Мореш Кокане, главен изпълнителен директор на Konkrete – Интервюта

Мореш Кокане е основател на Konkrete, той работи във финансовия и технологичния сектор през последното десетилетие и преди това успешно стартира две стартиращи компании.

През 2014 г. стартирахте Имение Барон, една от първите компании за краудфандинг за развитие на недвижими имоти в Австралия. Какво ви вдъхнови да комбинирате недвижими имоти с краудфандинг?

Бях работил в САЩ около 9 години, преди да се преместя в Австралия. Вече бях виждал възхода на Realty Mogul и Fundrise в САЩ. Австралийците са много по-влюбени в недвижимите имоти, отколкото САЩ, като всеки австралиец има 3 пъти по-голяма вероятност да инвестира в недвижими имоти, отколкото американец.

Недвижимите имоти, които са еднообразен актив, са идеално подходящи за краудфандинг, което позволява на хората с по-малки суми да участват. Правенето на капиталово финансиране за недвижими имоти в Австралия наистина не беше трудно.

Когато става въпрос за Estate Baron, печалби ли се извличат от предприемача или инвеститора? Бихте ли споделили някои подробности относно модела на печалба?

Ние предлагаме 3 ключови услуги.

  1. Като се има предвид, че това е предложение за ценни книжа, ние помагаме да структурираме документите за оферта. Това, което успяхме да постигнем, е комодитизация на процеса. Проектите за недвижими имоти основно споделят един и същ жизнен цикъл. Придобийте земя, решете какво да изградите върху нея (планове), изградете и продайте (или задръжте дългосрочно). Пълното предлагане на ценни книжа на дребно може да бъде доста досадно, но като се има предвид повтарящият се характер на бизнес модела, успяхме да измислим шаблони, които ни позволиха да намалим значително разходите за спазване.
  2. Също така превърнахме нашата технология в платформа на SAAS, при която всеки разработчик може да използва своя собствена външна обвивка върху нашата бекенда. Това им позволява да популяризират своите собствени предложения под собствена марка пред своите клиенти. На самия Estate Baron можем да изброим всички оферти като квазиагрегатор.
  3. И ние също така предлагаме промоции за инвеститори за избрани оферти.

Има фиксирана такса за черновите, повтаряща се такса за технологията и% от набраните средства за набиране на капитал.

Изглежда Konkrete е естествена еволюция на Estate Baron, тъй като предлага регистър на разпределените акции, предназначен за сектора на недвижимите имоти. За читатели, които не са запознати с това, бихте ли обяснили какво е разпределен регистър на акциите и предимствата, които предоставя на инвеститорите и разработчиците?

Konkrete по същество е Estate Baron v2.0

В Estate Baron имахме пълен портал за инвеститори, където имахме онлайн обработка на заявления, информационни страници за проекти, споделен регистър, актуализации за инвеститори и т.н..

Поддържаме 100% от лицензирането на дребно и спазването от страна на Estate Baron, по-голямата част от технологията и заместваме централния регистър на споделените бекенди с разпределен.

Всяка оферта обикновено се настройва като публична компания, която не е в списъка и законно поддържа свой собствен регистър. Регистърът, както знаете, е запис на всички акционери, колко притежават и т.н. Обикновено те се поддържат централизирано.


Използването на регистър с активирана блокчейн има няколко значителни предимства. Първата е прозрачността, тя също така осигурява по-широк обхват на инвеститорите на световните крипто пазари и улеснява ликвидността.

Но това, което наистина сме развълнувани, са интелигентните ценни книжа. Поставяйки инвестиционните операции върху блокчейна, ние можем да дадем на инвеститорите информация в реално време за това как се изразходват парите. Вместо да изпращаме пари по банкова сметка, можем да получим стабилни монети в портфейл за интелигентен договор. И вместо усвояване на банкови заеми, можем да задействаме автоматично освобождаване на средства въз основа на определени събития, предизвикани от Oracles.

Това, което означава за проекта, е в реално време, автоматично разкриване, което намалява разходите за текущо съответствие. И чрез въвеждане на прозрачност и неизменност в операциите можем да генерираме голямо доверие в екосистемата. Заедно с по-широк обхват и ликвидност, това намалява цената на капитала за начинанието.

Имайте предвид, че докато ние сме фокусирани върху недвижимите имоти, основните законови структури и технологии могат да се използват и за всякакви други начинания, които не са свързани с недвижими имоти..

Едно от посочените предимства на Konkrete е намаляването на кризата с достъпността на жилища, бихте ли ни разгледали как работи това?

Konkrete като еволюция на Estate Baron има за цел да направи нещо по отношение на достъпността на жилищата. Възнамеряваме да направим собствеността на дома достъпна чрез 2 основни подхода.

Първият е частична собственост върху къщата, в която живеете. Вместо да купуваме цялата къща и да натоварваме дългове, ако можем да позволим на хората да живеят дългосрочно в къща, която те са собственици заедно с други инвеститори, което намалява авансовите разходи купувачът трябва да направи. Той също така дава възможност на инвеститорите да закупят парче недвижимо имущество, като не се налага да затрупват цялата сума.

