Петер Хофман, главен изпълнителен директор на Custodigit – Interview Series

Петер Хофман, главен изпълнителен директор на Персонализиране, съвместно предприятие между Swisscom и Sygnum, предлагащо решение за попечителство на ниво инвеститор, насочено към регулирани финансови институции.

Питър също е наблюдател на борда в Metaco SA и ментор в Лондон & Партньори. Преди е работил на различна висша позиция във финансовата индустрия за компании като Cap Gemini, KPMG, IBM, PostFinance и няколко стартиращи компании.

Той има дългогодишен опит в прихващането между финансови услуги, технологии и иновации в различни роли.

Custodigit е основана от Swisscom и Sygnum през 2018 г. Бихте ли могли да започнете, като детайлизирате кои са Swisscom и Sygnum? 

Swisscom AG е основен доставчик на телекомуникации в Швейцария със седалище в Берн. 51% от Swisscom е собственост на швейцарското правителство. Swisscom активно подкрепя финтех пространството в Швейцария и вярва, че финансовата индустрия ще се промени значително през следващите 10 години поради появата на разрушителни бизнес модели в новосъздадените финтех компании. Swisscom искрено вярва, че в бъдеще финансовият сектор ще разчита до голяма степен на използването на изкуствен интелект в комбинация с блокчейн технологията. Swisscom притежава 75% от Custodigit.

Сигнум е първата в света регулирана банка Digital Asset със седалище в Швейцария и Сингапур и оперираща в световен мащаб. Sygnum получи швейцарския си банков лиценз през септември 2019 г. и банката дава възможност на своите клиенти да инвестират в цифрови активи по сигурен и удобен начин с пълно доверие. Услугите, предоставяни от Sygnum, включват попечителство на институционално ниво, изградено от Custodigit, с фиат-цифров шлюз за активи, посредничество, B2B банкови услуги и ломбардни заеми. На 18 септември 2019 г. първите клиентски транзакции на Sygnum бяха публично записани в двете най-важни блокчейни, Bitcoin и Ethereum.

Вие сте старши мениджър в Swisscom от 2009 г. Защо Swisscom вярва, че е подходящо време да влезе в пространството за попечителство и да стартира Custodigit?

Swisscom разглежда пространството на цифровите активи вече няколко години. През 2017 г. всички сме свидетели на нарастващото търсене в криптовалутното пространство, бум на ICO и стагнация на пазара в началото на 2018 г. Въпреки че пространството не беше регулирано, то ясно показва възможностите на технологията и как може да опрости ежедневието ни. Swisscom и ние твърдо вярваме, че бъдещето е в пространството на цифровите активи и до 2027 г. цифровите активи ще представляват първостепенна част от световния БВП. Освен това наблюдаваме нарастващ интерес от финансови институции като банки и мениджъри на активи, които биха искали да навлязат в пространството на цифровите активи. В Германия BAFIN с настоящите си регулаторни инициативи действа и като друга отправна точка за пазара. Доколкото чухме, повече от 55 играчи изразиха своя интерес към новия лиценз за крипто. Ако анализираме текущата инфраструктура на финансовия пазар на цифрови активи, ние забелязахме, че липсва институционална инфраструктура и неефективност на пазара. Визията на Custodigit е да подкрепи създаването на институционална пазарна инфраструктура за криптовалути, както и токенизирани активи.

Custodigit осигурява сигурен достъп и съхранение на цифрови активи чрез институционално решение за попечителство на ниво инвеститор. Защо това е важно за финансовите институции?

Институционалните инвеститори непрекъснато изразяват своя интерес към пространството на цифровите активи и няколко банки са започнали да предприемат стъпки, които биха им позволили да предоставят на своите клиенти крипто предлагане. Частта за попечителство и търговия винаги е била предизвикателство за доставчиците на финансови услуги. Custodigit предоставя институционална платформа „Bank in Box“ на регулирани доставчици на финансови услуги, така че те да могат да предлагат крипто валути, както и цифрови активи на своите клиенти, без големи предварителни инвестиции и кратко време на пазара. За финансовите институции е важно те да разполагат с необходимата функционалност, за да управляват своите бизнес процеси (например сетълмент) по автоматизиран начин, за да осигурят ефективен, сигурен и съобразен бизнес процес. За да намалят своите рискове за доставчици, финансовите институции се нуждаят от готова за предприятие платформа, която се одитира и предоставя и управлява от надеждна и стабилна организация. Точно това предлага Custodigit заедно с Swisscom, който има много опит в експлоатацията на силно чувствителна банкова инфраструктура.

Бихте ли могли да обсъдите някои от рисковете за киберсигурност, които в момента съществуват за решенията за попечителство на цифрови активи?

Съществуват различни рискове за киберсигурност, свързани с дигиталните активи и два от тях са изключително задължителни да бъдат взети предвид.

