Роб Виглионе, главен изпълнителен директор и съосновател на Horizen – Интервюта

Роб Виглионе е ръководител на екипа и съосновател на Хоризен, блокчейн платформа, която има за цел да даде възможност на богата на приложения и приобщаваща екосистема чрез своите водещи решения за странични вериги. Официално обучен физик, математик и военен офицер, опитът на Роб, работещ върху сателитен радар, космически ракети носители и разузнавателна информация за борба, информира голяма част от разбирането му за това как технологията на блокчейн може да промени траекторията на глобалните общества.

Участвате в блокчейн от ранните дни. Как първоначално се запознахте с технологията?

Slashdot публикува статия, подчертаваща паритета на доларите на Биткойн през 2011 г., която привлече вниманието ми. Като човек, който все повече се тревожи за дисбалансите в глобалната финансова система, Биткойн изглеждаше идеалният експеримент за създаване на пари на свободен пазар за дигиталната ера.

Кога за първи път осъзнахте, че искате да допринесете за блокчейн и криптовалута?

Подобно на много други, които бяха влюбени в биткойните в ранните дни, след като започнах да се гмуркам и да поставям парите си там, където беше моята идеологическа уста, не можех да не искам да бъда активна част от финансовата революция. Беше твърде вълнуващо да се гледа пасивно в кулоарите! Първото нещо, за което можех да се сетя по онова време, беше да предлагам уроци по физика или математика за биткойни, но колкото и да е странно, нямаше много пазар за това! В крайна сметка се включих активно, като организирах образователни срещи в Афганистан, докато бях разположен там. Този ранен опит оформи моите възгледи за това къде крипто може да има най-незначително въздействие върху благосъстоянието, главно в по-нестабилни и политически нестабилни части на света.

Участвали сте в много ранни проекти като Bitshares, BlockPay, Zclassic, Seasteading и Bitgate. Кои бяха някои ключови уроци, които научихте за това какво ще работи или няма да работи на пазара?

Трябваше да се научат толкова много уроци! Най-голямата е стойността на устойчивостта и изграждането на силен екип, който може да работи чрез лудата волатилност, която е крипто. Тази индустрия преминава през изключителна нестабилност и твърде чести хип цикли, които лесно могат да отвлекат вниманието на проектите от основните мисии и полагането на солидни основи. Предизвикателството е да се фокусираме в дългосрочен план, като същевременно включваме оскъдни, но ценни сигнали от потока от шум в периодичните мании, но главно да останем живи достатъчно дълго, за да доставим реална стойност!

Какво беше вашето вдъхновение за стартирането на Horizen?

Първоначално бях съосновател на Horizen като хоби проект, докато приключвах докторската си дисертация, никога не е трябвало да експлодира, както беше. Искахме да направим два приноса за екосистемата на Биткойн и стартирането на наш собствен експеримент изглеждаше най-добрият подход за бързо приключване на нещата. Първата част беше да приведем устойчива икономика към крипто, като основната идея беше, че има много различни видове заинтересовани страни, които допринасят за успеха на децентрализираната екосистема, а устойчивостта означава, че всеки трябва да получи компенсация на маржа. Другата голяма идея и тази, която хората свързват главно с Хоризен, е в мащабирането на поверителността. Сега живеем в свят, в който данните имат експоненциално нарастваща стойност и хората се пробуждат от реалността, че неволно са се подписали на фаустовската сделка с големи технологии, за да се откажат от всякакво подобие на поверителност и права върху собствените си данни в замяна за използване на платформа. Нашето разбиране е очевидно: няма причина да мислим за тези неща като за взаимно изключващи се и има пазар за изграждане на технологични екосистеми на няколко трилиона долара, където хората контролират своите данни и запазват поверителността си.

Бихте ли ни казали какво е Horizen и защо има значение?

Horizen е най-голямата в света мрежа от оперативно съвместими блокчейни, фокусирана върху мащабирането на поверителността на потребителите и приложенията. Екосистемата трябва да наруши бизнес моделите на големите технологични платформи, като потребителите контролират техните данни, могат да изберат пълна поверителност и да участват пряко в напълно децентрализираната инфраструктура на мрежата. Това има значение повече от всякога в свят, който се пробужда от реалността, че данните имат реална и експоненциално нарастваща стойност, а поверителността е неприемливо нарушена на всички нива на цифровия ни живот.

През юли 2020 г. стартира бета версията на Zendoo, децентрализирано и адаптивно решение за странична верига. За читатели, които не са запознати с това, което е странична верига, бихте ли могли да я дефинирате в нетехнически термини?

Страничната верига е паралелна блокчейн, която е оперативно съвместима с друга верига. Zendoo е протоколът за оперативна съвместимост на Horizen и позволява на разработчиците да стартират свои собствени напълно персонализируеми блок-вериги, които са оперативно съвместими с мрежата Horizen, да спечелят икономии от мащаба, които мрежата предоставя с голямата си инфраструктура, и се предлага с усъвършенстван набор от инструменти за криптография за потребители и приложения поверителност. Това, което прави Zendoo специален, е, че това е първият напълно децентрализиран протокол за странична верига в индустрията на блокчейн.

Как страничната верига Zendoo се сравнява с това, което в момента е на пазара, и как позволява на бизнеса и разработчиците да създават достъпни частни или публични блокчейн?


Zendoo е първият изцяло децентрализиран протокол за странична верига в индустрията на блокчейн, което означава, че не изисква доверени страни да валидират транзакции между вериги и по този начин има сигурност, която се мащабира. Друга важна разлика от по-ранните системи за странични вериги е, че Zendoo е асиметричен протокол, тъй като основният блокчейн на Horizen не трябва да знае нищо за която и да е странична верига, но страничните вериги трябва да проследяват внимателно основната блокчейн. По този начин разработчиците имат пълната свобода да персонализират своите блок-вериги, без да изискват каквито и да е промени в основната верига на Horizen, което би се превърнало в ограничаващо ограничаващо ограничаване на растежа.

Бихте ли ни разказали за ZEN и какви ползи предоставя на притежателите?

ZEN е както валутата на транзакцията, така и монетата за комунални услуги за мрежата Horizen. Аспектът на монетите е точно като Bitcoin, тъй като има ограничено предлагане, което някога ще бъде освободено, емисиите са напълно децентрализирани, където трябва да се извърши работа, за да се получи, а със Zendoo ZEN също използва като вид транзакционен газ за платформа за приложения. Тук има уникално предложение за стойност, при което притежателите на ZEN получават ограниченията за предлагане на биткойни с търсене на комунални услуги, подобно на Ethereum.

Има ли нещо друго, което бихте искали да споделите за Horizen? 

Нараства осъзнаването в технологиите, че екосистемите изискват общност от клиентите и точно така мислим за нашите потребители от първия ден. Horizen е стартъп в общността, който използва технологията блокчейн, за да изпълни своята мисия и да наруши това, което е индустрия от няколко трилиона долара, която се нуждае от нарушаване. Нашето понятие за общност започва с основни нематериални активи като уважение, приобщаване и прозрачност, които досега са поставили основите на такава силна, сплотена и позитивна общност, която избухва.

Благодаря ви за страхотното интервю, читателите, които искат да научат повече, трябва да посетят Хоризен.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map