Второ е страната на предлагането. Цените на стикерите за къщи включват солидна печалба от развитието. Ако успеем да накараме хората да направят съвместно развитие за къщите, които искат да живеят, тогава печалбата от развитието може да им бъде прехвърлена обратно. Този модел вече е доста популярен в Берлин, Германия и тези синдикати, колективи възникват и в Мелбърн.

Като обединим повече хора онлайн и им позволим да постигнат консенсус по децентрализиран начин, можем да заменим разработчика.

И накрая, ние работим върху стабилна монета, подкрепена с недвижими имоти, като нашата дългосрочна лунна снимка. Това е нещо, което винаги държим под око.

Кои са някои от различните решения и продукти, които Konkrete ще предлага?

Продължаваме да предлагаме решения за набиране на средства за проекти за недвижими имоти. Същият модел може да се приложи и за набиране на средства за не-недвижими имоти (публично дружество и проспект). Вече сме правили оферти в Австралия, Нова Зеландия (както на пълна продажба), така и в САЩ (Reg D акредитиран).

Ние също излизаме отвъд токенизацията на сигурността и разглеждаме модела на токенизация на активите. Един от ограничаващите фактори на токенизацията на ценни книжа са ограниченията на юрисдикцията, които човек има. Трябва да квалифицираме инвеститори и т.н., да ограничим разпространението. Освен това, докато публичните компании и регистрираните управлявани фондове в Австралия имат право да поддържат свои собствени регистри, фондовите фондове, регистрирани на борсата, трябва да бъдат записани в централните регистри на борсите.

SEC е категорично срещу структури за сигурност, които не са лишени от свобода. И така, има ограничения докъде да ни отведе STO.

Истинската възможност обаче се крие в активи, които се записват по равнопоставен начин. Следователно преместване в платформа за токенизация на активи.

Вече пуснахме пазар за факторинг на фактури, базиран на предпоставката за токенизация на активи, наречена factorium.co, която е изградена на технологичната платформа Konkrete.

(Използвайте кода за покана: факториум за ранен достъп до затворената бета версия.)

Konkrete има токен за помощна програма, Token Konkrete (KKT) – базиран на ERC-20 маркер – който захранва платформата Konkrete. Бихте ли ни разказали повече за токена KKT и как е предназначен да бъде използван?

KKT е токен на ниво платформа. Все още изхвърляме няколко неща в него по отношение на това дали трябва да обмисляме да тръгнем по пътя на нашата собствена верига. В краткосрочен план всяко приложение, изградено върху технологията Konkrete, вероятно ще има свой собствен маркер.

Например Factorium има токени Factor, които използваме, за да стимулираме потребителите да подават фактури за продажба на платформата. Токените също се използват за стимулиране на проверката на тези фактури от купувачите. Купувачите също се възнаграждават за изплащане навреме.

Инвеститорите използват жетони на Factor за плащане на такси за транзакции и използване на платформата.

Ето една проста схема на процеса.

В момента продавате акции във фондацията (Konkrete Distributed Registries Ltd ACN 617 252 909) Кога офертата се затваря и каква е очакваната сума за набиране?

В момента живеем Платформа „Банка към бъдещето“. Отворени сме за още няколко месеца и набираме само малка сума от $ 500 000

В момента генерираме приходи и сме готови за голяма част от продукта.

Какви са финансовите ползи, които ще бъдат предложени на инвеститорите? Също така, дали тези акции в крайна сметка ще бъдат токенизирани?

Абсолютно акциите ще бъдат токенизирани. Акционерите стават частни собственици на бизнеса и ще участват в капиталовата печалба и ще получават редовни дивиденти, които възнамеряваме да разпределяме програмно чрез интелигентни договори. Всички наши приходи ще бъдат подадени в интелигентни договори и ние възнамеряваме да превърнем собствените си операции в прозрачен dAPP.

За какво ще се използват тези набрани средства?

Тези средства ще бъдат използвани за по-нататъшно усъвършенстване на технологията и стимулиране на приемането на потребителите.

Има ли нещо друго, което бихте искали да споделите за Konkrete?

За разлика от редица други портали, ние сме съществуващ печеливш бизнес, който съществува от няколко години. Ние сме в пространството за краудфандинг от векове и имаме силно разбиране за регулаторните рамки. Ние знаем какво работи в това пространство и кое не. В допълнение, ние също имаме голяма част от технологиите, както и силна общност за инвеститори, които вече ни използват. Ние правим технологиите, но също така и издаването на ценни книжа, което ни поставя в уникална позиция. Имаме солиден екип по отношение на моя съосновател Шон, който поема операциите. Доволен съм от позиционирането ни като портал за токенизация на активи и съм развълнуван от пускането на първия ни продукт, построен на Konkrete, който е Factorium.

Читателите могат да посетят списъка на Konkrete или Konkrete уебсайт за повече информация.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map