Пол Клавдий, главен изпълнителен директор на BlockState – Interview Series

Павел Клавдий е съосновател & Главен изпълнителен директор на BlockState.

BlockState е швейцарска платформа за маркери за сигурност за небанкови активи като акции и дългове на МСП или недвижими имоти.

Как първоначално се включихте в цифровите ценни книжа?

Попаднах на Blockchain и Bitcoin в началото на 2013 г. по чисто стечение на обстоятелствата. Запознах се с Satoshi WP от приятел, който има опит в компютърните науки. Отне ми известно време, за да осъзная въздействието на технологията в действителност върху капиталовите пазари и финанси. Тъй като започнах кариерата си в инвестиционното банкиране и частния капитал, бях много наясно с наследения процес и включвах разходи, начислени от високо платени посредници. Възможността да използвам DLT като катализатор за трансформиране на цял пазар, не само дигитализиране на нови активи, но по-специално възможността да ги направя по-достъпни за по-широка база от инвеститори беше причината да реша да изградя BlockState със моите съоснователи.

Някои от примерите за небанкови активи са извън недвижимите имоти и дълга?

Сините чипове и други традиционни активи са винаги най-високи по отношение на оценката. В същото време облигациите осигуряват най-ниската доходност, която сме виждали през последните години. Това стимулира търсенето на алтернативни активи, осигуряващи по-висока доходност, не само за институционални, но и за инвеститори на дребно. Ето защо вярвам, че ще видим много повече дълг на МСП, привлечен под формата на символи от емитенти, но също така и други генериращи доходност активи като финансиране на проекти или обратни лизингови договори, които са били разследвани само за по-сложни инвеститори в миналото, достъпни чрез токенирани ценни книжа.

През юли BlockState публикува доклад за състоянието на текущия глобален STO пазар. Имаше ли констатации в доклада, които да ви изненадат?

Искахме да потвърдим нашите предположения, които имахме вътрешно на пазара. Нашите констатации потвърдиха ранния етап, в който се намираме в момента. В същото време регулаторите се заеха с необходимостта и показаха готовността си да изяснят регулацията, изграждайки необходимото доверие, необходимо за пазара, за да ускори това, което според мен ще видим в началото на 2020 г. Също така необходимата инфраструктура, осигуряваща ликвидност на вторичните пазари чрез регулирани борси, ще окаже влияние върху приемането на пазара през 2020 г..

Бихте ли споделили с нас някои подробности относно предстоящия Streetlife STO?

В зависимост от одобрението на регулатора ще ги видим да стартират на живо през Q4 2019 или Q1 2020. Засега това е всичко, което можем да споделим, тъй като голяма част от данните за издаването са запазени за проспект, който трябва да бъде одобрен от регулатор. Освен Streetlife STO, ние работим по редица други швейцарски и германски регулирани издания. Ще споделим актуализацията с общността веднага щом получим всички необходими одобрения.


Преди това докладвахме за намерението на BlockState да мигрира редица токени ERC-20 от блокчейна Ethereum към частна разпределена книга, разработена от R3 – Corda. Каква беше причината за това и дали това е приложено?

Предложението за основна стойност на финансовите пазари, основани на DLT, е да се създаде достъпност до финансови инструменти. Ето защо смятаме, че е важно да се създаде оперативна съвместимост между различните инфраструктури, които дават възможност на различните типове инвеститори да имат достъп до такива активи. Виждаме, че регулираните институции в момента имат тенденция да предпочитат непублична инфраструктура по редица причини, които имат много смисъл. R3 предоставя отлична инфраструктура на тези клиенти. Следователно искаме да дадем възможност за оперативна съвместимост между нашите токенизирани ценни книжа, базирани на ERC, за да ги направим достъпни за участниците на пазара, разчитащи на R3 инфраструктура.

Blockstate е в състояние да стартира STO само за 10 седмици, бихте ли споделили какво прави BlockState, за да превърне това в реалност?

Времето за пускане в действие се определя най-вече от времето, необходимо на регулатора да одобри емисии, които са насочени към инвеститори на дребно чрез публично предлагане. Освен това емитентите обикновено се нуждаят от известно време, за да подготвят своята дейност по набиране на средства.

Що се отнася до времето за настройка на технологиите и инфраструктурата, можем да изпълним издаване в рамките на една седмица. С новата директива за проспектите, която позволява издаването в зависимост от държавата-членка до 8 милиона евро без официален проспект, ще видим, че времето от 10 седмици ще намалее още повече.

За компаниите, които се интересуват от вашите STO услуги, какви са минималните изисквания за изброяване? Също така, как избирате кои компании / продукти да маркирате?

Ние работим заедно с компании, които имат или много силна общност, или голяма клиентска база, която те конвертират в инвеститори, или по-зрели компании, които имат здравословни финансови средства и следователно са привлекателни за по-консервативни и малко по-институционални инвеститори. Към момента няма определени препятствия, които дадена компания трябва да осигури. Разглеждаме всеки случай поотделно.

За инвеститорите, които се интересуват от финансиране на STO на вашата платформа, какви са подробностите, с които трябва да са наясно. Приемате ли клиенти от САЩ?

Приемането на инвеститорите зависи единствено от предложението, а не от нашата платформа. Обикновено ние подкрепяме с публични оферти, които позволяват участието както на дребни, така и на институционални инвеститори, като се уверим, че нашата инфраструктура отговаря на специфичните нужди на емитента чрез самостоятелно и регулирани партньори.

Клиентите в САЩ са специален случай, тъй като изискванията за съответствие създават допълнителни процеси и задачи, свързани с отчитането. Ето защо нашите клиенти често не приемат американски инвеститори в техните предложения.

Има ли нещо друго, което бихте искали да споделите за BlockState?

Тъй като сме на ранен етап от развитието на този пазар, искам да подчертая някои от големите индустриални органи, с които сме работили, които помагат за изграждането на рамката за професионално пространство за цифрови активи. Мога много да се свържа с  INATBAТОВА Е и МАМА на всеки, който работи в това пространство.

За да научите повече посетете BlockState, нашия списък с бизнес на BlockState или следвайте Павел Клавдий в Twitter.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map