Luc Falempin, главен изпълнителен директор на Tokeny – Interview Series

Luc Falempin е главен изпълнителен директор на Решения на TOKENY базиран в Люксембург доставчик на софтуер, изграждащ платформа от край до край за издаване, управление и прехвърляне на токенизирани ценни книжа по съвместим начин.

Антоан: Можете ли да ни кажете за платформата за издаване на Tokeny и как тя се различава от конкурентите?

Люк: В Tokeny ние сме европейският лидер по отношение на платформите за токенизация. Ние предоставяме на нашите клиенти модулната платформа от край до край, която им е необходима, за да цифровизират своите активи. За единични емитенти можем да автоматизираме сложни и тромави процеси, които участват в разпространението на традиционни ценни книжа. За мулти-емитенти, като инвестиционни банки, мениджъри на активи или пазари, ние доставяме нашите решения чрез платформа с бели етикети и набор от API. 

Понастоящем сме единствената платформа на живо на пазара, която разполага с технология за дигитализиране на издаването, съответстващ трансфер на сигурност и обслужване след издаването. Нашата система за съответствие също е уникална, тъй като ние сме единствената компания в света с onchain валидатор, която прилага необходимите правила и разпоредби, регулиращи финансовите ценни книжа. 

Антоан: Как лично се включихте??

Люк: Имам над 10 години опит в предприемачеството и разработването на софтуер. Работих с някои от най-големите пазари за електронна търговия в Европа и в крайна сметка продадох дела си през 2017 г. По това време всички говореха за децентрализирани пазари и поради образованието си разбирам как работят ценните книжа и видях целта на кандидатстването блокчейн към финансовите пазари. Това беше, когато се роди Tokeny и оттогава изграждаме технологията.

Антоан: Къде е седалището на Tokeny? Какво ви накара да изберете тази юрисдикция?

Люк: Седалището ни е в Люксембург, но имаме операции и в Лондон, Париж и Барселона. Избрахме да имаме седалище в Люксембург, тъй като в световен мащаб той е втори по отношение на парите под управление, а САЩ седят на първо място. През март 4300 милиарда евро бяха инвестирани в люксембургски фондове, така че, разбира се, това е много интересно място за компания като нашата. Освен това е един от водещите финансови центрове в Европа и сме много близо до другите водещи градове като Лондон, Париж и Франкфурт.

Антоан: Първоначално токенизирахте ICO и след това се насочихте към предлагане на STO, което ви накара да решите да завъртите?

Люк: Първоначалната визия за Tokeny беше да токенизира ценни книжа. През 2017 г. обаче пазарът не беше готов за това. И така, видяхме възможност с ICO и това беше идеалният MVP. Имаше голямо търсене на пазара, токените ERC20 са прости и съответствието също беше направо напред. Но сега е време да започнем да токенизираме финансовите ценни книжа и вече повече от година разработваме нашия продукт, за да направим точно това, така че нашата технология е готова.


Антоан: Колко клиенти имате в момента? Колко нови клиенти се качвате всеки месец?

Luc: Имаме повече от 30 клиенти и в момента избираме 2 или 3 клиента на месец. Сега започваме да работим с мулти-емитенти като инвестиционни банки, пазари и мениджъри на активи. Технически имаме капацитета да токенизираме хиляди активи на месец, но за всеки проект емитентът се нуждае от насоки за избора на партньори, тъй като екосистемата все още се изгражда.

Антоан: Кои вертикали са най-популярни във вашата платформа?

Luc: Капиталът привлича много интерес, но споразуменията с акционерите могат да станат доста сложни и предвид детството на пазара не е най-лесният актив за токенизиране. Повечето компании обаче трябва да започнат да токенизират дълга, тъй като това е много по-лесен процес за издаване и ползите са незабавни. Недвижимите имоти също са много интересни, тъй като това е типично неликвиден клас активи. Представяйки този актив в блокчейна, собствеността може да бъде уредена за секунди, а не необходимостта от продажба на базовия актив. Подобен е случаят и с други видове фондове от затворен тип.

Антоан: Какъв е процесът за компания, която се интересува от вашите токенизационни услуги? Има ли минимални изисквания, на които трябва да отговарят?

Люк: Да, разбира се. Всеки месец получаваме много запитвания, но ние избираме само най-добрите проекти и тези, които са обезпечени с активи. Имаме процес на надлежна проверка и проектите трябва да се ръководят от опитен екип, KYC & AML проверките на всички бенефициери трябва да бъдат обработени и ние изискваме правната документация за настройка на платформата. 

Антоан: Tokeny наскоро стартира InvestorID. Можете ли да опишете с този продукт е?

Luc: InvestorID е непрофесионална и отворена екосистема, позволяваща на инвеститорите да генерират своята верижна идентичност, за да имат достъп и да търгуват в съответствие с токенизирани ценни книжа. Той им предоставя платформата, от която се нуждаят, за да създадат своята самоличност, да контролират личните си данни и да дадат възможност на издателите да действат в пълно съответствие. Това е един обект, свързващ доказателството за самоличност, така че KYC и AML сегментът, с портфейла на този обект. По някакъв начин можете да го видите като KYC агрегатор. Според европейското законодателство е незаконно да се добавят портфейли в белия списък и затова измислихме този метод, за да представим инвеститорите в блокчейна и да попълним това липсващо парче от пъзела. 

Антоан: Токени също наскоро се присъедини към Глобалния регистър на цифровите финанси с нестопанска цел. Какви са предимствата на членството в този регистър?

Люк: Целта на тази организация е да стандартизира терминологията в сектора на цифровите активи. Ако няма стандартизация в бранша, как ще бъде постигнато основното приемане? Те карат членовете на общността, сред които участници на пазара, регулатори и политици, да допринесат за набора от стандарти с цел постигане на еднаквост и глобално приемане. Образованието на пазара е основна цел за нас и присъединяването към GDF беше нещо, което напълно се съобрази с тази стойност.

Антоан: Къде виждате пазара на цифрови ценни книжа след пет години?

Люк: След пет години виждам, че оперативно съвместими активи са отворили много възможности и предимства. Технологията ще бъде въведена за намаляване на последователните слоеве на помирение, които понастоящем присъстват във веригите за задържане, ще бъдат реализирани ползите от обезпечението и ще бъде налице въздействието по отношение на прехвърляемостта. Като цяло мисля, че ще има много по-голяма осведоменост за блокчейна и неговото въздействие върху финансовите пазари. Ако погледнете настроението този път миналата година, отношението се е променило значително. След пет години, разбира се, е трудно да се предскаже и е лесно да се прекали с оптимизма, но мисля, че ще има по-широко признание за въздействието на блокчейн, тъй като ще има работещи примери на капиталовите пазари. Можем също така да си представим някои проекти като Везни, които носят голяма осведоменост, ако хората започнат да управляват част от парите и активите си в тази блокчейн. 

Антоан: Има ли нещо друго, което бихте искали да споделите за Tokeny?

Luc: Tokeny Solutions е набор от инструменти за инвестиционни пазари и ние предоставяме слоя технология, необходима на тези играчи да се възползват от работата с блокчейн. Предимства като автоматизация, ефективност, увеличаване на скоростта на трансфер и т.н., могат да бъдат постигнати от тези компании, без да се изгражда сложната технология, която се изисква. На тези пазари също липсва дигитализация и ние им предоставяме инструментите, които да позволят и да се възползват от дигитализацията на техните услуги. Въпреки че работим с редица от тях, все още има огромна нужда от дигитални дистрибутори на токенизирани ценни книжа.

За да научите повече посетете Токени.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map