  • Съхранение на частни ключове: Много крипто ентусиасти съхраняват своите частни ключове на своите лаптопи. За хакерите е лесно да получат достъп до тази информация и след като ключът бъде откраднат, е невъзможно да си върнат средствата. След като загубите ключа си, губите своите инвестиции за постоянно.
  • Хакерски обмени: Понастоящем по-голямата част от крипто борсите не са регулирани и поради това те нямат същото ниво на държавен надзор и ревизия като традиционните регулирани институции. През последните няколко години многобройни борси попаднаха в заглавия заради нарушения на сигурността. Криптовалута на Coincheck е била открадната от хакери на стойност над 550 милиона щатски долара. Bithub загуби около 30 милиона щатски долара от своите клиентски притежания на цифрови активи. Custodigit работи в тясно сътрудничество с експерти по сигурността и одита, за да осигури институционална платформа Digital Asset и използва доказаната инфраструктура на Swisscom.

Кои са някои от мерките, предприети от Custodigit за защита на клиентите от тези рискове за киберсигурност?

В Custodigit ние приемаме въпросите, свързани със сигурността, много сериозно. Custodigit не спести време и енергия, за да определи цялостна рамка за сигурност, развивайки цялостен поглед върху рисковете и систематично проектирайки излишни контрамерки. Където е възможно, Custodigit възприе най-високите стандарти за сигурност и направи допълнителна стъпка за одит на своите процедури и инфраструктура (сертифициране ISAE). Като компания сме длъжни да спазваме стриктната рамка за сигурност на Swisscom. Политиките, които имаме, гарантират, че никой човек, екип или организация не е в състояние да компрометира сигурността на активите: стриктно разделяне на задълженията и отговорностите, минимум проверка от 4 очи за всички критични дейности, редовен контрол на личните дейности и произход, различни криптографски библиотеки за справяне с рисковете, свързани с атаки с нулев ден.

Всяка транзакция се одобрява от множество лица или групи лица.

Бихте ли могли да обсъдите някои от основните основни функции, които в момента са достъпни за клиенти на Custodigit?

Бихме искали да подчертаем, че нашият целеви пазар са регулирани финансови институции като банки, борси и т.н. и нашата платформа предлага цялата необходима бизнес функционалност за предоставяне на услуга на пазара на цифрови активи. Нашата платформа дава възможност на клиентите да купуват, продават, прехвърлят / извеждат цифрови активи (от край до край). Може да се интегрира с всяка основна банкова система. В допълнение, ние поддържаме интелигентно маршрутизиране на поръчки до различни доставчици на ликвидност, като брокери и борси. От гледна точка на сигурността, системата за сигурност е одитирана със сертификати ISAE 3402 и 3000 и ISO 27001 и 2000. В момента поддържаме следните цифрови активи – BTC, ETH, XRP, BCH, ERC20. Нашата платформа може да бъде с бели етикети с адаптивен потребителски интерфейс и API или да се предлага като услуга на SaaS.

Кои са някои от клиентите или банките, които можете да обсъдите, които в момента използват решенията за попечителство на Custodigit?

Както знаете, в момента клиент е банка Sygnum. Те използват нашето пълно решение, включително попечителство и посредничество. В момента водим преговори с други регулирани финансови институции, разположени в Европа. За съжаление все още не можем да разкрием имена. Също така подписахме сделка с една от най-големите презастрахователни компании за осигуряване на застрахователно покритие за цифрови активи. Нашата цел е да укрепим нашата база в Швейцария и Германия и да се разширим в световен мащаб.

Има ли някакви видове ограничения върху типа цифрови активи, за които Custodigit предлага услуги за попечителство? 

В момента поддържаме следните цифрови активи: BTC, ETH, XRP, BCH, LTC, ERC20. Обикновено избираме цифрови активи въз основа на искането на клиента. Нямаме конкретни ограничения; но преди да предложим дигитален актив на нашата платформа, ние правим нашата старателна проверка. Ако вярваме, че цифровият актив може под каквато и да е форма или форма да навреди на репутацията ни на пазара, ние отказваме да го предложим. Въз основа на нашите пазарни наблюдения това са подходящи цифрови активи за финансовите институции. В момента Custodigit се разширява и е платформа и в посока на токенизирани активи.

Има ли нещо друго, което бихте искали да споделите за Custodigit?

Ние сме швейцарска компания и силно се придържаме към практиките на швейцарската банкова индустрия. Ние силно вярваме в важността на репутацията и защитата на средствата на клиентите. Тъй като Swisscom е нашият основен акционер, трябва да вземем много сериозно рамката за сигурност и да гарантираме, че средствата на нашите клиенти се съхраняват безопасно. Безопасността и регулирането са в ДНК на Custodigit.

Благодаря ви за страхотното интервю, читателите, които искат да научат повече, трябва да посетят Персонализиране.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me