате предвид дългосрочния си план и да се придържате към него – цената ще се покачва или спада всеки ден, но това не означава, че трябва да действате.

Заключение

След като купихте първите си акции, можете да продължите бавно да добавяте нови акции към портфолиото си. Не бива обаче да се бърза – инвестирането е дългосрочна игра. Също така трябва да продължите да учите и четете колкото се може повече за инвестиции и акции. Започнете с ETF и акции със сини чипове и добавете малко по-рискови акции по-късно. Имайте предвид дългосрочния си план и избягвайте импулсивни решения – пазарът възнаграждава търпеливите инвеститори.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner